Държавата вече изхарчила за бежанците 258 млн. лв.

Найденов даде списък на Агенцията за бежанците с възможни сгради за настаняване
Обновена: 12 ное 2013 07:29 | 11 ное 2013 20:20, Веселина Йорданова
246
Държавата вече изхарчила за бежанците 258 млн. лв.
Ангел Найденов. Снимка: архив, БТА

Досега направените разходи за влизащите в страната ни бежанци възлизат на 258 млн.лв., заяви на пресконференция в Перник военният министър Ангел Найденов.

Около 6 млн.лв. ще струва изграждане на инженерно-техническо съоръжение на южната ни граница, каза още Найденов, цитиран от БТА. Един милион лева струва прокарването на пътища и още 5 млн. лв. е стойността на самото съоръжение. Средствата ще постъпят от европейски фондове целево или от държавния бюджет.

По думите му досега от Европейския съюз са предоставени 6 млн.евро и техническа помощ. Това е много малка част от необходимия ни ресурс, който е стотици милиони, призна военният министър.

Още по темата

Списък със сгради в 26 освободени от Министерството на отбраната райони, в които евентуално да бъдат настанени бежанци, е предоставен на Държавната агенция за бежанците. Постройките са бивши казарми, бази за мобилизация, учебни школи.

Според министъра в поне 150 сгради могат да бъдат настанени бежанци. Министерството на отбраната обаче няма отношение по въпроса къде да се правят ремонти и кои сгради да се ползват за настаняване. Този въпрос изцяло се решава от Държавната агенция за бежанците, посочи Найденов.

Над 9 000 са вече бежанците на наша територия, каза военният министър. Около 40 процента от тях са от страни, в които не се водят военни действия. Голяма част от хората нямат документи и трудно може да се установи произходът им, заяви Найденов. По думите му потокът няма да секне в скоро време.

Без да се игнорира драмата на хората, наличието на бежанци е голямо предизвикателство за институциите, изпитание и заплаха за сигурността, каза още министърът.

Затова и европейските комисари настоявали за приоритетно ратифициране на споразумението между Европейския съюз и Турция за реадмисия, което ще позволи да бъдат връщани обратно нелегално влезлите имигранти.

Ангел Найденов призова да се работи за интеграция на бежанците.

Той увери, че се затягат мерките за защита на южната ни граница. Изпращането там на над 1100 полицаи цели да насочи потока към ГКПП-та и там да се преценява кой от какъв достъп има нужда и може ли да бъде допуснат на територията на страната. Военният министър увери, че морската ни граница се охранява добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още по темата: бежанциАнгел Найденов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nikade v teksta ne se posochva tochno kak i za kakvo sa isharchenite mln , hm.........
86
0
 
6
 
! Отговори
да си одат дома преди 10 години
Къде са ***? Изядоха ни и трохите.
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да звънна на Рамаданчо да иска международен одит. Тия крадът като за последно!-Рамо, приятелю, кво пак боядисвате бе- художници
84
0
 
21
 
! Отговори
акуд преди 10 години
нещо не разбирам, тоя иска да каже че ще се пълнят още 26 военни сгради с полухора ли????
83
1
 
42
 
! Отговори
az преди 10 години
ако е истина откъде ги измъкнаха.А за здраве няма.За нормални заплати също няма.Да се пишем бежанци.
82
2
 
22
 
! Отговори
сдг преди 10 години
Тези явно си смятат и заплатите които и с бежанци и без тях щяха да си ги вземат.А иначе доколкото знам от новините,поне половината от бежанците са на свободен наем и не им се плаща нищо,но пък за сметка на това ги водим на отчет и "харчим" пари за тях,нищо че те си поемат сами разходите.
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Naidenov da nesa 258 hiledi lv ve batence?! E toq pat dosta izlaga ,vobshte nese vrazva .
80
1
 
38
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Тези цифри, ако не са сгрешени са Ш О К И Р А Щ И ! ! !
79
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
250 милиона са много пари !.Явно Г-н Министъра не е в час !. Като се говорят такива цифри, се прави приблизителни и разбивка на разходите. Имайки предвид мизерията в лагерите, хората с право се питат къде са парите. Обшеството иска да знае - какви пари се дават за храна, дневни,лагери.Каква е тази ограда ?Ако е 30 км. излизат 200 000 лв. на км (цена 6 мил.) или 200 лв. на метър при стари бетонни колове и малко мрежа. Искаме спецификация,а не алаба. Кой взе търга? Писна ни с номерата на Тиквата
78
1
 
22
 
! Отговори
hahaha преди 10 години
258 милиона ? тиябазикат ли се бе ? 10 - 15 000 максимум да са това прави по 15-20 000 лева на един бежанец а те спят по земята... айде моля ви се бе срам нямате крадливи комунисти ***
77
1
 
26
 
! Отговори
сдг преди 10 години
Тези не си играят крадат на едро.Че те ако изхарчат за един български град толкова милиони,ние неможем да го познаем!
76
1
 
13
 
! Отговори
х..й преди 10 години
Мисля,че и 5000 войни-бежанци са достатъчни.Тъпанарите-продажници няма да могат да се кефят на парите си,штото всичко ще е "шериат".
75
1
 
21
 
! Отговори
студен преди 10 години
Обаче в погледа на този на снимката има толкова студенина и жестокост,смятайте червените *** какви изчадия са крадливи и алчни
74
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КВИ БЕЖАНЦИ БЕ???
73
0
 
10
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Охааа, кой знае колко обществени поръчки са паднали.
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Are ,are stiga gluposti , kakvi 258 mln balnuvate be moshenici ! Oshte malko i na pet zvezden hotel sa spali chujdencite ! Tochno golemite igrachi , predvaritelno si gi razpredeliha tiq pari po mejdu si ! Kakto edno vreme go praviha !!!!!!
71
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
258 милиона лева изхарчени за бежанци само за няколко месеца ,които са в същност чисти нелегални емигранти които бедната ни държава приема? и това са пари 90 % от българският данъкоплател и 6 милиона от братският ЕС. Всеки може да си направи извода , вместо да се дадат тези пари на българските деца, майчинство, здравеопазване и пенсионерите.
70
1
 
21
 
! Отговори
Omnia Mea преди 10 години
До АнонименПо консерва русенско варено на човек някак не прави посочените суми. Догодина очаквайте нова вълна застрояване по Черноморието от роднини на шефове около Агенцията за бежанците...
69
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спрете да събирате тази арабска и *** ***-ходжите им ще съборят държавата-справка Судан ,Етиопия,Косово
68
0
 
10
 
! Отговори
Михаил Калашников преди 10 години
До ВалеБрат и наистина ли вярваш че те са си дали гласа за тях. Маниполират се вотове та ти е бедна фантазията. Мазало става зад кулисите както се казва. Отделно се дават по 50,100лв на неграмотни и гърбави *** които ги стоварят със автобуси да слагат гласа и да изчезват. Това е истината. Защо мислиш че *** така са глезени защото за 1 кебапче и 1 бира ще продаде и майка си. Лесни и полезни