България с твърда позиция в ЕС за Македония

Плевнелиев и Борисов съгласуваха: няма да посочим дата за преговори
11 дек 2012 17:00, Елка Василева
216
България с твърда позиция в ЕС за Македония
Росен Плевнелиев и Бойко Борисов. Снимка: архив, Булфото

България ще бъде сред държавите, които няма да посочат дата за започване на преговори за членство на Македония към ЕС. Тази позиция на страната ни обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Темата ще бъде във фокуса на предстоящото заседание на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък.

Още по темата

Росен Плевнелиев и Бойко Борисов са категорични, че страната ни подкрепя европейската перспектива на Република Македония, но българската подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението  на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения.

Според президента и министър-председателя перспективата за еврочленство ще се отключи не чрез пропаганда и „маркетингови кампании”, а чрез реални действия за засилване на добросъседските връзки между България и Македония.

За да се постигне напредък в тази посока, България предложи на Македония двете страни да подпишат Договор за добросъседски отношения, приятелство и сътрудничество върху принципите на Декларацията от 1999 г., да се постигне договореност за съвместно честване на бележити личности и събития от общата ни история и да се прекратят антибългарската кампания и подмяната на исторически факти.

От своя страна външният министър николай Младенов изрази очакване "до края на деня да имаме решение, което да посочи пътя, който Македония трябва да извърви, за да премине стъпка напред към присъединяването си към ЕС". Той каза това в Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по общи въпроси.

За България е важно това, за което говорихме през последните месеци и за което настояваме от години, да видим като резултат - акцент върху добросъседските отношения с нашата страна, прекратяване на антибългарската кампания и това постоянно заяждане, което нашето общество трябва да търпи от страна на нашите съседи. Това по никакъв начин не благоприятства развитието на двете страни и не е в духа на европейските ценности, допълни министърът.

За да има Македония българската подкрепа, тя трябва да докаже, че е готова да изпълни всички критерии, включително за добросъседски отношения, заяви Младенов по повод темата за даване на Скопие на дата за начало на преговорите за присъединяване към ЕС.

Нямаме интерес да видим Македония изолирана и отпаднала от процеса на разширяване на ЕС - напротив, имаме интерес тя да се движи винаги напред, но на основата на изискванията, които всички сме спазвали, за да станем част от съюза, уточни министърът. Според него колкото повече говорим у нас и в европейските институции за тези проблеми, колкото по-открито ги поставяме, толкова по-бързо те ще намерят решение.

За мен остава учудващо, как в една страна, която иска да бъде част от европейското семейство, да е грях, проблем, причина за уволнение, ако човек заяви своите етнически корени, отбеляза министърът в отговор на въпрос, свързан с отношението в Македония към хора с българско самосъзнание. Хората, които живеят на територията на всички наши съседи и имат българско самосъзнание, трябва да получават и ще получават подкрепата на българската държава, заяви още Младенов.

Според проучване на НЦИОМ 44% от българите споделят позицията, че България трябва да подкрепи кандидатурата на Македония за ЕС само ако Македония прекрати антибългарската пропаганда. 18 процента от анкетираните са на мнение, че България изобщо не трябва да подкрепя кандидатурата на Македония за ЕС. Осем на сто смятат, че страната ни трябва безусловно да подкрепи кандидатурата на Македония за членство в ЕС, показват още данните от проучването. 31 на сто от участвалите в изследването се затрудняват да изразят мнение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
10
 
4
 
! Отговори
по сталинистки преди 11 години
Плевела и пожарникаря се държат твърдо, по сталинистки. Те не са чували за Европа без граници!
141
6
 
6
 
! Отговори
orce преди 11 години
dO 150 Kakov falsliv film bre IDIOTU , pa snimen e film so vistinita sodrzina vo koj se prikazuva deka BUGARIJA E FASISTICKA DRZAVA koja e okupator na Makedonija.Falsifikat ce bide ako e kazano obratno.Se si mislm deka denes napravivte edna golema greska i da ne zaboravam.Odmah povlecete si go toa deka PRVI ste ja priznale RM.Takvo priznanie NE NI E POTREBNO.Ednostavno0 zivejte si go svojot zivot ostavete ne nas na mira.Prodadeni dusi za pari od Grcija i dusata si ja dadovt
140
4
 
