Френската "Total" ще проучва находищата на газ на Черно море

Борисов очаква големи находища, което ще понижи цената на газа
Обновена: 12 юли 2012 15:02 | 12 юли 2012 15:00,
289
Френската "Total" ще проучва находищата на газ на Черно море
Борисов очаква големи находища на газ в Черно море. Снимка: БТА

Френската компания "Total" е спечелила конкурса за проучването на находищата на газ в блока "Хан Аспарух" в дълбоките води на Черно море. Това съобщи министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев в присъствието на премиера на Бойко Борисов.

Total ще работи съвместно с ОМV и Repsol. Пред журналисти участниците в конкурса са посочили, че процедурата е проведена по изключително прозрачен начин.

Конкуренцията до последния момент се водеше между "Total" и британската "Melrose Resources". През август 2010 г. правителството предостави на британската компания 10-годишна концесия за добив на природен газ от находище "Каварна".

Очакванията на българското правителство са залежите от газ в региона да бъдат аналогични на откритите в съседното находище, което се намира в румънски териториални води.

Според премиера Бойко Борисов разработването на находището би довело до истинска диверсификация на газовите доставки за България. Той посочи, че една сонда струва около 300 млн. евро.

"А комисионната такса, която България ще получава в зависимост от количеството газ, ще е между 2 и 30%, ако са големи находищата. Ние имаме всички уверения, че находището е голямо. В съседна Румъния намериха около 80 млрд. куб. метра. Надявам се, че и в Хан Аспарух няма да бъде по-малко, тъй като блокът е много по-голям. Това много драстично ще понижи цената на газа и ще ни помогне във воденето на преговори за закупуване на нови количества газ", уверен е премиерът. 

Той изрази надежда бързо да се направят сондажите, защото това ще има голямо значение и за икономиката на страната, и за хората.

Блокът "Хан Аспарух" заема площ 14 440 кв. км. Всички анализи сочели значителни залежи на нефт и газ.

"Това е нашата голяма надежда за диверсификация, защото потенциалът, който има дълбоко Черно море, според всички анализи сочи значителни залежи на нефт и газ. Това се потвърждава както от количествата, които се откриха на няколко километра от българската граница в румънска територия, така и от големия интерес, който имаше към конкурса в България", коментира и Делян Добрев.

"Направени са геоложки проучвания, така че ще има поне два кладенеца на значителна дълбочина", каза Михаел Борели, вицепрезидент, отговарящ за производството и търговията за Европа в "Total".

Той добави, че заедно с партньорите е разработена програма, която ще позволи проучването на цялата територия на блока за пет години. Има възможност за удължаване на този срок при необходимост от допълнително проучване.

"Намерението на партньорите е всяко проучване да започва с анализ на сеизмичността. Подготовката за
него и последващата интерпретация на данните отнема няколко години. Едва след това ще бъдат направени няколко проучвателни сондажи", заяви Борел.

Перспективите за добив ще зависят от тези сондажи, които ще бъдат направени в края на проучвателния период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
1
 
! Отговори
АнТоНиМеН преди 11 години
до InfernoСъвсем просто е приятелю, нямаме технологиите, парите и още повече кадрите, за да развиваме нещо подобно. Големи са ни мераците само. Единствено доброто управление/следене по договора и по-висок процент за БГ ще бъдат достатъчни за наше удовлетворение.Надявам се и цената на предлаганият газ у нас също да бъде ниска. Всичко е толкова просто , имаме ли друг избор ?
216
0
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...АБЕ ТАЯ osi4kata Е МНОО ЛУДА ДА НЕЕ НЕКОЯ ФАШИСКА...!
215
1
 
2
 
! Отговори
Станишев преди 11 години
Черно Море е на БСП, каквото и да има там ние сме го положили за благото на поколенията.
214
1
 
2
 
! Отговори
Румен-Пияндето преди 11 години
Ако намерите наполовина изпити бутилки от алкохол,да ми ги върнете...ако може и да ги пробвате преди това,че в някой съм п*кал...навик ми е.
213
0
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 11 години
до 260, богнострокулумЧовеко, много си прав! Икономическа окупация... Директивите... Малка доза реваншизъм от страна на Великите, казваш. Това обяснява много неща, които ни се случват, особено след членството в ЕС. Ами германската фондация "Фридрих Науман", която подкрепяше ГЕРБ на изборите, а днес броят темите табу, които ББ наложил в печата! Табута има, но те са стари, колкото нашата "демокрация". Да не забравяме и презокеанските окупатори, които днес са сменили бомбите с тяхните корпорации!
212
4
 
0
 
! Отговори
Станишев преди 11 години
Там няма петрол,а само пясък и морска вода.Правителството търси НЛО от Втората Световна Война паднало от приятелски огън на комунистически миноносец.
211
0
 
0
 
! Отговори
до 267 преди 11 години
Няма, няма, а колко тона петрол се изляха в мексиканския залив преди две години бе умник?
210
1
 
