Строителството на реактор в "Козлодуй" няма да започне през 2016 г.

Бъдещето не е в атомната енергетика, каза Пламен Дилков
24 ное 2013 19:30, Екип на Bulgaria On Air
9
Строителството на реактор в "Козлодуй" няма да започне през 2016 г.
Снимка: Bulgaria On Air

"Бъдещето не е в атомната енергетика, най-малко заради факта, че нямаме технологията за преработка на отпадъците и ги оставяме за следващите поколения. Това не е единствената насока, в която може да се развива България", каза в ефира на Bulgaria On Air Пламен Дилков, изпълнителен директор на "ПВБ Пауър България" и член на борда на най-влиятелната енергийна асоциация в Европа European Federation of Local Energy Companies.

По темата за VII реактор в Козлодуй той каза, че щом управляващите смятат България да се обвърже за десетилетия с една технология, то това си е тяхно право, но трябва да са ясни критериите и инвестиционните стойности.

"Новата мощност не е съгласувана с ЕК и тепърва ще се водят преговори. Не мисля, че ще бъде готов този проект през 2016 г., за да започне работата по него, както прогнозира ресорният министър Драгомир Стойнев. След три години ще сме на същото ниво, както и сега – ще коментираме изграждането на проекта", каза още той.

"Личната ми позиция е, че големи концентрирани мощности вървят срещу логиката на стабилното развитие. Какъвто и да е бизнесът не трябва да бъде концентриран в едно. Освен това трябва да се свързва с все по-малко транспортиране. От икономическа гледна точка е най-добре е да се разпределят по-малки мощности по територията", подчерта Дилков.

"В България атомната енергетика не е водеща. Страната ни има сериозен опит в хидроенергетиката и има голям потенциал. Има централи на над 100 години, които се поддържат, за да работят", посочи той.

По темата за "Южен поток" експертът прогнозира, че ще има развитие по темата заради някои точки, които са в разрез с правилата на ЕС и фактът, че 50% от участието в проекта е от Европа подсказва това.

Той коментира, че бъдещето на света минава през енергийната ефективност, а "България в това отношение е много изостанала".

Експертът даде за пример регион в Алпите, където разделното събиране на отпадъци е достигнало 70% и допълни, че има бонуси за къщите, които са с нулев разход на енергия – "те не плащат данъци".

"До такъв процент се стигна, защото през 90-те години имаше огромна кампания в Западна Европа, която да разясни на гражданите как и защо трябва да го правят. Решението не е в построяването на заводи за изгаряне на отпадъците, а в рециклирането", каза Пламен Дилков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Никога повече ГЕРБ преди 10 години
другарю Пламен Дилков (от статията) , разбирам лоялността Ви към европеската енергиина мафия , но спрете да заблуждавате хората с фрази от рода - " нямаме технологията за преработка на отпадъците". Тяхнологията е измислена отдавна и то от БЪЛГАРИН ! Китай са закупили инсталации и в момента си преработват ядрените отпадъщи ! Напишете в гоогъл " китай илия вълков" и ще разберете че от 1984г инсталациите работят !!!!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подобни мнения съм слушал от извънземни същества.
6
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До Debora178% от тока на Франция идва от Атомни централи, ЗАЩО ЛИ ?
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И без новия реактор в Козлодуй, на тоз жабар нема кой да му изкупува скъпата енергия от вецовете по Искъра. Риба не остана там. Само жаби по гьоловете край централките. А край мездра съм сигурен, че скоро и пътя ще срутят.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как пък никой не повдига въпроса за отварянето на 3-и и 4-ти блок на Козлудуй за което говореше дори и Парванката като антикризисна мярка!? Единственото което е изгодно за държавата и хората е точно това решение ,а това което се иска са политици с воля и държавническо мислене да се отстояват правата на гражданите в тази очукана държавица! 7-и 8-и Белене към момента са крайно неизгодни за бедния изпосталял български народ!
3
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Бъдещето не е на атомната енергетика" ами на кое е? На фотоволтаиците на мафията ли? Всеки мслко грамотен би трябвало да знае, че възобновяемите източници такива каквито ги познаваме днес НЕ могат да бъдат основен енергиен източник! А що се отнася до бъдещето - то е на термоядрения синтез - ами...давайте, работете по въпроса не ми дрънкайте глупости. Омръзна ми от *** в тази страна
2
11
 
7
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Бъдещето не е в атомната енергетика, каза Пламен Дилков,Колкото и да ни се иска или не иска, бъдещето не е в атомната енергетика. Най големия атом на вселената е Слънцето. Днес развитите страни инвестират най много в развитие на високи технологии за максимално използване на Слънчевата енергияЗащо винаги сме на опашката? Въпрос на разбиане и нищо повече.Необходим е закон който да насърчи частното производство на ел.енергия за бита. Зеления монопол да се изкупува от държавата и производствата
1
3
 
21
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
"Не мисля, че ще бъде готов този проект през 2016 г" - авторът пропуска това, че като става дума за проект на американска фирма, никой няма да се реши да го протака. В това число и нашите продажни политици, финансирани от фондация "Конрад Аденауер", които сега мълчат като з.ници. А за проекта "Белене" правеха и правят всичко каквото могат, за да не се строи.