Русия сваля цената на газа с 11%

Газпром е обявила интерес към строежа на газова централа в Белене
30 мар 2012 16:50, Елка Василева
280
Русия сваля цената на газа с 11%
Снимка: архив, Reuters

Русия ще направи отстъпка в цената на газа за България от около 11 процента, считано от първи април. Това съобщи в Москва министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев след срещи с вицепремиера Игор Сечин и руския си колега Сергей Шматко, и с ръководството на "Газпром", съобщи БНТ.

Намалението ще важи през следващите 9 месеца.

Газпром е обявила интерес към строежа на газова централа в Белене, съобщи пък БНР. В руската компания ще проучат възможността за участие в изграждането й.

Още по темата

Въпреки очакванията за напрегнати разговори и съобщенията в руските медии за възможни санкции срещу България заради отказа от АЕЦ "Белене" според министър Добрев никакви подобни претенции не са били предявени на срещите. Те са преминали в конструктивен дух.

България е поела ангажимента да заплати всичко, което е произведено до момента за АЕЦ "Белене", стана ясно от думите на министър Добрев след срещата му със заместник-председателя на правителството Игор Сечин. През април работни групи ще уточнят за каква стойност става дума. Според министър Добрев България има да доплаща около 180 милиона евро.

Русия ще се включи и в работата по трансформиране на проекта „Белене” от два в един ядрен блок, който ще бъде монтиран в Козлодуй. По време на разговорите изобщо не е ставало дума за компенсации, които България ще дължи, както пишеше в руската преса.

Сечин и Добрев констатираха, че след разговорите на премиерите на двете страни Владимир Путин и Бойко Борисов е налице политическа воля за решаването на всички тези въпроси и сега на тях им остава само да уточнят детайлите. Министър Добрев оцени пред българските журналисти срещите си в Москва като "много ползотворни" и "приятелски".

Министърът на икономиката и енергетиката е в Москва начело на 11-членна българска делегация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
2
 
2
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Не те разбирам, пробвай отначало.
193
3
 
0
 
! Отговори
До Нина преди 12 години
Виж сега ще се опитам да ти го обясня по просто. Ако аз бях на мястото на руския ти шеф, за тази вечершната си агитация няма да получиш и един шекел, защото ти се опитваш да агитираш тези които и без друго са за руската АЕЦ, а целта ти трябва дя бъде да агитираш тези които са против руската АЕЦ. Ето заради това не бих ти платил.
192
1
 
2
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Но пък да ми давате наклон аз и Израел с кого да развива отношения..това няма да стане. развиваме с всички, с които преценим-да, вярно, че руският е доста разпространен тук, защото руските евреи са доста, дори в израелските офицери често се псуват именно на руски.:
191
2
 
2
 
! Отговори
Нина преди 12 години
И ТИ изказваш предпочитания за това кой да развива ядрената програма на бългаария, да не е русия, а да е запад, значи по-скоро ти си гнил, а и нещо 0друго. тук влизам около един или два пъти месечно и все едни и същи коментари чета-може да се предположи от едни и същи хора.
190
1
 
1
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Вие сте много тежко болни хора...аз не съм обременена от Изток или Запад, за мен всички са еднакво безразлични. Това вече са си някакви ваши отклонения. Реално отношенията между Израел и Русия са много добри, както и с повечето европейски страни, а също така Китай, Япония, Южна корея и т.н. С Русия имаме проект за съвместен самолет и срещу това ли трябва да агитирам..не, не, вие сте болни, честно.
189
2
 
0
 
! Отговори
до Нина преди 12 години
Бих ти повярвал, че си искрена ако по принцип агитираш за ядрена енергия, ама ти агитираш много грубо и то точно за определена държава и всичките ти писания заприличват на лошо скроена пропаганда в полза на Русия.
188
0
 
2
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Темата не е за израелската ядрена програма, а за прекратената българска. Евентуалният ядрен арсенал на Израел най-малко ви вълнува в момента.
187
0
 
2
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Бряя..ти знаеш за Дебка..хората там пишат, но знаели човек, в интернет се пишат всякакви неща, ние нямаме ЯО.:)) Ако имахме щяхме да сме в клуба на ядрените сили, нали така.
186
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде тези с малките *** със мижавата ерекция да си лягат вече, че е късно.
185
0
 
0
 
! Отговори
до Нина 219 преди 12 години
Естествено че в debka съм го прочел.
184
1
 
0
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Никой не е казал, че обичам конкретно теб..не си въобразявай, след като си легнеш, такива неща...:))
183
0
 
1
 
! Отговори
Нина преди 12 години
///Знам за възможностите на Израел. Знам, че има 420 ядрени глави колкото има и Китай/// Ти си луд, ние нямаме ЯО, къде го прочете това..:))))
182
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо тогава не агитираш за ядрена програма на базата на западните страни ами точно и еднствено на Русия. Ето това е смущаващото в твоята агитация и затова няма да хване дикиш.
181
1
 
1
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Ти си особен..Русия така или иначе ще си вземе необходимото, доколкото разбирам са вързали добре договора с неустойки, но това не е интересно за мен. Сега говорим за България и за ядрени програми.
180
1
 
1
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Реално въпросът с турция е интересен...тази страна ако се сдобие с ЯО това вече наистина ще бъде проблем. Това е страна, която се ислямизира все повече и повече, докато политиката на българия се идиотизира все повече и повече.
179
3
 
0
 
! Отговори
до Нина преди 12 години
Знам за възможностите на Израел. Знам, че има 420 ядрени глави колкото има и Китай, знам че по принцип могат да се противопоставят на всяка световна сила. Но не мога да си обясня каква ти е файдата България да пълни гушата на Русия с тоя *** АЕЦ, освен да си платен агент на ФСБ, щото те имат такива в изобилие по целия свят.
178
2
 
1
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Ето защо признавам държа, единствено и само ако има ядрена програма, било то и за мирни цели.
177
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Турция е ключова мюсюлманска страна и нейната растяща икономическа и военна сила заплашва съдбата на България. Бъдещето на България се очертава като част от Турция както Турция окупира половината от Кипър и САЩ спряха Гърция да помогне на Кипър. Турция може да използва същите претенеции и към България и САЩ ще спрат Русия да помогне на България.
176
0
 
0
 
! Отговори
Нина преди 12 години
не, не чатя. Да сравняваш Турция с Израел е най-малкото смешно, Израел само с дипломатически лостове може да съсипе турция, а ако пък се стигне до война е то от ясно по-ясно..никой не е луд да воюва с милионният им аскер, просто Израел ще унищожи турция с ядрения си арсенал, но турците не са така глупави, така че до там няма да се стигне. Тук се говори, че можем да унищожим целия арабски свят заедно с турция за по.малко от час, но знаеш ли...:)))
175
0
 
0
 
! Отговори
до Нина преди 12 години
Абе ти си имай едно на ум и не ми говори за нива и геополитическо влияние, защото това за теб са само думи на които не знаеш значението им. То тамплиерите бяха сигурни, че никога няма да предадат светите земи ама виж какво стана на края. Световната палачинка се върти много бързо. Чаткаш ли?