BG иска да създаде опасен прецедент в отношенията с Русия

Руски експерти коментират отказа да плащаме за Бургас-Александруполис
Обновена: 28 дек 2011 18:37 | 28 дек 2011 18:30, Елка Василева
318
BG иска да създаде опасен прецедент в отношенията с Русия
Снимка: Булфото

България се опитва да създаден опасен прецедент, след като заяви, че няма да плати на Русия нито един лев от задълженията си по проекта за нефтопровод Бургас – Александруполис. Макар че сумата не е голяма – 6,2 милиона евро, прецедентът е опасен, предупреждават руски експерти, пише в коментар Газета.ru.

Ако Москва покаже слабост, София може да се откаже да плаща и по проекта за АЕЦ „Белене“, а това са стотици милиони евро, се казва в коментар в руското издание.

В материала се припомня заявеното в понеделник от руския министър на енергетиката Сергей Шматко, че Русия ще изчисли разходите по проекта за строителство на петролопровода Бургас-Александруполис и ще ги представи за погасяване на българската страна, след като София в началото на декември заяви, че прекратява участието си в проекта.

Още по темата

Газета.ru цитира и вчерашния отговор на премиера Бойко Борисов, който заяви: „Моите уважения към господин Шматко, пожелавам му весела Коледа и честита Нова година. Един лев няма да вземат за "Бургас – Александруполис".

„Трудно ни е да коментираме думите на Борисов“, каза говорителят на Транснефт Игор Демин. „Но по-рано на всички официални преговори България признаваше дълга по проектирането /6,2 млн. евро/ и не е отказвала да плаща. Българите обещаха да платят и когато заявиха, че се оттеглят от проекта“, посочи Демин.

Според източник, близък до Транснефт, Борисов може би е имал предвид неустойки /например за пропуснати ползи/, каквито Русия теоретично би могла да поиска от България. „Но руските акционери в Бургас-Александруполис не се канят да искат каквито и да са неустойки, такива условия не са договорени в споразумението“, казва източникът.

Ако България обаче откаже да плати признатото по-рано задължение, това ще създаде опасен прецедент, предупреждават експерти, цитирани от руското издание.

„Българските власти вероятно разчитат, че Русия няма да иска да влиза в конфликт както поради незначителността на сумата, така и във връзка с това, че България е интересна на Русия като партньор по проекта за газопровод „Южен поток“, коментира шефът на руския фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов. 

Ситуация, аналогична с проблема с нефтопровода Бургас-Александруполис, се създава и около АЕЦ „Белене“, която се строи от руската компания Атомстройекспорт.

В началото на лятото 2011 г. руската компания поиска от НЕК да плати за извършените работи /до момента сумата иска възлиза на 58 млн. евро/. В отговор НЕК заяви, че Атомстройекспорт й дължи 60 млн. евро за доставеното оборудване.

В момента строителството е замразено, българските власти отложиха решението за месец март, пише Газета.ru.

Според Симонов в крайна сметка спорната сума може да възлезе на няколкостотин милиона евро.

„Това е много по-сериозна сума за България. И отказвайки се да плати за Бургас – Александруполис, българите се опитват да създадат прецедент“, казва експертът.

Освен това, ако Русия прояви слабост в случая с България, това ще усложни по-нататъшните й преговори с редица други страни – например с Туркменистан за Транскаспийския газопровод, предупреждава експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОВАРИЩИ ОТ МОСКВА...ТРЯБВА ДА СВИКВАТЕ ВЕЧЕ С ФАКТА,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ СВЪРШИ ВРЕМЕТО НА ГЪЗОЛИЗЦИТЕ ГОЦЕ И ОВЧАРКАТА , КОИТО ВИ ОБЕЩАВАХА ВСИЧКО ПРЕДИ ДА ГИ ПИТАТЕ ...ТАКА , ЧЕ СВИКВАЙТЕ С ФАКТИТЕ ТАКИВА , КАКВИТО ВИ СЕ КАЗВАТ ...ЧЕСТИТА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА ...
262
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След изказването на Бойко, путин се напикал от страх, а Медведев се насрал!В "Газпром и Транснефт също но от смях!А на тъпака от 264 ще му кажа: Пияни рускини ще гледаш безплатно, но руския газ и руския нефт / през Лукойл и рафинерията н Бургас / ще плащаш тройно като поп.Щото иначе с какво ще си караш пернишкия голф - 2?
261
8
 
13
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Ако проектът за петролопровода бе толкова неизгоден за България, защо ГЕРБ не го спряха, когато дойдоха на власт. Проблемът не е в проекта сам по себе си. Проблемът е, че паричките свършват и започват да се режат стратегически дългосрочни проекти за да вържем гащите за да не паднат и да не лъсне осрания герберски пърдялник.
260
7
 
8
 
! Отговори
мечо преди 12 години
Не бъркайте на мечката в дупката, господа управници!!!
259
10
 
