Русия сваля цената на газа с 11%

Газпром е обявила интерес към строежа на газова централа в Белене
30 мар 2012 16:50, Елка Василева
280
Русия сваля цената на газа с 11%
Снимка: архив, Reuters

Русия ще направи отстъпка в цената на газа за България от около 11 процента, считано от първи април. Това съобщи в Москва министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев след срещи с вицепремиера Игор Сечин и руския си колега Сергей Шматко, и с ръководството на "Газпром", съобщи БНТ.

Намалението ще важи през следващите 9 месеца.

Газпром е обявила интерес към строежа на газова централа в Белене, съобщи пък БНР. В руската компания ще проучат възможността за участие в изграждането й.

Още по темата

Въпреки очакванията за напрегнати разговори и съобщенията в руските медии за възможни санкции срещу България заради отказа от АЕЦ "Белене" според министър Добрев никакви подобни претенции не са били предявени на срещите. Те са преминали в конструктивен дух.

България е поела ангажимента да заплати всичко, което е произведено до момента за АЕЦ "Белене", стана ясно от думите на министър Добрев след срещата му със заместник-председателя на правителството Игор Сечин. През април работни групи ще уточнят за каква стойност става дума. Според министър Добрев България има да доплаща около 180 милиона евро.

Русия ще се включи и в работата по трансформиране на проекта „Белене” от два в един ядрен блок, който ще бъде монтиран в Козлодуй. По време на разговорите изобщо не е ставало дума за компенсации, които България ще дължи, както пишеше в руската преса.

Сечин и Добрев констатираха, че след разговорите на премиерите на двете страни Владимир Путин и Бойко Борисов е налице политическа воля за решаването на всички тези въпроси и сега на тях им остава само да уточнят детайлите. Министър Добрев оцени пред българските журналисти срещите си в Москва като "много ползотворни" и "приятелски".

Министърът на икономиката и енергетиката е в Москва начело на 11-членна българска делегация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно как ще стане никой не може да прогнозира, но може например след победа на САЩ и Турция над Русия, Турция да успеят да вземат контрола над руските ядрени арсенали, които май са повече даже и от тези на САЩ в момента. Като добавим и контролът на Турция над руския петрол и газ от ислямските райони на Русия, България се изправя пред заплаха от тотално стопанско и военно заробване от Турция.
213
0
 
2
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Ти си мюсюлманин?!
212
3
 
1
 
! Отговори
до 252 преди 12 години
Абе човече ти да не си от щурмуваците на Сидеров дето всяка вечер на сън по 10 пъти изживяват клане от турския аскер? Ми това твоето е параноя, съветвам те да се установиш за няколко години в Москва на сигурно място според твоето "символ верую", там турците няма как да те нападнат за да преживееш това психическо отклонение.
211
0
 
1
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Реално израелското правителство трябва да преразгледа и оцени ситуацията, защото турция може да се окаже по-значителен проблем от Иран
210
0
 
0
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Това е интересна теза. Но как ще стане на практика, след като двете страни са военно неравностойни. Или..хаа...за това ли турция иска да разработва ЯО или ще го разработи по бързата процедура като пакистан..
209
1
 
0
 
! Отговори
до нина 251 преди 12 години
Нина да нямаш проблем с паметта. Нали ти казах че RWE са възложили експертиза на немски геофизичен институт платили са пари над милион евро за това и са получили нужния доклад. Бойко Борисов също знае за този доклад, но той не пожела да плати за него на института защото те не го дават безплатно. В интервю отпреди една година Касчиев точно за това говори доста обширно. Точно след трагедията във Фукушима. Само че българските "независими" медии се уплашиха да публикуват това интервю в България.
208
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Турция е супер заплаха за България, защото ако се разпадне Русия, Турция може да се превърне в нещо много по-страшно от чудовището Ал Кайда създадено от ЦРУ за борба срещу СССР. След разпада на СССР, Ал Кайда се обърна срещу САЩ и видяхте какво се получи. Сега по същия начин САЩ финансират Турция с цел даже бъдеща война с Русия и завладяване на евтините енергийни суровини на Русия. Петролът на арабските страни е на изчерпване и тогава САЩ ще се опитат да разкъсат и завладеят Русия чрез Турция.
207
0
 
