Кой печели от поскъпването на лекарствата – ГЕРБ!

Георги Кадиев показа как цените на 8 медикамента скочили с 383%
Обновена: 20 мар 2012 15:59 | 20 мар 2012 15:54,
89
Кой печели от поскъпването на лекарствата – ГЕРБ!
Част от таблицата на Кадиев. Снимка: Facebook

Лекарствата за онкоболни са поскъпнали средно с 386% само за година. Това показва справка на общинския съветник от БСП Георги Кадиев, който я публикува в профила си във Facebook.

В таблицата се вижда как от 8 лекарства срещу онкологични заболявания държавата губи 8.716 млн. лв само за една година.

Само за година всяко от тези лекарства е поскъпнало между 254 % и 497 %.

Най-много се е покачила цената на Letrozole – с 497%, а най-малко на Buserelin – DDD – 254%.

Кадиев представя сравнение на цената на всяко лекарство, постигната при търг, организиран от МЗ през 2010.

Само година по-късно, когато цените вече се определят по методиката на НЗОК и се ползват "референтни стойности", т.е. обвързване на цените с цени в други европейски държави, се наблюдава огромен скок.

Още по темата

"Кой печели? Със сигурност производителите. С още по-голяма сигурност дистрибуторите. И с най-голяма сигурност управляващите от ГЕРБ. Именно подобни схеми захранват черни каси, с които после се купуват избори.

Кой губи? Със сигурност болните, защото се купуват по-малко лекарства. Със сигурност близките им, защото добавят от семейния бюджет това, което е откраднато от здравната каса. И със сигурност всички ние като данъкоплатци, защото нашите пари захранват онези, които после искат да ни управляват.

И всичко това само от 8 лекарства. Представете си какво става за цялата система на здравеопазването. Политиката е кауза. Не и за тях. За тях е пари. Доказателството - в числата в таблицата", коментира Кадиев. 

След скандала с цените на лекарствата министърът на здравеопазването Стефан Константинов подаде оставка.

Той обясни, че мотивът за оттеглянето му е липсата на подкрепа за водената от него политика от страна на управляващата партия.

Националната здравноосигурителна каса вече договори отстъпки от цените на 38 лекарства, като общата стойност на спестените финансови средства за една година ще е 4 205 033 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
13
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Ето и какво друго ни готвят:Готвените промени в закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система, известен като Сребърния фонд, продължават да предизвикват нееднозначната реакция на експертите и икономистите. Според повечето от тях предлаганото либерализиране на влагането на средствата от фонда в различни инвестиционни инструменти с цел да се подобри доходността е скрита форма на изхарчването им от страна на държавата. Сребърният фонд бе създаден през 2008 г. в подкрепа на пенсионната система и в закона бе записано, че в следващите десет години до 2018 г. парите от фонда не могат да бъдат използвани за никакви цели. В момента в Сребърния фонд има около 1.7 млрд. лв. Преди месец Министерството на финансите предложи проект за промени в закона за фонда, с които да се повиши доходността му.
36
1
 
14
 
! Отговори
устнових! преди 12 години
От поскъпването на лекарствата ,....НЕ ПЕЧЕЛИ НАРОДА ,а все НЯКОЙ друг !''ФЪФ''Бг ,НЯМА ДЪРЖАВНИЦИ ,А САМО *** И ПОЛИТИЦИ ,....НА КИЛО !
35
1
 
21
 
! Отговори
РЕВОЮЦИЯ преди 12 години
Да живее духът на ЧЕ ГЕВАРА и неговата чета, така се прави революция. Давайте да се организираме и да трепем всички мръсни богаташи,мутри и *** в парламента.
34
10
 
5
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Спокойно сега БСП ще получи някое парче от некъде... и всичко ще се кротне... те *** дори когато се ритат по кокалчетата внимават един с друг... БКП им е обща майка и на гербавите и на сучеалистите.... и на ***.. и на пишманнационалистите... че даже и на аги-те от ДПС...
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много сте лесни така. Дайте да видим кой им е вносител или производител на тези лекаства и после да вадим изводите. *** нема лошо. Скрийте имената, дайте само цифрите. И за какво си говорим?
32
19
 
5
 
! Отговори
mind twist преди 12 години
поредното манипулативно заглавие. Пишат го като официално становище а ноакрая кьорфишек. Кадиев така изманипулирал. Същия който го съдят за клевета.
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само Бойко и Чък Норис не са виновни!Всичко друго е матерял!
30
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе той яде баницата,а вие искате да е виновен ,при положение,че всички гласували са ГЕРБ сте му я дали.Е как да е виновен?Ами няма да си признае никога.Винаги Станишев ще е виновен.Ако Станишев беше добър премиер щяхте ли да изберете Бойко?Ами естествено ,че щяхте,защото реално вие не избирате.Всичко е нагласено.И не случайно Бойко го каза-Лош матерял!Лош....
29
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дорде не фанем сопите и да ометем цялата феодална *** нищо няма да се промени. Какви избори какво чудо, трябва революция.
28
1
 
7
 
! Отговори
perekly преди 12 години
Нещо не съм наясно-министърът вдига цената,т.е. в "черната каса " влиза повече, а го сменят,защото не се е справил?
27
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ББ не е виновен за нищо, той е вечният неразбрал какво става в България, тъй като си живее в един собствен свят в който му се мазнят и го четкат колко е велик. Ако питате него, за всичко са виновни предните защото са оставили държавата така, че ББ трябва да се мръдне нещо да свърши и това му идва вповече след футболните мачлета на обяд и тениса сред това. Станишев е виновен, че ни натресе ББ !!!
26
0
 
