Пламен Орешарски кани протестиращи в МС

Преглед на печата на 17 юни
17 юни 2013 07:12, Петя Славова
140
Пламен Орешарски кани протестиращи в МС
Снимка: БТА

"Протестиращите вече искат оставка на цялото правителство", пише "Сега". Въпреки оттеглянето на Делян Пеевски от шефския пост в ДАНС протестите, предизвикани от неговото назначение, продължиха през целия уикенд. Възможността Пеевски да стане отново депутат роди призива "Ако Пеевски се върне в парламента, парламентът трябва да си ходи". В опит да тушира напрежението премиерът Пламен Орешарски рязко смени тона си към протестиращите и днес ги кани на среща в Министерския съвет от 14.00 часа. И той, и ДПС вече се заричат да търсят обществена подкрепа и широк дебат за новата кандидатура за председател на ДАНС.

В неделя в центъра на София се събраха хора от различни възрасти, организирани в социалните мрежи. Не липсваха и такива, които по един или друг начин са свързани с активната политика, но те бяха пренебрежимо малко.

Мнозина от протестиращите споделяха, че не са излизали на протест от 1997 г. насам и че не са очаквали, че отново ще им се наложи да скандират "Червени боклуци", "Кой не скача е червен" и други подобни лозунги от зората на демокрацията. Стотици протестираха и в страната.  Анализът на изданието прави обобщение: "За нас всичко вече е лично!" Наглото назначение на Пеевски не е просто невинна грешка от добри намерения, както се опитват да ни убедят от БСП. То е кулминация в действията на самозабравили се политици. Те прекроиха цял закон за своя фаворит, с ясното съзнание, че предлагат силно компрометирана личност, че това ще доведе до международна изолация на страната и до взрив на общественото недоволство. И дълго публично защитаваха абсурдното решение с още по-абсурдни аргументи, като разчитаха, че ще им се размине.

"Протестите в София - световна новост в ползването на фейсбук", обяснява на първа страница "24 часа". Данс With Me е хештагът, с който общуват излезлите на улицата. Тази опция е въведена в социалната мрежа в сряда и българите са първите, които използват възможностите й за обмяна на информация и организация на хора при протести. Протестът в неделя - 16.06.2013 г. - бе по-голям, по-шумен и по-гневен от предишните два дена, 15-20 хил. искаха оставка на кабинета, отразява гражданското недоволство сайтът на вестника. Множеството е от интелигентни и образовани хора. Има много млади, майки с колички, по-възрастни. Хора от няколко поколения и с различни възгледи. Те са категорични: "Оставка на правителството". Протестът премина абсолютно мирно, няма маскирани, качулки и бутилки бира. Протести имаше и в други градове - Пловдив, Русе, Варна, Благоевград, Бургас.

"Властта чу протеста и оттегли Пеевски", е коментарът на "Дума". На фона на обществено недоволство ръководството на БСП бе подложено на остри критики от съпартийци. Решението за избор на Пеевски предизвика вътрешно напрежение в БСП. Ексдепутатът Румен Петков започна подписка за отстраняване на Сергей Станишев от лидерския пост. Към критиката се присъедини и народният представител Георги Кадиев. От БСП в столичния район "Витоша" разпространиха декларация, с която също искат оставката на Станишев и на цялото Изпълнително бюро. По повод на исканията на протестиращите за оставка на кабинета в официалната позиция на премиера Пламен Орешарски, разпространена вчера, се казва: "Подаването на оставка в този момент е лесно лично решение, но е крайно безотговорно поради опасност от нова дестабилизация на страната, невъзможност за подписване на споразумение с ЕК за следващия програмен период и загуба на милиарди евро европейско финансиране, стабилизиране на енергийната система и решаването на спешните проблеми за обществото ни."

"Протест на ценностите", е характеристиката, която дава на случващото се в страната "Капитал Daily".Три вечери поред обществото се бунтуваше срещу наглостта на управляващите и искаше пълна промяна. Автентичен. Многолюден. Шумен. Сплотен. Принципен. Затъмнение. Сговор. Надежда. Нетърпимост. Нормални. Морал. Протестът обедини съдии, адвокати, учени, политолози, предприемачи, мениджъри, студенти, блогъри, режисьори, рекламисти, писатели... Възрастни, млади. "Добри хора, събрани от лош повод".

