Не искаме подкрепа от "Атака", оправда се Станишев

Лидерът на БСП не харесвал "проявите" на Сидеров
246
Не искаме подкрепа от "Атака", оправда се Станишев
Снимка: Булфото

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че правителството на Пламен Орешарски има доста ясна разграничителна линия с "Атака", защото националистическата партия не е подкрепила кабинета при гласуването му в пленарната зала.

Така той отговори на думите на председателя на групата на социалистите и демократите (С&Д) Ханес Свобода, който по-рано днес поиска от кабинета да се разграничи от всякакви действия и от политиката на "Атака".

Като доказателство за това Станишев посочи и факта, че националистическата формация няма нито един представител в ръководството на парламента.

"Те нямат и заместник-председател на Народното събрание, какъвто по традиция има всяка парламентарна група", добави той.

Още по темата
Червеният лидер припомни и думите си от нощта на изборите на 12 май, когато каза, че БСП не може да се коалира с "Атака" заради идеологията й.

Станишев призна, че не харесва не само идеологията на националистите, но и част от проявите на симпатизантите на "Атака" и лично на лидера й Волен Сидеров.

Като конкретни примери Станишев посочи скандала, който предизвика Сидеров по време на последното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев, както и обидите на лидера на националистите към журналисти, които ги нарече "платени жрици".

Той коментира още, че очаква Европейската Народна партия (ЕНП) да призове ГЕРБ да участва като опозиция в парламента и да изразява силни позиции, за да оказва влияние на работата на парламента.

Във връзка с предстоящата дискусия за ситуацията в България в Европейския парламент, инициирана от ЕНП, очаквам от Европейската народна партия да се изговорят много несправедливи обвинения, допълни той.

Лидерът на столетницата настоя, че със сигурност искането на премиера Пламен Орешарски за актуализация на бюджета и взимането на заем ще е добре мотивирано.

"Правителството трябва да представи ясно своите аргументи за изпълнението на бюджета и за прогнозата. Вярвам че правителството ще представи много сериозна мотивация, за да поиска актуализация на бюджета. Един от приоритетите на правителството е разплащане с бизнеса и подкрепа на малките и средни предприятия, убеден съм че премиерът и финансовият министър ще направят всичко възможно да нямаме голям дефицит", каза Станишев. 

БСП прави разчети с колко да се намалят субсидиите на партиите, стана ясно още по време на редовната пресконференция на социалистите. Това обаче ще важи за всички, а не както предвижда приетото на първо четене от правната комисия предложение на "Атака" в Закона за политическите партии да отпаднат изцяло субсидиите само за извънпарламентарните сили.

"Ние обсъждахме в парламентарната група - да се намалят субсидиите на всички партии – и на парламентарно представените и на извънпарламентарните партии. Не смятаме, че трябва да се премахне субсидията на непредставените в парламента", посочи Станишев.

Той не посочи точно с колко трябва да се намалят субсидиите, защото, по думите му, това е въпрос на формули.

В коментар на изявлението на председателя на парламента Михаил Миков, че медиите допринасят за ескалиране на напрежението с начина, по който отразяват протестите, Станишеш днес обяви, че Миков е говорил емоционално, но и и до известна степен правилно, "защото медиите допринесоха за истерична среда около парламента миналата сряда, представяйки нещата не точно, както стояха. Но никой не е спечелил от каране с медиите. Защото медиите не са четвърта власт, а първа власт", отсече той.

Сергей Станишев каза още, че социалистите ще искат още тази седмица парламентът да разгледа въпроса за отстраняването на шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков, съобщи депутатът д-р Емил Райнов.

Според него има достатъчно основания за това, защото са установени нарушения в касата.

Освен това щатът е раздут, защото Цеков е назначил нови 350 души, колкото е администрацията в едно средно голямо министерство, пресметна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
1
 
31
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Ами сега? Коя ли партия първа ще напусна тройната коалиция?Ще цитирам нещо от статията, което много ми хареса:"Червеният лидер припомни и думите си от нощта на изборите на 12 май, когато каза, че БСП не може да се коалира с "Атака" заради идеологията й."Браво на Сергейчо, взе да си припомня какво е казал, ама помни ли какво е направил?
155
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Атака са предупредителен сигнал за крадливите европейски демократични партии, които ограбиха България за 24 години след 1989 г. Ограбването на българския народ не може да продължава вечно и все някога трябва да спре.
154
0
 
25
 
! Отговори
СержМаркович преди 10 години
Абе то оставаше и да кажеш - платихме му за да е с нас..хихихихи. Като знаете , че това Ви е за последно крадете като за последно.....ама народа бъзлив та Ви не изрита още сега.Всеки път се питам, защо само да пия кафе пред работното ти място а не дойда вътре да си го изпием заедно ей тъй в някое кьоше?
153
1
 
