БСП удари рамо на ДПС: Сезират КС за мораториума

17-18 депутати от левицата са подписали искането на колегите си
31 окт 2013 16:17,
66
БСП удари рамо на ДПС: Сезират КС за мораториума
Снимка: архив, Булфото

Част от депутатите от БСП са подкрепили колегите си от ДПС за сезирането на Конституционния съд заради удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 година. Това стана ясно от думите на депутата от левицата Деница Златева.

Парламентарната група на ДПС, която има 36 народни представители, не разполагаше с необходимия брой от 48 депутати, за да сезира самостоятелно КС и очакваше подкрепа от колегите си от левицата.

Събрали сме около 17-18 подписа. Всеки, който имаше желание, се подписа на искането до КС. Утре ще стане ясно точно колко са подписите, заяви Златева.

Още по темата
Така на практика броят на депутатите от ДПС и БСП, подписали искането, е достатъчен за сезиране на Конституционния съд.

Припомняме, че при гласуването в пленарната зала за удължаването на мораториума част от червените депутати гласуваха „за“ решението, както гласуваха и депутатите от ГЕРБ и „Атака“.

Златева обясни, че може би има и депутати, които са подписали искането, въпреки че са гласували „за“ в залата.

Със сигурност, ако има такива, са искали да разберат дали решението, което са подкрепили, е в унисон с Конституцията. Смятам, че е важно да бъде сезиран КС. Имаме договор за присъединяване, в който много ясно е казано, че преходният период е 7 години. Всяка промяна води до нова ратификация. Членството в ЕС поражда както права, така и задължения, коментира Златева.

Седем години – от влизането ни в ЕС през 2007 година до 1 януари 2014 година, у нас има преходен период, в който да влязат измененията, които да позволят на чужденци от ЕС да купуват земя у нас.

Депутатите от ГЕРБ, „Атака“ и част от БСП обаче подкрепиха искането за удължаване на мораториума. ДПС единодушно гласува против и веднага след решението на НС обяви, че върви към сезиране на КС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
9
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До Adam SmithКойто иска да ползва и да обработва и да печели -ще плаща на собствениците!Като искат в Европа да плащат рента като в Европа!И баба ти..ще има добавка към пенсията си ,и баба ти..ще има пари за Коледа ,и баба ти..ще може да купи и на децата и внуците си нещо,и за себе си.Не да се прекланяме пред разни патерици,дето идват от някъде си на екскурзия или на почивка,ами и баба ти..да иде някъде на почивка.Наследниците след смъртта й да правят каквото искат.Но земя не се продава-тя храни
25
0
 
8
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
До Патриот А ако се постави въпросът, господа европейци задълженията по присъединяването са подписани от продажни политици, и в мента ги съдим, а ако не ви харесва, и смятате, че не сме годни за вашата Европа, довиждане и до края на месеца пускаме спрените блокове на Козлодуй.
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Демек туриха си Волен в другия крачол :)
23
4
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 10 години
Разбирам ,че имаме задължения по присъединяването и затова трябва да падне този мораториум, но да запишат в закона,че лицата ,които закупуват земята трябва да са и постоянно пребиваващи и с адрес в България! А не някакви да закупуват земята и после дим да ги няма или да се изкупи от турци с еу паспорт, които няма и да стъпят после тук.
22
2
 
21
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
Давай напред, изгонихте и уморихте народа унищожихте икономиката и селското стопанство, вече и земята продайте, и започнахте да внасяте правилното население.
21
3
 
11
 
! Отговори
палячооооо преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Ти май беше ЗА удължаване на моратуриума, да!???Ама гербаджиите са ЗА, а любимите ти "другари" са ПРОТИВ!??? И с'я к'о пра'им??????
20
1
 
10
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Другият проблем е, че в протоколите данните за ЕГН и документ за самоличност на 2490 избиратели липсват или са непълни. Преобладаващият брой хора са се легитимирали с лични карти, въпреки че при влизане в Турция е трябвало да покажат валиден задграничен паспорт, посочват експертите. В три секции - в Бандърма, Измир и Истанбул, липсват данните за почти всички гласоподаватели. В тях бюлетина са пуснали съответно 349, 1066 и 778 души. На останалите места липсата на данни било по-скоро изключение.
19
1
 
30
 
! Отговори
това са кретени преди 10 години
Тия *** сезират Конституционния съд против себе си. БСП гласувала за мораториума и сезира Съда против собствените си решения. Егати ***!
18
15
 
12
 
! Отговори
БГ преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !По-добре Вашингтон и Тел Авив от колкото Москва и Техеран...
17
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А къде дремат гербажиите?Нали уж са "за европейско развитие"??Хахахаха да да верваме,за европейско ама друг път!Пред европейските партньори едно,тука си показват вълчите мутренски зъби!
16
3
 
15
 
! Отговори
88 преди 10 години
До аз съм българче: и все пак КС обяви изборите за легитимни, нали?! Всички конституционни съдии заслужават да бъдат събрани на стадиона и...
15
3
 
22
 
! Отговори
... преди 10 години
По принцип комунистите винаги са жертвали националния интерес за сметка на вътрешно партийния. Жалко е, че има хора които подкрепят тези ***.
14
2
 
21
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Българските избиратели в Турция са счупили всички рекорди по пъргавина на предсрочните парламентарни избори през май. На всеки 25 секунди в секция 155 в Измир е гласувал по един човек. Това излиза от експертиза, приета от Конституционния съд (КС) по делото за касирането на вота в южната ни съседка, заведено от ГЕРБ. КС вече е изчислил, че не е възможно в една секция да гласуват повече от 935 души в рамките на един изборен ден. В секция 155 обаче бюлетините за значително повече - 1629.
13
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега убедихте ли се че само АТАКА мисли за България?Или още спите?Ако имахме истински съд отдавна ДПС трябваше да бъде забранена както беше при Тодор Жиков.И пак ние сме си виновни.Или АТАКА взима властта или умираме
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега да видим Атака как ще реагира.!
11
6
 
12
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
Еничарите от АТАКА ще го д*хат, нищо няма да ни спре, нас, нео-либералите, интернационалистите, да ви приватизираме цялата държава и да си постелим земята ви с юридически гарант никога да не си я върнете.Робите в САЩ през 17 век ще изгелждат като туристи сравнение с вас, гои тривиални.....докато гръб и БСП се ритат по кокалчетата на сцената, в задкулисието те са толерантни наши лостове за вашето изчезване.
10
2
 
25
 
! Отговори
бсп - в сибир преди 10 години
червени пачаври!
9
1
 
12
 
! Отговори
Еха преди 10 години
Айде още малко се окъкайте и да знаете после,защо сте изхвръкнали от Парламента!По делатаим ще ги познаете...
8
4
 
21
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Просто е!1. Е.С. е съюз на СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ2. Договора не е завещание3. Процедурата по Предоговоряне е Част от Договора и води само до НОВА РАТИФИКАЦИЯ Е, И!4. Решението е Законов Конституционен инструмент, да се застави Правителството да защити Българския Национален Интерес в земеделието Продаден от СДС, НДСВ, Миглена Парибова и С.Паси-Израел5. На всичко отгоре Договора е Противоконституционен, защото не е утвърден с референдум от суверена (това е народа, а не Н.С.).
7
1
 
31
 
! Отговори
асд преди 10 години
Тия са пълен абсурд! ОСТАВКА! И стига с тия изборни манипулации и фалшификации, че вече ще има кютек!