BG иска да създаде опасен прецедент в отношенията с Русия

Руски експерти коментират отказа да плащаме за Бургас-Александруполис
Обновена: 28 дек 2011 18:37 | 28 дек 2011 18:30, Елка Василева
318
BG иска да създаде опасен прецедент в отношенията с Русия
Снимка: Булфото

България се опитва да създаден опасен прецедент, след като заяви, че няма да плати на Русия нито един лев от задълженията си по проекта за нефтопровод Бургас – Александруполис. Макар че сумата не е голяма – 6,2 милиона евро, прецедентът е опасен, предупреждават руски експерти, пише в коментар Газета.ru.

Ако Москва покаже слабост, София може да се откаже да плаща и по проекта за АЕЦ „Белене“, а това са стотици милиони евро, се казва в коментар в руското издание.

В материала се припомня заявеното в понеделник от руския министър на енергетиката Сергей Шматко, че Русия ще изчисли разходите по проекта за строителство на петролопровода Бургас-Александруполис и ще ги представи за погасяване на българската страна, след като София в началото на декември заяви, че прекратява участието си в проекта.

Още по темата

Газета.ru цитира и вчерашния отговор на премиера Бойко Борисов, който заяви: „Моите уважения към господин Шматко, пожелавам му весела Коледа и честита Нова година. Един лев няма да вземат за "Бургас – Александруполис".

„Трудно ни е да коментираме думите на Борисов“, каза говорителят на Транснефт Игор Демин. „Но по-рано на всички официални преговори България признаваше дълга по проектирането /6,2 млн. евро/ и не е отказвала да плаща. Българите обещаха да платят и когато заявиха, че се оттеглят от проекта“, посочи Демин.

Според източник, близък до Транснефт, Борисов може би е имал предвид неустойки /например за пропуснати ползи/, каквито Русия теоретично би могла да поиска от България. „Но руските акционери в Бургас-Александруполис не се канят да искат каквито и да са неустойки, такива условия не са договорени в споразумението“, казва източникът.

Ако България обаче откаже да плати признатото по-рано задължение, това ще създаде опасен прецедент, предупреждават експерти, цитирани от руското издание.

„Българските власти вероятно разчитат, че Русия няма да иска да влиза в конфликт както поради незначителността на сумата, така и във връзка с това, че България е интересна на Русия като партньор по проекта за газопровод „Южен поток“, коментира шефът на руския фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов. 

Ситуация, аналогична с проблема с нефтопровода Бургас-Александруполис, се създава и около АЕЦ „Белене“, която се строи от руската компания Атомстройекспорт.

В началото на лятото 2011 г. руската компания поиска от НЕК да плати за извършените работи /до момента сумата иска възлиза на 58 млн. евро/. В отговор НЕК заяви, че Атомстройекспорт й дължи 60 млн. евро за доставеното оборудване.

В момента строителството е замразено, българските власти отложиха решението за месец март, пише Газета.ru.

Според Симонов в крайна сметка спорната сума може да възлезе на няколкостотин милиона евро.

„Това е много по-сериозна сума за България. И отказвайки се да плати за Бургас – Александруполис, българите се опитват да създадат прецедент“, казва експертът.

Освен това, ако Русия прояви слабост в случая с България, това ще усложни по-нататъшните й преговори с редица други страни – например с Туркменистан за Транскаспийския газопровод, предупреждава експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тея *** (Боко и Моньо) наистина си играят с огъня и накрая ще се напикаят... После да не се чудим защо че има всякакви административни пречки пред наши стоки в Русия, защо руския газ за нас е два пъти по скъп от този за Германия, защо ЛукОил си изнася печалбата в Холандия... Докато не намерим друг пазар за стоките които изнасяме в Русия, и не си намерим друг източник на нефт и газ - не е хитро да "пикаем в кладенеца" преди да си намерим друг!
282
6
 
