България осъди сирийския режим и подкрепи Турция

Действията на Дамаск са реална заплаха за съседен на България съюзник в НАТО
4 окт 2012 17:00, Елка Василева
304
България осъди сирийския режим и подкрепи Турция
България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия. Снимка: архив, Reuters

Действията на сирийската страна представляват грубо нарушение на международното право и реална заплаха срещу съседен на България съюзник в НАТО. Това се казва в изявление на говорителя на Министерството на външните работи по повод сирийската атака срещу турска територия, при която загинаха петима цивилни.

Още по темата

В духа на съюзническата солидарност подкрепяме турските искания за незабавно прекратяване на подобни действия и призоваваме сирийския режим да се въздържа от по-нататъшни безогледни нарушения на международното право, се посочва в изявлението.

В съответствие със съюзническите си задължения България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия и да предприема необходимите мерки, произтичащи от тях, декларира външното министерство.

В изявлението се посочва, че България е подкрепила късно снощи в Северноатлантическия съвет на НАТО декларацията относно развитието по турско-сирийската граница. Още веднъж изразяваме нашите искрени съболезнования към близките на жертвите и ранените, сред които има и деца, се казва в изявлението на говорителя на външното министерство.

Наблюдаваме внимателно ситуацията от двете страни на границата между Турция и Сирия, заяви от своя страна президентът Росен Плевнелиев пред журналисти.

Изцяло се придържаме към политическата позиция на Съвета на НАТО и считаме, че би следвало проблемът в Сирия да се решава преди всичко по пътя на преговорите и с мирни средства, посочи още президентът. Сигурни сме, че и нашите партньори от Турция няма да нагнетят допълнително напрежението. Никой няма интерес от това, е мнението на държавния глава.

Според него двете страни просто трябва да се въздържат от по-нататъшни провокации. За съжаление това, което наблюдаваме тази сутрин, не е оптимистично, но ние вярваме, че е по-скоро една предупредителна акция, отколкото системни действия на турското правителство, коментира Росен Плевнелиев. Убедени сме,
че в рамките на механизмите на НАТО Турция също ще се придържа към решенията на Алианса, отбеляза още президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едва ли турският народ подкрепя война срещу Сирия,вече е имало демонстрации срещу бъдеща война с лозунги"Сирийците са наши братя",а вместо това виждаме...абе лошо ли е да попитам чие е това знаме на снимката?
161
3
 
0
 
! Отговори
do 171 преди 11 години
aman gorkite 6te razpa4eme sega tvoite dedi kato sa do6li tuka sa im dali ky6ti i zemi pitai 4ii sa bilii kak sa gi vzeli vse iska bylgarina vse na na nego mu daljat nikoi ne pita sega v bylgarskite sela jiveqt turci progoneni ot bylgariq i makedonia kade sa tehnite zemi vie vzehte tehnite a te va6ite vzemane davane nema nema i da ima vzemete gi ako mojete ajde
160
4
 
19
 
! Отговори
Иванов преди 11 години
Бащата на Младенчо е бил телеграфист в наше посолство по времето на соца. Кои отиваха на такива длъжности и кой ги пращаше? И сега този *** громи на ляво и дясно ДС! За ЕС нехае , а дава акъл на Египет как да извървят прехода!!! Защо в Сирия Хората на Алкайда ги наричат " бунтовници", а на всякъде по света "терористи? Нашите управници са готови да се надупят и на турците стига това да се хареса на братята американци! Позор!
159
4
 
4
 
! Отговори
karin преди 11 години
До Анонимен 164Kato ste v evropa za6to togava 4akate i se molite na velika turciq da vi pazi s tehniq 6tit, hodite im celuvate racete da vi dadat malko gas za zimata ina4e 6te mraznat lainqnite vi gazove
158
4
 
12
 
! Отговори
Тракиеца преди 11 години
Къде се бъркате бре господа носещи българско "ГРАЖДАНСТВО".Кога решихте въпроса с моите деди избягали с моите родители от Тракия от демократичното завземане на нашите земи.Тази върхушка не се ли подиграва в кръвта на нашите деди прогонени преди много години.Къде ни слагате *** бре хора,вие знаете ли защо е този конфликт бре недоносчета в разузнаването.Няма ли кой да ви налее малко в празните глави,отговорност пред страната,пред майка България.Защо не мислите бре "хора".
157
7
 
