Ако някой нахлуе в дома ти, да си търпи последствията!

Премиерът подкрепя законодателни промени за неизбежната самоотбрана
Обновена: 12 мар 2012 15:01 | 12 мар 2012 14:00,
419
Ако някой нахлуе в дома ти, да си търпи последствията!
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

От партия "Атака" смятат да внесат в парламента промени в Наказателния кодекс, които регулират неизбежната самоотбрана и използването на оръжие при нея.  По-рано премиерът Бойко Борисов заяви готовност да подкрепи подобно изменение.

"Изцяло съм на страната на неприкосновената частна собственост. В дома ти никой няма право. Ако някой дойде, да си търпи последствията, каквито и да са те", отсече Борисов пред bTV.

"И като се има предвид, че в болшинството случаи крадците са много добре натренирани хора и с огромно предимство пред обикновените хора, които си стоят в жилището, освен това те идват подготвени, идват в кондиция да правят обир или каквото и да било, докато човекът може да седи, да си гледа телевизия, да си чете вестник, отпуснал се. Реакцията му е в пъти по-занижена, отколкото на крадеца, който влиза вътре. Така че моето мнение, ако мога, да се подразбере какво е, е, че който влезе там, да си носи каквито и да са му последиците", разясни позицията си премиерът.

"За един селянин да влезеш да му откраднеш прасето е равносилно на някой да му фалираш фирмата или това му е животът", посочи още Борисов.

От "Атака" са доволни, че премиерът "се е събудил от сън" и е стигнал до тази идея, която националистите са лансирали.

"Интересно защо досега ГЕРБ нямаше мнение по този въпрос. Какво накара премиера точно сега да се изкаже по тази тема, след като българите страдат от това законово несъвършенство в течение на много години", се казва в позиция на партията на Волен Сидеров.

"Дали ГЕРБ и г-н Борисов не започват от сега предизборната си кампания с идеи на "Атака", които впрочем той не веднъж си е присвоявал само на думи и за съжаление не е реализирал", питат националистите.

"Всеки българин трябва да има правото да защитава семейството, дома си и собствеността си по ясен, категоричен и законово уреден начин", заявяват още от партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
2
 
3
 
! Отговори
666 преди 12 години
Тоя филм вече го гледахме!!!
304
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нагушиха се и сега приемат закони да могат да си пазят откраднатото (пардон бонусите и хонорарите).... Тоест не приемат нови закони, а притоплят стари манджи защото я да видим какво пише наказателния кодекс: Чл. 12, (3) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.
303
0
 
0
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Иначе, благодаря за пожеланията на 364 и 365! Те казват достатъчно за себе си - тези несъстояли се хора...
302
3
 
1
 
! Отговори
до 370 преди 12 години
Като гледам какви депутати си избираме - мерси, не желая ченгетата, съдиите и прокурорите да бъдат изборни - по скоро може да са с мандати - ако след 5 години на една длъжност не е повишен - аут от системата
301
6
 
5
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Наказателен кодексЧл. 12, (3) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.Нещо да не сте разбрали?! Затъпяват ви, затъпяват ви, оскотяват ви и после ви подхвърлят някое морковче, за да може изпадайки в еректилен екстаз да ревете до откат "смърт...".
300
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 368. Ами няма да влизат без заповед и когато дойда, първо любезно ще се представят, ще покажат заповедта и тогава ако има нужда ще действат. И като се замисля, я ... колко лесно било само с един нормален закон. И в тоя ред на мисли, защо шефовете на месните РДВР и градските прокурори да не станат изборни длъжности.
299
12
 
3
 
! Отговори
тт преди 12 години
Алооо Разбирачите!Подобно нещо имаше в НК,но конституционния съд отмени тези разпоредби.Просто няма как да стане, за това че ти крадат прасето, да убиеш човек.Пак казвам "Няма как"!
298
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хаххаха, ***-Боко, ами нали според тоя закон ако в къщи влязат Ушевци без заповед за обиск - ще извадя пушката и че после и патроните ще ми платите....
297
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** трябва да се вкарат в релси с бой или смърт!
296
1
 
30
 
! Отговори
rex преди 12 години
Мили смешници,докато чакам да защитите живота и правата на мен и сем. ми,както в цивилизованите страни,да са ме ликвидирали досега.Тук бандитите и *** са под защита на закона и нямат страх от нищо -вижте фарса с делото на *** Рашков -без коментар.Правосъдната ни система е пълна скръб,полицайте ни в 90% са топки лой и страхливи мижитурки -те ли ще ме защитят,не мерси,тях ги бива да се репчат и правят на обикновенните хора.Наредил сам куче,бухалка,пистолет,помпа -стрелям без да питам.
295
2
 
10
 
! Отговори
до 357 преди 12 години
Пожелавам ти *** да те обират всеки ден и ти да не можеш да направиш нищо...защото закона в момента точно това позволява. Да видим след месец как ще мислиш.
294
1
 
5
 
! Отговори
do sevtus преди 12 години
*** smradlio
293
0
 
26
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Бре бре бре , да вярвам ли на очите си? Браво на Бойко ако приемат закона. Ама малко се съмнявам защотo Хелзинкския комитет и американското посолство ще скочат в защита на "правата на бедните онеправдани роми" . Иначе супер ако закона стане факт.
292
2
 
5
 
! Отговори
AKO TOVA CE .... преди 12 години
...PRIEME--6TE BUDA VINAGI S GERB!AIDE DA E HAIRLIJA.....VIKAM SAMO DANO....!
291
0
 
10
 
! Отговори
ss преди 12 години
За крадците и наркодиларите наказанието е смърт.
290
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, но трябва да се прецизира и правото за притежание на оръжие. Например, лица без завършено средно образование да нямат право да носят и притежават оръжие. Който иска да има и носи оръжие за самозащита и защита на имота си да минава специализиран курс и да получава документ с временна валидност, примерно три години, после презаверка. Както е за колите по категории, за пистолет един курс, за пушка друг, за автоматично оръжие трети и така. Оръжие ще имат само грамотни, психически здрави, съдебно чисти и т.н. хора. И този закон да не се ограничава само с имота. Трябва да засяга неприкосновеноста, Семействотпо, Дома и имуществото в него (под дом се разбира и двора), както и селско стопанските земи и бизнеса.
289
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Dano da se prieme.
288
7
 
1
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Ей го и този 355, с помпозното Българин. Той е живото доказателство на думите ми по-долу. Кой си ти, че да наричаш някого ***? Откъде ти идва самочувствието? Такава самонадеяност не са имали Бетовен и Микеланджило.
287
11
 
0
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
И в момента си има текст, който регулира достатъчно ясно и категорично правото на всеки човек да защити своя имот при нахлуване с взлом. А реакцията на повечето форуци на евентуална промяна на НК показва защо не трябва да се разширява правото да се използва оръжие. Това е като да се даде червеното куфарче с бутона за ядрените бомби в ръцете на сериен убиец.
286
0
 
6
 
! Отговори
дядо преди 12 години
абе децакога си на зор ще мислиш дали си в правовото полепълни глупостиднешното положение е в резултат от многогдишното толериране на насилиетовъв всичките му форми под плаща на измислените понятия права на човекаграждански правадемокрация и други гнусотиизащитавано от мастити адвокатинасилието е основен елемент в поддържане власта на парите правата ти са правопропорционални на паритес парите и най-кривия излиза правдокато сте глупави да се връзвате на тези номера все ще сте в киреча