Министерства следвали Бойковата заръка за шистовия газ

Все още нямало внесени проекти за добив, увери Караджова
Обновена: 5 окт 2011 14:58 | 5 окт 2011 13:20,
144
Министерства следвали Бойковата заръка за шистовия газ
Снимка: БТА

Докладът от енергийното министерство, който трябва да анализира добива на шистов газ у нас, е готов. Той обаче все още не е бил обсъждан от правителството.

Това съобщи екоминистърът Нона Караджова след заседание на МС.

Сега МОСВ трябва да изготви своята позиция по въпроса. На базата на двата доклада правителството трябва да реши дали в България ще се добива шистов газ и по какъв начин.

„Нито в икономическото, нито в екоминистерството са внасяни технически проекти и чертежи за проучване и търсене, както годишни, така и работни. Т.е. ние нямаме по какво да се произнасяме в момента“, обясни Караджова.

В момента, в който инвеститорът Шеврон внесе проектите си, всички процедури по задължителната оценка по съвместимост по закона за екологичното разнообразие ще бъдат приложени, преди да се издаде разрешително, увери за пореден път екоминистърът.

До момента от страна на инвеститора има заявление, че ще се използват конвенционални сондажи, каквито се използват при проучване на нефт и стандартен газ, уточни Караджова.

Още по темата

„Но докато не видя с очите си, аз не вярвам. Така че първо ще информираме медиите, когато този проект бъде внесен в министерството“, добави тя.

За успокоение министърът посочи за пример Полша, където има вече проучени над 100 терена за шистов газ и нямат проблеми с екологията.

Запитана как ще коментира тогава отказа на Франция и САЩ от проучване и добив на такъв вид газ, министърът отговори:

„Предполагам, че има както икономически причини, така и причини, свързани с психозата на хората“.

Скандалът за шистовия газ избухна в Добрич, когато премиерът заяви пред протестиращите, че ще „подпише на инат“.

Ден по-късно обаче се изметна и каза, че не би подписал на инат. Премиерът се ядосал, защото протестиращите срещу шистовия газ преди 4-5 дни били на среща в Министерския съвет, за да се запознаят всички с проблема.

След това Борисов поиска справка от Министерството на околната среда и водите и Министерството на икономиката за това как се добива шистов газ в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
0
 
! Отговори
144 преди 12 години
143Това ли ти е на теб отговора: " 562 химикала са в подсъзнанието на кокошки като теб" .Ти или си на възраст под 15 или си прекалено голям *** за да си мислиш че казваш нещо с тоя пост. Човека казва факти и информация, която подрепя с източник а ти кретенско отговаряш като овца. Да не би да не ти достига малко акъл да се аргументираш по някакъв начин ? Вземи се запонзай малко с темата ( не разбирай бтв и нова), че да на вземеш после да ревеш че бутилираната вода ти е скъпа и хапваш само внос
141
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
142562 химикала са в подсъзнанието на кокошки като теб. 2500 м пък са егати дебилната измислица - 5000 -6000 е по реалистична цифра. Останалото което си писал е още по тъпо и невярно!
140
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
youtube/watch?v=jUzxnQiFvyc&feature=relatedГазланд / Gazland (2010)Филмът на режисьора Джош Фокс разследва задълбочено технологията за добиване на шистов газ и ефектите върху околната среда и живота на хората. Технологията е патент на небезизвестната "Халибъртън" на Дик Чейни и предвижда забиване на сонда на 2.500 метра в земята, след което чрез хидравличен удар с вода и над 596 химикали, се разцепват шистовите скали и газът се освобождава.Естествено, никаква технология не е способна да канализира целия освободен газ и той свободно се разпространява в почвата и всички подпочвени води по пътя си към земната повърхност. За капак остатъчните води от процеса се изхвърлят в реките и полетата, като водят след себе си болести и смърт. Отчаянието на жителите в районите за добив на шистов газ е отлично документирано от режисьора, събрал по време на снимките стотици свидетелства.В САЩ населението води непрекъсната борба срещу газодобивните компании, във Франция технологията се забрани със закон, в България...?!
139
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази тема не е в моите компетенции, но вярвам на правителството и правилния му подход.
138
0
 
