Борисов дръпна на Станишев, Бареков изравни Местан

Проучване: 47% от запитаните искат предсрочни парламентарни избори
18 фев 2014 21:15, Анисия Иванова
236
Борисов дръпна на Станишев, Бареков изравни Местан
Архив: Булфото

ГЕРБ би получил 21,7% от гласовете на българите, а БСП – 19,2%, ако евроизборите бяха днес. Това сочи национално представително изследване на Exacta Research Group за периода 5 - 11 февруари т.г., направено по поръчка на „Фокус“. В изследването са обхванати 1000 пълнолетни български граждани в 125 гнезда в 86 населени места на страната.

ДПС, АБВ и "България без цензура" получават по 6%, Реформаторският блок - 5,6%, Обединение НФСБ - ГОРД - НИЕ - 3%, "Атака" - 1,8%, друга партия или коалиция - 5,1%. Няма да гласувам са отговорили 25,6 % от анкетираните.

За провеждане на предсрочни парламентарни избори са се обявили 47% от запитаните в изследването. Без промяна за последните два месеца остава делът на българите, според които кабинетът ще изкара мандата си докрай. Това са 34% от респондентите, които са предимно хора на възраст над 60 години, живеещи в малките градове на страната. Най-често очакват предсрочен вот младите българи, хората на възраст между 40 и 50 години, високообразованите респонденти, както и жителите на столицата и на градовете-областни центрове.

Според проучването Йорданка Фандъкова е най-одобряваният политик през февруари - с 51%. След нея е президентът Росен Плевнелиев  с 43%, като положителните оценки за неговата работа са приблизително равни на отрицателните.

Трети е Георги Първанов с 37% одобрение, като той е и най-одобряван ляв политик. Първанов губи 4% одобрение, в сравнение с декември, като неодобрението му след рестарта на проекта АБВ нараства с 6%. Подкрепа за него са дали 55% от симпатизантите на БСП, а половината социалисти, участвали в изследването, твърдят, че одобряват едновременно и Георги Първанов, и Сергей Станишев.

Четвърти е Бойко Борисов с одобрение от 34%, като лидерът на ГЕРБ добавя 2 пункта одобрение за последните месеци. Неодобрението към него е 56%.  Борисов е и най-одобряваният председател на парламентарна група и най-подкрепяният лидер от своя електорат - одобряват го близо 90% от избирателите на ГЕРБ.

След него са Ивайло Калфин, одобряван от 32% и от 56% от симпатизантите на БСП, премиерът Пламен Орешарски с 30% одобрение, Лиляна Павлова е харесвана от 29%. Още три дами, които активно присъстват на политическата сцена, печелят симпатии и приблизително равни позиции в топ 10 на българските политици. Това са Мая Манолова (с 25% одобрение), Татяна Дончева (с 25% одобрение) и Цецка Цачева (с 24% одобрение). 

По отношение на институциите - за последните два месеца парламентът губи 4% от доверието си, а правителството - 2%. С по 4% се покачва и неодобрение към работата на двете институции. В средата на февруари парламентът е одобряван едва от 15% от българите, а правителството – от 25%. Три четвърти от участвалите в изследването не одобряват работата на Народното събрание, а правителството е неприемливо за две трети от българите.

Според изследването кабинетът е подкрепян главно от симпатизантите на управляващите - 74% от електората на БСП и 70% от този на ДПС одобряват работата му.

Добри оценки дават отново привържениците на БСП - одобряват го 84% от тях, както и 67% от симпатизиращите на ДПС. В сравнение с декември 2013 г., с по 5% нараства одобрението за работата на полицията и на армията. По 2% ръст бележи и доверието към съда и прокуратурата.

След трусовете в Българската православна църква и стремителния спад на обществено доверие към нея от края на 2013 година през февруари 2014 г. регистрираме ръст на одобрението към тази институция с 8%. През февруари расте одобрението към Патриарх Неофит, който сега е одобряван от 48% от българите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
0
 
! Отговори
теди преди 10 години
ГЕРБ са изборът на БГ!
184
1
 
2
 
! Отговори
Мария преди 10 години
Нека сега някой да каже, че ГЕРБ не е първа политическа сила. За Бареков обаче съм изненадана. Не мога да повярвам, че човек като него дръпна толкова последователи. Интересно ще ми е да го наблюдавам в кампанията.
183
1
 
4
 
! Отговори
То преди 10 години
За ГЕРБ съм съгласна, че водят, дори, че ще дръпнат повечв, ама кой би ще гласувал за Бареков?
182
0
 
