Не съм влязъл в политиката, за да си оправя живота!

Плевнелиев се защити по казуса с къщата си в Гърция
Обновена: 21 окт 2013 17:39 | 21 окт 2013 17:00, Камелия Цветанова
270
Не съм влязъл в политиката, за да си оправя живота!
Росен Плевнелиев Снимка: архив, БТА

Президентът Росен Плевнелиев обвини няколко медии, без да ги назове поименно, че се опитват да опетнят името му.

Не приемам цената на политическия ми успех да бъде за сметка на разрушаване на институциите и държавността. През последните няколко месеци сме свидетели на опити за дискредитиране на президентската институция, какво ли не се изговори и от определена медийна група за мен, ще взема за пример измисления скандал за къщата ми в Гърция. Наглостта и задкулисието на самозвани популисти е безгранично. Тиражираше се, че съм разхождал куфарче с пари из границата. Това не е вярно, заяви той по повод на разпространена информация от ТВ7, че е платил за къщата си в Гърция в брой.

Плевнелиев подчерта, че е платил по банков път през Националната банка на Гърция.

Парите са преведени на 2 транша. На 1 октомври 2007 г. част от парите са преведени от моя сметка в Дойче банк, а на 2 октомври останалите са преведени от сметка в Райфайзен банк. Къщата е купена на 8 октомври, цената е три пъти по-висока от данъчната оценка, разясни Плевнелиев.

Чрез нелепи и откровени неверни твърдения се манипулира обществото. Не една, а няколко медии измислят скандали, за да остане накрая в общественото съзнание само „президент- скандал”, дали е вярно няма значение, важното е скандалът да се наложи, упрекна той. Според него, ако той не отговаря ежедневно на лъжите и манипулациите за него, тогава хората си правят извод, че казаното е вярно.

Президентът за пореден път настоя, че няма офшорни сметки, че не прави партия, коалиции структури и че всичко, което притежава, е в данъчните му декларации.

„Няма да търпя да ме учат на морал хора, които са вписали малки апартаменти, а имат имоти за милиони, за разлика от други аз живеят в къща, която е на мое име, а не на фирми, и идвам успял от реалния бизнес, и не съм влязъл в политиката, за да си оправя живота”, заяви той.

Плевнелиев обаче смята, че не е останала нито една институция в държавата, около която през последните 5 месеца да не се завихри скандал и заради това толкова дълго се въртим в омагьосан кръг и влизаме от криза в криза.

Българският народ знае кой печели, когато водата е мътна, подобни методи използват тези, които разчитат да постигнат успех против правилата, те не искат силна държава и силни интуиции, които да работят в интерес на обществото, а за силните на деня. В държава, в която е лесно да скриеш истината, няма да дойдат стратегически инвеститори да плащат данъци”, предупреди още той.

По думите му с кампанията срещу него се цели да се отклони общественото внимание от истинските скандали  и като пример посочи „опитите да се върне Държавна сигурност на бял кон”.

На всеки, който си мисли, че така ще си спести важните дебати, ще кажа, че това е измамно усещане. Как изглеждат регулаторите днес - независими, силни или всичко си е постарому, какви сметки ще получим за ток тази зима,  как да запушим пробойните в енергетиката, стана ли секторът по-прозрачен и как през 2014 г. ще обясним на гражданите, че сме пропилели цяла една година със скандали”, нападна от своя страна държавният глава.

Няма да легитимирам популисти, които са продукти на политически инженеринг, които вместо да обяснят какво ще допринесат за нацията, фабрикуват компромати, отсече той.

Когато си на върха, там духат силни ветрове, но нищо няма да ме отклони да служа на гражданското общество и да съм независим, добави държавният глава. Той призова политиците да запретнат ръкави за изграждането на силна България.

Плевнелиев съобщи, че до края на седмицата ще са готови мотивите, с които ще сезира КС заради случая с Делян Пеевски, след като на 8 октомври магистратите решиха, че той остава депутат. Съдиите отхвърлиха искането на 96 народни представители от ГЕРБ от 42-рото Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител Делян Пеевски на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба – председател на Държавна агенция „Национална сигурност”.

Относно проблема с бежанците Плевнелиев коментира, че това е задължение на изпълнителната власт.
Не зависи от президента бежанците да получат легло, ток, вода и да осигурим нормални условия на хилядите жени и деца без мъже, убити и останали някъде по бойните полета в Сирия, настоя той.

Държавният глава информира, че все пак ще има заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, но кога и как, ще стане ясно скоро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
2
 
1
 
! Отговори
Тони преди 10 години
Обвиненията за злоупотреби и валутни нарушения не са към президентската институция, а конкретно към личносттa, която в момента е там. Двете неща не трябва да се бъркат. А що се отнася за банковите извлечения - те нищо не доказват, защото е възможно да е теглил пари за друго. Но виж в нотариалния акт е записано "платени в брой", а не вярвам гръцкият нотариус да си измисля.
209
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обвиненията за злоупотреби и валутни нарушения не са към президентската институция, а конкретно към личностто, която в момента е там. Двете неща не трябва да се бъркат. А що се отнася за банковите извлечения - те нищо не доказват, защото е възможно да е теглил пари за друго. Но виж в нотариалния акт е записано "платени в брой", а не вярвам гръцкият нотариус да си измисля.
208
0
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
243 e ot towa какво по точно искаш , преведени са на два транша
207
3
 
