Шистът пак на мода – възражда я Делян Добрев

"Ако методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена"
Обновена: 2 апр 2012 14:51 | 2 апр 2012 09:50,
581
Шистът пак на мода – възражда я Делян Добрев
Делян Добрев. Снимка: Булфото

Темата за добива на шистов газ у нас не е затворена страница, обяви министърът на икономиката Делян Добрев и така повтори позицията си от деня, в който встъпи в длъжност, че е добре да се преразгледа мораторуимът върху добива му.

По думите му тази седмица трябва да бъде сформирана парламентарната комисия, която ще разгледа забраната и ако се окаже, че методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена, коментира той пред БНТ.

"Ако се окаже, че шистовият газ не пречи на екологията и екологичната оценка е добра, тогава ние трябва да го използваме наистина", каза Добрев.

"В резултат на разработването на находища от шистов газ в САЩ например цената на синьото гориво там е доста по-ниска, отколкото у нас", аргументира се той.

Още по темата

Dnes.bg припомня, че след протести и дълги дискусии на 18 януари парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

По този начин правителството оттегли решението си от юни миналата година, което даваше право да се подпише договор с "Шеврон" за търсене и проучване на нефт и природен газ в България.

Теренът на проучванията бе "Блок 1 Нови Пазар", разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и бе с размер 4398 кв. км.

Енергийният министър обяви още, че страната ни не иска да сключва дългосрочни договори с Москва за доставки на природен газ, за да не се окаже дълго зависима от Газпром.

"Не бяха лесни преговорите в Москва, но не бяха и кой знае колко трудни. Притеснявах се доста повече, отколкото се оказа, че е трябвало", допълни той.

Добрев добави, че всичко е минало в положителен тон и крайният резултат е много добър за българската страна.

Попитан дали Москва иска неустойки за отказа ни от АЕЦ "Белене", Добрев отговори, че публикациите по този въпрос са били причината той да се държи за главата.

"На разговорите с Игор Сечин не стана въобще въпрос за неустойки. През април ще бъде направена сметка за проекта, ние трябва да покрием разходите, направени от руската страна. Не мисля, че ще излязат каквито и да било изненади", убеден е министърът.

Министър коментира, че 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще има.

"Има техническа възможност това да е готовият реактор за "Белене", това бе потвърдено от страна на "Росатом". Ще отнеме малко повече време, докато стане готов реакторът, в сравнение с проекта "Белене", но при един 7-и реактор на "Козлодуй" може всичко да започне и да свърши по един добър начин с финансиране, с проект", обясни Добрев.

Той подчерта, че най-големият приоритет в енергетиката на това правителство е удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Това може да стане, да се удължи животът им с 20 години. Има възможност и за 8-и блок, защото на площадката на АЕЦ "Козлодуй" има три възможни площадки за реактори", уточни Добрев.

Той отрече твърденията на БСП, че след години ще се наложи да внасяме електроенергия от Турция.

"България разполага с достатъчно мощности, които да покрият вътрешното потребление. "Ние сме една от страните, които пилеят електроенергия, затова енергийната ефективност трябва да се превърне в приоритет за нас", добави Делян Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


581
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
403
1
 
9
 
! Отговори
до 449 от славянин преди 12 години
Ама от година на година все повече щати налагат забрана на фракинга на своя територия, защо ли и родният щат на Хилари - Вашингтон също е наложил такава забрана!?
402
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
449Загрижен *** си ти ! Аман от нискообразовани *** като теб! Фракинга се ползва от 1955 г в България и о'чудо - България не е пустиня все още !
401
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
451Гонят ги ама друг път :))) Освен това, в Южна Америка добиват нефт, не газ. За ***, ние вече сме го разтворили за ГАЗПРОМ, ако не знаеш. Плащаме НАЙ СКЪПИЯ газ в цял свят ! Набий си го в кухата тиква!
400
0
 