12
 
! Отговори
флаш преди 12 години
прецедент ще е яте още от 1944г. бяха свикнали една шепа хора от БСП да продава българските национални интереси в полза единствено на Русиявече БСП не са на власт и родоотстъпничеството забуксува, което било огромна политическа загуба за Русиятия мужици продължават да ни мислят за техни роби
281
8
 
3
 
! Отговори
Цв. Кънчев,Евророма преди 12 години
- Когато партийният лидер Сергей Станишев стана и президент на Партията на европейските социалисти, по-труден ли стана диалогът му с коалиционните партньори? Възгордял ли се е?- Не. Точно обратното. Сергей винаги е здраво стъпил на земята и сега дори е по-отговорен, защото ролята му на президент на ПЕС е да бъде още по-твърд обединител за идеи и каузи. Ще ви издам и една тайна още през 2009 г. след парламентарните избори отидох при него и му предадох послание от баба ми.- Наистина ли?- Да. Баба предрече, че го чака много сериозно развитие в международен мащаб. Радвам се, че за пореден път баба излезе права, въпреки че Сергей гледаше скептично на предсказанието просто защото не е живял в такава среда. Каза ми: О, Цветелине, моля те, стига с тия глупости. Казах му, че не са глупости, но той не ме чу. Е, сега, както се видя, предсказанието на баба се сбъдна. Но между другото и аз не я разтълкувах точно. Ние мислехме в началото, че ще стане някакъв европейски комисар. А той еврошеф на социалистите!
280
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблема на доносниците като Пурванов и половината от дипломатическия корпус е това че някой им държи досиетата и ги изнудва да играят по свирката му. Иначе за престъпленията им в миналото вече няма как да ги съдим, дано да има справедливост на оня свят.
279
0
 
8
 
! Отговори
амнезията преди 12 години
При посещението на Путин у нас през 2008 година бяха подписани три големи двустранни споразумения в областта на енергетиката - за сътрудничество при създаването на газопровод за транзит на природен газ през територията на България -Южен поток; основен договор за проектиране, доставка и изграждане на АЕЦ Белене и договор по проекта за нефтопровод Бургас - Александруполис. Тогава Първанов заяви, че сме постигнали "Голям шлем".
278
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
bravo na BB...samo taka
277
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Милиардера лобист гоце ще покрие сметката на своите кукловоди.
276
5
 
9
 
! Отговори
gtf преди 12 години
до 279щото добива на газ в житницата ни не е, нали.. гербераст. Като данъкоплатец аз искам евтин газ, евтин петрол, евтин ток - работа на управляващите е да го осигурят. Това обаче не се случва, дори напротив .. за няколко жълти стотинки нашите "управници" са готови да ни загробят
275
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проекта за нефтопровод през Бургас е изключителна глупост.
274
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нека русофилите да съберат 6-7 милиона евра и да ги връчат на олигарсите в москва. аз съм БЪЛГАРИН и не желая да плащам простотията на шепа некадърници.
273
7
 
9
 
! Отговори
gevich преди 12 години
Криво да седим, право да говорим. Загубихме руския пазар, сега ще ни вкарат и в интрига за която ще ни осъдят и плащаме докато се споминем.
272
7
 
3
 
! Отговори
за 278 преди 12 години
А за русофилията все още няма обяснение, какво я предисвиква. Стамболов беше изказал предположение преди около 100 години ,че е от рублите..........даже им викали рубладжии, не русофили
271
2
 
4
 
! Отговори
българин преди 12 години
281 - Като ти е хубаво в Испания, стой си там! Защо се хабиш по BG сайтовете? И много ми е любопитно какви ще да са тези качествени неща дето ние сме лишени от тях? Прекалено си заблуден, ако мислиш, че там всичко е качествено. Някога може би, но сега...
270
2
 
