Борисов обещал на Путин: Подписваме за "Южен поток" на 9.11

Премиерът за ИТАР-ТАСС: Отношенията ни с Русия не са само АЕЦ "Белене"
Обновена: 25 окт 2012 19:49 | 25 окт 2012 17:01, Елка Василева
173
Борисов обещал на Путин: Подписваме за "Южен поток" на 9.11
Борисов подари куче на Путин при посещението му през 2010 г. у нас. Снимка: архив, Reuters

Българското правителство планира да подпише споразумението с Русия за изграждането на газопровода "Южен поток" на 9 ноември. Това е пример за проект, който е изгоден и за двете страни, заяви премиерът Бойко Борисов в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС и телевизия "Росия-24".

Борисов отбелязва, че е казал на руския президент Владимир Путин, че "ние нямаме възражения по този проект и той ще бъде подписан".

"Имаме данни от изследвания по "Южен поток“. Известно е, че неговата рентабилност е на равнище от 8 процента, при условие че този показател за Европа средно е 4 процента, затова в нашите планове е на 9 ноември да подпишем договор по този проект и да дадем възможност на руския газ да попадне на територията на Европа", казва Бойко Борисов.

В навечерието на посещението на руския президент в България премиерът Борисов отчита, че отношенията му с Путин отговарят на тенденциите в съвременната политика. "Моето предложение бе да се срещнем с президента на Русия в нашата морска столица Варна, за да посетим там компресорната станция. Ние съумяхме да запазим тона на нашите отношения и разбирателство и аз смятам, че това са черти на съвременната политика", отбелязва министър-председателят.

Отношенията между Русия и България не бива да бъдат оценявани само по проекта за АЕЦ „Белене“, който беше спрян от българското правителство през март тази година. Другият спрян руски проект за нефтопровода Бургас-Александруполис можеше сериозно да навреди на екологията на българското Черноморие, заяви още Борисов.

„Нефтопроводът Бургас-Александруполис е проект, който реално застрашава екологията, затова бих искал да отбележа колко важен за българската икономика е туристическият отрасъл. Тръбопроводът трябваше да минава през важни туристически градове и затова каквато и да е екологична катастрофа, подобна на тази в Мексиканския залив, просто би унищожила туризма в нашата страна за стотици години. Освен всичко това договорът по проекта беше крайно неизгоден за България предвид тези рискове – годишен приход от около 30 милиона долара от транзитни такси“, каза премиерът.

За проекта за АЕЦ „Белене“ Борисов отбеляза, че вина за спирането му имат както руската, така и българската страна.

„През 2006 г., когато беше обявено, че централата ще се строи, в заключителния договор не бяха посочени най-важните пунктове: колко струва проектът и каква е ескалацията /на стойността му/. Поради липсата на ясни параметри проектът започна да се бави. Когато ние дойдохме на власт /2009 г./ и започнахме да се занимаваме с това, естествено никой не искаше да разтрогне договора. Така започнахме да преговаряме за цената на проекта. И когато шефът на Росатом Сергей Кириенко се срещна с мен тук, в София, той от своя страна посочи, че вината е и на руската страна, и на българското правителство, тъй като не е била определена ескалацията на разходите“, подчерта премиерът.

„Нашето правителство никога не се е обявявало против руските технологии, ние не сме отказвали да строим АЕЦ-а по тази причина“, добави Борисов, като отбеляза, че главният проблем пред проекта е било неговото финансиране.

„Имаше различни варианти: Русия предлагаше кредит, но на нашите запитвания да бъде уточнена лихвата ние така и не получихме отговор. И така се получи, че на мястото на бъдещата АЕЦ днес има само един голям гьол. Винаги казвам, че отношенията между Русия и България не бива да се оценяват само по този проект“, каза премиерът.

„Най-логичното място за монтиране на реактора /предназначен за АЕЦ „Белене“/ е като 7-и в АЕЦ „Козлодуй“, тъй като там има хранилище за ядрени отпадъци, електропреносна система, инфраструктура и над 1 000 инженери, специалисти в ядрената сфера, които сега са без работа“, допълни Борисов.

Взаимноизгодното сътрудничество между България и Русия е част от прагматичните отношения между двете страни. То остава на дневен ред въпреки евроатлантическия път на развитие на България, заяви още Бойко Борисов.

