BG иска да създаде опасен прецедент в отношенията с Русия

Руски експерти коментират отказа да плащаме за Бургас-Александруполис
Обновена: 28 дек 2011 18:37 | 28 дек 2011 18:30, Елка Василева
318
BG иска да създаде опасен прецедент в отношенията с Русия
Снимка: Булфото

България се опитва да създаден опасен прецедент, след като заяви, че няма да плати на Русия нито един лев от задълженията си по проекта за нефтопровод Бургас – Александруполис. Макар че сумата не е голяма – 6,2 милиона евро, прецедентът е опасен, предупреждават руски експерти, пише в коментар Газета.ru.

Ако Москва покаже слабост, София може да се откаже да плаща и по проекта за АЕЦ „Белене“, а това са стотици милиони евро, се казва в коментар в руското издание.

В материала се припомня заявеното в понеделник от руския министър на енергетиката Сергей Шматко, че Русия ще изчисли разходите по проекта за строителство на петролопровода Бургас-Александруполис и ще ги представи за погасяване на българската страна, след като София в началото на декември заяви, че прекратява участието си в проекта.

Още по темата

Газета.ru цитира и вчерашния отговор на премиера Бойко Борисов, който заяви: „Моите уважения към господин Шматко, пожелавам му весела Коледа и честита Нова година. Един лев няма да вземат за "Бургас – Александруполис".

„Трудно ни е да коментираме думите на Борисов“, каза говорителят на Транснефт Игор Демин. „Но по-рано на всички официални преговори България признаваше дълга по проектирането /6,2 млн. евро/ и не е отказвала да плаща. Българите обещаха да платят и когато заявиха, че се оттеглят от проекта“, посочи Демин.

Според източник, близък до Транснефт, Борисов може би е имал предвид неустойки /например за пропуснати ползи/, каквито Русия теоретично би могла да поиска от България. „Но руските акционери в Бургас-Александруполис не се канят да искат каквито и да са неустойки, такива условия не са договорени в споразумението“, казва източникът.

Ако България обаче откаже да плати признатото по-рано задължение, това ще създаде опасен прецедент, предупреждават експерти, цитирани от руското издание.

„Българските власти вероятно разчитат, че Русия няма да иска да влиза в конфликт както поради незначителността на сумата, така и във връзка с това, че България е интересна на Русия като партньор по проекта за газопровод „Южен поток“, коментира шефът на руския фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов. 

Ситуация, аналогична с проблема с нефтопровода Бургас-Александруполис, се създава и около АЕЦ „Белене“, която се строи от руската компания Атомстройекспорт.

В началото на лятото 2011 г. руската компания поиска от НЕК да плати за извършените работи /до момента сумата иска възлиза на 58 млн. евро/. В отговор НЕК заяви, че Атомстройекспорт й дължи 60 млн. евро за доставеното оборудване.

В момента строителството е замразено, българските власти отложиха решението за месец март, пише Газета.ru.

Според Симонов в крайна сметка спорната сума може да възлезе на няколкостотин милиона евро.

„Това е много по-сериозна сума за България. И отказвайки се да плати за Бургас – Александруполис, българите се опитват да създадат прецедент“, казва експертът.

Освен това, ако Русия прояви слабост в случая с България, това ще усложни по-нататъшните й преговори с редица други страни – например с Туркменистан за Транскаспийския газопровод, предупреждава експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
5
 
22
 
! Отговори
333 преди 12 години
Американците панически се страхуват от съюза Европа - Русия, тъй като стават най-голямата сила в света - икономическа, политическа, военна. Всички останали ще са далеч след тях. И сега ЕС има най-голямата икономика в света, САЩ чрез троянския си кон в ЕС се мъчат да създават проблеми, но през последните месеци на коня моркова го подадоха не в устата, а отзад - спомнете си ветото на Англия и изолирането й.
242
9
 
