Попова отказала да подпише "сълзливо" без основание за Опиц

Тя коментира отхвърлената молба за помилване на иконописеца
Обновена: 6 яну 2013 16:58 | 6 яну 2013 16:56, Елка Василева
164
Попова отказала да подпише "сълзливо" без основание за Опиц
Маргарита Попова. Снимка: архив, БТА

„Нито ще раздавам политически индулгенции, нито сълзливо ще подписвам без основание и без правила укази заради неясни причини и в противоречие с конституцията и със закона”. С тези думи вицепрезидентът Маргарита Попова коментира пред журналисти отказа за помилване на Йордан Опиц.

Преди дни стана известно, че призивът на ВМРО президентската институция да се намеси в случая с иконописеца е бил отхвърлен.

Още по темата

„Искането за помилване на Йордан Опиц беше отказано с мотивите на Комисията по помилванията, която единодушно реши, че това е един от многото случаи, които не отговарят на изискванията на Института за помилване”, обясни Попова.

Тя допълни, че няма нито едно основание, на което да се облегне, и нито един повод, заради който да не уважи единодушното решение на Комисията, че не следва да има помилване за извършено престъпление, за което съдебната система е постановила наказание.

„Българският президент и президентската институция не са съдебна инстанция и съблюдават правилата. Аз, като бивш магистрат, съм още по-привързана към правилата, така че за нищо на света не мога да си позволя да ги наруша с помилването”, каза Попова.

Вицепрезидентът коментира и отказите за издаване на българско гражданство: “Не работя с казуси без име. Подписвам укази за гражданство, само когато са налице условията, залегнали в Закона за българското гражданство”.

Тя каза още, че е нужно хората, които искат да станат български граждани, да докажат своята съпричастност към народа -„едва след това ще последва указ и признание от страна на българската държава”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
1
 
! Отговори
Пак аз преди 11 години
Вас червеното знаме роди ви...
135
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Тя допълни, че няма нито едно Eвро, на което да се облегне, и нито един Лев, заради който да не уважи единодушното решение на Комисията".
134
0
 
1
 
! Отговори
Бах въ ф пидалкити! преди 11 години
"...да докажат своята съпричастност към народа..." Ти не си доказала своята,лелче,облечена в цвета на Партията-майка.
133
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
типична влашка ***....фут ън гаура...............
132
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боже опази ни от крадците, наркоманите и убиците защото държавата мащеха вече не може!Какво се случи с полицайчетата които разтреляха гъбаря спомняте ли си ?Срамно е че дори когато сме били под робство в Отоманската империя сме имали повече права и закрила.
131
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
140, не се напъвай да разбираш, пиши си само, че е най-лесно.
130
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
146, още ли има такива като теб, дето си баят едно и също? Доказа ве отдавна, че не го е убил защитавайки нито себе си, нито дома си. Айде стига тъпизми и малко фактите да погледаме, а?
129
1
 
3
 
! Отговори
213 преди 11 години
Ако тази я ухапе гърмяща змия, змията ще умре!
128
1
 
5
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 11 години
Те това са ни законите.Човека,който зашитавайки дома си,имуществото си,отървавайки обществото от една наркоманизирана престъпна ***,е в затвора!Даже и няма право на помилване...Срам!!
127
4
 
9
 
! Отговори
Zzzz преди 11 години
ТАЯ БАБА ЯГА И ЗА МАГИСТРАЛАТА НЕ СТАВА.ЖАЛКА НЕКАДЪРНИЦА.
126
4
 
6
 
! Отговори
istinata преди 11 години
мястото на такива като попова само на магистралата.
125
8
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
мястото на женските е в кухнята, виждате ли какво става като се пуснат да вършат мъжката работа? в момента 80% от съдиите са женски, а после се чудете защо присъдите са неадекватни. тя дискриминацията не е от вчера и не е ей така за кеф, мъдрите хора преди хилядолетия са го измислили. на ви сега едно равенство
124
6
 
5
 
! Отговори
Балканджия преди 11 години
Много се радвам че тая брънтия се ангажира лично със толерастията, до сега всички само се исулват като пръдня из *** и "не сме виновни ние, само спазваме закона". Тая ще я обесим за назидание, да знаят толерастите какво ги чака ако си отварят човките. Толерастите са вредна *** и трябва да се умъртвяват с газ, огън и олово.
123
2
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 11 години
Не моа да разбера, помилването оценка на съдебната система ли е, или проява на милосърдие за човек, който по някакъв начин е показал, че може да бъде полезен на обществото? Марчето с основанието си за непомилване, на практика дава оценка на съда, т.е. в бъдеще ако помилва някой, то ще означава, че съдът не го е осъдил правилно... Смех...
122
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другия път мислете много преди да гласувате. И спрете най-после да се влияете само от приказки и некадърни медии.
121
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига дрънкахте глупости бе хора. Вие си ги избрахте тези...
120
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
коклко още пребити дядовци и изнасилени баби трябва да има по селата,за да прогледнете бе????????????????/
119
3
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
ба си куриоза..значи на Жерар Депардиьо могат да му обещаят Българско гражданство..но на други не можело..големи принципали се извъдихте бе мижатурки! и тия смешни апели за отмяна на доживотната присъда..могат да се приемат само от мекотело като тая..ОЩЕ МАЛКО ВИ ОСТАНА ГЕРБЕРСКА ***
118
2
 
22
 
! Отговори
Orda преди 11 години
Герберастка жанра тия.
117
10
 
6
 
! Отговори
KYPти преди 11 години
До *** Мангалковаточно на теб ще ти дадат обяснение. явно не си гласувал за нея и Росен