26
 
! Отговори
българка преди 10 години
"Лидерът на столетницата настоя, че със сигурност искането на премиера Пламен Орешарски за актуализация на бюджета и взимането на заем ще е добре мотивирано." Значи все пак за да напълнят гушите на *** и да им осигурят огромни доходи за безбройните им ***, и то без да работят, народът ще се загроби за години напред да им изплаща помощи и детски, а българските деца на висшисти родители с доход до 350 леве мизерстват. Тази социална политика е само за *** електорат на БСП
152
24
 
5
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Борисов нямаше такава програма, каквато е обявил Орешарски. Бойко Борисов така и не успя да разбере защо трябва да има държава, закони, институции, защо властта трябва да бъде разделена. Разрухата на държавата като такава беше дело на Борисов. Той не би могъл да каже нищо полезно по тема възстановяване на държавата, тъй като той не разбира тези неща
151
30
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Борисов и ГЕРБ нямат нито морално основание, нито интелектуален капацитет да са опозиция на това, което се случва
150
29
 
2
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Най-сетне правителство без мутри, пожарникари и физкултурници, без Цецо, Цецка, Фидоска и учили-недоучили младежи с фалшиви дипломи. Орешарски е интелигентен и образован човек и кръгът около него е също такъв. Беснеят сега тези, които си обичат Боко и сие. И той *** и те прости. Край на герберската пасмина.
149
1
 
21
 
! Отговори
Xp преди 10 години
Ами защото са Националистическа ПАртия .. а подкрепят ТУрско Движение? и половината министри, областни и на Комисии са ТУРЦИУУ АЛООО? Аре стига се правихте на ***.. смешници ? Това ли ви е национализма да продадете държата на Турци? Тея ХИЛЯДИ Българи заради ВАС ли са умря ли бе кълвачи?
148
20
 
3
 
! Отговори
ОООООХ!!!!!! преди 10 години
ЗАЩО КОГАТО АТАКА ПОДКРЕПЯШЕ ГЕРБ БЯХА ХУБАВИ ДОРИ ГИ ПОДКРЕПЯХА ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА ГОДИНА А СЕГА ОТИДОХА ДА СЕ ОПЛАКВАТ В ЕП ТЕЗИ ОТ ГЕРБ СЪВСЕМ ИЗПЕРКАХА ОТ ЯД ЧЕ ЗАГУБИХА КАК ЛИ ЩЕ СЕ ЧУВСТВАТ СЛЕД СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ КОГАТО СЪБЕРАТ ОКОЛО 7 %
147
1
 
15
 
! Отговори
xp преди 10 години
шизофреник : ) ''Герб са в изолация''..днеска ''ГЕРБ да идват като опозиция'' ?'' 'Атака' ако ни подкрепи ще останем''..днеска '' Не искаме Атака ''Ти си пълен позор за един МЪЖ ! Смени си данните на ЖЕНА ?
146
5
 
2
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
Браво! ГЕРБ и БСП уж са опозиция, но срещу Сидеров, както в бизнеса, са прегърнати и обединени, като под крилото на майката БКП.
145
3
 
5
 
! Отговори
Сидеров - президент преди 10 години
Напишете в Google ''извинисебе pictures'' и влезте в галерията - там е брутално вече :)
144
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гоялмия гаф с Пеевски не беше спрян навреме. Сега като наближат избори ще почнат да излизат едни флашки де що има сгафил член на политическа партия конкурент...
143
2
 
4
 
! Отговори
Сидеров - президент преди 10 години
Който иска, може да напише в Google "Петиция за сваляне имунитета на Волен Сидеров" и да види на първия линк, който излиза от "петиция дот ком" колко много хора са се разписали вече.
142
3
 
30
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Абе Станишко, признай си, че напълни сметката на Сидеров с милиони, за да има кворум и да се изберат вицепремиерите!
141
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
абе ,вие да не ви се надява човек ще вземете да спретнете една добра социална програма и народът ще вземе да ви харесва,да върви по улицата и да вика-браво на вас
140
4
 
19
 
! Отговори
345 преди 10 години
Станипеевски не престана да лъже , да прави гадости и простотии !
139
2
 
15
 
! Отговори
aphrodite27 преди 10 години
До КОШМАРАКак става така, че предизборни кампании на Атака и ДПС в град Х, се организират от едно и също лице и един и същи човек раздава хонорарите на гласувалите??? Е, как да вярвам на Волен??????
138
18
 
9
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
По-голяма съсипия от наследството на ГЕРБ няма. Опразвайте чекмеджетата по офиси, министерства и канцеларии и марш герберски калинки!
137
24
 
9
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Най-сетне правителство без мутри, пожарникари и физкултурници, без Цецо, Цецка, Фидоска и учили-недоучили младежи с фалшиви дипломи. Орешарски е интелигентен и образован човек и кръгът около него е също такъв. Беснеят сега тези, които си обичат Боко и сие. И той *** и те прости. Край на герберската пасмина.