9
 
! Отговори
Стьопа преди 12 години
Руската пета колона не спи. От сутринта ръси загриженост за руските интереси като я обвива в загриженост за България. Айде нема нужда. Руснаците ви наричат "троянски кон" в Европа. Това не ви притеснява. Изкупиха недвижимата собственост по морето. Правят планове да ви заробят енергийно и показват имперски зъби ако някой и малко им се опъне. Това също е добре за вас. Абе тук има повече защитници на мужиците от защитници на собствената си страна. Вероятно винаги е било така. Продажници бол.....
258
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изобщо това правителство може да ни забърка още по-големи меко казано неприятности. Понеже нямат пари за популистката си политика, ще ни изкарат от валутния борд с ликвидирането на сребърния фонд и ще докарат МВФ. От там нататък вече пътят е все по-надолу.
257
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само да напомня на тук изливащи помията си икономически илитерати,какво се случи с Полша и прибалтийските републики които не пуснаха тръбата да мине през тяхна територия за Германия!Шрьодер в борда на Газпром,Германия,Франция,Финландия,Швеция и Дания с дялове в"Северен поток"построен за 2,5 г.Тези които от алчност,политическа слепота и екологически превземки натириха *** сега купуват газ по двойни цени,защото не ползуват квотите и преференциални транзитни цени и реват като заклани.Ако им е
256
27
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Освен пияни рускини в България нищо руско не искаме-да си гледат телевизорите и да си се возят на жигулите
255
14
 
14
 
! Отговори
Б.Г. ПАТРИОТИ БОТЕВ преди 12 години
Русия винаги е била империя и се държи като империатрица.Русофили дори и не знаете че тя е една от Великите сили против Съединението.Единственото самостоятелно действие на милото ни Отечество.Както каза бившият президент П.Стоянов .,,Обичам Русия,но повече обичам България''.Но и глупаво е да я имаш за враг.Шматко е прав.Обещаното си е обещано.За да не се възползват отново южните ни съседки на които им стана навик да протриват доволно ръце от негъвкостта на БГ. политиците.
254
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така е като лижем *** на *** ще имаме ядове Уорлик да си плаща наема и да си обира крушите.
253
12
 
12
 
! Отговори
Иванов преди 12 години
Това, че България се отказва от проекта Бургас - Александруполис, изобщо не означава, че подобен проект няма да се реализира. Просто Турция има по-гъвкави политици и току виж е взела проекта на нейна територия.
252
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато една икономика е прекалено енергоемка, трябва да се направи по-малко енергоемка, а не да се търси повече енергия. Когато една каца пропуска вода, трябва да се запушат дупките, а не да се сипва повече вода.
251
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И 3-те енергийни проекта са добри, но нашите *** мислят за селдващите избори, а не за следващите поколения.
250
9
 
5
 
! Отговори
gtf преди 12 години
..един истински такъв би извлякъл максимална полза за хората, които са го избрали - вие се самозабравихте, дерибействате на местно и държавно ниво и хич не ви е за "матрияла", важното е да се строят вили и да се ходи по банкети ...
249
14
 
14
 
! Отговори
gtf преди 12 години
до 255 "Русия се стреми да ерозира ЕС, като има и куп още други инструменти за тази си деструктивна политика" в същото време казваш, че "ЕВРОПА Е ТВЪРДИЯ ЕНЕРГИЕН ПАЗАР ЗА РУСИЯ".. Европа е силно зависима от Русия и това е неоспорим факт. Като знаем колко крехка е нашата енергоемка икономика, подобни комплексарски напъни са напълно излишни (освен ако не са целенасочени). За пореден път доказвате, че в България няма политици...
248
5
 
12
 
! Отговори
нормален преди 12 години
до 171 Анонимен;Абе герой много ти е зле географията на Теб, да ми обясниш как газопровода ще мине направо през Гърция, и ще заобиколи през къде точно. Аман от драскачки от позитано 20
247
8
 
10
 
! Отговори
до 251 преди 12 години
Русия няма нито теоретична ,нито практическа възможност да се интегрира с ЕС. По този въпрос те имат официална държавна политика,мнение и стратегия. Русия нито се е засилила да се обединява с някого, нито има геополитически интерес от силна Европа. Затова чрез България в частност Русия се стреми да ерозира ЕС, като има и куп още други инструменти за тази си деструктивна политика. Но ЕВРОПА Е ТВЪРДИЯ ЕНЕРГИЕН ПАЗАР ЗА РУСИЯ,докато алтернативата към Китай значи да храниш главния си враг занапред.
246
11
 
12
 
! Отговори
до 252 преди 12 години
Европа не може да зависи от кефа им, до 10 години ще има построени алтернативи --Прав си, ще носят газ с кофи директно от Вашингтон.
245
2
 
12
 
! Отговори
Папата преди 12 години
Тук всякакви *** разделят коментиращите на ***, русофили, русофоби, американофили и други. Типичен пример за примитивизъм - мисленето е заменено с емоции, моя отбор срещу твоя, ЦСКА срещу Левски. За тях няма такова понятие като икономически анализ - има само мразя-обичам. Така е при полувчеловечените - както е казал българския класик Иван Вазов.
244
11
 
6
 
! Отговори
за 250 преди 12 години
проста червена пръчка :) провери под леглото си дали няма американски агенти :) рашките не стават ......Европа не може да зависи от кефа им, до 10 години ще има построени алтернативи