Малка държава ли? Забранете този израз, смъмри ни дипломат

Сложете България в центъра, препоръча британският посланик
Обновена: 12 апр 2013 11:28 | 11 апр 2013 18:37,
243
Малка държава ли? Забранете този израз, смъмри ни дипломат
Джонатан Алън Снимка: БТА

Забранете думите "малка държава", ни препоръча британският посланик у нас Джонатан Алън в публична лекция  на тема: "Да бъда оптимист или песимист за България - наблюдения след една година от встъпването ми в  длъжност".

Поставете България в центъра на географската карта, посъветва още дипломатът. Ако сте част от управленческите структури, представители на правителството, на парламента, трябва да ви се забрани да описвате държавата си като малка, защото България не е малка и се боя, че заради тази нагласа България губи, отбеляза Алън.

По думите на посланик Алън така ще се осъзнае геостратегическият потенциал на страната. Или се схваща България като периферия, или като държава - център на всичко, добави посланикът.  

По думите му изразът "Ние сме малка държава" позволява да се задълбочи схващането, че за България нещата се случват отвън, че при преговори не трябва да очаква да получи това, което иска.  Преуспелите държави съгласуват стратегиите си в столиците, оставят тактиката на дипломатите в Брюксел и не очакват да им се дава разрешение за всяка точка от преговорите, е на мнение той.

Алън обърна внимание върху потенциала на съседна Турция като бързо развиваща се страна и огромен пазар, към който се стремят всички европейски държави.

България е съсед на този пазар, припомни предимствата на страната ни посланик Алън и добави, че трудно открива в речи, документи или разговори свидетелства за това, че България възнамерява да използва тези свои предимства.

Джонатан Алън говори за икономическия аспект на образованието на ромските деца. Ако България иска да стане богата държава с по-високи заплати и по-висок стандарт на живота, това изключва стратегия, основана на използване на евтина работна ръка, смята дипломатът.

Според него съдебната реформа е икономически императив. България има много предимства в надпреварата за привличане на инвестиции - най-ниска данъчна ставка, ниска стойност на труда, добре образована работна сила, усъвършенства се националната инфраструктура, но един от най-големите недостатъци е невъзможността да се действа в съзвучие със закона бързо и последователно.

Делата се протакат прекомерно, няма гаранция, че съдиите ще вземат логични, съгласувани решения, дори когато казусите са ясни. Процедурите са прекалено сложни и носят риск да възпрепятстват правосъдието.

Това положение лишава страната от инвестиции, прави фирмите по-малко ефективни, намалява БВП и покупателната способност, каза Алън. Според него и административната реформа е като съдебната - пречи на бизнеса и на замогването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още по темата: лекцияДжонатан Алън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
3
 
! Отговори
... преди 11 години
и така да правим, че да си го получим, а не да се надяваме някой да ни го разреши!!! Ами прав е!Административната реформа трябва да наблегне и на това...чуждите инвеститори да дават и хубави заплатки:) Яд ме е на англичаните, но този ми хареса:)
213
0
 
1
 
! Отговори
... преди 11 години
тук става въпрос за нагласа, не за територии и съюзи от държави!Четете внимателно, защото много иснини е казал!"Според него и административната реформа е като съдебната - пречи на бизнеса и на замогването." и ...ревем за чужди инвестиции, но ..."Ако България иска да стане богата държава с по-високи заплати и по-висок стандарт на живота, това изключва стратегия, основана на използване на евтина работна ръка, смята дипломатът."Трябва сами да се борим за това, което искаме
212
0
 
11
 
! Отговори
Johnnie Walker преди 11 години
Този англичанин май ще се окаже повече българин от нашите *** политици...
211
0
 
2
 
! Отговори
николай преди 11 години
Няма изконни земи? Сериозно? Няма историческо право? Сериозно? И то не се прилага, примерно от Русия днес спрямо Украйна - до 20 години половината Украйна ще е отново руска. Изконни земи има, има и историческо право, но дали ИМАШ СИЛАТА да приложиш това историческо право, е големият въпрос. За съжаление днес нямаме. Но това не отменя историческото ни право върху историческите бг земи. Щом сърбите реват за Косово, което е било 600 години бг и 100 г сръбско, няма причина да се отказваме от нашето.
210
0
 
1
 
! Отговори
николай преди 11 години
United States of America се превежда като Съединени ДЪРЖАВИ на Америка. Америка е СЪЮЗ от 50 държави. State означава държава, а не нещо друго. Затова и всяка американска държава има столица. Вашингтон е съюзната столица, както Белград беше съюзната столица на Югославския съюз. Германия също е СЪЮЗ от държави. Русия има 21 РЕПУБЛИКИ. Най - големите в света са съюз от държави, а не единна държава, като нас. Ние също сме Member State of EU - Държава член на ЕС. Но ЕС е съюз от държави, а не една.
209
0
 
4
 
! Отговори
! преди 11 години
"Или се схваща България като периферия, или като държава - център на всичко"Прав си е..и това да ни го каже англичанин
208
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
изконни земи------------------------ Изконни земи няма. Земята е на този, който я населява в момента.
207
0
 
