Без компромати и купен вот през 2013, зове Плевнелиев

Президентът хареса гласуването в нета, 5 млн. българи били в мрежата
Обновена: 27 юни 2012 21:26 | 27 юни 2012 21:26,
143
Без компромати и купен вот през 2013, зове Плевнелиев
Снимка: БТА

Купуването на гласове е проблем за демократичния изборен процес, но не е проблем, който може да се реши чрез изборното законодателство, смята президентът Росен Плевнелиев.

Днес държавният глава събра около кръгла маса политици, общественици и експерти, за да обсъдят: "Изборният процес: проблеми и решения".

По думите на държавния глава купуването на гласове е престъпление по Наказателния кодекс, затова и разговорът трябва да се води в тази плоскост.

"Правораздавателната система трябва да потърси механизми за реални решения, а не да се опитваме да отговорим на въпроса как реагираме на тази порочна практика", каза още Плевнелиев.

Президентът очерта и три основни дискусионни въпроса. Първо – изборният процес като технология за провеждане на изборите, второ – битуващото съмнение в обществото за съществуването на практики като купуването на гласове и контролирания вот, и трето – какви са институционалните механизми, чрез които да бъде повишена избирателната активност особено сред младите, които най-често не гласуват.

Президентът призова за отговорно отношение на партиите към избирателите.

"Нужен е сблъсък на идеи, а не на компромати. Именно това ще върне хората пред урните", отсече Плевнелиев.

Държавният глава отчете, че партиите мислят повече за изборния резултат, отколкото за избирателите си. Твърде често пък диалогът покрай изборите се плъзгал по плоскостта на черния PR и оклеветяването на политическия опонент.

"Народът е мъдър. Той не се впечатлява от манипулации и очерняне на противника по време на избори", каза Росен Плевнелиев.

В заключение президентът обяви, че е за въвеждането на електронното гласуване, макар миналата година КС да го е отхвърлил като вариант с мотива, че има опасност от нарушаване на тайната на вота.

"Със сигурност в недалечното бъдеще електронното гласуване ще бъде основен метод за гласуване. Електронното дистанционно гласуване ще увеличи избирателната активност, тъй като пет милиона българи са в интернет", пресметна президентът.

По думите му от електронното гласуване ще се възползват и хората в неравностойно положение, българите в чужбина и др.

Росен Плевнелиев посочи, че има достатъчно време до парламентарни избори през 2013 г. и призова вотът да се подготви добре и да бъде направен в интерес на гражданите и демокрацията в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
1
 
! Отговори
T.N.T. преди 11 години
300 KOMUNISTI4ESKI PARTII I DVIJENIQ I NI6TO DRUGO.ZA6TO HAR4ITE STOTICI MILIONI GRE6NI PARI NA HORATA,KATO STE EDNAKVO KRADLIVI,LICEMERNI I PRODAJNIKREMALSKI PODLOGI...ILI DA SI GI RAZDELITE POKOMUNO DEMAGOGI4ESKI,DEMEK DEMOKRATI4ESKI WSE EDNO...
132
0
 
1
 
! Отговори
Клара преди 11 години
Е, те си купиха гласовете, дойдоха на власт и много важни станаха! След като е наказателно купуването на гласове, защо не сте в затвота, вие и вашия вожд!
131
0
 
0
 
! Отговори
Как ще спреш преди 11 години
процеса на купуване на гласове, като волно или неволно си се възползвал от него. Досега не съм видял политик, който да си признае, че е дошъл на власт с купени гласове. Не съм видял и политик, който да е направил нещо реално срещу купуването на гласове. затова призиви от рода на президентския изглеждат красиво, но са напълно безсмислени, досадно остарели и дразнещи на фона на родната действителност..
130
1
 
1
 
! Отговори
Bob преди 11 години
@ Еlektra, не само задължително гласуване, а и минимален образователен ценз 8-ми клас, че и възраст до 70 години, както и бюлетина "против всички".
129
1
 
3
 
! Отговори
Еlektra преди 11 години
Като няма желание и изгода е невъзможно. Приемете един закон за задължително гласуване, пък ще ви питам кого по-напред ще купите. Сега са само *** ,защото отиват под строй. Турците също под натиска на ДПС. Червените са ясни. Останалите ако им се ходи до урните.Наслушахме се и се нагледахме. Вече 20 години сме в този цирк. Промяна няма и няма да има. Само празни приказки. Уж преуспял бизнесмен , приказките му като ***.Кого се опитва да заблуждава? Баламите умряха.
128
0
 