11
 
! Отговори
промит мозък преди 12 години
На 03 януари 2008 десетки автомобили, джипове и автобуси засядат при Петолъчката край Сливен. Опашката от модерни автомобили достига до 6 км. Много от т.нар. високопроходими коли, произведени в толкова възхвалявани западни страни с висок стандарт на живот, в опит да заобиколят колоната, се забиха в преспите отстрани. Само Лада Нива нищо не я спря!!!
269
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРИЯТЕЛ 276 ... АЗ РАБОТЯ И ЖИВЕЯ ОТ 1999 Г. В ИСПАНИЯ . ЗАПОЧНАХ РАБОТА НА 2 - РИЯ ДЕН ОТ ПРИСТИГАНЕТО СИ И ЗАПЛАТАТА МИ БЕШЕ 1000 ЕВРО . СЛЕД 6 МЕСЕЦА Я ВДИГНАХА С 200 ЕВРО . СЕГА ПОЛУЧАВАМ 1600 , А РАЗХОДИТЕ МИ СА 300 . ЗАТОВА МОГА ДА СИ ПОЗВОЛЯ ДА СЕ НАСЛАЖДАВАМ НА КАЧЕСТВЕНИТЕ НЕЩА . ЖЕЛАЯ ТИ ГО И НА ТЕБ ...БЪДИ ЗДРАВ...
268
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А, така, Боко, скарай ни с Русия и ще те запишат като най-*** премиер EVER! *** тиква си, като орежеш всички връзки, с държави които инвестират в нас, от къде приходи, бе, пожарникарю? Елементарна математика!
267
6
 
5
 
! Отговори
пашата преди 12 години
нали вие ясно че ще стане както искат руснаците. живея в москва и съм разбрал че не се церемонят . така че всичкое медиен шум,.много много не се интересуват от бг-то така че споко
266
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРИЯТЕЛСТВОТО СИ Е ПРИЯТЕЛСТВО , НО СИРЕНЕТО Е С ПАРИ . БИЗНЕС СЕ ПРАВИ ОТ ГРАМОТНИ ХОРА И РУСНАЦИТЕ Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА РАЗБЕРАТ , ЧЕ СВЕТА СЕ ПРОМЕНЯ , ДОРИ И В ТЯХНАТА РОДИНА И СКОРО ЩЕ ГО РАЗБЕРАТ . СВЪРШИ ВРЕМЕТО НА ДИРЕКТИВИТЕ, ПУСКАНИ ОТ МОСКВА , КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ "НЕМЕДЛЕННО" В БЪЛГАРИЯ .. И ТАКИВА ТОВАРИЩИ КАТО ШМАТКА, ДА ЗАПОЧНАТ ДА МИСЛЯТ, ПРЕДИ ДА СЕ ИЗКАЗВАТ ...НУ , ТОВАРИЩИ ...
265
5
 
10
 
! Отговори
дипломация и газ преди 12 години
Дори Германия - богата държава, враг на Русия във Второто световна война - гледа да е в добри отношения с Русия, а ние българите искаме да я правим противник. Невероятна глупост. Империите са като огъня - ако си далеч от тях, е студено, ако си прекалено близо до тях, може да те изгорят. България е енергийно зависима държава и такава ще си остане - нямаме нито газ, нито петрол, нито качествени въглища. Щем-нещем ще внасяме от другите страни и ще трябва да имаме добри отношения с тях.
264
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРИМЕР ... АЗ ИМАМ АУДИО И ВИДЕО ТЕХНИКА 3D , SONY И DENON ЗА СУМАТА ОТ 10 000 ЕВРО И СЕ НАСЛАЖДАВАМ НА ТЕХНИКАТА СИ ВЕЧЕ 6 ГОДИНИ . СЕГА , АКО МИ ПРЕДЛОЖАТ ЕДИН РУСКИ ЛЕНТОВ МАГНЕТОФОН , БИХ ЛИ ГО КУПИЛ ЗА ДА СИ СЛУШАМ МУЗИКАТА НА НЕГО ??? ВИЕ КАКВО БИХТЕ НАПРАВИЛИ ???