България осъди сирийския режим и подкрепи Турция

Действията на Дамаск са реална заплаха за съседен на България съюзник в НАТО
4 окт 2012 17:00, Елка Василева
304
България осъди сирийския режим и подкрепи Турция
България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия. Снимка: архив, Reuters

Действията на сирийската страна представляват грубо нарушение на международното право и реална заплаха срещу съседен на България съюзник в НАТО. Това се казва в изявление на говорителя на Министерството на външните работи по повод сирийската атака срещу турска територия, при която загинаха петима цивилни.

Още по темата

В духа на съюзническата солидарност подкрепяме турските искания за незабавно прекратяване на подобни действия и призоваваме сирийския режим да се въздържа от по-нататъшни безогледни нарушения на международното право, се посочва в изявлението.

В съответствие със съюзническите си задължения България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия и да предприема необходимите мерки, произтичащи от тях, декларира външното министерство.

В изявлението се посочва, че България е подкрепила късно снощи в Северноатлантическия съвет на НАТО декларацията относно развитието по турско-сирийската граница. Още веднъж изразяваме нашите искрени съболезнования към близките на жертвите и ранените, сред които има и деца, се казва в изявлението на говорителя на външното министерство.

Наблюдаваме внимателно ситуацията от двете страни на границата между Турция и Сирия, заяви от своя страна президентът Росен Плевнелиев пред журналисти.

Изцяло се придържаме към политическата позиция на Съвета на НАТО и считаме, че би следвало проблемът в Сирия да се решава преди всичко по пътя на преговорите и с мирни средства, посочи още президентът. Сигурни сме, че и нашите партньори от Турция няма да нагнетят допълнително напрежението. Никой няма интерес от това, е мнението на държавния глава.

Според него двете страни просто трябва да се въздържат от по-нататъшни провокации. За съжаление това, което наблюдаваме тази сутрин, не е оптимистично, но ние вярваме, че е по-скоро една предупредителна акция, отколкото системни действия на турското правителство, коментира Росен Плевнелиев. Убедени сме,
че в рамките на механизмите на НАТО Турция също ще се придържа към решенията на Алианса, отбеляза още президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре, че българинът чете и руски сайтове, та не се налага да вярва на западната гнусна пропаганда
201
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борбата е за световно правителство начело с антихриста!Алис Бейли-пропагандатор на сатаниския ред пише"Духовната Йерархия на планетата застава срещу силите на Оста"и "Редът на Оста е противоположен на духовното виждане на новия световен ред"още през 1940-те("Екстернализация на Йерархията").Без да съм нацист по идеология питам-ако самия дявол застава срещу Хитлер,как така името му се използва за единица мярка за зло и от кого.
200
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DNES.BG, а защо не виждам новини за демонстрациите в Турция,които НЕ ИСКАТ СТРАНАТА ИМ ДА УЧАСТВА ВЪВ ВОЙНА ПРОТИВ СИРИЯ??????????????
199
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес прочетох в уикипедията, че музиката на химна на Република България е:Когато през 1964 г. е свикана комисия, за да приеме Мила Родино за химн, на решението се противопоставя композиторът акад. Петко Стайнов, който твърди, че мелодията е еврейска, като това не дава основание тя да бъде химн на българите. Петко Стайнов е освободен от комисията и Мила Родино става национален химн.
198
2
 
19
 
! Отговори
Следващия преди 11 години
Осъдихме всички,които крадоха и в момента крадат народното,осъдихме руските интереси,пуснахме турските и американските,осъдихме либийските,сега сирийските,а ставаме все по бедни.Ето на това се вика демокрация,гол,бос,гладен,бес работа,но горд ***,европейски.
197
1
 
6
 
! Отговори
djeri преди 11 години
NA6TE TYPUNGERI PONE EDIN PYT NE MOGAT LI DA ZAMAL4AT BOJEEE NIKVI GI NQMA PONE DA MAL4AT TIKVENICI NI KOMANDVAT OT TYPI PO TYPI DETO NE ZNAQT NI KOFA DA SE OBADQT NI KOGA DA MAL4AT
196
3
 
14
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
В НОВИНАТА ЛИПСВАТ ПРИЧИННО-СЛЕДСТВЕНИ ВРЪЗКИВ Сирия се води война властта е укорявана от половината свят всеки тов враг е КРАЙНО НЕЖЕЛАН и в този момент ДА ЗАПОВЯДЯШ МИНОМЕТЕН ОБСТРЕЛ Е ЛИПСА НА ЧУВСТВО ЗА САМОСЪХРАНЕНИЕ, А БАШАР АСАД Е ВСИЧКО ДРУГО НА НЕ И САМОУБИЕЦ- ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСАЕДИНСТВЕНИЯ КОЙТО НЯМА ИНТЕРЕС Е БШАР АСАД!!!Тюрките винаги са имали проблем в мисленето и причинно-следствените връзки... СТАВА СЪЩОТО КАТО СЪС САМОЛЕТАЗАЩОТО:- Ако сирийски военен самолет, лети в продържение на 10 минути, в тюркски териториални води, свален е и пада на границата на 12 милната зона, след което ТЮРКИЯ ПРИПЛАЧЕ, ЧЕ Е НАПАДНАТА (при 500 000 армия, 3 000 танка и 800 бойни самолета, срещу 50 000 сирийци, 300 танка и 80 самолета) - това има някакъв МАКАР И ИЗВРАТЕН смисъл...- Когато обаче турски военен самолет извърши такава дивотия в сирийски води, А ТЮРКИЯ , ХЕМ Е ВИНОВНА, ХЕМ ПИЩИ, КАТО "ОЗЛОЧЕСТЕНА ДЕВИЦА", това е:ЛИПСА НА ЕЛЕМЕНТАРНИ ПРИЧИННО-СЛЕДСТВЕНИ ВРЪЗКИ...!АБЕ, КАТО ГО ВИДИШ, ЧЕ Е ТЮРК ОСТАВИ ГО САМ, ЩЕ СЕ БИЕ ШАМАРИТЕ
195
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
213"Ако България не беше подкрепила съюза,бас държа,че щяха да започнат"мирни турски демонстрации"като в Сирия,за нарушаване на...(вмъкнете каквито си пожелаете)човешки права."И аз мисля така. Но, нали затова сме ги избрали тия - да правят политика и да ни измъкват от подобни каши.
194
2
 