16
 
! Отговори
терор и насилие преди 11 години
царят в Турция!Делото ЕРГЕНЕКОН е срам за цяла Турция! Повечето декани-професори на елитните университети са в затвора заради либералните си възгледи...Индекса на човешко развитие в Турция е нула! Знае ли това турския народ? Отговора е "НЕ"...Сладникави бози-сериали и молитви в джамийте замъгляват разума на турските жители! Страх, деспотизъм и тоталитарни ревове за Шериат смазват всеки свободолюбив човешки порив!
156
5
 
23
 
! Отговори
муспи преди 11 години
България има най прозрачната политика в света. Когато каже че подкрепя турция и е против Сирия, значи народа е за Сирия и против турция.
155
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
bulgari vie ste nai nekadyrnata ne na evropa a na cqlata planeta sigurno vartite kakto vi ottyrva istina ili ne ne e vajno tova ot prostituciqta v kryvta vi e ai ne razbrahte 4e za turcite vas dali vi ima ili ne kakvo mislite i dali izob6to mojete kakvo iskate nikoga ne gi e interesuvalo sega pak hepten ne gi e......
154
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турция се обрече на пълна изолация хахахахахахааа
153
8
 
20
 
! Отговори
Палмира преди 11 години
Мачкай Башар
152
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БГНедей да лъжеш бе, анадолски екскремент. Ние сме в Европа, какво ни интересува, че анадолската сатрапия изчезва? Това е държава без бъдеще.
151
17
 
3
 
! Отговори
LC преди 11 години
162:Добре, обясни ми по какъв начин Асад е легитимен? Откъде са масата бунтовници и колко е броят им? Очевидно е, че огромната маса са сирийци, които не го понасят. Тук не става дума за "малък брой терористи", а за огромна част от сирийското население. Просто истината е, че нещата понякога са точно толкова ясни, колкото изглеждат. Сирия е в гражданска война, хора измират масово всеки ден- или биват измъчвани- и той стои и мачка отгоре... Отвратително! А жена му е по-отвратителна и от него!
150
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ysfgyugrНие си имаме герой ***, а турците Ердоганьо.
149
4
 
12
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Още 65г.в казармата ни казаха,че ще ни сринат,като държава и ще се молим за един хляб от нашата съседка,,ето след 50 години,чрез нашите потурнаци това ще се осъществи.Много от нас ще се радват да имаме господари от нашата съседка,защото те са богати.Защо ли там години наред американците наливат пари,сигурно да станат силни и да ги използуват.Сега срещу Сирия,след това срещу други.Те не пипат грубо,какво му е срещу пари някой да изтреля някой снаряд.Тези от разузнаването на правят комбинации,така
148
2
 
2
 
! Отговори
до LC преди 11 години
LC,ти си пропагандатор на новия световен ред,оттегляне на държавен глава при заповед под маската на "в името на народа",стара песен на нов исторически етап.
147
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
плевел ,тикво , младенчо и всякави други герберски *** не искам да чувам за вас !!!
146
4
 
26
 
! Отговори
анализатор преди 11 години
Разбира се, че ситуацията е провокирана от турция, да нападне Сирия и помогне на ордите наемници, за които се смяташе, че ще направят същата "пролет" като в другите арабски страни от Магреб. Най-напред бяха измишльотините с убитите майки, деца и старци от режима, но понеже Европа не се върза, сега минаха към историческите "инциденти" и "нападения" срещу режима в Турция.Ако следите 15 генерала преди месец бяха изхвърлени от турската армия,проевропейски настроени, разчистват пътя на ислямисти
145
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
136 стига си писал ЛЪЖИ за Германия и причината за втората световна война.
144
11
 
3
 
! Отговори
LC преди 11 години
Още по-абсурдно е да го гледаш всеки път по държавната им телевизия с това позьорско спокойствие и нито грам адекватна мисъл в главата си, при положение, че поне половината сирийци откровено го мразят... За легитимност на такъв режим и дума не може да става. Абсолютен и безподобен психопат е той и е жалко за масата избити цивилни хора...
143
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"България осъди сирийския режим и подкрепи Турция"А някой пита ли хората? Или л**ната депутати сами го решиха?Но какво да се прави л**ната изплуват на повърхността