Арогантността на Цветанов достигна своя апогей!

Опозицията в неуспешен опит да разследва вътрешния министър
Обновена: 7 мар 2012 11:59 | 7 мар 2012 11:58,
113
Арогантността на Цветанов достигна своя апогей!
Цветан Цветанов често влиза в спор със съдебната система. Снимка: Impact Press Group

Със своите публични изказвания вътрешният министър Цветан Цветанов  системно насажда недоверие в съдебната власт, представя пред обществото оценки и квалификации по отношение на неприключили съдебни производства и актове на съда.

Така зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков аргументира от парламентарната трибуна предложението на левицата за създаване на временна анкетна комисия,  която да изясни случаите на оказване на системен политически натиск от Цветан Цветанов върху съдебната система.

Предложението предизвика дебат в парламента, като то беше подкрепено от цялата опозиция, но управляващите в крайна сметка го отхвърлиха.

Според Миков поведението на Цветанов сериозно засяга авторитета на правосъдието и ограничава независимостта на съдебната власт. Той непрекъснато сипел обиди по адрес на независимата съдебна, като отделни представители класифицирал като мафия.

„Ескалацията на арогантността на вътрешния министър достигна своя апогей с обвиненията към председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, че обслужва интересите на организираната престъпност.  Това изказване провокира справедлива ответна реакция на магистрата, която на свой ред заведе дело за клевета. Безпрецедентен случай в българската история – магистрат съди за клевета член на кабинета, представител на изпълнителната власт”, добави червеният депутат.

Според БСП МВР шефът носи основна отговорност за отсъствието на ефективно взаимодействие между институциите, за справяне с престъпността и корупцията.

„Дори министър-председателят Борисов няколко пъти беше принуден да се разграничи от поведението на министъра си, като поиска той да поднесе извинения. Вчера чухме нещо като извинение, макар че при такива условности, които за пореден път показват, че има и част на неразбиране на проблема за независимостта на съдебната власт“, коментира Миков.

Компрометирането на съдебната власт ще води и занапред до тежки констатации - за липса на реформа в съдебната власт и на добри резултати в борбата с организираната престъпност”, предупреди Миков.

Сините подкрепиха предложение на колегите им от левицата. Лидерът на ДСБ Иван Костов посочи, че докладите на мониторинга на ЕС за България са негативни в частта за съдебната власт.

Още по темата
„Има упрек към така наречената намеса в назначенията на висшите нива в съдебната система. Има упрек към нашата страна за това, че се търпи вмешателство, и че има политическо вмешателство. Това вмешателство от кого може да дойде? Кой има потенциала да се намеси в тези назначения? Това е същият този министър, който отговаря. Решава да слага хора, които ще свършат работа така, както на него му се привижда, че ще свършат работа”, мотивира се Костов и призова колегите си да подкрепят предложението за създаване на анкетната комисия.

Системният натиск, който се оказва върху съдебната власт от изпълнителната власт не е тривиален въпрос, смятат и от ДПС.

„В България съдиите трябва да се подчиняват и да се съобразяват единствено и само със закона, защото съдебната система не е конвент, не е трибунал, който да раздава присъди съобразно общественото мнение. Искам да призова управляващата партия – премиерът го призна, признайте го и вие – има проблем в съдебната система. Дори и сега да отхвърлите този проект за решение, проблемът е достатъчно общоизвестен и споделен и признат в Европейската комисия, така че той не може да бъде скрит и единственото, което можете да направите, е да отложите неговото решение”, отсече Четин Казак.

Опозицията упрекна Цветанов за случаите с полицейско насилие, както и с кръщаването на полицейски операции на името на магистрат.

От „Атака“ пък го посъветваха „да прочете малко книжки от най-елементарно естество, за да има най-обща представа за държавата, конституционното устройство“. 

МВР шефът започна война със съда, след като влезе в остър конфликт с председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Цветанов заяви, че у него се пораждат съмнения, че Тодорова обслужва интересите на организираната престъпност. Като причина за подозренията си МВР шефът посочи забавянето на делото за наркотрафик срещу сочения за емблематичен подземен бос Васил Маникатов.

Председателят на съюза на съдиите от своя страна обвини Цветанов, че уронва престижа на правосъдието и тогава заведе дело за клевета срещу него.

Още преди излизането на доклада на ЕК Борисов заяви, че конфликтът на вътрешния министър със съдебната власт е контрапродуктивен. Оттогава МВР шефът се опитва да обясни, че няма конфликт със съдебната система.Вчера на форум дори обяви, че ръката му винаги била протегната към съда.

В крайна сметка обаче предложението на БСП беше отхвърлено. От общо гласували 125 народни представители „за” гласуваха 49 депутати, „против” – 74, „въздържал се” – 2. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами ще оказва натиск я, то пък един съд жив да го оплачеш, браво искаме оставки на съдии.
18
8
 
13
 
! Отговори
Udrii преди 12 години
Не на Цветанов, арогнтността наБСП и КО нямат край...Цецо може да е секакъв ама е много прав, съдебната система смърди от всякъде, толко смърди че се нетрае. Законите , те трябва да се променят в момента обслужват частни интереси и са създадени в угода ан престъпниците ( в това число и членовете на съдебната система). В едно го обвинявам Цветанов , вместо да говори пред екрана колко са лоши да им пусна по едно СРС и да покаже що за хора са .
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако не си свърша работата в даден срок, шефът може да ме уволни. Защо след като им е работата да напишат мотиви по дело, те не го правя и мотаят до изгубване на давност?! Няма независим съд- зависят от обществото. След като има плащаме заплатите, бонусите, 13-14 заплата (нали помните как ВСС исакше да бойкотира, защото Дянков не пожела да им даде бонуси по време на криза, а те нашите социлано слаби съдии свикнали били) , е редно да знаем, защо е не си вършат работата и ни критикува от Брюксел,
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЛОООООО N 5 - партийната политика ... МАИ ТЕ Е ХВАНАЛА АМНЕЗИЯ ??? ДА НЕ СИ ГЛЕДАЛ ТРИЛОГИЯТА БОРН??? ПРОЧЕТИ ТОВА - STRATFOR ЗА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ С УБИЙСТВЕН ДОКЛАД!" И СЕ СЪБУДИ ...
15
5
 