Нашите отношения с Русия датират от много векове, ние сме православни народи, християни, отбелязва министър-председателят.

Бойко Борисов припомня, че Русия е изиграла решаваща роля за освобождението на България от османско владичество и подчертава, че това се пази дълбоко в народната памет.

Неслучайно в България днес има стотици паметници, посветени на паметта на загиналите в Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г., посочва той.

"Нашите страни преживяха много трудности. Имаше времена, когато отношенията ни преминаха през хладен период през 90-те години на 20 век, тогава се разпаднаха Съветският съюз и Варшавският договор", отбелязва Бойко Борисов.

"Сега Русия е страна с пазарна икономика, България избра пътя на евроатлантическата интеграция, но нашите отношения си остават приятелски и прагматични в рамките на контактите между двата народа, които се уважават един друг. Настъпи време на прагматични отношения, което дава възможност за взаимноизгодно сътрудничество в сферата на икономиката, туризма, културата, образованието и други области, помагащи за развиването на нашите отношения", подчертава министър-председателят.

Бойко Борисов отчете активните контакти между България и Русия в културната сфера, където ежегодно се провеждат много мероприятия. "Аз лично бях на концерта на Централния военен оркестър на Русия и видях как 6 хиляди души в залата се наслаждаваха на неговите изпълнения, аз не бях изключение. Имаме много общи празници и паметни дати. В това число и нашият празник 3 март, когато се отбелязва Освобождението на България от османско владичество", посочва министър-председателят.

Бойко Борисов казва, че "нито един историк не би трябвало да поставя под съмнение основната и решаваща роля за освобождението на България на загиналите руски воини и другите воини от съседни на нея страни". Той подчертава, че подвигът на връх Шипка ще остане завинаги в народната памет.

Откриването на визови центрове в Русия помогна за двукратното увеличаване на потока от руски туристи в България тази година, заяви още премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят подчертава, че в неотдавнашен разговор руският президент Владимир Путин му е казал, че по негови данни стокообменът между двете страни е нараснал с 12 процента тази година. "Безусловно, на първо място (по икономически показатели) е сферата на туризма", отчита Бойко Борисов.

Той отбелязва, че в Русия работят 27 визови центъра, които издават електронни визи на руските граждани и "затова тази година в България успяхме да приемем два пъти повече руснаци". „На тях българската дестинация им е позната, нашите езици са родствени, те се чувстват тук като у дома си, затова неслучайно толкова много руснаци купуват тук недвижими имоти“, посочва Бойко Борисов.

„Много руски граждани си купиха къщи и жилища в България, имаме високо предлагане в тази сфера във връзка с бума на строителството през последните години. Този избор е обусловен от много фактори – климатът в България е много хубав, природата е прекрасна,  хората разбират руски език, посрещат ги радушно тук, също така ние имаме най-ниските данъци в ЕС и естествено, българските плодове и зеленчуци също привличат руснаците“, казва министър-председателят.

Пълното интервю с Бойко Борисов ще бъде излъчено в предаването "Формула на властта" по руската телевизия "Росия 24", съобщава ИТАР-ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
2
 
! Отговори
ДО 51 преди 11 години
...И ОТ ОВЦЕ ,КАТО ТЕБ!
46
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ръката Путинова ще целува! А "шляпането" ще е е по Тиквата на всезнайкото!
45
0
 
4
 
! Отговори
L преди 11 години
Abre Янков ти от крави или от телета разбиташ
44
0
 
2
 
! Отговори
до 40 преди 11 години
От къде толкова много ----СИМВОЛИ...?
43
1
 
2
 
! Отговори
снимката преди 11 години
Ама много е хубава снимката,трябва да има осведомителни статии за кученцето,както за британския котарак Larry the Downing Street cat или Главният мишелов на правителството на Великобритания,който даже уикипедиа отбелязва :)
42
1
 
1
 
! Отговори
до 40 преди 11 години
Какъв народ бре,....народа има ли толкова много ---ИМПУЛСИ ,за тази твоя статия?
41
4
 
2
 
! Отговори
образцов селянин преди 11 години
Договор,м/у двете страни !В Бг ,който не слуша /отнася се за опозицията/,..... в Сибир!
40
4
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
Г рупаР азграбванеО бедняванеБ ългария
39
3
 
