България осъди сирийския режим и подкрепи Турция

Действията на Дамаск са реална заплаха за съседен на България съюзник в НАТО
4 окт 2012 17:00, Елка Василева
304
България осъди сирийския режим и подкрепи Турция
България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия. Снимка: архив, Reuters

Действията на сирийската страна представляват грубо нарушение на международното право и реална заплаха срещу съседен на България съюзник в НАТО. Това се казва в изявление на говорителя на Министерството на външните работи по повод сирийската атака срещу турска територия, при която загинаха петима цивилни.

Още по темата

В духа на съюзническата солидарност подкрепяме турските искания за незабавно прекратяване на подобни действия и призоваваме сирийския режим да се въздържа от по-нататъшни безогледни нарушения на международното право, се посочва в изявлението.

В съответствие със съюзническите си задължения България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия и да предприема необходимите мерки, произтичащи от тях, декларира външното министерство.

В изявлението се посочва, че България е подкрепила късно снощи в Северноатлантическия съвет на НАТО декларацията относно развитието по турско-сирийската граница. Още веднъж изразяваме нашите искрени съболезнования към близките на жертвите и ранените, сред които има и деца, се казва в изявлението на говорителя на външното министерство.

Наблюдаваме внимателно ситуацията от двете страни на границата между Турция и Сирия, заяви от своя страна президентът Росен Плевнелиев пред журналисти.

Изцяло се придържаме към политическата позиция на Съвета на НАТО и считаме, че би следвало проблемът в Сирия да се решава преди всичко по пътя на преговорите и с мирни средства, посочи още президентът. Сигурни сме, че и нашите партньори от Турция няма да нагнетят допълнително напрежението. Никой няма интерес от това, е мнението на държавния глава.

Според него двете страни просто трябва да се въздържат от по-нататъшни провокации. За съжаление това, което наблюдаваме тази сутрин, не е оптимистично, но ние вярваме, че е по-скоро една предупредителна акция, отколкото системни действия на турското правителство, коментира Росен Плевнелиев. Убедени сме,
че в рамките на механизмите на НАТО Турция също ще се придържа към решенията на Алианса, отбеляза още президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"История",защо пропагандираш фалшива история,че войната е започната от Германия.
181
4
 
1
 
! Отговори
до 206 преди 11 години
Сериозно? Или България е все още в 1940 година, по- точно казано тъпче на едно и също място. Виж Турция в новите статистики и данни за икономика и т.н да видим с какво ще се сблъскаш. НО може ли да се спори с ПРОСТИ хора Вие си знаете вашето, защото знаете по целия свят какво става. Айде не ми се занимава с глупости.
180
5
 
9
 
! Отговори
Kreti преди 11 години
Мръсни *** на САЩ и Турция , вие не сте Българи я мръсни предатели. Партия ГРОБ е с Турция честито. Как бих наредил всички от ГЕРБ, БСП , ДПС, СДС, ОДС и един откос и всиччки прдатели ще са в АДА.
179
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали... тъй като 50 години след БЪЛГАРИЯ, Турция мисли за атомна електроцентрала, сега е на 100 години напред във всичко. А и който не е посетил Турция и не е запознат с техния режим на РАБОТА и производство нека изобщо да не говори, че Турците могат да купят България.
178
0
 
1
 
! Отговори
до анонимен отворен преди 11 години
А ти да не се пръснеш от злоба бре "мъжки"или за теб "даване"на обществото е е да се дадеш отвсякъде,ха ха ха!
177
2
 
0
 
! Отговори
Независим Дипломат преди 11 години
"граския ***"- Това някаква държава ли е? Може би наскоро асоциирана в НАТО?;-))
176
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tuka stana kloaka na nenormalnici 95procenta
175
0
 
1
 
! Отговори
Борис преди 11 години
За тях, които все питат чии са знамената с цветовете на дъгата - те са на турските пацифисти, я вижте думата "баръш" - "мир". Нямат нищо общо с секс малцинства
174
2
 
12
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Я, драги журналисти направете една анкета сред етническите българи колко от тях подкрепят Турция и я искат за съюзник . Аз съм сигурен че почти николко не искат да имат нищо общо с тая държава и мръсната и ислямистка политика . Така че 189 е абсолютно прав. Един външен министър не е България.
173
3
 