3
 
! Отговори
Нина преди 12 години
И немците от кого са научили тази тайна, че белене е земетръсен район последно:))) Не съм чела за немския ивнеститор, но приличам ли ти на ***? Ти се опитваш да ми кажеш, че немците са били готови да инвестират в ядрена централа без да имат сеизмологични данни...малко трудно ще ме обедиш, че те са такива ***.
206
2
 
0
 
! Отговори
До Нина 248 преди 12 години
Както винаги си в дълбока заблуда. Но това е типично за червените агитатори. Ако си чувала за Георги Касчиев който работи във Виена и специалността му е ядрена безопастност щеше да знаеш истината за RWE, но явно че твоя източник е вестник Дума, вестник Земя лентару и 10 още такива дезинформационни медии.
205
0
 
3
 
! Отговори
Нина преди 12 години
В Цва Ха-Хагана Ле-Израел в танковите подразделения се използват немски танкови тактики, ще може ли да пратите борисов, за да разработи набързо някоя нова тактика за използване на танка, вече веднъж е просветил немците и ние искаме да изчистим техните грешки, ако може да е сега, преди евентуалното нападения над Иран..
204
1
 
2
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Немците са разбрали от борисов, че белене е земетръсна...аа..да, нали борисов е доктор на науките, като се пенсионира ситгурно ще го вземат във федералния немски геодезичен институт като академик. Ех, амма те и тези немци винаги са били немърливи, хубаво, че се появил един българин, че да им каже за земетръсната опасност.
203
1
 
1
 
! Отговори
до Нина 244 преди 12 години
Не сме го изгонили, това са партенките на БСП, той се уплаши като разбра след немска експертиза, че Белене е силно земетръсна зона и си плю на петите.
202
1
 
4
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Турция е на път да стане супердържава и застрашава интересите на съседите си наистина. Дали Турция ще разкъса русия е без значение за БГ, защото БГ не се ползва със защита от Русия, по-интересни са балканските амбиции и Близкоизточните амбиции на тези.
201
4
 
1
 
! Отговори
до 243 преди 12 години
Ако както казваш Русия се спомине, тогава ще настане истинска свобода за половината свят в това число и за България. Дай боже.
200
0
 
3
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Аз да намеря израелски инвестиро..ти изобщо знаеш ли израелските инвестиции там какви са? Съжалявам, че ще ти го кажа, но трябва да си луд, за да инвестираш в бълграия, другото-аз коя съм, че да търся инвеститор...?!!..вие изгонихте един немски инвеститор май, а пък аз ще ви търся израелски..не, не..вие сте наистина болни.
199
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Турция ще бъде най-опасният противник на България в бъдеще. България изпада в остра демографска и икономичкеска криза, докато Турция се превръща в ислямска супердържава и застрашава вече даже Русия, да не говорим за България. Турция е оръжие на САЩ в целта им да разкъсат Русия, но не се знае каква ще е съдбата на България, ако Русия се разпадне. Вероятно България я чака нерадостната съдба да стане част от ислямска Турция.
198
2
 
1
 
! Отговори
до Нина преди 12 години
Понеже виждам, че си безкрайно загрижена за България, с твоята убедителност и упоритост лесно щеше да намериш достатъчно израелски инвеститори за руската АЕЦ Белене, ама вместо да направиш това елементарно нещо ти започваш да натякваш на българина, че е глупав и не разбира от каква полза ще му бъде да изръси десетина милиарда евро на Русия и да чака след това 50 години да му се възвърнат парите.
197
0
 
2
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Нали русия ще развива атомната програма на ТУРЦИЯ! Кой какво развива е без значение-важното е едно, българия остава без ядрена програма, докато турция става ядрена сила.
196
0
 
2
 
! Отговори
Нина преди 12 години
А турция?
195
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми то ще разбереш, чак като ти бръкнат в джоба. Така схващат всички бавно разбиращи българи, надявам се и ти да разбереш по този начин.