3
 
! Отговори
igrigr72 преди 10 години
Президента пак ни се изплю в лицата и ни излъга, че ще даде точен отговор. Докога още народа ще толерира това поведение?
206
1
 
3
 
! Отговори
igrigr72 преди 10 години
Най-вероятно основание за превода е фиктивна сделка, а там, в Гърция, парите са изтеглени в брой за частно разплащане. Това е причината да не се показва основание за плащане!
205
3
 
4
 
! Отговори
igrigr72 преди 10 години
EСТЕСТВЕНО ! Президентът ни е мишка ,избягва неудобните въпроси !
204
3
 
4
 
! Отговори
igrigr72 преди 10 години
Да свикаш медиите и д не кажеш и покажеш нищо си е чисто отбиване на номера! Това е манталитета на Плъха в политиката!Вони на канализация и мръсотия!
203
3
 
5
 
! Отговори
ahil преди 10 години
Плевнелиев преди да започне да говори за морал и почтеност да вземе да ни разкаже за връзките си с Прокопиев и офшорните си фирми.
202
2
 
4
 
! Отговори
batista преди 10 години
Айде, бе росене тебе все едно не те защитиха от Нова телевзияи и торловете от Икономедиа?! Всички те работят за теб, доказатаелство беше скачането на Диков и Кулезич и адвокатските им способности! Така, че не се прави на жертва!И друго чувам: "Дали твърдеията са ДОКАЗАНИ или измилсени,важното е да се наложи лъжата" - ?!!! Е, ако са доказани това едва ли ще е лъжа?!
201
2
 
4
 
! Отговори
AHIL преди 10 години
Кучето си лае, керванът си върви...Точно такъв е случаят с Плевнелиев - ние го питаме, той си прави квото си реши.
200
3
 
5
 
! Отговори
сузи преди 10 години
Какъв президент все чете,чете дори и снощи когато се оправдаваше с какво си е платил къщата в Гърция пак чете.Абе Българи не виждате ли,че този плюнчо не става за нищо,само да краде и да играе по свирката на Борисов.Мижатурка.
199
2
 
2
 
! Отговори
sasho преди 10 години
До Иван ПетровKogato vleze v politikata, obqvi imotnoto si sastoqnie.To vazliza na nad 6 000 000 lv.
198
3
 
4
 
! Отговори
евтино преди 10 години
сдигурно е така, но поне една задача свърши- оправи живота на ГЕРБ-аджиите и ги върни на власт. Нали за това се ложиха.
197
7
 
8
 
! Отговори
МАЙНА преди 10 години
ДО АНИ ЧУДЕСЕН КОМЕНТАР,НИКОЙ НЯМА ДА СЕ СЕЩА ЗА ТОЯ ГУРЕЛ СЛЕД ВРЕМЕ!ДАЖЕ СНОЩИ ПО БТВ С ЦВ.РИЗОВА ЕДИН ОТ ГОСТИТЕ ИЗБРОЯВАШЕ ИМЕНАТА НА ПРЕЗИДЕНТИТЕ НИ И НЕГО ГО ЗАБРАВИХА,ТА ЦВЕТАНКА СЕ СЕТИ ДА ГО СПОМЕНЕ НАКРАЯ!ВСИЧКИ ВИЖДАТ НА КОЙ КАВАЛ СВИРИ-НА ДЯДО БОЙКОВИЯ КАВАЛ!!!!ХА-ХА-ХА
196
3
 
5
 
! Отговори
-10 преди 10 години
Теглиха 1 милиард, за да вдигнат помощите на ***, вдигнаха майчинските - пак заради ***, които раждат от 11 годишни. ------Ми дай да избием *** и тогава няма да имаш проблем с вдигане на помощите за българите!
195
8
 
8
 
! Отговори
-10 преди 10 години
Влязал си в политиката за да озакониш оправения си живот и да оправиш живота и на децата си!
194
5
 
9
 
! Отговори
ЕлитенХакер преди 10 години
Колорадо, Калифорння, да ти падне реномето нема на къде. Затова еви си манката в гуза и ходи да спиш по паркингите в германия. там ще ти оправят живота... и гуза също. а кой се занимава с гуза на женати, веСеляк?
193
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки случай по-голяма гнида от Бареков не се е пръквала в Българската политика. Преди ближеше *** на Бойко но той не му плати. За това пък други му дадоха 8000 лева заплата за да плюе по Бойко и той включи лайномета на макс. Колко ли трябва да си *** за да вярваш на журналист който получава 8000 лева заплата (плюс много други придобивки) само за да говори против някого. На мен и на вас защо не ни плащат по толкова?
192
12
 
14
 
! Отговори
r преди 10 години
До ani Много те моля, изреди няколко " разединения" Или според тебе трябва да играе по свирката на комунисти, турци, *** и гологлави, за да е президент на " всички българи"А я ми кажи, правителството на всички българи ли еТеглиха 1 милиард, за да вдигнат помощите на ***, вдигнаха майчинските - пак заради ***, които раждат от 11 годишни. Това всички българи ли са. ЗАщо не се прави нищо *** да си плащат тока, водата, имотите и т.н. Докога ще живеят от моите и твоите данъци
191
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
208 - такива като теб научни работници? Друг път!