Ситуацията с лиценза на ЧЕЗ в BG е политическа игра, скочи Прага

Бойко Борисов започна цялата история, заяви премиерът Нечас
Обновена: 20 мар 2013 14:56 | 20 мар 2013 12:13, Елка Василева
103
Ситуацията с лиценза на ЧЕЗ в BG е политическа игра, скочи Прага
Никой освен независим регулатор не може да отнеме лиценза, заяви Нечас. Снимка: архив, Reuters

Ситуацията в България, при която главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде отнет лицензът на ЧЕЗ, е политическа игра, заяви чешкият премиер Петър Нечас, цитиран от в. "Право" и агенция ЧТК.

"Дълбоко съм убеден, че целият случай около ЧЕЗ е политически въпрос", заяви Нечас.

Чешката държава има мажоритарен дял в ЧЕЗ, припомня ЧТК, цитирана от БТА.

"Ако погледнете структурата на цените на енергията в България, ще установите, че не разпределителят ЧЕЗ, а енергията от възобновяеми източници има много по-голям дял за растежа им", според премиера.

Още по темата
"Освен това можем само да гадаем колко е близък Цацаров с бившия премиер Бойко Борисов, който всъщност започна цялата история", отбелязва правителственият ръководител.

Обвиненията на Цацаров срещу ЧЕЗ не са разследвани от независим регулаторен орган, допълва той.

"Никой освен независим регулатор не може да отнеме лиценза. Можем само да се надяваме, че България ще действа според принципите на върховенството на правото и европейските стандарти", заяви Нечас, като допълни, че неотдавна Чехия се е застъпила за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

В края на миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че започва процедура по отнемане лиценза на ЧЕЗ. Още при началната проверка на Върховната административна прокуратура в ДКЕВР били установени масови нарушения на периода на отчитане на електроенергия, обясни Цацаров. ДКЕВР не е реагирала на нито един от тези случаи въпреки масовите оплаквания на граждани, добави той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само да не ни пробутват "приятелството" си ! Пратиха си държавната фирма да богатее на гърба ни. И не знам как ни подкрепиха за Шенген, факт е че ние не сме там. Подкрепиха ни точно толкова, колкото всички останали лицемерни страни. И така и така не сме там, нищо не ни пречи да изритаме ЧЕЗ, основанията за това са стотици. Само нашите продажни политици да са мръднали и 1 крачка назад това ще е позор за цялата нация. ЧЕЗ е най-долната от трите фирми, ако изобщо може да бъдат сравнени по това.
72
1
 
1
 
! Отговори
до 63 преди 11 години
Не се хващай на популистки номера. В общи линии лиценза може да се отнеме само при нарушения на подаването на ток, причинено виновно от Чез,каквото няма. Всичко друго са административни нарушения, които се наказват с глоба. Още повече, че от нарушенията,установявани от Дкевр през годините, почти всичките паднаха при обжалване в съда,щото са смешни. Периодът на отчитане не е нарушение, което има общо с лиценза.
71
0
 
11
 
! Отговори
111 преди 11 години
Имате ли уши да чуете... спрени са ТЕЦ-овете, миньорите са в принудителен отпуск... очаква се да спре и един блок на АЕЦ през лятото. Зелената скъпа 485 лв. на киловат превзема домовете ни !!!Това е страшно, не се занимавайте с глупости да сочите протестиращи и техни лидери кво се пръскат по муцуните със спрейове и се дърпат за реверите.ВИНОВНИ ЗА ФОТОВОЛТАИЦИ И ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ БСП ! ТИЯ ПРЕСТЪПНИЦИ ПОДПИСАХА ТИЯ ДОГОВОРИ УБИЙЦИ НА НАРОДА С ТИЯ ЦЕНИ. НЕ СПИ НАРОДЕ,НАСОЧИ ПРОТЕСТА С/У ВИНОВНИТЕ
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чешкото правителство и премиера им са пример за това как се защитават собствените фирми и интереси. Със всички средства нагло и нахално, не зависимо, че тая фирма я съдят в две държави, изгонена е от други две и е на път да я изгонят и от БГ. БГ политиците да видят хубаво как се защитават държавни интереси и то от малка страна като нас. На никой не му пука, че БГ народа загива, всеки си гледа интереса.
69
2
 
7
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
ЧЕХИЯ БИЛА ПРИЯТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ:)))))))))))ТИ СИ ЛУДНЯМА МЯСТО ЗА ПРИЯТЕЛСТВО В ПОЛИТИКАТА...ВСИЧКО Е ИНТЕРЕС
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно независимия регулатор ДЕКЕВР ше ви отнеме лиценза крадци такива ! И не си мислете, че ще се случи друго, или че от ЕС ще ви спасят или някакво друго чудо ще се случи. Взимате си багажа и се махате от България !
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само да споделя, че ме мъчи. Преди няколко дни ЧЕЗ ми поискаха 550 лв. Не за консумация, както е логично. Поискаха ми ги за да стана техен клиент. 100 лв за "проучване" и 444 лв. за "включване". Моля ви гласувайте дали това ви се струва нормално. Да направя една аналогия - Мтел да речем дали не може да ни взима някой и друг лев за да се "помолим" да се "включим" към мрежата им?
66
3
 