2
 
! Отговори
николай преди 11 години
Територията е потенциалът на една нация. Територията ни е голяма, съответно имаме голям потенциал. Българските политици лъжат, като казват, че сме ,,малка'' държава, а ние не сме, за да оправдаят собствената си некадърност. Лъжат също, че България е бедна държава. Ние сме втори по доказани златни залежи в Европа и първи по предполагаеми. Черно море е най - големият естествен източник на сероводород в света и на метанхидрати - това е природен газ, вледенен на морското дъно. Много пари има, много.
206
0
 
3
 
! Отговори
николай преди 11 години
Бенелюкс е почти два пъти по - малък от България. Бенелюкс - Белгия - 30 500 кв.км, Нидерландия - 41 500 кв.км (от тях ПОЛОВИНАТА - 20 000 квадратни километра, една Словения, са отвоювани от Северно море !), Люксембург - 2 500 кв.км, всички взети заедно - Бенелюкс - са 74 500 кв.км, България е 111 000 кв.км, ограбена България, без половината от Българското землище, без седем осми от историческите български земи - Симеонова Велика България, най - голямата европейска империя на 10.век.
205
0
 
7
 
! Отговори
Мимето преди 11 години
Какво ако територията ни не е като тази на Германия или Франция ? Дания също не е по-голяма от нас ,но стандарта и условията на живот кара много по-големи да се равняват с нея. Така, че икономиката и производството са силата ....
204
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това с малката държава го измислиха *** навремето. По територия сме колкото Бенелюкс.
203
1
 
9
 
! Отговори
николай преди 11 години
Ние сме центърът, ние сме сърцето на п -ва и доминираме всички комуникации. Всички останали са от два пъти до десет пъти по - малки от нас. Въпреки всичко. За съжаление умишлено създадената бедност пречи на много от нас да осъзнаят какъв огромен потенциал имаме. Българската икономическа зона е 34 000 кв.км - една Белгия в Черно море. Имаме база и в Антарктида и сме една от 27 - те държави, които след 2054г. ще разделят антартическата баница. Малки ли? Малки са комунистите, които създадоха лъжата
202
0
 
3
 
! Отговори
николай преди 11 години
Войводина не е на Балканите, днес Сърбия е само 56 хил.кв.км, два пъти по - малка от нас, въпреки огромните български земи в нея - ти знаеш, далеч не са само Западните покрайнини, а всичко до Белград и Срем. Една пета от Гърция са острови, които не са на Балканите плюс остров Пелопонес, който престава да бъде п-в в края на 19.век, след прокопаването на Коринтския канал и съответно престава да бъде на Балканите. Най - голямата държава СЛЕД НАС по територия е Гърция на п-ва, с 85 000 кв.км
201
0
 
4
 
! Отговори
николай преди 11 години
Най - голямата германска държава е Бавария, която е два пъти по - малка от нас), средна в световен и най - голямата държава на Балканите след разпада на бивша Югославия. Балканите са от Проливите до словенските Алпи и от Дунав и Сава до Коринтския проток. Румъния не е на Балканите, нито Турция - Българска Северна Добруджа и Българска Одринска Тракия са техните ,,балкански територии'', но 97 процента от територията на едната е в Източна Европа, а на другата - в Анадола, Азия.
200
0
 
3
 
! Отговори
николай преди 11 години
Писал съм го хиляди пъти - въпреки всички изконни земи, които не са днес в нашите граници, ние сме голяма държава в европейски план (14 -о място по територия от 50 признати държави в Европа, като половината от тия, дето са по - големи от нас са Съюзи от държави - Германския съюз, Руския съюз и т.н, а не унитарни еднонационални държави като нас - Германия е съюз от 16 държави, със свои столици, парламенти, химни, конституции, министър - председатели и т.н
199
0
 
2
 
! Отговори
Анонимка преди 11 години
До 205Е, чак пък като избягаме в чужбина да сме бели роби, е преувеличено. Мога да ти кажа, че всеки бягащ навън го прави по своя воля и усмотрение, и повечето не съжаляват. По-скоро бих се чувствала робиня ако остана в БГ и работя за ***, които си мислят, че са умни, а всъщност са неуки и арогантни простаци. В чужбина всеки, който се наложи с труд и дисциплина в обществото, е респектиран. Разбира се, има и изключения, но който е оправен знае как да се оправя и с ксенофобите.
198
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бедния булгаристанец не иска да спира да тарикатства и отказва да се цивилизова
197
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав е. България изобщо не е малка. Но това ни го втълпяват толкова години, че забравихме да отворим един атлас и да помислим. От ЕС ни втълпяват, че начина ни живот не е правилен. Извинете моля, аз не желая да живея по чужд начин. Ние сме народ с хилядолетна история, култура и традиция и няма някакви ЕС чиновници да ми дават акъл как ще си живея у дома. Не са ни дали нищо, че да имат наглостта да ни поучават.
196
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво сте се заплеснали по тоя. Чрез мазни думи лобира за Турция за да може САЩ да разбие ЕС или да го командва. Меркел за това не пуска Турция-открай време са Американско протеже.Вчера даже чух че НАСА има клон там... Със сладки приказки и полуистини лесно се убеждава, но не забравяйте че безплатен обяд няма. Чувате каквото искате да чуете... и утре на избори ще ми ходите...
195
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да припомним "велик" партиец, др. иван Костов, който не спираше да тръби : "Елате в България, тук трудът е евтин".... дано не видим повече унищожителя на икономиката