Кой печели от поскъпването на лекарствата – ГЕРБ!

Георги Кадиев показа как цените на 8 медикамента скочили с 383%
Обновена: 20 мар 2012 15:59 | 20 мар 2012 15:54,
89
Кой печели от поскъпването на лекарствата – ГЕРБ!
Част от таблицата на Кадиев. Снимка: Facebook

Лекарствата за онкоболни са поскъпнали средно с 386% само за година. Това показва справка на общинския съветник от БСП Георги Кадиев, който я публикува в профила си във Facebook.

В таблицата се вижда как от 8 лекарства срещу онкологични заболявания държавата губи 8.716 млн. лв само за една година.

Само за година всяко от тези лекарства е поскъпнало между 254 % и 497 %.

Най-много се е покачила цената на Letrozole – с 497%, а най-малко на Buserelin – DDD – 254%.

Кадиев представя сравнение на цената на всяко лекарство, постигната при търг, организиран от МЗ през 2010.

Само година по-късно, когато цените вече се определят по методиката на НЗОК и се ползват "референтни стойности", т.е. обвързване на цените с цени в други европейски държави, се наблюдава огромен скок.

Още по темата

"Кой печели? Със сигурност производителите. С още по-голяма сигурност дистрибуторите. И с най-голяма сигурност управляващите от ГЕРБ. Именно подобни схеми захранват черни каси, с които после се купуват избори.

Кой губи? Със сигурност болните, защото се купуват по-малко лекарства. Със сигурност близките им, защото добавят от семейния бюджет това, което е откраднато от здравната каса. И със сигурност всички ние като данъкоплатци, защото нашите пари захранват онези, които после искат да ни управляват.

И всичко това само от 8 лекарства. Представете си какво става за цялата система на здравеопазването. Политиката е кауза. Не и за тях. За тях е пари. Доказателството - в числата в таблицата", коментира Кадиев. 

След скандала с цените на лекарствата министърът на здравеопазването Стефан Константинов подаде оставка.

Той обясни, че мотивът за оттеглянето му е липсата на подкрепа за водената от него политика от страна на управляващата партия.

Националната здравноосигурителна каса вече договори отстъпки от цените на 38 лекарства, като общата стойност на спестените финансови средства за една година ще е 4 205 033 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като човек , който ежегодно посещава Онкологичната Болница едно ще кажа- Мили Политици, мили Спекуланти, рачето-осмокрачето не подбира жертвите си нито по социален статус, нито по цвят или религия...А Господ, той бави,бави-ама не забравя....
56
2
 
15
 
! Отговори
Pojarnikar da si преди 12 години
Kude si bai Tosho, kude si ??? Da vidish tvoq ohranitel i kradec na teftercheta s nomera na ruski oligarsi kak upravlqva s leka ruka i vzima i poslednata troha hlqb na naroda. Dobur uchenik e bil pokrai vsichki komunisti na vremeto i dobre se spravq sus privatizaciqta na malkiq i sreden biznes tozi pojarnikar. Zashto ne dade edin primer kak se gasi pojar, a mi hodi da se pravi na futbolist i tenisist. Jalka e nashta gledka v BG i nai veche za tezi koito podkrepqt tazi partiq
55
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абсолютно всички мнения, в които се споменава за кражби на БСП, без изобщо да става дума за ГЕРБ отнасят по 15-20 минуса. Просто работата е ясна жалки платени драскачи. :) Резултатите сами показват народното мнение. Иначе вий се изязявайте тук за по 10 лв. :) Станишев има много по 10 лв. Последно 90000 беше прибрал чрез приятелката си. Поне така писаха немските вестници.
54
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БСП +ГЕРБ -
53
17
 
5
 
! Отговори
До 59 преди 12 години
Червен активист :) 10 лв. ?
52
4
 
37
 
! Отговори
ааа преди 12 години
По дяволите, наистина НЕ ПОЗНАВАМ никой, който да подкрепя ГЕРБ.Когато задавам този въпрос на познатите си, получавам същия отговор...
51
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не знам защо вместо днес бг горе не напишете направо Дума? Абсолютно тенденциозно написани статии, тенденциозно подбрани снимки. А най-тенденциозното нещо са заглавията ви. Ето няколко от последните дни:Кой печели от поскъпването на лекарствата ГЕРБ!Вярва ли Борисов в притчите, които глаголи, или само ни будалкаБойко - бандит, стига геноцид!Като прочетеш става ясно, че някой си го бил казал. Обаче на принципа на рекламата, където като ти повтарят нещо ти го приемаш за вярно, така и ви
50
2
 