"Капитал Daily" открива "Камикадзе в БСП". Самоубийствен жест, политическа евтаназия, рядко нагла и арогантна демонстрация на всевластие, безскрупулен реваншизъм, шокираща кулминация на дългогодишната подмяна на публичната политика с олигархични договорки, национален преврат и мафионализиране, краят на демокрацията. Така бе разпознато през последните три дена решението на парламента за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, решение, предизвикалото най-големия политически трус от 1997 г. насам.

20 000 пяха "Мила Родино". Викове "Оставка", митинги от Варна до Лондон, очертава "границите" на протестите "Стандарт". Протестиращите искат мажоритарни и електронни избори.

Настроението бе приповдигнато, за разлика от тъжните лица по време на февруарските бунтове. Не желаем старите да се връщат, искаме пресичане на връзките между партиите и корпоративните интереси, обясняваха хората. А социолозите коментираха, че за първи път на площадите са активните българи - между 30 и 50 години, които работят и имат гражданска позиция. Голямата част от тях досега са били в групата на негласуващите, защото не са вярвали, че могат да бъдат чути.

Провокатори са внедрени в митингите. ГЕРБ се опитва да манипулира протестите, предупредиха вчера, независимо един от друг, зам.-председателят на ДПС Камен Костадинов и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, информира "Преса". От ГЕРБ отричат каквато й да е намеса и опит за манипулация на протестите. Скандалът с избора на нов шеф на ДАНС отекна най-силно в БСП. "Няма да подам оставка", категоричен е Станишев.За "Блокади срещу губернатори от ДПС" информира "Труд".

Палатков лагер вдигат протестиращите в Благоевград срещу назначението на Муса Палев за областен управител. В местната БСП също са на нож срещу това решение. Гражданите на Пловдив не одобряват своя губернатор - Венцислав Каймаканов от ДПС - и протестират срещу този избор.

"Общественици: Орешарски, играй ва банк!". Пламен Орешарски да играе ва банк, за да не рухне държавата. Премиерът трябва да стане гарант, че кабинетът няма да бъде пионка на партиите. Това е последният му коз пред растящото недоволство на улицата, заявиха пред "Стандарт" интелектуалци и общественици. Трябва ни работеща държава и кабинет, който да спазва обещанията си, призоваха предприемачи.

"Подземието търси реванш", е тезата за случващото се на лидера на ДПС Лютви Местан, изказана пред "Труд". Прогнозите на г-н Местан са: "Занапред ще се управлява в условия на протести. Стабилността на държавата ще зависи от кондицията на партиите. За разлика от ГЕРБ кабинетът "Орешарски" няма право на две лица." В контекста на темата за протестите всекидневникът предлага "Четири варианта за изход от кризата". Първо, скорост на делегитимация на всички от новото управление. Второ, след сривана правителството и парламента президентът зорлем, както и през февруари, става единствената обществено легитимна институция на политическата власт. Трето, протестите стават основен политически фактор. Четвърто, (най-вероятно) - нови предсрочни избори.

"Армията е в критично състояние заради орязаните бюджети", е констатацията на министъра на отбраната Ангел Найденов, заявена пред "Сега". "Трябва да се преразгледа начинът, по който могат да се използват самолети и хеликоптери от представители на властта извън МО", подчертава министър Ангел Найденов

"Дума" посочва: "Столичното парно получава 21,5 млн. евро от фонд "Козлодуй". През настоящата година "Топлофикация София" ще повиши енергийната ефективност при преноса на топлинна енергия, ще изгради ко-генерираща инсталация за ВЕЦ-ове "Овча купел" и ще реконструира и модернизира котлоагрегати номер 7 и 8 в ТЕЦ София. Това са три от общо шестте проекта, за които "Топлофикация София" спечели безвъзмездна финансова помощ от Международен фонд "Козлодуй" (МФК), съобщи вчера зам.-кметът Ирина Савина.