7
 
! Отговори
Чехът е прав преди 11 години
Казаха ви колко от парите остават в ЧЕЗ - 8% ! Останалите са проблема, а те се крият зад чуждите дружества и насъскват тълпите, докато им прибират 92% от парите за ток :) Чехия винаги е била приятел на България. Спомням си как помогнаха след наводненията тук.
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само да ви кажа, че тия продължават да пращат нереално високи сметки на хората и не им пука. Вие си лайте по форумите като си нямате работа. Наглярите си продължават да ви крадат а вие си продължавате да им плащате и да мрънкате. Боли ги шланга, е мрънкате и протестирате след като си плащате.
64
3
 
7
 
! Отговори
Болярина преди 11 години
И в Албания ли ситуацията беше политическа игра като ви изгониха , като мръсни котета ...да ви *** у крадливата фирма...
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама са шегаджии от ЧЕЗ, какво общо имат те с подкрепата на чешкото правителство за България относно Шенген и кого се опитват да уплашат с отлив на инвеститори при отнемане на лиценза? Никой потенциален инвеститор няма да откаже на дойна крава като енергетиката ни.
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хорааааа, видяхте ли, че с добро не става. Вчера ИВН се заканваше да фалира и да срине ел. захранването, Енерго-про също се показа с подобна идея, а сега и ЧЕЗ се пъчи със заплахи но всички в купом искат да вдигат тока още. И проблема е в това, че тихомълком свалят напрежението на тока, а това вдига консумацията и то много. После ти си проверявай уреда колкото искаш, той ще си е наред. ЕРПтата са мошеници и трябва да си ходят. С добро обаче няма да стане, този път ще трябва да ги палим наистина.
61
0
 
5
 
! Отговори
Енергетик преди 11 години
Ако има неизпълнение по договора с ЧЕЗ премиерът Нечас дължи извинение и то официално на протестиращия народ. Ако няма ЧЕЗ действително няма вина за надуването на цените освен това че не е реагирало публично против това - длъжно е да го направи като се има предвид социалните последици. Не могат да се извинят с незнание защото налице е опитът с изгонването им в Албания - не са изгонени оттам защото са руси.
60
2
 
7
 
! Отговори
Unknown преди 11 години
Айде събирайте си багажериите и се омитайте. На някви смешни чехи ще клякаме.
59
1
 
5
 
! Отговори
Nemeca преди 11 години
Най-малкото ток ниско напрежение заминава за ЕРП-тата. Една "таксичка", която оскъпява фактурата с поне 30 процента.
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо не хващам к'во общо има структурата на цените с неизпълнението на задължения по договора, за което възможната санкция е отнемане на лиценза. Хептен, пък за застъпването за Шенген. В Договора има отговорности и съответно - санкции. Вярно е, че благодарение на подкокоросванията на роднии мушмороци, играещи го консултанти, повечето чужденци у нас се оглеждат и ослушват, докато им се отворят очите, но ако са нагазили лука, рискът си е изцяло техен. И премиерът им да дърпа ушите на мениджмънта
57
10
 
14
 
! Отговори
Бойко преди 11 години
А като са виновни всичките предни как така преди 3 години тока ми беше 50- лева а сега е 200 бе.. Тогава не бяха ли същите тези ЕРП-та със същите договори... айде моля ви се .. как така все всички предни са виновни обаче винаги по времето на ГЕРБ сърбаме попарата.. Я се съвземете малко.. истината е,че ГЕРБ докараха ни докараха до тука при предните 3 правителства колкото и зле да бяха и да крадяха държавата леко вървеше нагоре.. пък сега какво само сме на -.. думата ,,излишък" е табу в ГЕРБ
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до най гневните 57 Кавото пише във фактурата ,то си е наред. Обаче,да си направиш своя дъщерна фирма, тя да притежава целия ти автопарк , пък ти да го ползваш под наем...!!! Това редно ли е ?Няма да го видиш във фактурата. Но ти го плащаш. Пък ти си им вярвай на приказките ,че от 20лв за тях оставали 2.
55
3
 
11
 
! Отговори
eve1 преди 11 години
До Румен.Добре,приемаме,че всички неизгодни за държавата договори са сключени от предишни правителства,ами за какво ни е тогава правителство,като това на ГЕРБ само да констатира това,без да има сили и воля да го промени и 4 години нищо не споменаха за това.Не приемам,че има неща,които не могат да се променят!България е била част от османската империя и е станала независима държава та сега не сме могли да променим някакви си договори.Не трябва да се примиряваме с лъжите,които слушаме!
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до най гневнитеНяма кво да смятаме, защото не отива малко и в ЧЕЗ! Пък и доколко може да се вярва на една фактура! На ЧЕЗ като не им харесва що не си продадат дяловете! Ако не - да обявяват фалит! Доколкото знам живеем в пазарна икономика! Стига толкова социално подпомагане на монополи чрез държавно "гарантирани" цени! хайде у лево...