Няма договор с Шеврон за шистовия газ, обясни Борисов

Ако НС наложи мораториум, правителството ще се съобрази
Обновена: 18 ное 2011 16:15 | 18 ное 2011 15:50, Красимир Ангелов
278
Няма договор с Шеврон за шистовия газ, обясни Борисов
Снимка: БТА

"Ако парламентът наложи мораториум върху проучването и добива на шистов газ, правителство ще се съобрази с това", обяви по време на парламентарния контрол премиерът Бойко Борисов.

Той припомни, че дружеството "Шеврон България" е спечелило конкурс за проучване на шистов газ.

"Дори да има доказано наличие на газ, това не определя дали добиването му е икономически изгодно, или не", разясни още Борисов.

Той заяви, че договор с "Шеврон" не е подписан. Преговорите обаче текат.

"Обсъжданите характеристики и клаузи са прецизни, икономически изгодни и изцяло в защита на националните интереси", посочи премиерът.

Още по темата

Той отбеляза, че диверсификацията на страната е изключително важна.

"Ако следващите поколения знаят, че имат залежи на газ, това би довело до поне няколко милиарда в икономиката през следващите десетилетия, но искам парламентът да е взел това решение и да знаят следващите поколения, че ако в Полша и в Румъния произвеждат и си стабилизират икономиките и диверсификацията, този парламент е взел обратното решение", завърши Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: Бойко Борисов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
191,чаках отговор за добив на естествени горива които не е свързан с екологични проблемиявно рубладжиите разбират сам руски
194
0
 
4
 
! Отговори
за 194 преди 12 години
Николов, това че си платено *** си и твой проблем. Ако изобщо си Николов, което е съмнително.
193
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шистовият газ няма как да е по-евтин от конвенционалният природен газ, защото химикалите, които се помпат в земята, освен че замърсят са и скъпи! Имаме замърсена природа + скъпо гориво!
192
8
 
2
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Обаче какво се оказа, руските *** нямат технология за извличане на шистов газ!!!Е баси и майтапа!!!Като настройват нашите червенотиквеници против щистовият газ, поне да вземат да се извинят за Станишевата зима без газ!!!Гарантирано от ГЕРБ!!!
191
8
 
1
 
! Отговори
Николов преди 12 години
Освен че си анонимен си и доста *** и неинформиран.Полша има силна икономика и в момента е една от страните които нямат проблеми с кризата.Що се отнася до шистовия газ то той ще се добива и България, в това няма никакво съмнение. Ако сега ГЕРБ се откажат и прогонят американците, след някоя и друга година комунистите пак ще се доберат до властта и ще харижат добива на господарите си от русия. Когато газпром почне да добива газ, всички ние ще разберем що е то антиекологично производство.
190
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Методът, който използват за добиване на шистов газ, се нарича хидравличен удар. Той включва вкарването на вода, пясък и химикали на 2.500 метра дълбочина под земята. Самият удар е като малко земетресение. Огромният натиск разцепва скалата и освобождава газа. За да се постигне удар имате нужда от пробивна течност, смес от над 596 химикала, от непроизносимите и неизвестните, до твърде добре известните! Инхибитори на корозия, сгъстители, киселини, биоциди, изсушаващи елементи, желиращи елементи. А отстрани на цистерните пише: Просто добавяме вода. Всяко пробиване изисква между един и седем милиона галона вода! Всеки път, когато се връщат и използват вече пробита шахта, трябва отново да се добавят от един до седем милиона галона вода. Една шахта може да се използва до 18 пъти!Естествено, никаква технология не е способна да канализира целия освободен газ и той свободно се разпространява в почвата и всички подпочвени води по пътя си към земната повърхност. За капак остатъчните води от процеса се изхвърлят в реките и полетата, като водят след себе си болести и смърт.
189
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едно време не говореха ли и за пренасянето на петрол с танкери по океаните, че било безопасно? Ъъъ, аз до колкото зная там дето се е обърнал танкер с петрол щетите винаги са били сериозни. Не напразно и Бритиш Петролиум отнесе сериозни глоби заради оня залив дето стана един разлив миналата или по-миналата година. Същото ще бъде и с това, уж безопасно, безопасно и като стане гаф ще си цифрим един друг на раменете.
188
0
 
5
 
! Отговори
за 188 преди 12 години
При добиваш на шистов газ терена как се рекултивира? Никак.
187
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така и не разбрах имаме ли газ или нямаме.
186
1
 
4
 
! Отговори
123 преди 12 години
А някой мисли ли си, че месечната сметка за парно ще стане 10,00 лв?
185
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дайте пример на добив на естествени горива които не е свързан с екологични проблеми?
184
3
 
9
 
! Отговори
за 183 преди 12 години
Имаш ли представа какво означава да помпаш токсични химикали в земята в продължение на 300 години? Нямаш представа, защото си умен колкото чехълче.
183
1
 
7
 
! Отговори
:) преди 12 години
Все си мисля, че тази земя струва повече от няколко милиарда. А какво струва няколко милиарда ли? Бюджетът на едно от министерствата за няколко години.
182
2
 
10
 
! Отговори
Демон преди 12 години
Бойко трябва да обслужва интересите на своите господари - богатите еврей, господарите на САЩ. Естествено това ще бъде отново за сметка на народа ни - глад, мизерия и вече смърт. Какво значение има, че ще измрат десетина хиляди души от региона. Важното е Шеврон да изкара няколко милиарда от шистовия газ!!!
181
0
 
0
 
! Отговори
за 181 преди 12 години
ахахахахахахахаха ти нищо не каза, я повтори, демагог
180
8
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА original преди 12 години
Ако се потвърдят предположенията - имате ли представа какво представлява един трилион кубически метра... - 1 000 кубически километра и запаси за триста години... - дори на таварисшч *** му изтръпват зъбите при тия числа...
179
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Полша и Румъния когато си стабилизират икономиките континентите ще са се вече преместили. Тия държави никога не са били икономически добре. Абсолютна демагогия. Ако румънците са толкова ***, че да си отровят земята, тяхна си работа. По-добре да купуваме газ от тях, вместо да си отровим нашата земя и после да плащаме огромни глоби заради екологичното замърсяване.
178
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз подкрепям проучването за полезни изкопаеми в България и смятам че всеки които пречи на това е наследник на фанатиците които изгориха Джордано Бруно.
177
8
 
3
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Газпром ви съдира 5 кожи и плащаме цена от 450-500 долара за 1000кубика.Вие чий *** дървите като защитавате тезата ,че газта е пагубна за България???
176
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подкрепата за шистовият газ е само от платени агенти. Никой нормален човек не подкрепя тази безумна инициатива. Само продажниците.