"Актуализацията на бюджета е заради мафията"

Реформаторският блок иска вето на президента върху актуализацията
Обновена: 21 юли 2013 18:55 | 21 юли 2013 16:44, Елка Василева
226
"Актуализацията на бюджета е заради мафията"
Снимка: БТА

Актуализацията на бюджета и взимането на 1 млрд. лева заем нямат икономическа обосновка, ще докарат много хора до фалит, ще вкарат държавата в дългова спирала и ще облагодетелсват единствено мафията и олигархията. За това алармираха на пресконференция представители на партиите в Реформаторския блок. Актуализацията на бюджета се очаква да бъде гласувана утре от Министерски съвет.

Според тях в момента фискалният резерв на страната е над 5.8 млрд. лева, което означава с 1.8 млрд. лева над минимално допустимия резерв, а в същото време правителството смята да отдели половината от заема именно за резерва. "Безпрецедентен е дълг, който да се даде във фискалния резерв, това дава индикации за задкулисни разходи", категоричен бе Димитър Бъчваров от ДСБ. По думите му заемът представлява отказ от курса на финансова дисциплина и показва, че правителството очевидно има къс хоризонт на действие, в който не изчислява последствията за страната, а се опитва да обслужи финансови интереси, различни от тези на гражданите.

"Категорично сме против актуализацията на бюджета, това е опит на правителството да купи малко време, който ще излезе солено на всички данъкоплатци и бизнеса", коментира Найден Зеленогорски, зам.-председател на "Движение България на гражданите".

Реформаторският блок призова президентът да наложи вето срещу актуализацията на бюджета, която по предварителни данни трябва да се гласува още тази седмица. Това, коментира Мартин Димитров от "Синьо единство", ще извади наяве кой е в управлението и кой е в опозиция, тъй като за преодоляване на ветото са необходими 121 гласа. "Няма да има свободни радикали като Волен Сидеров, които ту са в опозиция, ту не са", посочи той.

Заемът ще доведе до нов данък енергийна мафия, предупредиха още от Реформаторския блок. По думите на Радан Кънев, председател на ДСБ, широко рекламираното намаление на цените на тока с 5% всъщност представлява 12 % данък в полза на енергийната мафия. Кънев обясни, че изчисленията на блока сочат, че цената на електроенергията всъщност пада със 17 процента, но едва 5% се отразяват в сметките на гражданите.

Останалите се формират от пренасочване на средства вътре в системата и отиват в джобовете на господата Домусчиев, Ковачки и прочие за пряко финансиране на техните централи, посочи още Кънев.

От реформаторския блок посочиха като абсурдно решението зелената енергия да не се плаща през сметките, а през НЕК от прогнозиуема търговия с емисии. По думите на Друми Друмев от "Движение България на гражданите" дори и при най-оптимистични прогнози търговията с емисии е в размер от 100 млн. евро, а тук става въпрос за близо половин милиард лева. Вероятно се прави опит за фалит на НЕК, допусна той.

На въпрос как гледат към подадената ръка от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за партньорство с блока, Найден Зеленогорски беше категоричен, че за да си партнираш с реформаторския блок, трябва да си реформатор. По думите му Борисов не е показал през годините на управление да е такъв. "Не може да кажеш И.Ф. е виновна, тя да си отиде, а ти да си в бял костюм. Всеки трябва да понесе своята отговорност - партия ГЕРБ има един лидер", посочи още Зеленогорски. "На този етап не мислим, че нещо се е променило, и  не виждам ГЕРБ да са нещо по-различно от другата страна на монетата на задкулисието", заключи той.

"Не ни интересуват персонални хвалби и намеци, това не е политическо, за нас е важно желанието на българските граждани да променят правосъдието и да изгонят мафията - нещо, което Бойко Борисов и Цветан Цветанов не направиха за 4 години", пък каза Радан Кънев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
2
 
3
 
! Отговори
Кви са тия климбари преди 10 години
Тези пък изтъркани сини умници до кога ще ги пускате по новините. Толкова са отчайващо жалки че ме е срам да ги гледам. Мекерето на Костов, гаджето на Пръмовица, накъв *** и марто фъфлека. Абе банда та дрънка :)))
126
0
 
2
 
! Отговори
млък преди 10 години
Как направиха изчисленията,защо нямаше реакция,когато ерп тата искаха 40 %уеличение на тока,тогава по мои сметки роднатата мафия щеше да взема 40+5+12-57%Да,ама нямаше и вопъл от тяхна страна,те скромно се бяха взряли в пъпа си и в това да ги бъде ли ,или не.Сега исконно честните,готините,интелигентните ни разесняват,че след намалението ще бъдем с 5% ще бъдем грабени с 12%.Що не млъкнете,бе хартиени демократчета,много сте далеч от проблемите на народа,когото се мъчете да яхнете в полза джобу
125
3
 