7
 
! Отговори
ii преди 12 години
До 449:Не съм платен драскач ... просто съм загрижен баща. Искам сина ми да расте в нормална и чиста България. Пари се печатат но един път замърсим ли България трудно ще я избършеш с хартиките които ти дават.
399
0
 
7
 
! Отговори
до 446 от славянин преди 12 години
А кой ще защитава българските интереси пред тези на Шеврон, или за теб те са еднакви!? Докато Шеврон го гонят от Южна Америка, Източна Европа го кани със широко отворен ***, но като му се наситят на ''благодатта и алтруизма'' и от тук ще го изгонят, дано само да не бъде след ''дъжд качулка''!
398
0
 
3
 
! Отговори
Българин Социалист преди 12 години
Американците дружно с турците ще натиснат да разрешим добиването на шистовия газ.А после дружно ще натиснат да затворим окончателно страницата наречена българска атомна енергетика,така да спрем "зависимоста от лошата Русия" и да станем зависими от "приятелка" Турция.Не позволявайте на тези предатели преди да са си тръгнали да загробят България,малко им остава и взеха да разрподават България на парче.Едно за Америка,едно за Турция.
397
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аман с тоя псевдо филм Газланд ! от 15 години се добива шистов газ в САЩ и САЩ не са станали на пустиня ! сиктир от *** и платени драскачи !
396
1
 
4
 
! Отговори
ii преди 12 години
Гледайте "ГАЗЛАНД" (има го в ютуба)Мислех да ви пиша някакъв интересен коментар ... но просто съм в шок от това което се е случило след използването на тази технология за добив на газ. Ако ви интересува просто погледайте филма.P.S.Ако замърсят 5-6 реки (Янрта, Лом, Искър, Марица, Тунджа и Струма), така както в америка спокойно може да изтриете от картата на света България.
395
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Червените *** от *** партия, начело с педералисимус Станишко и Трипера Гоце се *** да плащат на разни продажници за да лаят като бесни кучета срещу добива на шистов газ. Малоумнициииииии до като вие плашите хората с лъжите си, Румъния вече започнаха сондажите за шистов газ при положение, че отдавна си имат разработени находища на нефт и газ, а сега са открили и ново нефтено находище. А сигурно след няколко месеца започва добива на шистов газ и то на брега на Дунав, т.е. от нашите находища. Ще ни измучат шистовия газ до като вие смучете патките на московските си другари от Газпром. Да не говорим, че Газпром от 2 години как тихомълком дупчи в Добруджа и никой не се и сещаше да протестира. Д,*** и продажниците комунистически, какво ли не правят за да се дупят на Москва и ония водкаджии да им удрят по някоя и друга червена ***. После се чудят защо хората ги мразят и не гласуват за тях, освен изкуфелите червени бабички! Не разбрахте ли, че добива на шистов газ е напълно безопасен и е единственото ни спасение. Стига с тия комунистически лъжи от които имат полза единствено Газпром и нашите продажници, които за жълти стотинки си продават задниците на Москва, аман от *** партия с долните си *** си номера! Шистовия газ се добива вече над 50 години, преди е имало амарии, но сега с новите технологии опасностите са сведени до минимум. В САЩ има над 50 находища от които се добива шистов газ вече над 10 години. Да не би ядрената енергетика да не крие опасност или тровенето на атмосферата с стотици хилядите тонове от азотни и серни окиси само от една ТЕЦ за годината. Айде стига с тоя смешен плач долни платени продажници, засрамета се от опашатите си лъжи и се скрийте в мишите си дупки, където ви е мястото, заедно с вожда ви Хамстера и ония триперливия бедняк-милиардер от Държавна сигурност!
394
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво г-н Министър. Така се защитават българските интереси пред тези на Газпром. България иска добив на собствен газ и независимост от ГАЗПРОМ.
393
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
444Значи, ако жена ти реши да не ти пуска - това е мораториум върху секса. подобно е и за добива на шистов газ.
392
2
 