8
 
! Отговори
Независим Дипломат преди 11 години
"България осъди сирийския режим и подкрепи Турция""Назначеният за "колониален" министър осъди сирийския режим и подкрепи Турция"- Това е правилното заглавие.заб: "Колониален министър" не трябва да се уеднаквява с нация, която има 1300 годишна история, чест и достойнство
172
2
 
4
 
! Отговори
българин без име преди 11 години
О`кей сме, братко Дон Кихот,от стъпкана трева по-ниски,с объркан генетичен код -първак, в шишета за уиски. За шепа изпомачкани евра,готови сме да паднем ничком.От Брюксел новата зора,ще ни ошушка до трохичка. Да, здравствует наша держава,щом: свастиката, сърпът и чукът,не смогнаха, Лъва - в швейцарска крава,ни с лъст, ни с кръв, да претопят. О`кей сте, казваш - Чичо Сам,под нас море от шистов газ.Ще стигне и за Теб и за Авраам,от От Тел Авив, през Варна - до Бургас. Все в порядке, драги Козлодуй,на помощ идва братският Китай -ще внасяме ***, туй-онуй,дорде прекрачим в ядрения рай. Ол райт сме, диър, брадър Джон,за Теб сме просто експрес Ориент;ала към ничий калпав кралски трон,не храним даже мижав сантимент. Бай ***, Фрау, е Юбер Алес!Що бой от нас, изял е Пантеона.Г-7, е седморката на Талес,която днес придържа Аполона. Гуд лък, балканци доверчиви!До кокала опрял е вече ножа.Ще ни сменят ли като смет за сливи,или ще ни надянат овча кожа?
171
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Turciq ne e pitala nito Balgaria nito balgarite dali q podkrepat taka 4e ne se valnuvaite pa i ako behte mislili za balgaria tolkova kolkoto si zorite moza4etata s turcite i Turcia dosega da ste se opravili
170
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Ей, карин...pomiyar na koy davasdh ti tok .na koy e belene . tap si kato ZLATKA.
169
9
 
15
 
! Отговори
войн преди 11 години
Не е вярно ,че България подкрепя Турция,аз не я подкрепям, това че правителството ДУХА ,си е съвсем друга работа. Ще видиш на ИЗБОРИТЕ ,ТУРСКА марионетка !!!
168
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какви са тия знамена горе на снимката?????????? Е тия ли подкрепят сирийските "бунтовници"???? Защо ли?
167
1
 
1
 
! Отговори
do 182 преди 11 години
Ti na izpra6taneto li be6e bre naidenov ama vie v ne znaete kakvo stava v ogromnata vi rodina otkade znaete tainite na drugi
166
13
 
14
 
! Отговори
Ей, карин... преди 11 години
Какъв газ в Турция, бе, неграмотен поганец! Нали ако не бяхме ние, БЪЛГАРИТЕ, да ви даваме електроенергия от АЕЦ толкова години, да са ви замръзнали ш**аните ***! 50 години след България започвате да мечтаете за ядрена централа...
165
8
 
23
 
! Отговори
Найденов преди 11 години
Действията на сирийската страна представляват грубо нарушение на международното право!!! ааааааа,така ли???А действията на ТУРСКАТА СТРАНА не представляват ли грубо нарушение на международното право??? Не е ли грубо вмешателство във вътрешните работи на една суверенна страна,когато се въоръжават и изпращат "бунтовници",за да извършват атентати???Абе тия от МВнР дали четат коментарите ? Защото,както виждам, огромното болшинство от нас не разсъждават като пикльото Николайчо Младенов!!!!!!!!!!!!!!
164
4
 
16
 
! Отговори
Божеее... преди 11 години
ама кои сме ние,да осъждаме,тия маймунски бездарници,нашите ***,ще ни запалят чергата,по-бързо да идват изборите,че да ги Изметем за-ви-на-ги!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
163
2
 
3
 
! Отговори
До БГ 160 преди 11 години
В коя "казарма" си служил през 65 г(може би в турска!)?!?. При условие, че тактическата цел на БНА(Българска Народна Армия), като част от Южното крило на ВД(Варшавски Договор) е била контрол на Босфора и Дарданелите, а стратегическата цел е овладяването и контрол на Суецкият канал(Египет).