16
 
! Отговори
до 228 преди 12 години
Ти къде беше преди 3 години, като спряха газта на половин Европа?--Не Русия, а Америка спря газа на Европа. Те подкокоросаха Украйна да спре газопренасянето с цел дискридитиране на Русия и отслабване на икономическите й позиции. Не забравяйте, че Набуко също е американски проект, който силом налагат на Европа. Европа е жертва на американските напъни да отслабят Русия. За тяхно съжаление ЕС и Русия все повече укрепват иконом. си отношения и вървят към общо ик. пространство. Неизбежно е.
241
4
 
17
 
! Отговори
я по-кротко,кремъл! преди 12 години
Ако можете намерете в договора или анексите ЦЕНАТА, която нас би трябвало да ни интересува: транзитната такса за тон по тръбата,която ние бихме получавали. ТЯ Е 8 ДОЛАРА ЗА ТОН. ИЗТОЧНИК: истеричната руска преса по същата тема тия дни. Русия плаща между 15 и 20 долара за тон транзитни такси на всичките си други контрагенти,през които минава тръба на Москва.Турция е спазарила 30 долара за тон транзитна такса за "Южен поток" точно след нашия отказ от Б/А-тръбата. Наши маймуни от Позитано са за бой
240
1
 
4
 
! Отговори
до 247 преди 12 години
Вашето предположение е най- близко до истината, според мен:) Лека нощ на всички и не забравяйте - демагогията на политиците може да лъсне само когато текстовете на официалните международни документи заговорят!
239
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според мен руската страна деликатно намеква на българите, дето прибраха комисионните с обещание ,че проекта ще тръгне,че трябва да върнат парите......скоро на Позитано теглиха з аем, явно не искат да пият чай с полоний по путински....
238
2
 
0
 
! Отговори
От 255 преди 12 години
И още- виж чл. 10- Член 10Приетите след влизането в сила на настоящото Споразумение нови законодателни и други нормативни актове на държавите на Страните, които водят до увеличаване на размера на който и да било данък, такса, мито и други подобни плащания, дължими от МПК, а също така от изпълнителите извършващи строителството и експлоатацията на Петролопровода, в сравнение с размера на който и да било данък, такса, мито и друго подобно плащане, начислени към датата на влизане в сила за държавите на Страните на настоящото Споразумение, не се отнася за МПК и за посочените изпълнители за периода на строителство, пускане в експлоатация и достигане на възвращаемостта на проекта за Петролопровода, предвидена в проекта за строителство на Петролопровода. Клаузите на настоящия член се отнасят за доходите и операциите, свързани с дейностите (услугите) при строителството и експлоатацията на Петролопровода, осъществявани от МПК и посочените изпълнители.
237
1
 
