Лекарите – обратно в училищата и забавачките

Здравният министър им обеща добри заплати и специализация
29 юли 2013 20:07,
21
Лекарите – обратно в училищата и забавачките
Снимка: архив, Булфото

Училищното и детско здравеопазване са включени в новата здравна стратегия, обяви във Варна здравният министър Таня Андреева.

С този си ход тя открехва вратата за връщането на медиците в училищата и забавачките, тема, която отново доби популярност след нелепата смърт на 11-годишния Теди, след като припадна в час по физическо възпитание.

Още по темата
"Ниското заплащане е причина за липсата на мотивация здравни работници да работят в учебни заведения", призна министърът, но обеща, че ресорното й министерство ще работи върху това служителите от доболничната помощ да могат да работят в детските градини, яслите и училищата, а и да могат да специализират.

По нейни думи същият проблем съществува и в ТЕЛК-овете, където служителите нямат възможност да развиват своята квалификация или да работят в други лечебни заведения.

"За съжаление България е една от страните на последно място по остойностяване на лекарския труд и заплатите, които се получават", отбеляза Андреева.

Тя допълни, че утре ще разговаря с управителя на Националната здравноосигурителна каса Румяна Тодорова за това как ще се остойностяват занапред клиничните пътеки, ще има ли възможност лекарският труд също да бъде заплатен адекватно при този ограничен ресурс, с който работи Здравната каса.

"В момента се работи за промяна на Наредба 34, която касае специализациите. Основната промяна ще бъде отпадането на приемния изпит за специализациите", уточни тя.

Според здравния министър голямата медицина трябва да се осъществява в големите болници – университетските и областните, а общинските и по-малки здравни заведения трябва да останат като базисни и предлагащи първа помощ в спешни случаи - за заболявания, които не изискват високотехнологично лечение.

"Работна група вече търси решение на въпроса за разделяне на спешната от неотложната помощ, а резултатите ще бъдат готови през септември", обеща още Таня Андреева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Marie_4 преди 10 години
Ще останат само с приказки и добри пожелания. Откъде ще намерят пари, те нямат да се разплатят с болниците. Освен това училищата са към общините, а те имат ограничен бюджет и г-жа министърката не може да им нарежда. Само прах в очите, да си начешм езика.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 123Ами ако на всеки почне да обяснява що е обувка и как се ползва едвам ли ще и стигне един живот!!
17
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 10 години
"служителите от доболничната помощ"?! Ше обЕсни ли другарката министър като кои и какви са точно тея служители, че не ми е нещо ясно?
16
3
 
2
 
! Отговори
Васко преди 10 години
Абсолютна демагогия! Къде са ви лекарите, които ще пратите в училищата? Къде са медицинските сестри? Къде са лекарските кабинети и материалната база в тях? Или ще назначите медицински писари и ще отчетете скок в здравеопазването?
15
2
 
4
 
! Отговори
да преди 10 години
Мечти, мечти.....
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Комара, а сега ако го кажеш кой го е казал това, ще разберем, че ни си някой форумен ***, пишещ без да мисли
13
3
 
14
 
! Отговори
галактика преди 10 години
Имаше си ги едно време в училищата - и лекари, и зъболекари. В заводите - също. И всичко без пари. И никой не "претупваше" нещата.....
12
2
 
8
 
! Отговори
djani преди 10 години
LEKARI NQMA,SESTRI NQMA ,DECA NQMA.PORNOGRAFSKO MAFIOZKO UPRAVLENIE ZATRI BYLGARIQ NAPYLNO
11
5
 
13
 
! Отговори
Комара преди 10 години
Като знам каков сум инжинерин *** а страх да ода на лекар!
10
3
 
14
 
! Отговори
9 преди 10 години
Всички сестри в училищата са над 50 год,това да ви говори нещо.....
9
1
 
10
 
! Отговори
дo 5 преди 10 години
Щом е така и тях да ги няма а ? А за специализации и обучения на сестрите нито дума...... Истината е ,че за толкова малко пари ,никой не иска да работи! Знаете ли колко се полага на едно дете за учебна. година- около 0. 60- 0.70 ст./за лекарства/Развалиха една добре действаща система 2000год.
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно от къде ще ги намерят тези лекари, като даже в университетските болници недостига персонал, за бърза помощ да не говорим!?! То това с увеличаване на приема на студенти и отпадане на изпита за зачисляване за специализация ще доведе до де-класификация, а не до решение на проблема.. Евтин популизъм за простолюдието...
7
5
 
22
 
! Отговори
Пенко преди 10 години
"За съжаление България е една от страните на последно място по остойностяване на лекарския труд и заплатите, които се получават", отбеляза Андреев"Поредната глупост измислена от това правителство. На кое място по заплащане искаш да са лекарите госпожо в една страна в която всички други са на последно място от държавите членки?
6
8
 
14
 
! Отговори
bg преди 10 години
Като им отпаднат изпитите за специалност,Бог да ни е на помощ то и сега ни лекуват едни "специалисти",а за в бъдеще ще е ужас,ще си внасяме лекари и сестри от Индия,а кой ще работи за 300 лв?Някой мухлясал пенсионер с познания за аспирин и пеницилин,поредните комунистически популизми ,то и електората им е на път да поизмре
5
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те медицинските сестри и без това си клатят цял ден краката.
4
5
 
15
 
! Отговори
аре стига бе преди 10 години
Достатъчно е да има медицинска сестра.Децата са осигурени от държавата,следователно НЗОК трябва да има пари за заплатата и.Лекар не е нужно,защото не може в един кабинет да се побере цяла клиника.Ако имат сключен договор с лечебно заведение или с Бърза помощ,ще се оправят на първо време.
3
22
 
20
 
! Отговори
Крис до 1 и 2 преди 10 години
Абе вие нормални ли сте , *** прости ,как може да плюете , вие деца нямате ли , ето по това си показва, колко е *** антикомуниста, на него му дай само да плюе, ако го питаш защо не знае, *** сте !
2
10
 
36
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
След като многократно се цитира смъртта на това дете искам да попитам как така е консултирано 3 пъти от светила в медицината и нищо не е открито.Иначе виновна била спешна помощ.И като в училищата сложите по един диктор със елементарно оборудване той щял да оправи нещата.Да бе да!Истината е,че да се назначат лекари във вече съществуващи кабинети без оборудване е безкрайно евтино.И така ще мугат да се "усвоят"изгодно за БСП едни пари.Това е целта-присвояване,а не усвояване!
1
7
 
40
 
! Отговори
я преди 10 години
Шегаджии! И откъде ще ги вземат тия лекари, като те дори в болниците не достигат? Дори медицински сестри не могат да осигурят, че даже и лекари!