14
 
! Отговори
алоооооо преди 11 години
българия не може да осъди или стресне даже никого-щото хората имат правителства и армия,а ние-тиква,лелички-въздебелички в униформи и за капак-изкуфял анчо,а нашите *** политици само си дирят белята с необмислени изказвания
193
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно атентатът в Сарафово ни е малко...
192
1
 
4
 
! Отговори
до БГ преди 11 години
И БГ,срещу Хитлер скочи болшевишката мечка,докато тези на които германците отвориха християнските църкви,ги посрещаха като освободители.
191
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това не е възможно: "България осъди..."Може да се каже, че говорителят на Министерството на външните работи е съобщил... Или че президентът е казал...Но България не може нито да съди, нито да следи!Още повече, че в България държавите са две - на политиците и на гражданите.
190
2
 
5
 
! Отговори
до БГ преди 11 години
БГ вярно,че Хитлер се опита да спре болшевизма и световна комунистическа антихристиянска революция и новия световен ред.
189
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Умният слуша и внимава. Нашите политици много дрънкат. Не могат ли да се осъзнаят, че сме дребна риба. По-добре мълчи отколкото да се правиш на важен. Какво зависи от нас? Нищо! Само ни използват за параван. Стига! Скоро ще разберем, че нищо не е зависело от нас, а ние сме се правили на значими. По-спокойно господа управляващи, днес сте тука ,утре ви няма. Хиляди коне са минали и не са вдигнали прах и вие няма да вдигнете. Разбрахте ли.
188
1
 
14
 
! Отговори
Бай Трендо преди 11 години
И така - кюрдите от ПКК, Хизбула, арменците, християните - маронити, мюсюлманите - шиити, мюсюлманите - алауити, армията, полицията и въобще целия сирийски народ се бие срещу терористите - сунити, формирани от бригадите на Ал - Кайда. Сред терористите има само западни инструктори и сунити, нищо друго. Е, кое да подкрепим тогава - терористите от Ал - Кайда ли? Сред заловените и убити терористи няма нито един който да не е сунит. Такива са в Саудитска Арабия, Катар, Оман, ОАЕ - все съюзници на САЩ
187
5
 
15
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Той и Хитлер скачаше от държава на държава и носеше немската "демокрация",докато не скочи руската мечка.Сега също си играят на демокрация и където отидатдържавите се връщат 50 години назад.За пример е държавата България,в която всеки трети иска да я напусне.,и не остана нищо родно,дори доматите.Остана само хляба и то какъв,на втория ден мухлясва.Радвайте се на робството си българи.
186
2
 
8
 
! Отговори
do 211 преди 11 години
Добре нали България е в ЕС кажи ми какво спечелиха ??? Минималната работна заплата в Турция е 700 лева, а в България тя е 290 за момента, а инфлацията е изяла минимум 20 лв от нея така че какво ти се получава 270? Пенсионер получава минимум 600 лв в Турция, а в България има хора които получават по 90 лв пенсия, образование, здравеопазване, ИКОНОМИКА и още куп неща и сфери. И в кое сте по напред БЪЛГАРИ ? В насилие, пиене, грабежи и други подобни? БРАВО, това е радващо и похвално за ВАС!
185
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако България не беше подкрепила съюза,бас държа,че щяха да започнат"мирни турски демонстрации"като в Сирия,за нарушаване на...(вмъкнете каквито си пожелаете)човешки права.
184
1
 
4
 
! Отговори
Независим Дипломат преди 11 години
"циливизация"(?!?)-та, интересни държави е създала;-)). Напомня ми, на една постановка на Хачо Бояджиев.
183
3
 
10
 
! Отговори
Учуден преди 11 години
Защо бързаме да раздаваме правосъдие, майка му стара. Големи и силни страни си мълчат или се изказват много умерено, а нашия пръдльо-външен министър бърза да се изкаже неподготвен. България: малка страна, бедна страна, с нисък стандарт и мнооого прости политици (разорена в голяма степен) трябва да слуша и да се изказва САМО ако няма вече накъде, за да спечели евентуално нещо. Най-малкото, поне да не се излага на риск.