4
 
! Отговори
Култура ми Янков преди 11 години
"Доброто теле бозае от всички крави",...Бг-поговорка !Много е важно е да сме в добри отношения ,и с Русия ,и с Америка ....,ако имаме добри политици ,можем да го постигнем !Без чужди инвестиции ,Бг няма да тръгне нагоре!
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ше обсъждат правенето на избори ;)))))Нашта мутра има доста какво да научи от руската
37
3
 
21
 
! Отговори
народа преди 11 години
Неотдавна проф. Нина Дюлгерова, енергиен експерт и преподавател във Варненския свободен университет, коментира, че през последните четири години българо-руските отношения в енергийната сфера са на принципа на покера. Това е игра на карти, за която са характерни рекетиране, блъфиране-надцакване, игра пълна с рискове, която може да банкрутира неумел играч, особено когато той разполага с по-слаби карти.За България, както и за всяка една европейска страна, е от изключителна важност да осигури за своята икономика достатъчно и евтина електроенергия, нефт и газ. Изхождайки от това съображение, правителството на тройната коалиция постигна споразумения с Русия за осъществяване на проектите от т.нар. Голям шлем - проектите АЕЦ "Белене", "Бургас-Александруполис" и "Южен поток". Идването на власт на правителството на ГЕРБ обаче постави под съмнение осъществяването на "Големия шлем", защото в играта се включи нов играч - САЩ. Позициите на Вашингтон в енергийното противоборство на Балканите и в частност с Москва станаха изключително силни с идването на власт на американофилското правителство на ГЕРБ. Американският посланик Уорлик, подкрепян от русофобите от Синята коалиция, започна неуморно да агитира българското правителство "да намали енергийната си зависимост от Русия", като не се строи АЕЦ "Белене", а се строи седми блок на АЕЦ "Козлодуй", към което американската страна проявява интерес. В този план се проведе атака и срещу руско-българско-гръцкия проект за нефтопровода "Бургас-Александруполис", като открито се лобира за алтернативния проект АМБО (АМБО е американска компания), съгласно който да се изгради нефтопровод от Бургас през България и Македония до албанското пристанище Вльора. Подобен подход, но неуспешен, САЩ предприеха и спрямо Турция, като Вашингтон бе против изграждането на руско-турския проект "Син поток", осигуряващ руски газ за Турция. Първият удар който Бойко Борисов нанесе на българо-руските енергийни проекти, беше ликвидирането на проекта "Бургас-Александруполис", за който беше осигурено европейско финансиране от 45 млн. евро, и от който проект бяха жизнено заинтересовани Гърция и Италия. От този проект България щеше да има 1,5 млрд. долара приходи от строителството, 1,8 млрд. долара постъпления в страната ни като разходи, които компанията трябва да направи у нас за различните си дейности в следващите 20 г.След "Бургас-Александруполис" дойде ред и на АЕЦ "Белене". Първоначално българският премиер беше готов да построи ядрената централа, после се разколеба, а накрая, след неколкочасовото посещение на Хилари Клинтън у нас, смени мнението си, като заяви, че България няма "двадесетте милиарда", за да построи централата. Борисов обеща референдум по въпроса, но се отметна и след като БСП събра необходимите подписи за референдум, поиска, ако се проведе такъв, в бюлетината да пише, че АЕЦ "Белене" ще струва на всеки българин колкото един мерцедес. И всичките тези приказки и увъртания, въпреки че генералният директор на "Росатом" заяви, че руската страна е била готова да вложи в проекта свои пари, даже до 100%, както е с Турция. Там те също строят атомна централа, а Русия е била готова, след като финансира нашия проект, българската страна да откупи пакет от централата. От наша страна обаче не са поискали такова инвестиране. Отказът от АЕЦ "Белене" отвори вратите за успешни американски опити да изместят Русия в ядрената енергетика на България. Американската "Уестингхаус", която участва в модернизацията на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" и действа да измести Русия като доставчик на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", заяви интерес и към строителството на седми блок, за което беше подписан и меморандумът за сътрудничество между Български енергиен холдинг (БЕХ) и "Уестингхаус". Беше проведен и конкурс за предпроектното проучване за изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и тя бе избрана да го извърши. В конкурса руска компания не участва, защото на Русия беше ясен кой ще е предизвестеният избраник, но затова пък от руски източник дойде индикация, че Русия "в никакъв случай няма да предаде нито един документ, нито една скица" на "Уестингхаус". Това обрича на неуспех работата на "Уестингхаус" по проекта. Особено сериозно за нас става положението и ако отритнатата руска страна откаже сътрудничество на "Уестингхаус" по модернизацията и удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй".Когато Бойко Борисов ликвидира АЕЦ "Белене", Русия не показа раздразнение от постъпката на българското правителство и това изглежда успокои българския премиер и русофобите около него. Ще минем метър, помислиха си те, руснаците няма къде да мърдат, няма да имат финансови претенции към нас, те все още разчитат на газопровода "Южен поток", който трябва да мине през България, с една дума, зависят от нас. Ето защо за нашите управници дойде като гръм от ясно небе претенцията на руската компания "Атомстройекспорт" за компенсации в размер на един милиард евро.