Днешните граници са свещени и неприкосновени, отсече Местан

Той призова да не се провокират излишни страхове
Обновена: 13 дек 2013 14:05 | 13 дек 2013 12:50,
267
Днешните граници са свещени и неприкосновени, отсече Местан
Лютви Местан. Снимка, архив: Булфото

Депутатите в парламента излязоха с остри декларации по повод изказването на турския премиер Реджеп Ердоган за територията на България.

Преди два дни на предизборен митинг в град Кешан турският премиер Ердоган нарече Тракия "нашата жива история в Европа" и спомена Кърджали като част от тази област.

По повод неговото изказване Министерството на външните работи излезе с позиция, че подобни изявления „не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения“. В нея се напомняше, че за развитието на добросъседските отношения и за европейската перспектива основополагащи са зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост.

Още по темата
Първа по темата започна „Атака“. Станислав Станилов поиска ясна позиция от институциите и партиите в Народното събрание.

„Изявлението на МВнР представлява един безличен текст. Подобна декларация е най-меко казано съвършено неуместна“, заяви Станилов.

Той призова и партиите да изразят твърда позиция. В изказването му се намеси и темата за ДПС, както и за ислямизацията на българските турци.

"Турският министър Реджеп Ердоган заяви претенции за две зони - Кърджали и Лудогорието. Това е дело на една последователна политика. Такова изявление имаше в Косово.", заяви той. „Искам да призова всички политически сили в България да излязат на тази трибуна и да кажат какво е отношение им“, заяви Станилов.

Депутатът от „Атака“ поиска и привикване на турския посланик и да му бъде връчена протестна нота от името на българското правителство. Думата веднага след това взе Лютви Местан.

От името на ПГ на ДПС заявявам категорична позиция, че няма да допуснем да се постави под съмнение политическата идентичност на ДПС във връзка с актуалния проблем – изявление на министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган.

"Чухме произволна връзка между това изявление и тезата, че ДПС едва ли не представлява някаква тенденция за ислямизиране на турското население в България. Това е категорично несъстоятелна теза и никой не може да постави под съмнение ясната идентичност на ДПС като българска национална партия, която по идеология се разполага в политическия център, защото изповядва съвременни либерални ценности и е първата партия член на Либералния интернационал", отбеляза Местан.

"Ние заявяваме категорично, че България няма открити проблеми по отношение на своята териториална цялост с нито една съседна държава. Границите са неприкосновени и свещени", добави той.

Няма необходимост от провокирането на излишни страхове и смятам, че българските политически партии могат да бъдат единни минимум по това, че днешните граници са свещени и неприкосновени, каза Местан.

След това на трибуната излезе Цвета Караянчева за изявление от името на ПГ на ГЕРБ.

"Не приемаме в 21 век да се правят изказвания, кореспондиращи дори косвено с териториалната цялост.", заяви тя. От името на партията депутатът призова за добросъседски отношения и зачитане на суверенитета.

"Никой няма право да предявява каквито и да било претенции, защото историята е такава, каквато е, всяка държава е имала възходи и падения“, заяви тя.

Минчо Минчев заяви от парламентарана трибуна, че  БСП приема с дълбока тревога последните изявления на официални представители на Анкара, които обявяват за турска територия региона на Тракия, включвайки Кърджалийска и Разградска област.

Това е опасен прецедент, който вреди на добросъседството, не допринася за развитието на двустранните отношения, това е езикът на други времена, "който разравя жаравата на миналото и минира пътя към бъдещето", е позицията на левицата.

Нашата отговорност пред паметта на избитите, подчерта Минчев, ни задължава да припомним на света за погрома и разорението на  българите от Източна и Беломорска Тракия. Да продължим да се борим за справедливо овъзмездяване на наследниците им, да работим за просперитета и мира на Балканите, се казва още в декларацията.

Етническото прочистване и обезбългаряване на Тракия е безпрецедентно и би било престъпление да бъде забравено, категорични са от "Коалиция за България".