2
 
! Отговори
До 220 outsider преди 12 години
Както виждаш, не съм пила концентрат и изрових споразумението- виж пост 244:) Я кажи сега- къде тук България се задължава да плати 6,2 милиона евро на Русия и за какво?:) Става въпрос за споразумението- ако има отделен двустранен договор между Проектна компания Нефтопровод Бургас-Александруполис-БГ АД и ООО Трубопроводный Консорциум Бургас-Александруполис, чието съдържание не е официално публикувано, и по него България нещо да дължи, това е друго нещо:)
236
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СПОРАЗУМЕНИЕ между Правителството на Руската Федерация, Правителството на Република България и Правителството на Гръцката Република за сътрудничество в строителството и експлоатация на петролопровода Бургас АлександруполисЧлен 11Клаузите на настоящото Споразумение не засягат правата и задълженията на всяка от Страните по други международни договори, по които съответните техни държави са страни.Страните не носят отговорност по задълженията на Участниците, които произтичат от участието в проекта за строителство и експлоатация на Петролопровода. При това Страните ще взимат всички разумни и допустими мерки, насочени към осигуряването на съответно изпълнение от страна на Участниците на техните задължения по строителството и експлоатацията на Петролопровода.Член 13Разногласията при тълкуването и прилагането на текстовете от настоящото Споразумение, които не могат да бъдат преодолени чрез консултации между упълномощените органи, ще бъдат решавани посредством преговори между Страните със съставяне на съответните протоколи.Член 2Страните оказват съдействие за създаването на Международна проектна компания (по-нататък МПК), която е собственик на Петролопровода.МПК се учредява от стопанските субекти (по-нататък Участниците), които притежават следните дялове от уставния капитал на МПК:51 % - руския Участник: ООО Трубопроводный Консорциум Бургас-Александруполис;24,5 % - българския Участник: Проектна компания Нефтопровод Бургас-Александруполис-БГ АД;24,5 % - гръцките Участници: съвместно дружество (joint-venture) HELPE S.A. THRAKI S.A. 23,5 % и Гръцката държава 1 %.След основаването на МПК делът на Участниците може да бъде изцяло или частично отчужден в полза на петролодобивните компании, заинтересувани от участие в МПК. Посоченото право на Участниците не може да бъде отнето в учредителните документи на МПК.Страните вземат предвид, че подобно отчуждаване от руския, българския или гръцкия Участник в МПК се извършва след писмено съгласуване съответно с Руската, Българската и Гръцката Страна.На територията на Република България и Република Гърция МПК създава съответните структурни подразделения и привлича по условията за подизпълнение, при отчитане на икономическата ефективност, български и гръцки фирми, без да се изключват тези, които са участници в МПК, за осигуряване техническата експлоатация на Петролопровода.Член 3При реализирането на настоящото Споразумение Страните изхождат от това, че:- мястото на регистрация на МПК се определя от Участниците в нея. Място на регистрация на МПК е в една от страните-членки на Европейския съюз;Съгласно приложимото право в страната на регистрация на МПК в учредителните документи на МПК се гарантират съответните права на миноритарните акционери на МПК, в това число правата по изменение на уставния капитал.- най-ефективна форма за финансиране на строителството на Петролопровода представлява принципът на проектно финансиране, който се препоръчва от Страните за използване от МПК в съответствие с международната практика.Член 4За периода на проектиране, строителство и експлоатация на Петролопровода Страните сключват с МПК Споразумение за транзитиране, в което се определят условията за взаимодействие на МПК с държавите на Страните, в това число изброените по-долу, но без да се ограничава до тях:- отреждането на парцели земя от Република България и Гръцката Република за нуждите на МПК, които отговарят на целите и условията за строителство на Петролопровода и неотменимо предоставяне на МПК на такива права по отношение на посочените парцели земя, които осигуряват безпрепятствено осъществяване на строителството и експлоатация на Петролопровода, включително и на всички негови обекти, посочени в чл. 1 на настоящото Споразумение;- определяне на всички видове данъчни и неданъчни плащания, такси и компенсации в полза на Република България и Гръцката Република, свързани с необходимото количество транспортиран през техните територии петрол, за достигане на икономическата ефективност на проекта;- включване към енергийните системи, както и стабилно енергоснабдяване на Петролопровода;- осигуряване на свободата на транзит на петрол без каквито и да било забавяния и спънки след въвеждането на Петролопровода в експлоатация;- предоставяне на благоприятен митнически режим;- въпроси за защитата на околната среда, както и други въпроси.При определяне размера на данъчните и неданъчни плащания, такси и компенсации, Българската и Гръцка Страна по Споразумението за транспортиране ще изхождат от резултатите на техникоикономическата обосновка и от разбирането, че условията за транспортиране по Петролопровода трябва да са конкурентноспособни в сравнение с другите маршрути за транспортиране на петрол в региона.Член 5Страните се споразумяха, че МПК с цел обезпечаване на транспортирането на петрол по петролопровода ще сключи съответното споразумение/я (договори) с ОАО АК Транснефть, който ще изпълнява изброените по-долу функции, но без да се ограничава до тях: сключва споразумения (договори) за предоставяне на услуга за транспортиране на петрол с товародателите (собствениците на петрола) от мястото на добива на петрол до пристанище Александруполис; формира товаропотоците по целия маршрут на транспортирането; осъществява управлението на диспечерските служби; разработва и осъществява изпълнението на графиците за подаване и натоварване (разтоварване) на танкерите в нефтените терминали и графиците за транспортиране на петрола по системата от магистрални петролопроводи.Руската Страна въз основа на заявките на товародателите петролодобивни компании осигурява включването на обеми доставки на петрол с използването на Петролопровода в графиците за транспортиране на петрол през системата от магистрални петролопроводи, утвърждавани по ред, определен от руската Страна.Правото на собственост върху петрола, транспортиран с използването на Петролопровода, се запазва в полза на товародателите съгласно нормите на съответните търговски споразумения (договори).
235
1
 
