България спира ратификацията на ACTA

Поемам отговорността, каза министър Трайков
Обновена: 14 фев 2012 15:45 | 14 фев 2012 13:22,
210
България спира ратификацията на ACTA
Снимка: БТА

България спира ратификацията на международното търговско споразумение за борба с фалшификациите ACTA, обяви министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Предложението ще бъде внесено утре в Министерския съвет.

Трайков каза, че обществото все още не е готово да приеме подобно споразумение.

Той допълни, че съмненията за посегателствата върху личното пространство след приемането на ACTA вредят на България и на гражданското общество.

Това е и причината да се вземе решението за спиране ратификацията на споразумението.

Припомняме, че ACTA предизвика вълна от недоволство. Интернет потребителите в цяла Европа се обявиха против ратификацията му. Преди дни и у нас се състоя протест срещу ACTA. Няколко хиляди души се събраха в големите градове в страната, за да се противопоставят на ратификацията.

Още по темата
11 фев 2012 19:38
175

В обществото се появиха съмнения, че споразумението дава възможност за следене в интернет и ограничаване на основните човешки права.

Трайков днес изрично заяви, че авторските права не могат да бъдат поставяни над гражданските.

Той допълни, че гражданското общество в страната е намерило начин да изрази позицията си и кабинетът ще се съобрази с нея.

Министърът каза още, че в действителност част от текстовете в ACTA дават възможност за интерпретация и хората масово смятат, че те ще бъдат използвани срещу тях. Според Трайков това се дължи на факта, че обществото у нас не вярва на политическата класа.

Министърът категорично опроверга твърденията, че решенията за приемането на ACTA са били взети набързо.

Той обясни, че споразумението е било подложено на обсъждане в Брюксел още през 2007 година.

Трайчо Трайков бе категоричен, че в преговорите по споразумението са участвали и български представители на тогавашното правителство.

Още през 2007 и 2008 година министерството на икономиката и министерството на културата са обсъждали предложенията на ЕК за ратифициране на ACTA.

Въпреки това Трайчо Трайков каза, че поема пълна отговорност за избухналия скандал около споразумението.

"Не е в стила ми да изброявам кой е бил министър на икономиката, на културата или на правосъдието. Не очаквам никой да поеме отговорност. Затова аз ще я поема", каза министърът.

Той допълни, че на всички сега им е по-удобно да поемат ролята на обвинители, които се борят за гражданските права.

Трайков заяви, че България ще инициира изграждането на обща позиция за ACTA в Европейския съюз, след като в момента голяма част от страните членки преосмислят позицията си.

Министърът даде пример с Полша и Чехия, които са започнали процедура по ратификация на споразумението, а сега взеха решение за спирането й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре де, на мене сега жената като ми прави френска любов, требва ли да плаща на некой французин авторско право или аз като ползвател трябва да плащам ............. само питам ?
114
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
131, за влизане в сила след подпис е нужна ратификация на парламента. Айде научете основните закони в тая страна бе!
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
119, 126, мисля, че изобщо не ви е ясен проблема и следва да си траете. Прочетете текста на ACTA, глава 27 и коментирайте пак. Промити мозъци... ни видяли, ни прочели ама ЗНАЯТ!Аман от ***.
112
4
 
2
 
! Отговори
бате Любо преди 12 години
Да спира и да не спира ПОДПИСЪТ е сложен! Е сега ни разказаха играта да не давам по - обидни епитети. Да ви се .... и управляващите.
111
1
 
6
 
! Отговори
84931 преди 12 години
Хм, само на мен ли ми се струва, че управялващите много набързо се съобразиха с народа...
110
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
119, драги ми наивнико, правата на авторите не се държат от тях самите, а от хищни корпорации, които гълтат около 80% от печалбата. Ама вие продължавайте да им пълните гушите.
109
2
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
АБЕ ТРАЙЧО,- ЩО НЕ СИ ТРАЙКАШ... МИСЛЕХ, ЧЕ ПОЗНАВАШ КОНСТИТУЦИЯТА, НО НЕ БИ..."... - Ти допълни, че гражданското общество в страната е намерило начин да изрази позицията си и кабинетът ще се съобрази с нея..."КОНСТИТУЦИЯЧл. 34. (1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени. (2) Изключения от това правило се допускат само с разрешение на съдебната власт, когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления.
108
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мисля, че можещите и знаещите хора ще се насочат към страните където тяхния труд е защитен от АСТА и други подобни закони.
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дори не знаете за какво може да ви изловят, защото няма как да знаете всички закони и регулации. А и да ги знаете, само умствено увреден би спазвал всички *** и репресивни закони и регулации.
106
0
 
16
 
! Отговори
Еж преди 12 години
Добре е че ще направим крачка назад от пропастта, но за мен се случи нещо много по-важно. България показа, че ако има волята, гласът й ще бъде чут. Време е и ние като гърците, германците, испанците и тн да показваме несъгласието си с дадена политика още преди тя да е станала факт, а не след това да роним сълзи да се питаме "защо".
105
4
 
4
 
! Отговори
да преди 12 години
В това правителство има само един мъж. И това е Трайчо.
104
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разберете го, драги пребоядисани комунисти (Сега "евро-оптимисти", американофили и всякакви други фенове на Големия брат (Истинската ос на злото). Свободата ВИНАГИ, ВИНАГИ е по-важна от сигурността. Ама не само защото без свобода животът е БЕЗСМИСЛЕН (Гледайте филма Equilibrium), а и защото без свобода не може да има никаква сигурност; и рано или късно започва да става и все по-несигурно. Това вече е факт. Има толквоа много закони и регулации, че едва ли има човек, който да не е престъпник, и ..
103
0
 
6
 
! Отговори
uh no преди 12 години
обществото изобщо няма намерение да се подготвя да приема подобни мерки, все едно пътуването без билетче да се гриминализира. Are you insane?
102
1
 
10
 
! Отговори
до 117 преди 12 години
Никой не отрича частната собственост и правата на автора, както и тяхната защита, но това трябва да става със законови и демократични средства, а не с вменяване на вина у всеки до доказване на противното.Аз като гражданин и потребител също имам права и не виждам защо трябва моите права да стоят под тези на някакви псевдо "автори", които обаче не са автори :)
101
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АСТА помага и защитава на творците, тези които дърпат човечеството напред
100
0
 
6
 
! Отговори
Петър преди 12 години
117 казваш ми че там не се сваля от торенти ???? лично американец ми е пращал MP3 хайде не така наизуст
99
30
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей деца, разберете, че частната собственост и авторските права са основата на развитата западна цивилизация от която сме изостанали със десетилетия и която се стремим да догоним.Утре ще заминете да учите в САЩ и ще спазвате АСТА.Бъдете честни пред себе си и мислете с вашите мозъци.
98
0
 
11
 
! Отговори
до 114 преди 12 години
да бе да той нтернет по цял свят е измислен от червените и направен с техни пари ............. вземи се гръмни.Неща никой да ми пише и съхранява трафика без основание, а още повече това да е някаква си фирма ............. все едно мобилния оператор да ми записва телефоните разговори и да ми спира телефона, ако използвам ругатни и нецензурни думи............ай сиктер
97
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само така бате Бойко - няма да си даваме *** на всеки -трябва да си отстояваме правата за да ни уважават !!!!
96
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е тайна за никой че в началото на 90-те години всички интернет провайдъри без изключение тръгнаха благодарение на червените пари. Днес тези провайдърви са яростни противници на АСТА и твърдят че свободата на хората е застрашена. Имат ли морално право хората които направиха бизнес с крадените червени пари днес да се правят на вода ненапита.