България спира ратификацията на ACTA

Поемам отговорността, каза министър Трайков
Обновена: 14 фев 2012 15:45 | 14 фев 2012 13:22,
210
България спира ратификацията на ACTA
Снимка: БТА

България спира ратификацията на международното търговско споразумение за борба с фалшификациите ACTA, обяви министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Предложението ще бъде внесено утре в Министерския съвет.

Трайков каза, че обществото все още не е готово да приеме подобно споразумение.

Той допълни, че съмненията за посегателствата върху личното пространство след приемането на ACTA вредят на България и на гражданското общество.

Това е и причината да се вземе решението за спиране ратификацията на споразумението.

Припомняме, че ACTA предизвика вълна от недоволство. Интернет потребителите в цяла Европа се обявиха против ратификацията му. Преди дни и у нас се състоя протест срещу ACTA. Няколко хиляди души се събраха в големите градове в страната, за да се противопоставят на ратификацията.

Още по темата
11 фев 2012 19:38
175

В обществото се появиха съмнения, че споразумението дава възможност за следене в интернет и ограничаване на основните човешки права.

Трайков днес изрично заяви, че авторските права не могат да бъдат поставяни над гражданските.

Той допълни, че гражданското общество в страната е намерило начин да изрази позицията си и кабинетът ще се съобрази с нея.

Министърът каза още, че в действителност част от текстовете в ACTA дават възможност за интерпретация и хората масово смятат, че те ще бъдат използвани срещу тях. Според Трайков това се дължи на факта, че обществото у нас не вярва на политическата класа.

Министърът категорично опроверга твърденията, че решенията за приемането на ACTA са били взети набързо.

Той обясни, че споразумението е било подложено на обсъждане в Брюксел още през 2007 година.

Трайчо Трайков бе категоричен, че в преговорите по споразумението са участвали и български представители на тогавашното правителство.

Още през 2007 и 2008 година министерството на икономиката и министерството на културата са обсъждали предложенията на ЕК за ратифициране на ACTA.

Въпреки това Трайчо Трайков каза, че поема пълна отговорност за избухналия скандал около споразумението.

"Не е в стила ми да изброявам кой е бил министър на икономиката, на културата или на правосъдието. Не очаквам никой да поеме отговорност. Затова аз ще я поема", каза министърът.

Той допълни, че на всички сега им е по-удобно да поемат ролята на обвинители, които се борят за гражданските права.

Трайков заяви, че България ще инициира изграждането на обща позиция за ACTA в Европейския съюз, след като в момента голяма част от страните членки преосмислят позицията си.

Министърът даде пример с Полша и Чехия, които са започнали процедура по ратификация на споразумението, а сега взеха решение за спирането й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
35
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Трайчо, пак не си адекватен, баце!Всички българи сме против фалшификациите и фалшификаторите. Такива мапгали като печално известният Кирил Рашков вместо да правят фалшиво уиски и да се титулуват "царе", да им се конфискува всичко и в затвора...Против сме да ни следят в интернет и частни компании да имат право да ни се бъркат в живота, което е нещо доста по-различно от фалшификация!!
154
0
 
21
 
! Отговори
трайко преди 12 години
Прах в очите. Искаме оттегляне на подписа, а не пасуване, с което другите ***, които са го подписали ще решат и нашата съдба.
153
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво!
152
3
 
18
 
! Отговори
ii преди 12 години
Трайков каза, че обществото все още не е готово да приеме подобно споразумение.т.е. ще пробваме по друг начин?!?! Например както приехме бюджета по коледа никои като не гледа?!?
151
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
172, докато вярвате в приказки за добри управляващи и узаконявате престъпленията им на избори, не чакайте да има промяна (Към по-добро).
150
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искаме избори, искаме да ви уволним ГЕРБ разби България и надеждите ми за по добър живот --Щото БКП изпълни и най-светлите ти мечти ли?
149
8
 
19
 
! Отговори
ай сектир преди 12 години
Искаме избори, искаме да ви уволним ГЕРБ разби България и надеждите ми за по добър живот
148
0
 
9
 
! Отговори
до 167 преди 12 години
"Ако седнеш на брега на реката и чакаш достатъчно дълго, някой ден ще видиш как тя влачи трупа на най-големия ти враг". Китайска мъдрост. --В оригинал е така:"Ако седнеш на брега на реката и чакаш достатъчно дълго, някой ден ще видиш как тя влачи трупа на най-големия ти враг редом до твоя."Това е даоска поговорка, а те се характеризират с голяма степен философия, често трудно разбираема.
147
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кво хортува наш Трайчо? Сбърках, но съм прав! Евала, Трайчо, голям *** си!
146
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трайчо да ти е името! Трай си, Трайчо, излагаш и себе си и Щатите!
145
0
 
7
 
! Отговори
до преди 12 години
аста е в разрез с европейската Конвенция за защита правата на човека и ... четете чл.8 , а българия е страна по тая конвенция
144
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Ако седнеш на брега на реката и чакаш достатъчно дълго, някой ден ще видиш как тя влачи трупа на най-големия ти враг". Китайска мъдрост. "Ако седнеш на брега на язовира и не правиш нищо 20 години и чакаш достатъчно дълго, някой ден ще видиш как тя влачи труповете на най-големия ти враг - народа". Демократична мъдрост.
143
1
 
30
 
! Отговори
до 160 преди 12 години
По голяма глупост не бях чел от много време :) ми айде като си толкова голям привърженика на АСTA да те питам, ти като пишеш всички тия глупости, имаш ли съгласието на Кирил и Методи да ползваш кирилица ???
142
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Свобода за народите = смърт за америка
141
1
 
22
 
! Отговори
Веско Маринов преди 12 години
Сега кой ще ми плаща за милионното слушане на песента "нашта милиция ни пази".Затова ли се потих толкова много?
140
0
 
7
 
! Отговори
с. преди 12 години
Браво!Редно беше да се съобразят с хората!
139
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за пореден път - ако миненяма значение кой преди е знаел и кой не, след като не е подписано по тяхно време, явно поне са го чели и може би затова и не са го подписали
138
3
 
5
 
! Отговори
1 преди 12 години
Трайков 100% некадърник си .. Дано поне фамилията ти забогатее докато си на власт.
137
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
152,при ползването на свободен софтуер също има правила които трябва да спазваш,надявам се, че си запознат с тях,свободен софтуер не значи безплатен софтуер - много хора се издържат с писане на свободен софтуернадявам се, че и това знаеш,ако си честен човек, ще спонсорираш някоя линукс дистрибуцияно силно се съмнявам в това
136
0
 
3
 
! Отговори
138 до бате Любо преди 12 години
Разбрахме те, просто исках да подчертая, че когато протестирахме все още не беше гласувано ратифицирането в парламента и имаше смисъл от протеста.