Съдът в Пловдив ще гледа делото Тодорова срещу Цветанов

Шефката на Съюза на съдиите го съди за клевета
Обновена: 23 фев 2012 18:46 | 23 фев 2012 18:45,
23
Съдът в Пловдив ще гледа делото Тодорова срещу Цветанов
Мирослава Тодорова спечели през 2011 приза на БХК "Човек на годината". Снимка: humanoftheyear.org

Върховният касационен съд реши, че съдът в Пловдив ще гледа делото за клевета, което съдията Мирослава Тодорова води срещу министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Председателят на съюза на съдиите съди МВР шефа за клевета.

Тя подаде тъжба срещу него в Софийския районен съд. Процесът се падна на съдия Иван Иванов, който реши да се обърне към върховните магистрати.

Според закона ВКС може да прати делото на друг районен съд, тъй като пострадалият е съдия от района, където по принцип трябва да се гледа процесът.

В момента Тодорова е градски съдия и гледа на втора инстанция делата на районния съд. Когато делото отиде на новото място, съдиите там могат да си правят отвод, ако са в близки отношения с Тодорова и това би повлияло на безпристрастността им. Тодорова е наела за защитник шефката на адвокатурата Даниела Доковска.

Шефът на съюза на съдиите съди Цветанов за това, че министърът е разгласил за нея неверни и позорящи обстоятелства, свързани както с магистратската й работа, така и с дейността й като представител на обществеността в качеството й на председател на съюза.

Още по темата
МВР шефът започна война със съда, след като влезе в остър конфликт с председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

Цветанов заяви, че у него се пораждат съмнения, че Тодорова обслужва интересите на организираната престъпност.

Като причина за подозренията си МВР шефът посочи забавянето на делото за наркотрафик срещу сочения за емблематичен подземен бос Васил Маникатов.

Председателят на съюза на съдиите от своя страна обвини Цветанов, че уронва престижа на правосъдието и тогава заведе дело за клевета срещу него.

Още преди излизането на доклада на ЕК Борисов заяви, че конфликтът на вътрешния министър със съдебната власт е контрапродуктивен.

Ако Цветанов бъде признат за виновен, той може да бъде наказан с глоба от 5000 до 15 000 лв. и с обществено порицание.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
миро преди 12 години
не на цветанов а на корумпираната съдебна система и на свързаните с нея политици арогантноста няма крайизглежда трябва да вземеме сопите и да ги разкараме от Българиятова е нашата България,искаме я правова и уредена странаколкото за съдийката тодорова вижте и семейното имуществено състояние и стандарта на живот и всичко веднага става ясно
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
накажете го с 6 апартамента и гола фотосесия
20
0
 
0
 
! Отговори
ми преди 12 години
Ако би трябвало да започват с етиката и морала на Доктора-определено най-бързо си отива леката пръст под краката.Попаднахме явно на секачи и други електротехници...мъртвите.
19
1
 
7
 
! Отговори
Старшина Ушев преди 12 години
Тая има защо да получи награда от БХК.Защитава правата на престъпниците ,като им бави делата и ги оставя ненаказани,за да могат да си вършат престъпленията.Не че Цветанов ми е любимец-дори напротив ама на тая и е малко да е в затвора.Изнасилвачи на деца и всякакви други гадове е оставила на свобода.БХК са същите платени ***.ера.ти,защо не защитават прават на жертвите на престъпления ,а само престъпници и ***.И от двата вида екземпляри смучат яко кинти,
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предлагам столицата на България да се премести в Пловдив или Стара загора . Едно голямо летище, нов министерски съвет и мафията ще олекне от София
17
2
 
1
 
! Отговори
XAXA преди 12 години
MALE NA PARTIINO SABRANIE LI STE TYK A ZA PRAVOVA DARJAVA NE GOVORI PAK TOCHNO TI,JIVEQ V USA I VIJDAM RAZLIKATA ZABAVILA 57 DELA SEGA KATO OSHTIPANA GOSPOJICA MRANKA TYKA VKARAXA GYBERNATORA NA ILINOIS V ZATVORA A TAKIVA KATO TODOROVA I MNOGO DRYGI DETO VZEMAT PARI NA RAKA TE TRIABVA DA SI IDAT.DO KOGA SADIITE NA GOCE SHTE PRAVORAZDAVAT SMESHNI STE :)
16
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Смешен плач! В една правова държава подобен 'министър' като Цвъцко отдавна щеше да търка наровете в пандиза, не само заради престъпленията му по служба! Друг е въпроса, че не сме правова държава, за което много са спомогнали и съдиите, като тая на снимката. Абе що за съд е това в България, щом престъпник като Цветанов си стои толкова време министърче, а осъждан престъпник като Харизанов става шеф на "Напоителни системи"?
15
7
 
9
 
! Отговори
анти цветанов преди 12 години
"... Да направим обиск! - Не, НЯМА ДА РАЗРЕШАТ! Това е професор, а не .... и само по едни подозрения, ... никога!" Това е фраза от втората част на "На всеки километър" и се касае за България 60- те години, когато дори и в най-дивия комунизъм е имало ПРАВА НА ЧОВЕКА!, Нещо което цвъчко отрича и опозорява така достойните хора в МВР. Онзи ден Флоров каза, че за да има ред в държавата трябва "да се върнем преди 89-та"... като си мислеше за истинска диктатура - по Сталински.. СРАМ! ГЕРБЕРИ СКРИЙТЕ СЕ
14
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво, Цветанов! Само бой по продажните червени съдйски чутури!
13
3
 