Интересна беше реакцията на Бойко Борисов. Той беше направо изумен, когато от Москва дойде съобщение, че в графика на Путин не се предвижда договореното според Борисов посещение в София на 9 ноември. Българският премиер явно се стресна, защото е разбрал, че с "Южен поток", на който България много разчита, не държи никакъв коз в ръцете си. На него не може да не му е известно изказването на шефа на комисията по енергетика в Държавната дума Иван Грачов, който заяви, че България се държи като Украйна и най-добре е Русия да се откаже от "Южен поток".Истината е, че другите балкански държави за разлика от България всячески се стараят да се превърнат в основни играчи в пренасянето на енергийни суровини от Русия за Европа, което ще им осигури приходи от инвестиции транзит и изгодни доставки за собствени нужди. Като основен и най-печеливш играч в това отношение засега се оказва Турция. За сметка на "Бургас-Александруполис", сега е възможно да бъде осъществен конкурентният проект "Самсун-Джейхан", подписан през 2009 г. между Италия, Русия и Турция. По отношение на природния газ Турция подписа през 2005 г. с Русия споразумение за доставка на руски газ. Тя се споразумя и с Азербайджан за изграждането на Транс-Анадолски газопровод, който минава през Турция, Гърция Италия и оттам до цяла Европа - проект, конкурентен на "Набуко", и донякъде обезсмислящ проекта "Набуко", от който България разчита да печели, тъй като се предвижда газопроводът да минава и през нашата страна.Турция си осигурява в момента 60% от природния газ и 20% от петрола от Русия, като подписа с Русия и договор за строеж на ядрена централа. Гърция се стреми всячески да стане "енергийно зависима"от доставки на газ и нефт от Русия и е готова на всякакви договори в това отношение, но проблемът й е, че тръбите трябва да минат през България. Румъния, Сърбия, Хърватия, Словения и Италия се споразумяха за строителството на т.нар. Паневропейски петролопровод, който също е конкурентен на проекта "Бургас-Александруполис", който предвижда доставка на суров петрол от Каспийския и Черноморския регион през румънското пристанище Констанца до италианското пристанище Триест.От румънска страна беше заявено, че Румъния се надява да привлече Русия за реализацията на проекта за строежа на петролопровода "Констанца-Триест" за транспорт на суров петрол към европейския пазар и че шансовете за това са нараснали във връзка с очертаващото се преустановяване на проекта "Бургас-Александруполис".През ноември 2011 г. на официална церемония в Лубмин германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Дмитрий Медведев, в присъствието премиерите на Франция и Холандия, пуснаха в експлоатация първия етап от газопровода "Северен поток", който ще доставя природен газ по дъното на Балтийско море до Западна Европа, заобикаляйки натоварените и невинаги сигурни от политическа гледна точка маршрути през Украйна и Беларус.Блъфиране, надцакване, прецакване Бойко Борисов очевидно се усети и изпадна в паника, че няма силни карти и може да загуби в играта на покер, която води в енергийната област и най-важното - че ГЕРБ може да падне от власт, ако догодина по време на изборите се окаже, че страната ни е изправена пред енергиен колапс. Няма АЕЦ "Белене", няма и седми блок и удължаване живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй", няма нефтопровод, от който България би печелила пари и получавала нефт, няма го и газопроводът "Южен поток", ако руснаците решат да заобиколят България, като ненадежден партньор.И се започна масирана кампания в две посоки. Първата - да се убеди Путин да дойде в България и подпише договора за "Южен поток". Подобно на Тодор Живков, който неспирно говореше за "Българо-съветската дружба", Бойко Борисов започна да говори за българо-руското приятелство и благодарността ни, че са ни освободили. Последва и прибързан, и необмислен ход от страна на неопитния министър на енергетиката Делян Добрев, който тържествено обяви, че се е намерил инвеститор, който да строи АЕЦ "Белене" - митичния американски консорциум "Глобъл пауър консорциум" - новина, която би трябвало да успокои Москва, че все пак "Атомремонтстрой" ще строи АЕЦ "Белене". Така че Путин може да идва и да подпише "Южен поток".В този смисъл референдумът за АЕЦ "Белене" в известна степен е добре дошъл за Бойко Борисов - ето Путин може да е спокоен, има развитие по въпроса и "Южен поток" може да се подписва. Втората линия на кампанията на правителството е насочена към това да се убеди обществото, че каквото и да става, няма страшно - България има газ, колкото си иска и за поколения напред - не само шистов газ, но и газ в акваторията на Черно море, в блок "Хан Аспарух", близо до румънската граница. Отделно ще се изгради интерконекторна връзка с Румъния, която ще ни даде възможност да получаваме газ от Румъния и други държави от Централна Европа - без да имаме някакво предварително споразумение с Румъния да ни дава газ и без да се уточнява, че централноевропейските страни нямат свой газ, а разчитат на доставки от Русия.Гонене на дивото и изтърваване на питомното - така може да бъде характеризирана играта на покер в областта на енергийната политика, разигравана от българското правителство. За разлика от съседни балкански и ред централноевропейски държави, под американски натиск и такъв от родни русофоби, то е на път да пропусне възможността да осигури задоволяване на енергийните нужди на България за поколения напред чрез преговори и постигане на договорености с Русия, която разполага в изобилие с такива ресурси.
36
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
4ервените другари се надявате на *** като Георги Димитров на 4ервената армия, но ... няма как да стане ве4е ...Надежда всяка тука оставете !
35
3
 
