Марин Райков да се извини за изказването си за ДС

Така държавата ни може да се изчисти от комунистическото наследство
13 апр 2013 11:32, Петя Славова
163
Марин Райков да се извини за изказването си за ДС
Марин Райков. Снимка: Булфото

Служебният премиер трябва да се извини публично за изказването си за Държавна сигурност /ДС/. Това поискаха от Коалиция "Център - Свобода и достойнство", пише БТА.

В навечерието на предизборната кампания, когато страната за пореден път се тресе от скандали в прокуратурата, ЕРП-тата, кражбата на над 37 милиарда долара, изнесени в чужбина, служебният премиер Марин Райков направи недопустима оценка на годините на прехода, се посочва в позиция на коалицията.

В прав текст той заяви, че "досиетата на агентите на Държавна сигурност" (оръдието на репресивния комунистически режим) били "чалгата на прехода", поясняват от "Център - Свободаи достойнство" и добавят, че подобно изявление е не само абсурдно за министър-председател на страна-членка на Европейскиясъюз, но е и "обида за всички български граждани, за техните страдания и жертви преди и след 10 ноември 1989 година".

"Като политици и граждани, част от които са автори и вносители на Закона за разкриване принадлежността към Държавна сигурност, ние сме наясно със злокобната роля, която нейните агенти изиграха и играят през последните 23 години. Огромната вина българският преход да продължава да се дефинира като бандитски, е именно на бившите агенти и служители на Държавна сигурност, оплели многобройни мрежи на зависимости, които задават същността на съвременната българска мафия", се посочва в позицията на коалицията.

Те осъждат изказването на служебния премиер Марин Райков, в което той на практика оправдава зловещата роля на ДС в живота ни досега.

Още по темата

Правителство, чиито премиер закриля и оневинява агентите на Държавна сигурност, едва ли е в състояние да осигури честни исвободни избори и само заради осъзнатото ни чувство за отговорност не искаме директно оставката му в началото на предизборната кампания, заявяват от Коалиция "Център - Свобода идостойнство".

От политическата формация настояват Райков публично да коригира позицията си. Според тях това ще бъде знак, че българската държава най-после започва да се изчиства от комунистическото наследство и репресивните органи на Държавна сигурност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
1
 
! Отговори
N. преди 10 години
Абсолютно е прав. Ако искаха ОДС навремето щяха да отворят всички досиета и въпроса да приключи бързо и безболезнено. Но не го направиха. Защо ? Някой може ли да отговори ? Сега този въпрос вече е минало. Никой не се интересува. На мен ми е досадно. Отегчително и изтъркано.
125
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Та нали и ти Райков си създаден от ДС,бонлук мръсен !!!
124
0
 
4
 
! Отговори
факт преди 11 години
Предложението да се разкрият досиетата само отвлича вниманието от по- сериозни дела , т е губене на време е .Добре е този факт да се осъзнае и да се прекрати !
123
0
 
5
 
! Отговори
` преди 11 години
Четете, тук е казано всичко:Марин Райков нелегалът от РУМНО, когото всички познаватfrognews.bg/news_53232/Marin_Raikov_%E2%80%93_nelegalat_ot_RUMNO_kogoto_vsichki_poznavat/Президентът да уволни незабавно директора на НРС-разпитвал е източногерманци, бягащи от режима на Хонекерfrognews.bg/news_53053/Prezidentat_da_uvolni_nezabavno_direktora_na_NRS-razpitval_e_iztochnogermantsi_biagashti_ot_rejima_na_Honeker/
122
3
 
4
 
! Отговори
american boy преди 11 години
Много намясто си е изказването на Райков! Някакви мухи се опитват да го изопачават с цел предизборен келепир.
121
0
 
3
 
! Отговори
do 142 преди 11 години
е, постигнахте целта си...вече не е ясно-кой кой е.
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
жалка картинка, тези досиета трябваше да се извадят веднъж завинаги и да се приключи с тях,ама на някой така му е удобно, барабар с милиционерите от Герб,които говореха за нов морал само за да се докопат до властта, а им видяхме комунистическия облик-унещожиха държавата и народа.
119
0
 
4
 
! Отговори
do 142 преди 11 години
Всички са вътре, приказки. Просто на всеки може да извадите досие. Ха-ха.....Морал и ценности.
118
2
 
5
 
! Отговори
Азис преди 11 години
Още не съм срещнал българин, който да не квака срещу агентите на ДС. Като почнат да вадят досията, обаче, се оказва, че повечето имат досиета или поне някакви картончета. Разни млади дихатели подскачат, защото са родени след 1980 г., ама най-вероятно родителите им са ги правили в качеството си на някакви сътрудници на режима! Даже политическите затворници като Кошлуков и доган се оказа, че са били вкарани в агентурната мрежа!Затова е прав Райков, че темата е чалгарска! Всички са вътре!
117
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ви кажа това да следиш тови познати и близки и после да ги клеветиш писмено не е най-малкото морално. Въобще да си агенти - означава да злоупотребявяш с човешкото доверие. А това не е духовно качество. При съвременната техника- не е лесно да направиш компромат на когото и да е. Затова държавните органи трябваше да бъдат на мястото си. Лустация-означава пречистване. Но това духовно пречистване не бе направено и затова тънем в безпросветност и чалгаризъм.
116
1
 