2
 
! Отговори
бай кольо обутия преди 10 години
СЪГЛАСЕН СЪМ С КАЗАНОТО ОТ КОЬЛЬО БОСИЯ В ТВ СКАТ,ЧЕ ИСТИНСКИТЕ КУКЛОВОДИ СА КРЪГА МОНТЕРЕЙ НАЧЕЛО Л.ГОЦЕВ И ПОВЕЧЕ ОТ ТРИСТА ДУШИ КОИТО ЧРЕЗ АНАЛИЗИ ОТ СПЕЦИАЛИСТИ АЗВАТ КАКВО ДА ПРАВЯТ КБ,ДПС И АТАКА.РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ТОЗИ КРЪГ СЪЗДАДОХА СДС/КОЕТО ПОСЛЕ УНИЩОЖИХА/СЕГА СЪЗДАВАТ ПАРТИЯТА НА БАРЕКОВ,НА МЯСТОТО НА АТАКА ПОНЕЖЕ ВОЛЕН СЕ *** НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА
181
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КООООООЙ *** БИ ГЛАСУВАЛ ЗА БАРЕКОВ? ЕЙ ТОВА СЕ ПИТАМ... И АКО НАИСТИНА ВИДЯ ТАКИВА ПРОЦЕНТИ, ЩЕ СЕ ЗАСТРЕЛЯМ..
180
3
 
6
 
! Отговори
Лилия преди 10 години
Нови избори и никога повече турци в парламента!
179
8
 
0
 
! Отговори
Начална учителка преди 10 години
До ТониТони, основното образование все още е безплатно. Дори повече - задължително! Върни се в училище и се научи да пишеш поне. Не срами ГЕРБ с неграмотността си, защото ако смяташ както пишеш, 51% може да се окаgат 5.1% (в математиката точкаjа не винаги е препинателен знак).
178
5
 
10
 
! Отговори
ТОНИ преди 10 години
САМО СЕ НАДЯВАМ СЕГА ИМА НОВИ ИЗБОРИ ПЪК ТО ЩЕ СИ ПОКАЖЕ КОЙ КОЛКО ПРОЦЕНТА ЩЕ ИМА НО СЪС СИГОРНОСТ ЗНАМ ЧЕ ГЕРБ ЩЕ СПЕЧЕЛИ С 51%
177
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
чудна работа ,не познавам нито един пловдивчанин,който да гласува за барека.
176
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Червените агенции дават 2% преднина на БСП а тази агенция на ГЕРБ обратно.Явно истината е някяде по средата.Но всички отчитат 6-те % на Барека и затихващите функции на т.н.Реформаторски Блок.Явно парите на КТБ и Ц.Василев и Пеевски дават резултат а тези на Прокопиев са хвърлени на вятъра.Ха да ни е честито!
175
9
 
5
 
! Отговори
обективен преди 10 години
"Цоциологическо" проучване на гербаджийска ***, уволнена от АТАКА.Чак се чудя на щедростта й да им даде цели 1,8% ;)
174
7
 
3
 
! Отговори
обективен преди 10 години
"Цоциологическо" проучване на гербаджийската ***, уволнена от АТАКА. Чак се чудя, че им е дала близо два процента ;)
173
13
 
5
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
А споредагенция "РУМЕН221 РИСЪРЧ , КОИТО ДОРИ ШАРЛАТАНИНА М.КОНСТОНТИНОВ НЕ ОТРИЧА, с въпрос:- Как ще гласувате, ако БСП, ДПС и Атака премахнат плоския данък, въведат МРЗ = Обществения мин. от 562лв. и Мин. пенсия 360лв. = Жизнения мин.Се получиха резултати:- БСП - 37% - ГЕРБ - 19%- Атака 12%- ДПС - 7%- Без цензура - 6%Другите са под масата с мръвките, но В щаба на ГЕРБ след преизчисляване по метода Костинброд получили:- ГЕРБ - 25%- НФСБ 20%- БСП - 12% - ДПС - 6%- Без цензура 4%.
172
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До:Георги Ценов Увеличението на дълга от правителството на узорпаторите БСП-ДПС-Атака,имаш предвид предполагам,защото това са фактите
171
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До УмеренияПровери Ю Асланов,осиновен "брат" на съсела и с извинение "социолог".Не казваш нищо за *** Буруджиева,или и тя не е началник на кабинета на плъха.Опорните точки изтекоха от вашите мейли червени *** защото нямате кадърни IT. Още преди месец предупредих че ще има изненада с анонимността на червените *** в интернет.Сега подавам още един жокер.Вече са ясни и домашните им адреси
170
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2010 г. в. Стандарт: Станишеф профука 400 млн. за ЕДИН месец!Топ 5 на скандалните договори:1. 150 необезпечени договора от 13 министерства - 2,158 млрд.лева2. БЕХ, ББР - 500 млн. лева за финансиране на АЕЦ "Белене"3. "Водно огледало" в Кърджали - 1,1 млрд. лева4. "Цанков камък" - 1 млрд. лева5. Кризисен щаб за *** на София - 1,4 млн. лв.Къса памет имаме!
169
4
 
29
 
! Отговори
ив! преди 10 години
ГЕРБ са победители това е!
168
4
 
27
 
! Отговори
moni преди 10 години
Борисов винаги си е бил мн пред станишко ,но този път ще го смачка както никога!
167
5
 
9
 
! Отговори
Георги Ценов преди 10 години
До 100ичковА къде забравяш увеличаването на външният дълг с 5 МИЛЯРДА?
166
4
 
4
 
! Отговори
Георги Ценов преди 10 години
Какви са тия глупости... Не е ли ясно на всички вече че тези "социологически проучвания" са финансирани все от някого, и отразяват неговата представа за "народното" мнение...ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ, пък хората, които им вярват на тези "проучвания" (безпочвени) не знам какво съзнание трябва да имат (промито?!)