Държавата вече изхарчила за бежанците 258 млн. лв.

Найденов даде списък на Агенцията за бежанците с възможни сгради за настаняване
Обновена: 12 ное 2013 07:29 | 11 ное 2013 20:20, Веселина Йорданова
246
Държавата вече изхарчила за бежанците 258 млн. лв.
Ангел Найденов. Снимка: архив, БТА

Досега направените разходи за влизащите в страната ни бежанци възлизат на 258 млн.лв., заяви на пресконференция в Перник военният министър Ангел Найденов.

Около 6 млн.лв. ще струва изграждане на инженерно-техническо съоръжение на южната ни граница, каза още Найденов, цитиран от БТА. Един милион лева струва прокарването на пътища и още 5 млн. лв. е стойността на самото съоръжение. Средствата ще постъпят от европейски фондове целево или от държавния бюджет.

По думите му досега от Европейския съюз са предоставени 6 млн.евро и техническа помощ. Това е много малка част от необходимия ни ресурс, който е стотици милиони, призна военният министър.

Още по темата

Списък със сгради в 26 освободени от Министерството на отбраната райони, в които евентуално да бъдат настанени бежанци, е предоставен на Държавната агенция за бежанците. Постройките са бивши казарми, бази за мобилизация, учебни школи.

Според министъра в поне 150 сгради могат да бъдат настанени бежанци. Министерството на отбраната обаче няма отношение по въпроса къде да се правят ремонти и кои сгради да се ползват за настаняване. Този въпрос изцяло се решава от Държавната агенция за бежанците, посочи Найденов.

Над 9 000 са вече бежанците на наша територия, каза военният министър. Около 40 процента от тях са от страни, в които не се водят военни действия. Голяма част от хората нямат документи и трудно може да се установи произходът им, заяви Найденов. По думите му потокът няма да секне в скоро време.

Без да се игнорира драмата на хората, наличието на бежанци е голямо предизвикателство за институциите, изпитание и заплаха за сигурността, каза още министърът.

Затова и европейските комисари настоявали за приоритетно ратифициране на споразумението между Европейския съюз и Турция за реадмисия, което ще позволи да бъдат връщани обратно нелегално влезлите имигранти.

Ангел Найденов призова да се работи за интеграция на бежанците.

Той увери, че се затягат мерките за защита на южната ни граница. Изпращането там на над 1100 полицаи цели да насочи потока към ГКПП-та и там да се преценява кой от какъв достъп има нужда и може ли да бъде допуснат на територията на страната. Военният министър увери, че морската ни граница се охранява добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още по темата: бежанциАнгел Найденов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
28
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
ТИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА МИСЛЯТ ДА НАСТАНЯВАТ ОЩЕ КАТО, ЧЕ СМЕ ДЪРЖАВА СЪСЕДКА НА СИРИЯ!!!АКО БОРИСОВ НЕ БЕШЕ НАЙ-ГОЛЕМИЯ *** И ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА ТИЯ ДА СА ИЗРИНАТИ ОТ НАРОДА СЪЩО!!!!
6
0
 
38
 
! Отговори
съвет преди 10 години
АмИ ПРЕСТАНЕТЕ ДА ИЗМИСЛЯТЕ КЪДЕ ДА ГИ НАСТАНЯВАТЕ,ПРОСТО ГИ СПРЕТЕ И ТИЯ ДЕТО НЯМАТ СТАТУТ ПРОСТО СИ ГИ ОТПРАЩАЙТЕ ОБРАТНО-TУКА БОЙНО ПОЛЕ ЩЕ СТАНЕ
5
0
 
49
 
! Отговори
AK-47 преди 10 години
258000000 ЛЕВА делено на 9000 'същества' е равно на... 28666,66 лева на главъ!!!
4
0
 
32
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
ДА БЕ ВЕРВАМЕ ВИ ХА ХА ХА ХА ХАЗА 10 ХИЛЯДИ ДУШИ ХА ХА ХАИСКАТ ПАК ЕВРОПА ДА ИМ ПЛАЩА А ТЕРОРИЗИРАТ НАРОДА С БЕЖАНЦИТЕ
3
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви 250 милиона бе!!!Вие какво напраихте бе,тва са преките чуждестранни инвестиции за 6 месеца!Как за 7-8хил.човека ша пръснете 300 милиона.Как сте ги изхарчили,къде са отишли,как са усвоени?
2
1
 
39
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Сложете бежанци в Шумен,че зоопарка не е интересен от години.
1
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-скоро държавата вече е откраднала 258 млн лв. Ако наистина всички тези пари са дадени за бежанците трябваше в палати да живеят вече...