1
 
! Отговори
за 242 преди 12 години
Питай самият него :) не съм му адвокатима архив на народното събрание на саита им........целият позор е добре документиран там
234
1
 
1
 
! Отговори
за 241 преди 12 години
брей, как може така, звучи невероятно, а Бойко дали го е чел или и той като Станишев ще почне да обяснява някой ден?
233
1
 
8
 
! Отговори
за 240 преди 12 години
Чист българин съм :)) разрови се из архива на днес-а преди 2 години и ще намериш статиите з а офчия как не е чел договора и как го подписа един зам. министър от ДПС..............това е българската действителност за съжаление, ти май си в чужбина ...
232
3
 
0
 
! Отговори
за 239 преди 12 години
Много лъжеш братче, ти не си българин явно. Ние чак толкова не можем да лъжем.
231
2
 
6
 
! Отговори
за 238 преди 12 години
Не съм, но гледах дебата в народното събрание как хамстера и офчия казаха че и те не са го чели ..........вероятно от кремъл съм им го дали готов и те от страх не са го прочели даже. Дали са го на един *** турчин от ДПС да го подпише.......позор, в Китай да ги бяха разстреляли вече
230
0
 
0
 
! Отговори
за 236 преди 12 години
Чел ли си договора?
229
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От всичките продажници виреещи в България най-долни за шистовите газници. Те не просто искат да сме зависими, но и земята ни биха отровили с радост.
228
2
 
9
 
! Отговори
за 230 преди 12 години
Хамстера е про руска ***...нали офчия румен развали договорът на Бъки фанфаро за евтина газ 3 години предсрочно и направи нов ( подписан от турчин, зам, министър) в угода на кремълските джуджета - за 30 години , 2 пъти по-висока цена.........какво очакваш от червените *** освен да ни продават на матушката си?
227
5
 
2
 
! Отговори
соломоновско решение преди 12 години
Русофобите ще спасят България от шистовия газ и същевременно ще я направят енергийно незанисима. Как? Много лесно. Пращаме ги в Русия и те автоматично започват да пикаят газ. Ще ни го дават безплатно, разбира се, защото се пишат патриоти. И така си решаваме всички проблеми накуп. А защо да ги пращаме в Русия, след като те и тук пикаят газ? Ами защото там ще пикаят повече. Ще има и за нас, ще изнасяме и за Русия даже и така ще я подчиним икономически. Дерзайте русофоби!!!!
226
3
 
4
 
! Отговори
за 223 преди 12 години
Привържениците на руската газ са анти българи, про руски ***......получавам припадъци, като си представят че няма да цакаме на кремъл 3 милиарда на година, но прогресът няма спиране :)
225
0
 
0
 
! Отговори
за 232 преди 12 години
Абе да събере 200-те милиона, това е важно. Ама не ще. Само говори.
224
2
 
2
 
! Отговори
за 230 преди 12 години
Бокъ им каза, че лев няма да видят......ако много знаят нищо чудно да заведем контра иск