1
 
! Отговори
thegbc преди 10 години
Дойдоха комунистите и се почна със заемите и кражбите... старта песен с нов глас ...мама ви и крадци да *** ! сега ще ме заробите заем да връщам ...нито се допитват до хората нито нищооо! директно заем ...и пак ГЕРБ са виновни виждаш ли ! за всичко са ви виновни ГЕРБ и за последните 25 години пак ГЕРБ са виновни ...те ГЕРБ са управляваща партия от 1989 забравих! майка ви изменници !!! в ада да се пържите комунисти гадни !
124
2
 
4
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
Смешници! И този реформаторски блок - такъв цирк са, първи "борци за честност и справедливост"! Е....и и овълчените за власт индивиди! Не викаха като се харчеха милиардите незнайно как; не викаха, когато ГЕРБ актуализираха бюджета, че и по два пъти годишно; не викаха, когато ГЕРБ се подиграваха открито с млади и със стари.... Сега, когато видяха шанс да яхнат улицата и да набарат кокала, "специалисти" много!
123
4
 
1
 
! Отговори
мето преди 10 години
Ако не се актуализира сега, когато ти опре ножа до кокала, ще вземеш кредит поне с двойна лихва. А и най - важното - ако сега всички откажат кредита, то е ясно кой изнудва страната и ще можем да вземем мерки с/у него. Парадоксът е че имаме борд, а за ЕС е приет 2% дефицит. Е, В ЕС ЛИ СМЕ, ИЛИ В БОРД?!? ГРАБИТЛСКИ *** ТАКИВА!
122
1
 
5
 
! Отговори
oh преди 10 години
Пак тези стари муцуни. Не ги ли е срам?
121
2
 
7
 
! Отговори
2 преди 10 години
Комунистите -социалисти съсипват България вече 50 години...кога българина ще прогледне...кога ще спре да вярва на празни обещания.
120
1
 
7
 
! Отговори
СДС преди 10 години
Не е лошо 8 те човека от т.н. Реформаторсдки блок да се съберат да играят карти и без това са две карета хора, а да не си напрегат и без това тъпите доказани с времето глави с политика и особено с икономика. Тези са доказани "икономисти" които употребяват само термини "вземи" "открадни", "провали". Времето ги прати на бунището на мухалите1 които затриха СДС и синята идея.
119
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нищо не пречи реформаторския блок да си партнира с ГЕРБ и Борисов при ясно разписани критерии и ангажименти за партньорство, сега не е времето реформаторите да се правят на мъже, защото всичко друго е продължаваща агония на държавата под управлението на БСП, ДПС и Атака.
118
2
 
17
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Абе те БСП и ДПС викаха Борисов в ъгъла, в изолация а сега всички вият Борисов да влиза в парламента.И реформаторския блок голям го вади ама ако влязат в парламента пак до Борисов ще опрат иначе братска прегрътка с БСП и ДПС.
117
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нима не беше мафия "правителството" на мафиота Борисов, което и ви е"реформатори" подкрепяхте? И сега какво, ще Му помогнете ли с парички на "реформатора" Борисов, за да върне реформите си от типа на подкрепа за Мишо Бирата, кадруване с прокурори и министри, притискане на политически и икономически противници, с помощта на държавната и местната власт, която безсрамно без конкурс и без принципи напълни с верни КАЛИНКИ? Поне малко срам нямате ли "нови" лица на старата мафия?! Наглеци!
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сивата гвардия, книгите на Сичин ще ти харесат и на теб.
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орисей, *** в читанка и изтегли "12 планета" на Закария Сичин. Дано да са превели и нещо друго...Кланяш се на чужди богове.
114
1
 
2
 
! Отговори
obrazovan преди 10 години
V tozi sluchai psevdo reformatorite sa pravi.
113
1
 
6
 
! Отговори
оффф преди 10 години
Какъв реформаторски блок,на тия стари нови муцуни ни им харесва да са зад борда и сега дават ли дават акъл с ново име,егати и наглеците,все отбор юнаци.
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абсолютно точно!
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оди сей 1 голяма ТИКВА !
110
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това до Рамадан Костовото помиярче маЛтинчо ли е ?Горкото сираче и то си иска кокалчето, гладничко е помиярчето.Кой е мафиот, а *** партийо ?Разкрития за крупен наркоканал в германската провинция Бавария, където Бойко Борисов е споменат от международен наркодилър, като Биг брадър на мафиотите.
109
0
 
1
 
! Отговори
popaj преди 10 години
тези хорица кого представляват-та те дори себе си не представляват нищо не могат да кажат без одобрението на менторите си
108
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха, ха .... е тия ли изтъркани от употреба облажили се мацуни и представители на отвратни партии са "реформаторски блок"?!?Каква смешка!!!А на всичкото отгоре си вярват и раздават акъл кой какво да прави ....