Българка спечели оспорван конкурс в Генералния секретариат на Съвета на Европейския съюз - от есента Десислава Борисова ще бъде секретар на работните групи по Шенген, Европол, митниците и Евродак (системата за нелегални имигранти и бежанци). "Имаше 50 кандидати от всички европейски страни. Първо отсяха петима, а накрая избраха мен. Интервюто бе час и половина", разказа пред "Труд" Борисова, която в момента е юрист в Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Статутът ще бъде на командирован национален експерт, т.е. ще остане на щат в българското ведомство. Срокът на работата е 2 години с опция за подновяване за още толкова.

" Ердоган окървави "Таксим", съобщава "Сега". Напрежението в цяла Турция ескалира вчера, след като през нощта срещу неделя полицията разруши палатковия лагер в парка "Гези", намиращ се край истанбулския площад "Таксим", предадоха агенциите. Органите на реда атакуваха демонстрантите със сълзотворен газ, водни оръдия и бронирани коли, въпреки че правителството на премиера Реджеп Ердоган бе обещало, че протестиращите в лагера няма да бъдат гонени. Площад "Таксим" бе като бойно поле, подпалени бяха палатките,а полицията не пусна дори лекарите в парка, за да помогнат на пострадалите, разказват очевидци. Според неофициални данни ранените са били стотици, а десетки са арестувани. Движението "Солидарност за "Таксим" определи полицейската акция като престъпление срещу човечеството. Валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу защити действията на полицията и обясни, че парка "Гези" е бил атакуван, тъй като там имало маргинални групи. Правителственият говорител Хюсеин Челик пък припомни, че протестиращите са обещали да се изтеглят от парка, но не го направили, поради което премиерът Ердоган се почувствал излъган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
Гюро Михайлов първи преди 10 години
"ГЕРБ няма против личността на Делян Пеевски. Проблемът е политиката, която се води от парламента, която открадна волята на гражданите. Те избраха ГЕРБ" коментира днес депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев. От думите на Главчев излиза, че бившите управляващи искат само едно - да се върнат на власт. За какво точно стачкуват "хилядите" по улиците? Да се върне ГЕРБ? нЕ, МЕРСИМ ВИ!!! За какво ги каниш, протестиращите!? И кои, по- точно!? Пфу
94
0
 
0
 
! Отговори
Гюро Михайлов първи преди 10 години
Сега, че Станишката се поокъка е ясно. Обаче. Защо никой не мрънкаше, а ръкопляскаше на основната мутра- Тиква толкова години!? За Пеевски- ясно, но по тая логика, защо не го оставихте да действа, както оставихте Боко. Не че Делянчо ми е любим, ама как така, за един може, за друг не може!? Значи- щом за единия не може, значи и за другия не може! Щом стачкувате срещу Пеевски, как така гласувате за Борисов!? Некой крадна логиката, не мислите ли? Кани ги, ама и те не знаят какво искат.
93
0
 
0
 
! Отговори
Hope преди 10 години
Не в МС , в Арена Армеец ...най-добре на ст.Васил Левски. И пак ще му се види тясно.
92
0
 
4
 
! Отговори
TankoBG_ преди 10 години
Пламен Орешарски покани в 14 часа протестиращи на среща.Те му отговориха, че малко ще позакъснеят и ще дойдат в 18 часа.
91
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Срамота е да се подиграват така с нас. Ще се пробваме да си набутаме мутрите и турчаците навсякъде, ако мине-мине. Като не мине, дай ся да се консултираме с тия дето не ни харесват. Що не се консултирахте преди да предложите най-скандалния престъпник за отговорник на националната охрана... щото никога не ви е дремело за нас и нашия интерес. Браво на Пловдив и Благоевград!!!!
90
0
 
3
 
! Отговори
Oresha преди 10 години
Kani gi vse edno si e udoma , Ne osaznava li , 4e trqbva da si obira partakejite i toi samiqt da se maha ot tam zaedno s cqloto BSP i DPs !!!
89
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До коркНИКАКЪВ ШАНС НЕ БИВА ДА СЕ ДАВА НА ЛЪЖАТА! КОМПРОМИС С ИЗМАМАТА И ЛЪЖАТА Е ОГРОМНА ГРЕШКА И ПОСЛЕДСТВИЯТА СА ВИДНИ!
88
0
 
