Румяна Тодорова сяда в горещия стол на НЗОК

Тя ще довърши мандата на освободения Пламен Цеков
Обновена: 10 юли 2013 15:07 | 10 юли 2013 13:56,
126
Румяна Тодорова сяда в горещия стол на НЗОК
Румяна Тодорова. Снимка: Булфото

Румяна Тодорова е новият шеф на НЗОК, решиха днес депутатите. Кандидатурата й беше подкрепена от всички 101 депутати, които гласуваха.

Другият кандидат Динчо Генев, предложен от ДПС, не събра необходимата подкрепа. За него гласуваха едва 30 депутати, като двама бяха против, 69 се въздържаха.

Още по темата
Тодорова ще бъде начело на Касата до 12 февруари 2015 година като реално довършва мандата на предсрочно освободения Пламен Цеков.

Дебатите в пленарна зала минаха вяло, като в изказванията се прокрадваха повече критики към бившия шеф на НЗОК Пламен Цеков.

Емил Райнов от левицата на няколко пъти намекна за липсата на диалог със съсловните организации по време на управлението на Цеков и нарушената комуникация между Надзорния съвет и управителя.

"НЗОК не бива да остава монопол", категорична бе Румяна Тодорова по време на изслушването си. Тя акцентира върху необходимостта от прозрачност при разходване на парите от здравни вноски.

Сестрата на евродепутата Илияна Йотова - д-р Румяна Тодорова, за втори път сяда в горещия стол на НЗОК. Тя бе начело на институцията от 2006 до 2009 година – по време на тройната коалиция.

"Сестра ми е 6 години и половина по-млада от мен. Ние сме расли в патриархално семейство, където винаги се зачита мнението на по-големия. Така че, ако някой има заслуги за евродепутата, търсете ги у мен, но не търсете обратната връзка", категорична беше избраната за шеф на Касата.

Тя беше категорична, че не се притеснява от протести заради избора й и допълни, че ако имала подобни притеснения, нямало да се нагърби с поста.

Тодорова определи и приоритетите си - първото нещо, с което ще се заеме, е анализ на финансовото състояние на НЗОК.

По нейни думи сигналите, които идват за това са много разнопосочни. Тя обясни, че предшественикът й на поста Пламен Цеков е твърдял, че финансовото състояние на НЗОК е добро и парите ще стигнат. Тодорова обаче разполагала с друга информация от лечебните заведения.

"Въпросът е да се види къде изтичат парите", каза тя.

Шефът на НЗОК акцентира отново и върху темата за възобновяване на диалога със съсловните организации и подновяването на диалога с Българския лекарски съюз.

Защо липсват направления, попита риторично Румяна Тодорова, като допълни, че такива проблеми има в определени региони, а в други - няма.

"Трябва да стане ясно и колко са здравнонеосигурените лица, както и защо хората не си плащат вноските. Този въпрос беше поставен и от здравния министър Таня Андреева, която обясни, че трябва да се намери причината, заради която хората не искат да си плащат здравните осигуровки", настоя тя.

Новият шеф на НЗОК обеща до 10 дни да има отговор на най-належащите въпроси, защото "няма време".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Teodora преди 10 години
e.......tova vetce e super naxalno ot naxalnizite ot BSP!Rumiana Todorova e za zatvora,a ne za sef na kasata,poneino vreme bolnite biaxa otluspeni ot letchenie za ms!Sram i pozor xora okazvasti GENOZiT vmesto s rairani pijami,te s merzedesi!OTIVAITE si gadni komuniagi!
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами то правителство, НС, здравна каса всички са си рода. Едно голямо задружно семейство.
88
0
 
13
 
! Отговори
Вяра преди 10 години
Ако Бойко беше назначил сестра си за шеф на касата, какви ли писъци щеше да има? Илиянка най-много щеше да лае!
87
1
 
9
 
! Отговори
bai_jordan преди 10 години
Тая не стига че е нагла ами е и грозна ! Ако и акълат и е като на сестра и значи здравната каса много ще го закъса...
86
0
 
2
 
! Отговори
Р.T. преди 10 години
Докато сядах на столовите и някой имаше на тях никой нищо не казваше ,а сега седнах на един празен стол и всички се разбунтуваха , е това вече не е демокрация .
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Срам ..... До коге ще продължава това безобразие....
84
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Герб ще ни се сторят чисти като сълза пред тези!
83
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
явно в страната няма нискакви експерти .С това назначение показаха колко е експертно правителството отново.
82
0
 
14
 
! Отговори
жаго преди 10 години
радва се , милата наша другарка . Далаверите започват! Ша има кинта ! Да живее БКП
81
0
 
8
 
! Отговори
752031 преди 10 години
До Анонимен 98питай тия дето ти написаха коментара, от коя година Плевнелиев е в държавния сектор и от коя година са компроматите дето ги размахва Бареков. След това ако можеш да смяташ сметни за колко години разлика става дума. След това, ако от партията са ти разрешили да мислиш, помисли - кой е управлявал в годината в която според Бареков са откривани тия сметки
80
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
комунист от горещ ку*... стол не се плаши,само да е на власт
79
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Росен Плевнелиев трябва да има доблестта самоволно да си подаде оставката след неколкократното нарушаване на Конституцията и разкритието за офшорната му сметка от 1млн. долара в Кипър, пари присвоени от държавната хазна и от парите на данъкоплатците. Последните социологически изследвания сочат, че към момента над 60% от хората не искат предсрочни парламентарни избори веднага, а нормализиране на ситуацията.
78
1
 
0
 
! Отговори
Наистина падна преди 10 години
afera.bg
77
0
 
2
 
! Отговори
баба Пенка-Растата преди 10 години
Нищо случайно няма на този свят.
76
1
 
14
 
! Отговори
abc преди 10 години
Сестри , братя , баджанаци - връщат ни 70 години назад . Нищо ново в БСП -БКП . Тези хора не могат да променят мисленето си.
75
0
 
17
 
! Отговори
denim58 преди 10 години
"Три сестри " от Чехов - Румяна, Илияна и Сергей.....
74
0
 
14
 
! Отговори
Якорита Уташака преди 10 години
> ...здравния министър Таня Андреева, която обясни, че трябва да се намери причината, заради която хората не искат да си плащат здравните осигуровкиТя причината изобщо не трябва да се търси - тя е на повърхноста и е очевадна. И не е само една.
73
1
 
18
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Дами и господа,на социалистите им е внушавано, още когато са учили по руските гимназии или в МГИМО-то, че България им е бащиния, а народът им е слуга. И те така се и държат: дойдат ли на власт, веднага старата родова номенклатура се урежда на ключови позиции. За тях вие сте просто един електорален ***, как не го проумяхте за 24 години?
72
1
 
29
 
! Отговори
Killuminati преди 10 години
До 87: Да не дава БОГ брат; дано бъдат изметени, България сега вази гледа братя софиянци, до дупка и да се измете болшевишко-гаджалската пасмина
71
0
 
32
 
! Отговори
стойка преди 10 години
Шуробаджанащина, нагло пред целия народ!!! Сега са на ред шефовете на РЗОК по места.Спокойно ще уредят всички роднини и верни партийни другари.Всичко се прави за да лапат,не от грижа за хората,но се чудя как все още има овце с 3 гр. мозък,които като папагали повтарят каквото са чули от другаря Станишев??? Как не могат поне веднъж да се замислят ,да започнат да мислят с главата си,но някои и това не умеят!!