19
 
! Отговори
Орце преди 11 години
Каквото почукало,такова се е и обадило.Създавате фалшив език,фалшиви филми,фалшива история само и само да плюете България и българите.Плюйте си вашите политици,те ви докараха до това дереже,казва ти го потомък на българи от Македония.Никой не ви мрази освен вашите политици.Наистина те са вашия СРАМ.
139
11
 
4
 
! Отговори
ORCE преди 11 години
Dosta so pisuvanjeto sega javija deka Grcija i Bugarija izvojuvaa edna GOLEMA pobeda i za Makedonija nema data za pristapni pregovori.Sega povrceto BUGARI mozat da mirno spijat zasto im se ostvari golemiot son.Ovaa nikogas nema da VI go zaboravime.A ce zaboravev da kaza Borisov i Plevneliev zasekogas se ostanat vo nasite secavanja kako dusmani na MK i platenici na Grcija pa eve sega na 17.12/2012 vo Atina ce imat zaednicka proslava na dvete vladi so specijalni gosti od Francija.SRAM,JJAD I BEDA
138
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
144 Пирине Тиролците отделна нация ли са
137
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно тия хора от Кутмичевица или настояща БЮРМ не са чували нищичко за Цариградската конференция 1877-1878 година и повсеместното българско население според картите на Османската империя.Момчета оттатък границата,вижте и прочетете що пише в турските регистри от онова време.Турците са забравили да ви споменат.Бъдете здрави.Поздрав.
136
3
 
11
 
! Отговори
Грешиш Пирин преди 11 години
Българоя никого не изнудва ! Просто в ЕС нямат място държави с политика на зложелателство и недобросъседство, която търси оправданията си в изкуствено измислена от тях история. Историята на БЮРМ започва от 1945 г.
135
22
 
5
 
! Отговори
Пирин преди 11 години
България слезе на нивото на Гърция и си въобразява, че с изнудване и заплахи ще българизира македонците. Да, ама НЕ !
134
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
141 ти ми кажи защо пишеш на латиница
133
1
 
1
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Бат' Бойко е много сърдит на снимката. А иначе винаги е ухилен като разрязан пъпеш. Сигурно е прочел или чул нещо от Сергей Станишев.
132
5
 
5
 
! Отговори
Makedonija преди 11 години
E sega ste mnogu silni, isti kako i grcite, BRAVO :))))
131
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Александър е ***,Александър Помакедонски.
130
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що е то македонец? - Българин с промит сръбски мозък.
129
3
 
22
 
! Отговори
ИСПЕРИХ преди 11 години
Много кръв и кости даде нашият народ .Много пъти платихме и претплатихме ,помагахме и залагахме собственната си съдба на карта. За едни чукари населени със малоумно и неграмотно население .Няма смисъл ,разберете го. По качествините бягат ,вадят си БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ и напускат .Няма за какво и за кои да ни е жал.Всичко отива към своят краи.
128
8
 
2
 
! Отговори
Skopie преди 11 години
Akesandar Makedonski e nai-velikia Makedonec po kravna grupa
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И на мекедонците защо им трябва да строят паметник на Александър Македонски?Той е от черната ложа.При черната ложа, Водачът живее и се избиват милиони хора заради него.Такива са Цезар,Александър Македонски и др.Те създават империи,които пропадат.При бялата ложа водачът винаги се жертва,за да живее в душите на хората.Всички учители на бялата ложа са били избити-Буда,Орфей , Христос.
126
11
 
9
 
! Отговори
Mitrovica преди 11 години
Bulagria a ima t6oto ima6e Rusia , ian4e 6te6e da e Bulgaristan mahala
125
2
 
14
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
До Нова МакедонияМи де не е лъжа? Македонските "историци" са по-големи фантасти и от Толкин. Той успя да измисли цял свят, история, езици, които обаче си останаха в рамките на литературата. А македонските "историци" скалъпиха такава мешавица от историята и културите на съседните си страни, че в нея успя да повярва половината македонско население... Това обаче не променя факта, че сте се появили на света през 40 -те години на миналия век с директива на Сталин.
124
26
 
5
 
! Отговори
Zoran Mirtovic преди 11 години
Bulgarite sa Cigansko-Rusko pleme , a Aleksandar Makedonskie sie Makedonec po ime
123
0
 
9
 
! Отговори
трибал преди 11 години
Браво , добра позиция !!!!