14
 
! Отговори
ДО 53 преди 12 години
Много добре казано !!! Както наскоро гледах един филм за управляващи корораций и холдинги ,самите те го казаха : Ако искаш да спечелиш 5млн. от вдигане на цените, вдигни ги със такава стойност като 10млн за да можеш да свалиш до 5млн. когато народа се надигне и да ги оставиш да си мислят,че те са спечелили и са стигнали до консенсус . Излиза ,че винаги управляващите печелят това което искат със лек замах и манипулация. Лекарства,ток,бензин и т.н качва се и се сваля но не на старата цена ???
49
3
 
23
 
! Отговори
шамар преди 12 години
БРАВО на ГЕРБерските нгодницибойко нали си носеше оставката в джоба аиде бе извадия ,че немам нерви да те трая
48
3
 
21
 
! Отговори
БОЙКО НА БЕСИЛОТО преди 12 години
Бойко обеща да направи магистрали,да оправи проблема с *** в СФ,да направи бизнеса по добър,да създаде работна ръка за народа,да вдигне пенсийте и т.н само ,че той е имал предвид всичко това в отрицателна гледна точка. Магистралите се правят по стандарт 20см. но ние ги правим 12см останалият материал се отчита за употребен и така от няколко км. Бойковите фирми си прибират милионите и догодина след зимата дубките пак се показват и така отново до края на мандата 1милиярд в сметката на Б.Б
47
23
 
6
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Наглост е комунист да пише за кражби, особено пък този мазник кадиев (от уважение пиша името на другаря с малка буква).
46
3
 
21
 
! Отговори
Въпрос до 48? преди 12 години
"Тези които подкрепят ГЕРБ ..."Ти познаваш ли някой, който подкрепя ГЕРБ?Не винаги това, което говорят по новините. е това което е в действителност!
45
2
 
13
 
! Отговори
до 48 преди 12 години
Тези, които подкрепят ГЕРБ са държавните чиновници и някои фирмаджии с далавера от тяхното управление.
44
2
 
24
 
! Отговори
бим преди 12 години
Бойко, Бойко какви сладки обещания даваше, а пък какво стана ! Нищо не се намали, а напротив цените на всичко се увеличиха. Аман от политици лъжци !
43
2
 
29
 
! Отговори
ИЗМАМНИЦИТЕ ГЕРБ !!! преди 12 години
За какво говорим ??? Тези които подкрепят ГЕРБ и сега са някакви мазохисти или хора ,които живеят просто така ден за ден без никаква цел и кауза в живота. То не беше Дянков виновен , Найденов и Трайков . И какво стана всеки месец уволнения и безхаберия от тази смешна партия. Може ли човек на 33 години с лице на пубер да замества Трайков,може ли примерно кмета на Ст.Загора да е 30 годишен и да управлява 180 хил, град. АЗ тогава мога за моите 25 г. без никакъв опит да управлявам БНБ без проблем
42
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това че червената *** така си пълни касите, не значи че всички други го правят. Просто те много добре знат как става, така го правят, така са го правили, а най-сладкото е, когато крадецът вика за крадеца, защото има все някой *** пък който се включва с тезата - няма дим без огън. *** работа, тая държава никога няма да се оправи, защото всички са маскари - тема 1 на всички ***. Да и затова няма да се оправи!!!
41
4
 
20
 
! Отговори
кккккккк преди 12 години
Мутрата Бойко на площада с лице към народа и публичен разстрел !!!!! Или ако не след изтичането на мандата му мисля ,че всички негови бивши приятели ,които нагласи и заграби техните бизнеси сами ще си го потърсят и оглозгат до последния кокал. ( Пашата,Румен Петков,Васил Бошков и покойния дух на убития от Бойко Мишо -Бирата
40
14
 
6
 
! Отговори
aha преди 12 години
Абе вече стана много изтъркано за всичко да са "виновни" Герб! Щом всички лаят срещу тях значи има защо!
39
0
 
19
 
! Отговори
балъци сме преди 12 години
Така прави Огнян Донев и Софарма и така източват милони от парите ни за здраве и за това лекарствата ни са по-скъпи в пъти от тези в съседните страни, а олигарха Донев си ходи по света с правителствените делегации и ни лук ял, ни лук мерисал и се прави на ударен. И този мошенник е председател на КРИБ, организацията не бългаския бизнес, срам и позор!!!
38
19
 
6
 
! Отговори
По-леко КАК ПЕНКЕ ! преди 12 години
""Кой печели от поскъпването на лекарствата ГЕРБ!"".....................................................баси ... нещо много опозиционни станахте Днес.бг ... ?По-леко КАК ПЕНКЕ !