27
 
! Отговори
аз преди 12 години
Няма ли съдебна власт в тази държава или тя знае само да се усмихва.
25
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
САМО БОЙКО ИСКА ДА *** С НЕГОВИТЕ ФИРМИ.ЩЕ ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ Е ТАКА СЛЕД ИЗБОРИТЕ.
24
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АТАКА ДА ИДВА НА ВЛАСТ И КОЙТО Е КРАДНАЛ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 22 г. В ПАНДЕЛАТА И БОЙ.ВОЛЕН Е НАИСТИНА КРАЕН - САМО ТОЙ ЩЕ СЕ ОПРАВИ С ТИЯ БАНДЮГИ !!!ТВЪРДА РЪКА Е НУЖНА !
23
6
 
44
 
! Отговори
КУР ЗА ГЕРБ!!!!!!! преди 12 години
От 22 години се краде постоянно и БСП и НДСВ са си взимали своето, но тази мафиотска бригада ГЕРБ *** майката на всичко и тепърва се вижда как тихо си слагат милионите в Банката и фирмите на Бойко. Доста хора не харесват БСП но поне те дадоха пай на 400 поставени лица а те дадоха работна ръка на хиляди и парите влизаха в нашата икономика. Герберите си изплащат с милионите своите палати в Америка и околните острови .
22
0
 
18
 
! Отговори
Копнато преди 12 години
Липосукция и корупцияДнес сутринта по БТВ откриха топлата вода.Социоложката Мира Янова коментира статистически данни,според които за последните 22г. средната работна заплата в България се е увеличила с цели 40лв..Тя дори назова причината за този фантастичен резултат.Една много тясна прослойка е изсмукала икономическия растеж на страната в себе си.Вследствие на което се е получило изключително несправедливо разпределение на благата.Изсмукали звучи като липосукция,но с тази разлика,че смукачите са станали милионери и милиардери,а пациента не е придобил красив и естетичен външен вид.Пациентът едвам крета,останал е само кожа и кости,дори вените му са полупразни.Алчната,дивашка липосукция го е оставила без кръв,за тлъстини да не говорим.Кои са вампирите,които така успешно са смукали и продължават да смучат,при това без да им преседне.Знаем си ги,това са олигарсите и местните феодали.Периодически в електронните медии излизат списъци с имената на петролни босове,собственици на банки,медии,заводи,курортни комплекси и др.Все роднини на бившата номенклатура на БКП.Партийни и комсомолски секретари,милиционери и обслужващите ги бармани,сервитьори и шофьори.Как са успели така здраво да се насмучат е известно.Чрез работническо мениджърски дружества,заменки,контрабанда,ддс измами,фалшиви търгове и конкурси за обществени поръчки......Списъкът с видовете смучене е дълъг,много дълъг.Важното е само едно ,нищо да не остане в пациента.А кой е той? И него го познаваме,това са всички български граждани,без тясната прослойка смукачи.Всички, които са подложени на геноцид.Това са тези,които влизат в статистическите данни с радостната новина,че за 22г. заплатата им се е увеличила с 40 лв..Как така смукачите са успели да постигнат тези достойни за уважение резултати? Елементарно,те си назначават правителства,те си отглеждат специални породи политици,съдии,прокурори,следователи,полицаи,държавни контролни органи.Както навремето цялата държава е работила за партийната върхушка,така е и сега.Нищо не се е променило.Смукачите се грижат за обслужващия ги персонал и обратното.Като слугите получават бонуси и облаги.За всичко това си има и други етикети.Корупция,мафия,организирана престъпност.Босовете-поръчители са олигарси и местни феодали,а изпълнители са техните корумпирани държавни слуги.Нищо ново,всичко си знаем.Дори и това ,че във всички държави има мафия,само в България обаче мафията си има държава.Има ли шанс пациента да оживее? Какъв е изходът? Аерогарите са възможен вариант за оцеляване-предпочетен е от милиони българи.Но има и друг.Събитията в с. Катуница го показаха.При него пациентите се вдигат на бунт срещу смукачите.Погледнато от историческа гледна точка винаги става така.Безочието и алчността на вампирите ускоряват неизбежното възмездие.Робите стават свободни,страхливите-смели,болните оздравяват.Разбира се след време всичко се повтаря.Пациента доброволно отказва да се грижи сам за себе си.Ляга и липосукцията започва.Ивайло Зартов
21
1
 
32
 
! Отговори
при ГЕРБ цените преди 12 години
То цигарите станаха от 2,40 на 4,80,а тук за лекарства се спори.Кой ще пие лекарства вече?Всички бедни трябва да умрат.Така като останат само богатите и ще се фукат пред ЕС колко е добре в БГ...
20
5
 
31
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Ако дори и една цифра от горните е истина и е факт, то всички замесени + цялото правителство трябва да се махат на секундата! Историята помни и за по-малки гаври да са падали правителства и да са ставали бунтове!! То бива, то може, ама повшения със стотици проценти е ненормално и си е чиста гавра!
19
9
 
2
 
! Отговори
Хиха преди 12 години
Лекарствата, че лекарствата... Да препрочетем Хейли, че сме го позабравили и да си припомним , че няма нищо ново под слънцето.
18
0
 
3
 
! Отговори
ineD преди 12 години
Колконка 8 липсва от таблицата? Не че не може да се изчисли, но е хубаво да се видят стойностите в нея