13
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
Не е лесно да нямаш ни една гънка в главата! Ето за това сме зле! Толкова *** и *** народ на едно място събран няма никъде! Тая "смелата", сиреч наглата, досега щеше да се е отлежала в някоя нормална държава! Що зе *** трябва да си да задвижиш дело 11 дена преди да му изтече давността! Трябва да я изритат със замах! НА 1 ПОЖЕЛАВАМ ТАЯ ДА ОТСЪЖДА МЕЖДУ НЕГО И НЯКОЙ БОГАТАШ!!!
12
3
 
15
 
! Отговори
Грую Лазаров преди 12 години
Бизнесмен и млада жена, отвлечени и държани насила 24 ч в апартамент в София, 15 г. напразно търсиха правосъдие. Наско-ро Петър Стойчев и Рада Дишкелова случайно разбрали, че наказани за страданията им няма да има. Бивш бизнес партньор на Стойчев, осъден за отвличането им, ще си остане свободен и с чисто досие благодарение на рекордно по мудност правосъдие. Делото срещу него се влачи от 1996 г. и в началото на февруари изненадващо е прекратено. Мотивът - изтекла е абсолютната давност - максималният срок, в който престъпникът може да бъде преследван от закона. В скандалната история, минала през неколцина прокурори и два съдебни състава, вчера изплува името на шефката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. В последния месец тя бе критикувана от вътрешния министър Цветан Цветанов за забавяне на други свои дела, а преди време Висшият съдебен съвет (ВСС) я наказа с понижение на заплатата. Тодорова пък отговори с дело за клевета срещу Цветанов.
11
3
 
14
 
! Отговори
Тошко Мирославов преди 12 години
Аз като четох днешната преса смятам, че М.Т. трудно ще обвини министъра на ВР в клевета. Накратко процеса, в който активен участник е отново съдия Тодорова, е следният: На 16 юни 2006 г. съдия М.Тодорова осъжда Стоян Петров на 1,5 г. условно с 3-годишен изпитателен срок. Признава го за виновен в това, че на 4 април 1996 г. той и неизвестни мъже с маски са отвлекли съдружника на Петров и една жена, като до 22 ч на другия ден двамата са били държани в апартамент в София. Петров е оневинен по други предявени обвинения ,като най-тежкото от тях е за рекет. Той и още двама участници са оправдани по обвинението, че със сила и заплаха за убийство са принудили Стойчев да им даде 1 000 000 стари лева и кола "Шевролет Корвет". Дотук няма нищо изненадващо. Учудващото е, че мотивите към присъдата са забавени цели 4 г. и 8 месеца и са станали готови са едва на 25 март 2011 г., т.е. 11 дни преди изтичането на абсолютната давност, което на практика е освободило от отговорност Стоян Петров. За случая е информиран ВСС. Оттам вчера заявиха, ча започват проверка.
10
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде Цвък на топло в панделата
9
8
 
15
 
! Отговори
Пепо преди 12 години
В Пловдив мразим комунисти и гербаджии, този е пътник...
8
3
 
14
 
! Отговори
глупав народ ей.. преди 12 години
цвъчко защо не кажеш за истинските проблеми в "съдебната система" - липсата на Шерлок Холмс, мосю Поаро и какъвто и да е интелигентен и логично мислещ в МВР, които имат задължението да "разкриват" престъпленията, след това ..... онзи ден видяхте делото на Харизанов от Напоителни системи 11 години в Прокуратурата и после две-три "разболявания" на адвокатите и хоп ето ти 12-13 години дела и каква е истинската вина на отделните клонове на съдебната система - Съд, Прокуратура и МВР. От милиционери..
7
12
 
4
 
! Отговори
уха преди 12 години
на тая стара чанта бих и подходил изотзадзе
6
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е жена с достойнство, а вижте Цвтанов какъв поглед има - на активист от ОФ, който прави кариера вече.
5
3
 
19
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
Не защитавам съдиите, но да ти поясня-съдебната система не са само съдиите.С доказателство-***, с прокурор който не може да осигури доказателства и свидетели, НЕМА съд който да затвори някой.Вижда се как обвиняемите са "обвинени с доказателства" само в медиите.Това-"една жена каза" не върви в съда.*** и присъствай на някое "знаково" дело и ще останеш втрещен от липса на доказателства.А за Шенген коментарът беше, че въпреки техниката по границите нямат доверие на хората, които работят с нея.
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хаха - обшествено порицание, че той всеки божи ден е подложен на такова, не че се е впечатлил особено, продължава си тъпо, но упорито да си плещи квото му се мерне из черепната кутия
3
11
 
13
 
! Отговори
askhole преди 12 години
За смях не знам колко е Цветанов, но виж цял ЕС е на едно мнение- съдебната система е неефективан тук, не ни искат в Шенген точно заради корумпираните съдии и никой не взема насериозно техните присъди... Щом и посланиците смятат, че съдебната ни система е вредна и се настоява за екстрадиране, а не за съд тук. И то не за смях, а е трагично, защото е на наш гръб и 20 г корупция и безнаказаност...