Минчо Минчев припомни, че 2013 г. е белязана от исторически годишнини - 110 години от Илинденско Преображенското въстание и 100 години от Балканските войни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До 171 Пробвай твоята Тракия да предяви териториални претенции към територията на Кърджали и да искате отцепването й от България:) Одрин ще ви се види детска играчка:) Впрочем- нали не сте искали чужда територия, а с коментара си ТИ точно това искаш;) Нищо- то си има Видовден- и за теб ще настъпи:)
145
0
 
1
 
! Отговори
Start861 преди 10 години
До бат КоляNay dobriq mi priqtel Kazva se Asen zavirshi politologiq viv Veliko Tirnovo i ot nego znam nqkoi raboti i tocno tova mi go kazvashe che narocno go pravqt pravitelstvata v bilgariq s novinite sis skandalite kakto segaSlu6ah iskazvaneto na Tayip Erdogan inace licno ne go haresvaaam i mi e mnogo protivenno ne e kazal che ima pretencii za teritorqtana na Bilgariq ili da e iskal teriotoriq ot BGNakaray nqkoy da ti go prevede i 6te razberesh jurnalistite taka go predavat
144
1
 
0
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
До Start861Освен това визирах Испания не Англия ,ти си много просто момче и да знаеш от бат си Коля ,портокали в Англия не се отглеждат !
143
1
 
2
 
! Отговори
До Софийското дупе преди 10 години
То и България има какви ли не "ПРЕТЕНЦИИ" , но това е друг въпрос. Никой няма ПРЕТЕНЦИИ към Кенефът ти, но ТРАКИЯ може да прояви, до кога мислиш тази земя ще го търпи на нейзина територия?
142
0
 
0
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
До Start861ОбразУвание ли си получил хммм ,икономика на туризма ,къде в свищов ли ха ха ха ,ок не си портокало берач ами келнер !Личи ти че имаш ВиШУ образУвание!
141
0
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Анонимен 164 - "...Кръвта ми е 100 % българска обаче от някое време все си мисля дали нямаше да ми е по-добре ако имам турско гражданство..." Ми ходи бе- но преди това се откажи от бг. гражданство- защо ти е такъв "ярем', след като след 3 календарни години турците ще имате безвизов режим с ЕС;)
140
0
 
0
 
! Отговори
Start861 преди 10 години
бат КоляKak vednaga si pokazvash rogata pri polojenie che nesum te obidil, no tuka ni e razlikata :)A za mene :)Zavirshih Ikonomika na turizma sega sum na komandirovka v Angliq ne bera portokali :D Obicam si dirjavata izraslan sum v bg blagodarenie na bg imam dobro obrazuvanie imam hubava rabota rabotq v Sveti Vlas zapovqday nqkoy den Plashtam si danicite kupil sum si jilishte v Bulgariq as nqmam nishto protiv nito teb nito drugite bilgari
139
1
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До 163- ЗЕМЯТА НЕ БИЛА БЪЛГАРСКА ,А ? И СЕГА КАКВО- КОГА ЩЕ НИ НАПАДАТЕ, ЗА ДА СИ Я ВЗЕМЕТЕ, А?;) ЧЕ ОТ КОГА ОДРИН С ТУРСКА ТЕРИТОРИЯ? С вас само така се говори- с оръжие в ръка! Докато не изчезнете от лицето на земята, няма да оставите територията на България на мира, нали така? Е- КАТО НЕ ЩЕТЕ МИРА- ПРОБВАЙТЕ - ИЛИ ОТ НАТО, ИЛИ ОТ ДРУГАДЕ- ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ТАКАВА СЕКИРА, ЧЕ ОТ 77 МИЛИОНА ЩЕ ОСТАНЕТЕ 3 МИЛИОНА!
138
0
 