23
 
! Отговори
Що хвърляте кал? преди 12 години
Известен с честността си и доказвайки всекидневно правотата на ГЕРБ, другаря физкултирник е пример за младите гербаджийчета. Вървете по неговите стъпки младежи. Стигнете и по-далече. Той има 6 апартамента, вие се сдобийте с 12. Той покровителствувал полицейшината, вие я издигнете на пиедестал. И не се моткайте, времето тече.
14
9
 
18
 
! Отговори
jhgf,jyhg преди 12 години
ЦВЕТАНОВ Е ПРАВ.ЩОМ ОТ САТРАПСКАТА ПАРТИЯ РЕВАТ ,ЗНАЧИ Е ПРАВ ЦВЕТАНОВ.И НИЕ ЗНАЕМ ЩО ЗА СТОКА Е СЪДЕБНАТА СИСТЕМА-НАЙ ГОЛЕМИЯ ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ.
13
9
 
16
 
! Отговори
изненадки преди 12 години
ЕТ герб предлага безплатни биячески услуги. Достатъчно е да изпратите един хубав донос до МВР, че някой противник на герб пресича на червено, или, още по-лошо, притежава пет кутии цигари без бандерол, и ние веднага ще изпратим 20 маскирани като полицаи биячи. В услугата са включени: бой до синьо, мъчения с електрошокова палка на малолетни, погром на жилището, груби псувни и фекален жаргон, дежурно тривиално извинение на Цуци по кабеларките и други изненадки. По желание, организираме и самоубийства на самоубийци, в приятелското присъствие на охраняващи ги полицаи!
12
3
 
18
 
! Отговори
askhole преди 12 години
Не мисля, че Цветанов лъже в изказванията си за съда. Това го знаем всички българи, имали вземане-даване със съда- просто имаше смелостта да им изкара мръсотиите и да им потърси сметка. Тези съдии, които критикува, са известни с имотите си, неадекватните присъди и са масово назначени по времето на НДСВ, Тройна коалиция. Все пак заради тях не ни искат в Шенген и е редно да се знае защо ЕС смята, че имаме нефункционираща съдебна система. Редно е да ояснят на обществото-плащаме им заплатите
11
7
 
20
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
И Цв.Цв. и вДянкОF са голямонедоразумение в това правителство!!!
10
5
 
22
 
! Отговори
Бразилец преди 12 години
Пречи ви той, пречи - и на опозиция, и на независимия съд, и на октоподи, нагли, съдии-летовници и тем подобна ***. Хайде всички на един самолет и в Бразилия. Ако не стигне един, народът ще плати и за още 2-3. За това ще отделиме от залъка. Но да се свърши - един път завинаги!
9
7
 
20
 
! Отговори
бой с палки преди 12 години
Ако няма насилие, няма да има и герб! Ако няма бой с палки и с електрошокове, няма да има и гербава демокрация!
8
1
 
4
 
! Отговори
Mitko преди 12 години
Optimist, trqbva da si heityr v tozi forum za da ochakvash polojitelna ocenka :)))
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО , ЦЕЦО ...ЩОМ КУЛСКИЯТ АЙДУК МИМО МАМИН ИЛИ "ПИУЕ САС ЗЕУЕ" ПЛАЧЕ , ЗНАЧИ РАБОТАТА Е ДОБРЕ ...А , НИЕ ЗНАЕМ И ЗА НЕГОВАТА АРОГАНТНОСТ...
6
10
 
24
 
! Отговори
грешка преди 12 години
Тодорова, внимавай в картинката! Цецо Апартаменто първо ще ти прати качулати биячи с електрошокови палки, които ще те набият, ще ти опустошат жилището и ще те псуват. След което Шестакът лицемерно ще ти се извини по кабеларките, че е станала грешка.
5
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Даже Мишо Мастиката си позволява да отваря смрадливата си уста... Много са комични социал-комунистите.
4
13
 
25
 
! Отговори
срещу нацията! преди 12 години
Цецо Апартаменто е олицетворението на политически мотивираното насилие на репресивния апарат на режима на пожарникаря срещу нацията!
3
9
 
22
 
! Отговори
партийна политика преди 12 години
Няма значение, дали вали сняг или не правителството е абдикирало! Снежни виелици, поройни дъждове, наводнения, полицейско насилие, покровителстване на мутрите, катастрофи по пътищата, убийствено здравеопазване, неморални бонуси, оглупяващо образование, некачествени храни, тонове помия по опозицията, липса на сигурност по улиците, долнопробна злоба и отмъстителност! И режимът на пожарникаря нехае инфатилно хилене по кабеларките на Деспота и неговите марионетки, гнили оправдания и девалвирани обещания! Перфидността е издигната в ранг на партийна политика!
2
16
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** , по-*** много *** , най-*** ....цецо физкултурата
1
47
 
23
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Мачкай комуноидните *** Цецо! Само ГЕРБ!