Русия вече окупира Крим, съжали Плевнелиев

Държавният глава смята, че все още има поле за преговори
Обновена: 17 мар 2014 21:09 | 17 мар 2014 20:31,
494
Русия вече окупира Крим, съжали Плевнелиев
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Булфото

Референдумът за статута на Крим е незаконен и може да промени изцяло баланса, по който оперира международното право - не само в страните от Източното партньорство, но и в много по-широк глобален контекст.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в коментар за ситуацията в Украйна и референдума в Крим. Държавният глава коментира въпроса в Лондон, където днес започна тридневното си официално посещение.

"Русия вече окупира Крим, след което си организира незаконен референдум, който противоречи на украинската конституция и на международното право", припомни позицията си Плевнелиев.

Той заяви, че това е изключително опасно и категорично неприемливо и го осъжда.

"Не може да се анексира на база на незаконен референдум и тук България трябва да има категорична позиция в подкрепа на категоричната европейска позиция", заяви държавният глава.

"Ние не искаме да се върнем в годините на Студената война. Все още политическите инструменти не са изчерпани и руската страна не е взела окончателно решение след проведения референдум. Надяваме се то да бъде в интерес на бъдещето, а не на миналото и всички да гледаме напред", каза Росен Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че все още политическите инструменти не са изчерпани и всичко е в ръцете на Владимир Путин.

"Не може да окупираш територия, част от територията на една независима държава като Украйна и под дулата на оръжията на твоите войници да организираш референдум и този референдум, който противоречи на конституцията и на международното право след това да бъде предпоставка, за да анексираш територията на някой друга държава", каза президентът и попита какво би станало, ако това отпуши вълна от подобни ситуации в други държави.

"Можем ли да очакваме, че български граждани от турски произход могат да се обадят на министър-председателя на Турция и да поискат намеса. Докъде ще го докараме, ако не спазваме елементарните международни норми?", попита риторично Плевнелиев.

"Ние сме длъжни в интерес на нашите деца, в интерес на правосъдието, в интерес на устоите на външната политика да кажем, че това, което днес Русия прави е недопустимо", заключи държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
339
1
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН ОТ МАКЕДОНИ преди 10 години
Какво ще направи комсомолеца,ако българите от Македония искат да станат Българи?
338
1
 
14
 
! Отговори
ЗА референдум преди 10 години
На референдум: Да изритаме тая --тка от заграбения пост.
337
2
 
6
 
! Отговори
Предател! преди 10 години
ОСТАВКА! Времето се стопли да се сбираме и да метем, правителство, президент, прокуратура, банки. Крайно време е да покажем на света какво е истинското значение на думата - СВОБОДА.
336
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
До Дебре дебреА ти запита ли се, кой от двата е по евтин? След като си отговориш на този въпрос, ще разбереш защо е по-добре да го внасяме от Русия!
335
1
 
9
 
! Отговори
ДИМИТЪР преди 10 години
КОГАТО НИЕ БЪЛГАРИТЕ ОСЪЩЕСТВИХМЕ СЪЕДИНЕНИЕТО НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ С ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ СЪЩО БЕШЕ В НАРУШЕНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИ ДОГОВОРИ И КОНСТИТУЦИЯТА НА ЕДНА МОГЪЩА ДЪРЖАВА...ДОРИ СВЕТЪТ НИ НАЛОЖИ САНКЦИИ И ПРАТИ КРАЛ МИЛАН ОБРЕНОВИЧ (СРЪБСКИ) ДА НИ НАКАЖЕ... СЕГА ДА ПРИЗНАВАМЕ ЛИ СЪЕДИНЕНИЕТО ИЛИ ДА ПРИЗНАЕМ ВОЛЯТА НА МИЛИОН И ПОЛОВИНА ЖИТЕЛИ НА КРИМ???
334
1
 
8
 
! Отговори
Иванчо преди 10 години
Този измамен президент и неговите изкривени разбирания за демокрация, явно той не знае, че думата демокрация означава народовластие или тоя я разбира като диктатура на щатите? А и от снощи до сега има около 400 коментара на тази статия, което значи или, че българите не правят нищо друго освен да четат новини и да пишат коментари, или тука има яко платени писачи!
333
1
 
12
 
! Отговори
Няма ли? преди 10 години
Абе няма ли някоя организация да инициира подписка за свалянето на тая лигня от поста Президент? Най-добре ще е на евро вота да избираме и президент, да не се харчат излишни пари .Този лицемер е крайно време да си поеме по пътя!
332
0
 
5
 
! Отговори
Дебре дебре преди 10 години
Купувайте газ от Иран тогава, тя е близо до нас колкото Русия, Турция внася ирански газ, защо ние да не внасяме, но пак Щатите ни пречат нали, тъпите янки и тъпите бг полички, пардон политици
331
1
 
11
 
! Отговори
националист преди 10 години
С това си изказване си вече политически труп не, че преди това не беше, ама да кажеш, че мнението на един суверен народ няма никакво значение и, че е незаконно не знам какъв трябва да си! След като приключиш с поста си след това дали някой ще те вземе и за портиер някъде?
330
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето откъде е дошло у нас правилото: "Моето си е мое, а чуждото - пак мое". Мужишки им работи.
329
2
 
8
 
! Отговори
илия преди 10 години
*** си ти Росене, Крим винаги си е принадлежал към Русия, за какви окупации приказваш бе ***, поне си замълчи да не се излагаш.
328
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руските *** не мислят за следствията, защото са готованци, на които Русия даваше България наготово.
327
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега вече всяка държава с териториални претенции към други ще бъде окуражена да "защитава" повикалите я на "помощ", с което да провежда "референдум" с 99% подкрепа. Както казваше Джугашвили "Не е важно кой гласува, а кой брои бюлетините". Един е Джугашвили, а Джуджешвили е негвият пророк.
326
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сложихме гей за президент.. От еврогейския съюз взехме само най лошото..
325
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президента трябва да защитава интересите на страната, а с това изказване, прави точно обратното !Ние нямаме президент ! Плевнелиев е просто поредния хрантутник !
324
0
 
3
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
Тебе ли да питат?
323
2
 
13
 
! Отговори
Росенчоооооооо преди 10 години
Фалшиви ме президентино, знаеш ли как се наказват предателите?Защо ли те питам, толкова *** и *** президент сме нямали.Предателите се наказват с изправяне до стената.И ти си най-големия предател на българските интереси.
322
1
 
10
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Този същия каза че в Крим хората ходили да гласуват под дулата на пушките ?!?!?
321
1
 
8
 
! Отговори
dragko преди 10 години
Само това, което е написано по-долу и изразява мнението на маса народ, е достатъчно господин Плевнелиев да се оттегли от политическата сцена!Ако има морал разбира се!
320
3
 
4
 
! Отговори
111 преди 10 години
Докато този злодей- Турция, която е между Европа и Азия не бъде унищожен Русия винаги ще бъде притисната малко или много. Всички мюсюлмани трябва да бъдат изгонени от Европа, могат да останат тези, които приемат християнстовото или поне спрат да изповядват исляма и имат самосъзнание на гражданин на страната, в кояуто живеят. А ***, *** и мелезите от такива смесени бракове заедно с белите им мъже и жени трябва да бъдат гонени без условия.