7
 
! Отговори
Чехлю Смешнелиев преди 11 години
ТОВА МЕКОТЕЛО НА СНИМКАТА АЗ НЕ ГО ПРИЗНАВАМ ЗА БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ !!!
127
1
 
9
 
! Отговори
tuzarya преди 11 години
"без купен вот" зове напазарувалия си президентска длъжност Росен Плевнелиев!!
126
0
 
6
 
! Отговори
Стоичков президент! преди 11 години
Вече съм 100% сигурен, че тоя не е бил овчарка в предишния си живот, а най-обикновена мериносова овца. Щото като се замислим не може да е имал видние, че вижда някаква пастирка. Щом е виждал пастирката значи той е бил овцата, която е гледала към нея. И съм 100 % сигурен, че е бил най-тъпата овца в стадото и тва видение вероятно е било последното, което е видяла овцата преди да я удуши вълкът. И той са ги плещи едни, а бе ей льольо ти нали с купени гласове стана президент. Ей овцата още е жива.
125
0
 
0
 
! Отговори
Яна преди 11 години
Чудя се дали Плевнелиев е толкова наивен, колкото показва със всяко свое изказване?
124
1
 
5
 
! Отговори
Nasko преди 11 години
Този ни Президент е голям ***:)))Дали е Истински професионалист и като Бизнесмен е ...Въпрос?Г-н Президент, ако случайно четете, или ви донасят написаното, не разказвайте вече Приказки, за да няма Мошеннически Избори, не трябват думи, а ЗАКОН - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ ЗА ВСИЧКИ, колко хора ще можете да Купите тогава за Удобството си???
123
0
 
5
 
! Отговори
Стоянова преди 11 години
Той си знае много добре,че ако имаше избори,а не панаир с главен клоун и артистичен директор ЦЦ ,той самият щеше да стане президент ,ама друг път.Все сме имали "президенти",ама това недоразумение вече ми идва в повече
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мисля да си го изографисам на капака на колата - така ще съм новина 1 седем дена
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гласуването в нета го зная. Не ни ли показа един юнак как за две минути може да вкара 2000 палеца нагоре или надолу, както му кефне! Айде моля ти се Роско, не карай хората да излязат на улиците след подобни избори. Колкото и шашми да станат все пак сега със секциите, застъпниците има някакви относителни гаранции. Ами ако Азер Меликов брои електронните гласове, тогава ГЕРБ ще има нула гласа?
120
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
как е вилата на хълма с/у морето шефе, а бива ли, била малка, ами в рибарското до Б-с като сабарят питат ли дали са малки и скромни къщичките
119
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАЩО ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ ЗА "НАРОДНО РАЗОЧАРОВАНИЕ" И ПРЕЗИДЕНТ НИЩО НЕ КАЗВА?КОЛКО ЛИ Е СТРУВАЛО?
118
0
 
1
 
! Отговори
Ясен преди 11 години
Интересно какво точно значи вотът да се подготви добре. Росен все още не доказва, че е надпартиен.
117
1
 
9
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
Кой ли й вярва на тази кукличка, наречена Плевенлиева? Кой ли изобщп вярва на клоуните от ГЕРБ? Гласувах за вас един път. Направиха грешка, и аз съм човек. Но никога повече няма да ме излъжете с празните обещания, които дадохте: нова атомна централа, високи заплати, високи пенсии, реформи в съдебната и здравната системи, борба с организираната престъпност? Къде отидоха, питам аз ? Разликата между днес и дивите години е че тогава нямахме вожд, който да ни води към крах и май тогава бяхме по-добре
116
0
 
5
 
! Отговори
D-r Stoyanov преди 11 години
Народът не е чак толкова мъдър, но и не е дотам глупав, за да прозре демагогията зад думите на Плевнелиев. Той призовава хората да гласуват - за кого? За Герб дето трето година обслужват олигархията ли, или за БСП, които стряскат с некадърността и подлостта си, или за сините, които и да са те... Не, на тези избори ще гласуват тези, на които им е платена да го направят. Както на г-н Президента му е наредено да отбива общественото внимание от съществените проблеми :(
115
5
 
0
 
! Отговори
1 преди 11 години
Браво Росенчо
114
0
 
3
 
! Отговори
perfektnata_burq преди 11 години
да този лозунг го знаем от предните избори и почти никой не го спазваше :) ама защо пък и плевнята да не начеше езика с него :)