Основната версия – атентаторът в Бургас е камикадзе

Страната ни имала оперативна информация кой стои зад терористичния удар
Обновена: 17 авг 2012 09:53 | 17 авг 2012 09:53,
217
Основната версия – атентаторът в Бургас е камикадзе
МВР шефът Цветан Цветанов. Снимка: БТА

„Към настоящия момент говорим за камикадзе.” Това заяви пред bTV вътрешният министър Цветан Цветанов относно хода на разследването на атентата на летището в Бургас от 18 юли.

Двете лица, за които бяха разпространени фотороботи и за които се смята, че стоят зад удара, са влезли на територията на страната от държава в Шенгенското пространство и са се подвизавали с фалшиви документи, констатира още вицепремиерът.

Друго заключение на разследващите е, че взривът не е бил в багажното отделение на автобуса.

„Атентаторът се е самовзривил,” подчерта Цветанов. Според него възможността да е бил взривен от друг участник в терористичния удар срещу автобуса с израелски туристи в Бургас остава теоретичната.

Вчера МВР публикува фоторобот на предполагаемия съучастник на извършителя. Цветан Цветанов каза, че до момента няма обаждания на граждани с информация за него.

Още по темата
От друга страна, портретът на смятания за атентатор самоубиец е предизвикал повече реакции в обществото. Установено е, че е имал контакти и с други хора, освен първоначално обявените при опита да наеме автомобил.

Цветан Цветанов каза още, че България разполага с оперативни резултати, които дават насока за държава и организация, евентуално стоящи зад терористичната атака в Бургас. Вътрешният министър обаче не пожела да сподели повече подробности.

Относно друга актуална тема за българския кораб „Свети Николай“, който бе задържан край Испания с три тона кокаин, МВР шефът заяви, че собственикът и капитанът нямало как да не знаят за наркотрафика.

„Няма задържан за подобен вид пратка, който да каже, че е виновен.” Така Цветанов коментира вчерашните изказвания на третия задържан, собственикът на „Сийборн трейд”. Бизнесменът Дойчин Дойчев, който беше арестуван в Бургас за 24 часа заяви пред журналисти, че не е уведомен официално за задържането на кораба и екипажа.

Цветанов уточни още, че Дойчев е имал в миналото доста проблеми с други свои кораби и даде за пример потъналия "Ванеса", за който имало подозрения, че е умишлено потопен, за да се прикрие фактът, че на борда му е имало наркотици. Друг от корабите му - "Елена", пък бил задържан с контрабандни цигари.

Евелин Банев-Брендо се е срещал с тримата задържани у нас заради натоварения кораб с кокаин, стана ясно още от думите на Цветанов.

“Не бих казал че Евелин Банев-Брендо има някаква връзка, но в определен момент се е срещал с някои хора, които са задържани в момента”, коментира вътрешният министър.

Тримата задържани в България са набирали екипажа. Те са съпричастни към организирането и транспорта на пратката, каза още Цветанов.

Българските власти правят всичко необходимо по случая, но все още е рано да говорим за невинност и виновност, обясни МВР шефът във връзка с хипотезите, че много от задържаните моряци може да не са знаели какъв товар се превозва на кораба.

При международната спецакция бяха задържани 31 души, като 21 от тях са българи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ахам...днеска е ред да е камикадзе
9
1
 
15
 
! Отговори
хммм преди 11 години
всичко това, което се пише в медиите е по сценарий - нищо не е разкрито и няма както се вижда. хвърлят само прах в очите на простосмъртните. дори в първите дни казаха, че това не е атентат, но след като световната преса гръмна - вече стана такъв. Ама, че то нали в България такива работи не се случват - какъв атентат, какви ................... глупости!!!!
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-скоро търсим под вола теле!!
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смях, боже, смях- всеки ден нова версия и нов фоторобот. Такава велика безпомощност да замажат следите на истинските извършители е повече от нелепа. Поне да млъкнат- гузен негонен бяга
6
3
 
18
 
! Отговори
под дърво и камък преди 11 години
Сигурно умрелият атентатор се е разтреперил от страх, че Цуци го търси, под дърво и камък!
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо за оставката му чухте ли ?
4
2
 
23
 
! Отговори
аф преди 11 години
Измислиха го за един месец... сега почват да молят хората да се обаждат и да им дават други идей :)))
3
4
 
23
 
! Отговори
този от снимката преди 11 години
Махнете го този от снимката. По-добре покажете дупето на Ким Кардашиян!
2
20
 
4
 
! Отговори
Манолова преди 11 години
Давайте, другари!Плюйте, че пари няма да видите!!! Знаете, че парите ни стават кът след като и дрогата ни хванаха...Вземайте се в ръце и да плюем задружно! Сега!
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КУ КУ БЕНД