1
 
! Отговори
dsadsa преди 11 години
do 257Nishto nqma da stane s "kurortite" ni, na4inut na dobivane e bezopasen. Celiqt Karibski basein e nadup4en i pretupkan s platformi, no tova ne prechi Karibite da sa edna ot nai-populqrnite destinacii.
209
1
 
4
 
! Отговори
"ОБРАЗОВАТЕЛНА& преди 11 години
" образователна " МАФИЯ !!! Моля, " най- образованият " министър- председател да обясни на обществото, как стана, така че при 50 % двойки по литература и математика на НВО за учениците след 7- ми клас, имаме като резултат най- високия минимален бал за последните 20 г. в Бг !??? Вие от това правителство сте уникални МАФИОТИ, след като не пожалихте дори и " образователната " сфера тук !!! А пропо, на какъв език се разбира този на снимката с французите ?
208
1
 
2
 
! Отговори
до 263 преди 11 години
Учил ли си география,дали си виждал картата на света и каква малка точка е тя.Не може да искаш толкова малка държава да се е специализирала във всяка една област на икономиката и бизнеса.Давам ти пример..Заради незначителни находища на нефт до Долни Дъбник и Долни Луковит,се построява завод за преработка на нефта за милиарди левове.Сега от този завод не е останало нищо,всичко е нарязано и предадено за скрап...заедно с нефта има природен газ,но той се изгаря в атмосферата,щото толкова ни е акъла
207
3
 
2
 
! Отговори
до Василев преди 11 години
знаеш ли как му дреме на Путин за ***... "02.07.2012 Руският газов гигант Газпром планира да изгради две нови разклонения на газопровода "Северен поток" и едно от тях може да достигне до Великобритания, съобщи БГНЕС."
206
3
 
11
 
! Отговори
Inferno преди 11 години
Яд ме е, че всичко се дава на чужди "инвеститори". Ние да не сме гъзоръки, че не можем сами да си ги разработваме - злато, газ, природни богатства. Защо БГ фирмите се унищожават поголовно, а се дава рамо на разни корпорации, които правят каквото си искат.
205
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
260DANO SI WQRVA6 PONE TI INA4E...TRQBVA DA GO POVTORI6 100 PATIZA DA STANE ISTINA,KAKTO GO EKAZAL EDIN 4ERVEN WOJD SPRE4UPENA 4ERVENA PETOLA4KA.
204
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NE NA FRENSKATA "TOTAL"MODERNIQ LQV BALGARSKINAROD E ZA SKAPATA KREMALSKA"DAL NEDAL--KREMAL WZEL"
203
1
 
5
 
! Отговори
богнострокулум преди 11 години
в случая Б.Б. навярно има думата, толкова ,колкото полския му колега в преговорите с Хитлер и Сталин. Разликата е, че сега окупаторите на европейските държави са Германия и Франция, вместо Германия и СССР и ако преди окупацията е била военна, сега е икономическа. А на Бойко му е пределно ясно колко лесно могат да "освободят българския народ от един диктатор-бивш рекетьор" ако нещо се опъне на директивите спуснати от Германия и Франция
202
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
IZKAME SI KREMALSKI 6ISTOV GAZ.NEKA KREMAL DA PUSKA BOMBITEI ZAPO4NE DOBIVANETO PO"OTKRIT SPOSOB"KREMALSKI.
201
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бях чел някъде, че според официалните данни, приходите на България от концесията на златните находища у нас са малко над 2 000 000 долара годишно...къщата на съседа ми струва около 1 000 000 лева заедно с двора и съоръженията в него...При това на България се плаща процент от добива само на злато, сребро и мед (така било според договора), а всички съпътстващи ценни химични елементи са един вид бонус за концесионера.
200
1
 
8
 
! Отговори
БойЧО преди 11 години
АКО ОТКРИЯТ НЕФТ КАКВО ЩЕ СТАНЕ С КУРОРТИТЕ НИ? С ПРЕХРАНАТА НА ТОЛКОВА МНОГО ХОРА? НАЛИ ТОВА БЕ ПРИЧИНАТА ДА НЕ УЧАСТВАМЕ В НЕФТОПРОВОД ОТ БУРГАС ДО ГЪРЦИЯ.
199
1
 
12
 
! Отговори
ЕХ ТАЯ КОМИСИОННААА преди 11 години
А комисионната такса, която България ще получава в зависимост от количеството газ, ще е между 2 и 30%, ако са големи находищата. Ние имаме всички уверения, че находището е голямо. В съседна Румъния намериха около 80 млрд. куб. метра. ТО ЗА ДЪРЖАВАТА КВА ГОЛЯМА КОМИСИОННА, МАЛИИИЙЙЙ, *** ТУЙ ЦЕЛИ 2 ПРОЦЕНТА ВЕ, *** МНОГО БРЕ, АМА КВА ЛИ ЩЕ Е КОМИСИОННАТА, ЗА ТИЯ ДЕТ СА УРЕДИЛИ КОНКУРСА, МОЖЕ БИ НУЛА
198
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NEKA GAZPROM,NEKA GAZPROM.CELIQ MODEREN LQV BALGARSKI NAROD IZKA SAMO I EDINSTVENOSKAPIQ BRADSKI GAZPROM !!!...