6
 
! Отговори
Разочарована преди 12 години
Не Ви ли е срам г-н Добрев, гнусно е как се подигравате с хората и с решенията, които се менят през месец. Нямате ли доблестта и смелостта да застанете зад една твърда позиция и да не я промените поне за 6 месеца и най-вече, знаем че сте американски възпитани, ама се намирате в България и тук в България, ние не се интересуваме какви са американските интереси.
391
0
 
0
 
! Отговори
турбопростак преди 12 години
ейййййййййййй, деланчо искам тъ веееееееееееееееееееееееееееееееее, ох ни издържам отивм да лъсна бургйтъ, да съм готов за довечеръ, дилянчо ти и мони в поза риби, аз зад вас, после тикви и *** на влакче, аз последен вагон, шъ въ вея ду кът припадните ве педеругастри мръсни фекални.
390
1
 
2
 
! Отговори
турбопростак преди 12 години
тоя дет го фана там ще му правя фекален синджир ку мъ разбиръти, на тиквони бонус в ушите да му съ влей малко семе в тиквата.
389
2
 
8
 
! Отговори
България НеСеПродава преди 12 години
Нито шистовия газ ще е наш,нито ще ни компенсират за отровените земи.Просто ще използват нашия ресурс,нашата плодовита земя,за да напълнят джобовете си с долари,пък после като отровят почвите,като отровят водите и хората започнат да умират от рак,никой няма да ни помогне.Поне да беше наистина наш на 100% и за наше ползване този газ добиван с отрявяне на почвата,а то някакъв абсурд,за нас отровите,а газта и парите за американците.Пфу.
388
1
 
6
 
! Отговори
турбопростак преди 12 години
ох с тия уснички на батя, шъ тъ скъсъм бе длянчо мамин сладък, и щефа ти с огромния дирник ша пращи кат зряла диня ве,ох на батя убусниците само за кърски кеф ставате, главите ви празни пък дупките ви мазни, и да си устържеш суратя ве анджи да не ми дращиш по пакетя.
387
0
 
6
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Да, най-добрата алтернатива на ядреното оръжие за унищожение живота на земята е добивът на шистов газ и световната чифуто-масонерия и нейните верни слуги са готови са я използват!
386
1
 
14
 
! Отговори
МАНГИЗИ ОТ ШЕВРОН преди 12 години
ГОЛЯМА ТРЕСКА В ГЕРБ - КАК ДА СИ ЗАРАБОТЯТ КОМИСИОНИТЕ ПОЛУЧЕНИ ОТ ШЕВРОН. ФРАНЦИЯ СЕ ОТКАЗА ОТ ОТРОВНИЯ МЕТОД И ЗАБРАНИ ПРОУЧВАНЕТО И ДОБИВА НА ШИСТОВ ГАЗ. ТЕ ДА НЕ СА ПО-ПРОСТИ ОТ ДЕЛЯН. ЯВНО КОМИСИОННАТА Е МНОГО ГОЛЯМА И ТОВА *** ДРАПА ЗА НЕГЯ. ЩЕ ВИ ОТРОВЯТ ЗЕМЯТА И ВОДАТА ТОВА Е ДОКАЗАНО И В ГЕРМАНИЯ. ГЛЕДАЙТЕ GASLAND И ПАЗЕТЕ ЗЕМЯТА СИ ОТ ТИЯ КРЪВОПИЙЦИ ОТ ГЕРБ. ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ ОТ ГЕРБ ЗАЕДНО СТОЯ *** ,*** БОЙКО.
385
2
 
9
 
! Отговори
Атака преди 12 години
При добив на "Шистов Газ" естествено ще печели компанията която го добива, а не народа! Същото е и при златодобива - от 3-5% за държавата, а другуто е за компанията която ни КРАДЕ ресурса!Ама като хората гласуват само за предатели - така ще е !
384
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
проклет да си деляне и ти и цялото ти продажно правителство, ***, дупедавци, проклети до девто коляно да сте