3
 
! Отговори
рендето преди 10 години
До Властта е болест 108 ИМА ПРОБЛЕМ И ТЕ НЕ СА ГЕРБ А КО МУ НИ ЗМА това е проблема срещу който трябва да се опълчи всеки българин това е злото което ни пие кръвта от както се роди българин.Другото е комунистическа демагогия!!!!
87
0
 
12
 
! Отговори
:) преди 10 години
Ало Орешарски тези които протестираме в 14 ч.сме на работа. А и кои ли иска да се среща с теб :)
86
12
 
2
 
! Отговори
Властта е болест преди 10 години
И кой ще отиде на срещата Бойко и Цветанов ли та те са единствените потърпевши от това правителство. Няма нито логика от протести нито решаваНе на проблема ВСЪЩНОСТ НЯМА ПРОБЛЕМ
85
2
 
22
 
! Отговори
Аф преди 10 години
Ореха е човек на черепа.Колкото по бързо бсп и дпс се махнат от управлението на страната толкоз по добре ! Комунист майка си , родината си продава за власт.Родоостъпници , турцизатори , циганизатори.Това са комунистите !
84
1
 
15
 
! Отговори
do 123 преди 10 години
Правителството много добре знаеше, че няма право на грешки (то си е доказало грешкките в миналото), няма прави на експерименти и имаше шанс да покаже за кого работи. Вече НЯМА право на шанс. България няма време за експерименти, премиерското кресло и министерския кабинет не са тренировъчен лагер за сметка на изстрадалия народ. Време е да поживеем, колкото ни е останало.
83
4
 
26
 
! Отговори
До корк преди 10 години
Стига с тез глупости дайте шанс!!!! НА КОГО ДА СЕ ДАДЕ ШАНС??? ОЩЕ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НЕ СПРЯ ДА ЛЪЖЕ!!!! НИКАКЪВ ШАНС ЗА ЛЪЖЦИТЕ!!! НАЛИ ТРЯБВАШЕ ДА СА ЕКСПЕРТИ, А ТЕ ИЗМАМНИЦИ НАЗНАЧИХА!!!! И КАКВО ИСКАШ ДА РАБОТЯТ ТЕЗИ ХОРА КОИТО ЛЪЖАТ НАЙ-МНОГО РАБОТАТА ИМ ДА Е ДА ОТКРАДНАТ И МАЛКОТО ОСТАНАЛО!!! ТИ БИ ЛИ ДАЛ ШАНС НА ЧОВЕК КОЙТО В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА СЕДМИЦИ ТЕ ЛЪЖЕ В ОЧИТЕ???
82
24
 
5
 
! Отговори
корк преди 10 години
правителството трябва да получи шанс да работи и едва тогава ще може да се говори дали е добро или не
81
0
 
5
 
! Отговори
BG forever преди 10 години
TVYRDO ZASTAVAM ZAD POZIVCQTA NA NARODA, no me drazni edin malyk fakt - "Протестите в София - световна новост в ползването на фейсбук" - eto tova ne e vqrno! Journalistite pyrvo da napravqt spravka za "Arab Spring" - to4no tezi hora bqha pyrvite organizira6ti i konsolodira6ti protestnite si dejstviq po socialnite mreji v tova 4islo i FACEBOOK. Skypi journalisti - NE SYZDAVAJTE FAL6IVI PREDSTAVI i bydete bezpristrastni.
80
2
 
18
 
! Отговори
в преди 10 години
да се маха ореха и всичките наглеци веднага
79
3
 
20
 
! Отговори
gogo преди 10 години
"Пламен Орешарски кани протестиращи в МС"Късно е чадо, мандалото хлопна.
78
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние не го искаме в обора а той се кани да влиза в хола...Наглец... /закво сме протестирали, като тока нямало да се вдига/ тоя на кой марс живее уе?...Б Ъ Л Г А Р И Ю Н А Ц И ...
77
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя ся и *** колело ще направи, само да не подаде оставка!Вън!!!
76
4
 
20
 
! Отговори
:-) преди 10 години
Ние, гражданите не сме рая, а свободни хора.Вече се осъзнахме, че ние сме Суверена в тази държава.Там - в Парламента трябва вече да осъзнаят това и да работят "за Народа и в името на Народа". Това е част от клетвата им като Народни представители. Време беше да им се напомни. Все пак, само преди 2-3 седмици се клеха.***!