0
 
! Отговори
Ти преди 12 години
Всияко по ред...
137
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
136Това е общата площ, върху която има право да направи 8 сондажа. Един сондаж, според теб ще бъде около 50 кв.км ли ? Егати колко си дебилен !
136
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно и ясно. Когато..., тогава... Точно така трябва да се действа!
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Za tova veche nema da glasuvam za bat Boiko, I toi se usraa, pusna si gazo I toi.
134
0
 
1
 
! Отговори
ДМ преди 12 години
До 119брой на ДВ 60, от дата 05.08.2011 г. Решение 165 от 18 март 2011 г.1. Открива производство за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ Блок 3 Цар Калоян, разположена на територията на областите Русе, Разград, Силистра, Шумен, Търговище и Велико Търново, с размер 4068 km2, с координати на точките от 1 до 8 съгласно приложението.Как ти се струва? Колко е площта на България и колко % са това?! А има и друго разрешение през юни...
133
0
 
1
 
! Отговори
akud преди 12 години
google - shale gas production 2011
132
0
 
4
 
! Отговори
venko преди 12 години
Откъде накъде МОСВ ще се произнася?!? То е ясно, че Бойко ще каже дали ще се добива шистов газ в България или не. А по въпроса по какъв способ ще се добива? ... и това е ясно: "НА ИНАТ" ;) ...за съжаление обаче няма нищо смешно в това, защото от две години насам цялата страна се управлява "НА ИНАТ"
131
14
 
5
 
! Отговори
Нели преди 12 години
Борисов показва много добри лидерски качества, ой иска всичко да се изпипва до последния детайл и точно затова резултатите от работата му са винаги добри.
130
2
 
5
 
! Отговори
realno преди 12 години
реално съм "против" до ка' не видим келепирче... после съм "за"... те такава реално е ситуацията.. ако има лапкане за мен съм за, ако не .. е*ал съм го - вредно е, ама ако ша лапкам нищо не е вредно...и обратното е валидно де..
129
2
 
2
 
! Отговори
До 130 преди 12 години
Добави ... и БСП ***,за да си най-точен,макар че едното и другото се припокриват.
128
15
 
5
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 125: Факт. 90% от виещите против добива на шистов газ го правят защото са видни представители на Петата колона.
127
4
 
3
 
! Отговори
до 125 преди 12 години
Извинявай , ама си много ***. Информирай се повече за шистовия газ и ще се убедиш сам!
126
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От цял свят, само французите не искат шистов газ :)) Дори руснаците се опитват в Русия да го правят.
125
1
 
1
 
! Отговори
акуд преди 12 години
119 и кой е този закон, ти да не работиш във френското правителство????
124
1
 
15
 
! Отговори
777 преди 12 години
Прав си Бойко... французите са ***. Ти си геният! И на тях да им дадеш указания, чу ли... че иначе гориките без теб...
123
20
 
2
 
! Отговори
българин преди 12 години
Че бат ви Бойко е червен селски тарикат, спор няма. Ама на вас, тук, във форума, виещите против проучванията за шистов газ и добива му, ИЗОБЩО НЕ ВИ ПУКА ЗА БЪЛГАРИЯ, ПРИРОДАТА, ЕКОЛОГИЯТА и пр. Съмнявам се даже, че повечето от вас знаят, какво е екология. Просто сте ***, клакьори на съветска "Русия" и българската атомна мафия. Ревете против шистовия газ, защото биха го добивали американци и престъпният "проект" АЕЦ Белене може да увехне. Смрадлива гад сте. А са нужни КОРЕКТНИ проучвания.