18
 
! Отговори
Д.Донев преди 11 години
Да не забравите да поканите и Лукашенко на срещата, щото така ще сте само двамта ***
34
4
 
22
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
НАЛИ ЩЯХМЕ ДА ГИ ШЛЯПАМЕ,КАКВА Е ТАЗИ ЛЮБОВ СЕГА,АМА ТАКА Е ПРИ ГЕРБ СУТРИН ШЛЯПАМЕ ВЕЧЕР СЕ ЦЕЛУВАМЕ
33
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ФутболистУ ще се срещне с хокейстУ :)))празноглави ритнитопковци са и двамата
32
4
 
12
 
! Отговори
Коай е той... преди 11 години
Той казал...кой....Борисов....Ама той кой е....Премиера....А стига бе той премиер......Егати държавата .....Ако има класация за най *** ....Кой е по по най....ББ е твърдо на първите 10 места.....Окупирва ги всичките !!!
31
0
 
1
 
! Отговори
Tina преди 11 години
До 23: Светни се следващия път, когато турският президент посети село в Североизточна България и ДПС откаже почит на българин в Родопите.
30
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Големия диктатор ще се срещне с малкия диктатор НЕЩАСТНИЦИ
29
7
 
8
 
! Отговори
ЗА ШЛЕМА преди 11 години
Голям шлем по герберастки#!/Няма нефтопровод бил опасен,но нефтохим може да преработва до 12млн.т.2/Южен поток минава орез Румъния3/Няма удължаване на сроковете за 5 и 6 реактор-никой освен производителя не може да ги удължи заедно с МААЕ,няма и АЕЦ"Белене".Голям шлем!Честито!Яхнете велоелектрогенераторите и въртете ***!Ура,нация от стройни идиотигерберасти!
28
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нито АЕЦ"Белене" ще има, нито АЕЦ"Козлодуй"-7, а живота на 5ти и 6ти реактор ще бъдат удължени поне до 2030та.Така, че бойкот на референдума!