10
 
! Отговори
до 140 преди 11 години
Намери си друга "държава"!!***, щом обиждаш родината си , ти си просто един никому непотребен ***!!
115
12
 
4
 
! Отговори
писал съм преди 11 години
и пак ще кажа с крещящ глас- СМЪРТ на тази " държава " !!!
114
1
 
6
 
! Отговори
disko преди 11 години
голяма част/95%/ от тези бивши членове на ДС и БКП вече са пенсионери и нямат почти никакво влияние.По-опасни са членовете на Комсомола/за тях няма ограничения/, но бяха по-усурдни в действията си от предните и в момента са на ключови позиции в комисии, агенции и министерства...
113
6
 
9
 
! Отговори
Andreshko преди 11 години
Много ясно,че Раиков умаловажава ДС,като я нарича "чалга на прехода",та нали и той е един от чалгарите...
112
2
 
10
 
! Отговори
превод преди 11 години
Райков е искал да каже:ДС са отвратителни като ЧАЛГАТА, от която НЯМА отърване!".НО в синтетичен вид ИЗРАЗЪТ е "ДС са чалгата на преход"! Не че той одобрява ДС,.А че ТЕ са проникнали навсякъде и са на ОТГОВОРНИ постове по повелята на ЛУКАНОВ1990:От утре не сте ДС, а сте бизнесмени.Ето ви куфарчетата с пари."
111
3
 
7
 
! Отговори
селооо,селооо преди 11 години
Ами ако желаете,можем и ние да се извиним? Наредете всички,които са засегнати от системата на ДС и колективно в хор,наредени пред НС да кажем думите/ ИЗВИНЯВАЙТЕ ,ДРУГАРИ ОТ ДС КЪДЕТО НИ ПРОВАЛИХТЕ ЖИВОТА! ИЗВИНЯВАЙТЕ ЗА МАНИПУЛАЦИИТЕ КОИТО ПРАВИХТЕ ДА ОПЕТНЯВАТЕ ОБИКНОВЕНИ ХОРА,КОИТО ВИ СЕ ПРЕВИЖДАХА ОПЕРАТИВНО-ИНТЕРЕСНИ ПРЕЗ ИЗКРИВЕНИЯ ВИ МИРОГЛЕД!! ако пожелаете може и да кажем / ИЗВИНЯВАЙТЕ,ЧЕ СА НИ СЪЗДАЛИ НЕ ПО ВАШ ОБРАЗ И ПОДОБИЕ/
110
12
 
13
 
! Отговори
Браво Райков ! преди 11 години
Г-н Премиер, поздравявам Ви.Не си губете времето да обръщате внимание на някакви ***, нарекли себе си " Център-Сводобда и достойнство". Никой не знае кои са те. Най вероятно да са некадърни говньовци.Вие г-н Премиер отлично знаете, че в ДС не е имало простаци и трудоваци.Съжалявам, че нямате властта да закриете Комисиято за досиетата, която харчи 4,7 млн.лв. годишно, а това което върши е отдавна ненужно на читавите хора в държавата.
109
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
обаче едно е вярно - хората с властта, т.е. тези, от които зависеше бъдещето на България след падането на комунизма избраха да продадат националния итнерес срещу лично облагодетелстване и сега са лидери една разсипана морално и обезкървена България, която за 20 години изгуби над 2 милиона българи- специалисти, т.е. кадри, които щяха да тласнат България напред. А можеха сега да бъдат горди лидери на една силна и мощна икономика. Не са ли жалки?
108
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя каза една вярна приказкаи наглеците скочиха
107
2
 
10
 
! Отговори
ЗИНОВЕЕВ преди 11 години
ДЕСНИТЕ СИНИ ГЛАШАТАИ ПАК ОТВОРИХА ДОСИЕТАТА ПРЕДИ ИЗБОРИ ! НЕ СТИГА ЧЕ СЕ ОКАЗА ,ЧЕ ПОВЕЧЕТО ОТ НАЧАЛНИЦИТЕ ИМ СА ОТ ДС , АМИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НАЖЕЖАВАТ СТРАСТИТЕ ! НЕ СТИГА ,ЧЕ ЛИКВИДИРАХА ДЪРЖАВАТА СЛЕД 1989 Г. , АМИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГОНЯТ МИХАЛЯ ,НАРЕЧЕН КОМУНИЗЪМ ! НЕ СТИГА ЧЕ НАРОДЕЦА НИ ГИ ПРАТИ НА БУНИЩЕТО ,ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ДЪРПАТ И ГЕРБ НАТАТЪК ! АЙДЕ МАРШ НА *** ,ЛИКВИДАТОРИ ! ГОВОРИТЕ ЗА ДОСИЕТА ТАКА ОБЩО ,БЕЗ ДА ПРАВИТЕ РАЗЛИКА КОЙ Е РАБОТИЛ ЗА БЪЛГАРИЯ И КОЙ Е ДОНОСНИК !