0
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
До До Софийското дупеправ си земята е на ромфарм и господин дичевски ,заради такива като теб които си продадоха земята за по 60 лв на декар !
137
0
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До До Софийското дупе Кърджали е НЕДЕЛИМА ЧАСТ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА Р. БЪЛГАРИЯ И ТВОЯТ КОМЕНТАР НЕ ДАВА ОТГОВОР НА ВЪПРОСА- ЗАЩО ПОВДИГАТЕ ТЕРИТОРИАЛНИ ПРЕТЕНЦИИ, А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ПОСЛАНИКА ВИ КАЗВА- АА, НЯМА ТАКОВА НЕЩО? ДА НЕ СТЕ *** НЕЩО?
136
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯАма че въпрос! Ми те си го пият откога, и то не в Пловдив само, но в София, в Парламента, в половината министерства, по областните управи и т.н. Но нищо лошо не виждам вече. Кръвта ми е 100 % българска обаче от някое време все си мисля дали нямаше да ми е по-добре ако имам турско гражданство. Имат пет пъти повече държава, чисти са, несравнимо по-честни, не се гаврят със старците си - не ги разделят пред най-големия християнски празник на вас даваме, на вас не вие само ще гледате... А добродетелта на властта се мери по отношението и към слабите деца и старци.-
135
3
 
1
 
! Отговори
До Софийското дупе преди 10 години
Таз земя простете не е ваша. Земята пренадлежи на хората които я населяват, а в Кърджали болшинството са турци
134
0
 
0
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
До Start861Няма нужда да ходя до испания да бера портокали ,аз тук наемам *** като теб ,да копаят и да секат ,само за най долната работа сте вие ей!
133
0
 
1
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
До До Бат КоляЕй анонимник ,*** ще викаш на турската *** която те е родила ,разбира се че знаех за сръбското участие ,но просто то е незначително , уикипедия не е меродавен източник ,но е това което мога да посоча най-бързо ,за широката аудитория и в частност теб(един ***)!
132
0
 
0
 
! Отговори
Start861 преди 10 години
До бат Коляako nqkoy den otidedesh tam 6te razberesh che sa na istina mnogo na broy
131
0
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До До Бат Коля Май помияра си ти- имам останали записки от прадядо ми, участвал в битката при Одрин и награден с 3 медала за нея. Върнал се е ЖИВ...
130
0
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Start861 Стомаха ми е пълен , имам отличен стандарт на живот и то в София- остави тези глупости - не съм гладен и жаден бедняк:) ВИЕ -ТУРЦИТЕ си гледайте САМО СОБСТВЕНАТА ДЪРЖАВА - ВИЕ ЗАЩО ПОСЯГАТЕ КЪМ ЧУЖДИТЕ, ВЕ? КОГА БЪЛГАРИЯ Е ЗАЯВИЛА ТЕРИТОРИАЛНИ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ ОДРИН, А? А ВИЕ ЗАЩО ЗАЯВЯВАТЕ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ КЪРДЖАЛИ? ТОГАВА- ВИЕ СТЕ ВОЙНОЛЮБИВИТЕ АГРЕСОРИ- БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЕ ПОЖЕЛАВАЛИ МИКРОН ЧУЖДА ЗЕМЯ!
129
1
 
1
 
! Отговори
Start861 преди 10 години
Eyvala pravq na turcite zashtoto kudeto i da raborqt vlagat v turciq ne si promenqt imenata pazqt si tradiciite.Anashta durjava neshte politici tolkova sa mrisni taka napraviha che bilgarite vece si mrazqt dirjavata
128
1
 
1
 
! Отговори
До Бат Коля преди 10 години
*** смотан, преди да прочетеш wikipedia съм сигорен че дори не знаеше за сръбско участие в обсадата на Одрин. Сръбската помощ се оказва решеваща за изхода . Колкото до "победата" , Одрин и днес си е турски.
127
1
 
0
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
До Start861За тея Българи ,които забравят род и родина са българофоби като теб ,те не заслужават да се върнат ,а и основно такива поиспанчени ,поамериканчени иутн са най обинковенни вонящи бедни селяци .