Русия вече окупира Крим, съжали Плевнелиев

Държавният глава смята, че все още има поле за преговори
Обновена: 17 мар 2014 21:09 | 17 мар 2014 20:31,
494
Русия вече окупира Крим, съжали Плевнелиев
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Булфото

Референдумът за статута на Крим е незаконен и може да промени изцяло баланса, по който оперира международното право - не само в страните от Източното партньорство, но и в много по-широк глобален контекст.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в коментар за ситуацията в Украйна и референдума в Крим. Държавният глава коментира въпроса в Лондон, където днес започна тридневното си официално посещение.

"Русия вече окупира Крим, след което си организира незаконен референдум, който противоречи на украинската конституция и на международното право", припомни позицията си Плевнелиев.

Той заяви, че това е изключително опасно и категорично неприемливо и го осъжда.

"Не може да се анексира на база на незаконен референдум и тук България трябва да има категорична позиция в подкрепа на категоричната европейска позиция", заяви държавният глава.

"Ние не искаме да се върнем в годините на Студената война. Все още политическите инструменти не са изчерпани и руската страна не е взела окончателно решение след проведения референдум. Надяваме се то да бъде в интерес на бъдещето, а не на миналото и всички да гледаме напред", каза Росен Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че все още политическите инструменти не са изчерпани и всичко е в ръцете на Владимир Путин.

"Не може да окупираш територия, част от територията на една независима държава като Украйна и под дулата на оръжията на твоите войници да организираш референдум и този референдум, който противоречи на конституцията и на международното право след това да бъде предпоставка, за да анексираш територията на някой друга държава", каза президентът и попита какво би станало, ако това отпуши вълна от подобни ситуации в други държави.

"Можем ли да очакваме, че български граждани от турски произход могат да се обадят на министър-председателя на Турция и да поискат намеса. Докъде ще го докараме, ако не спазваме елементарните международни норми?", попита риторично Плевнелиев.

"Ние сме длъжни в интерес на нашите деца, в интерес на правосъдието, в интерес на устоите на външната политика да кажем, че това, което днес Русия прави е недопустимо", заключи държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
0
 
0
 
! Отговори
германия преди 10 години
https://youtube/watch?v=ezEjykTJjVkпустнете си субтитрите
278
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е най-независимия президент на света! - от него нищо не зависи. Призна Косово?! защо не признаеш Крим? Г-н Президент, в България има само българи и да наричате говорящите българи турци е все едно да се наричат полиготите германци, англичани, испанци и... Те са родени в България, както и техните предци, така че турци има само в Турция с дълбокото си уважение към всички турско говорящи българи. Тези наши сънародници са прекрасни хора и много трудолюбиви, уважават себе си и сънародниците си.
277
9
 
2
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Крим върви по пътя на Абхазия. 20 год.след войната хората в Абхазия живеят със 100 $ ГОДИШНО.Там е пълна разруха.На Путин му трябва територия за да възстанови СССР.Той не се интересува от съдбата на местните жители.Но краят му е неизбежен.Той не се страхува от Украйна,колкото от собствения си народ.Защото номера с Киев беше изпускателен клапан.Но,докога?
276
9
 
2
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Украйна ще прекрати дипломатическите си отношения с Москва и ще национализира всички руски обекти на територията й.Става въпрос за ВТБ ,телекоми ,хотели,фабрики и заводи.Крим няма алтернатива на прясна питейна вода и ток.Затова ще бъде прекъснато подаването.
275
12
 
3
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Джон Кери съобщи ,че Япония,Германия,Англия,Холандия,Белгия,франция,Испания,Италия и Чехия могат да закупят ирански нефт през следващите 6 мес.Това решение ще мотивира Иран за отказ от ядрената си програма.САЩ освободиха 5 милиона барела нефт и цените на петрола паднаха.Газпром също понижи цената на газта в опит да запази клиентите си.Русия е бита карта след като си вкара таралеж в гащите с Крим.Само за пенсии годишно трябва да брои на на Крим 2-3 милиарда долара.
274
2
 
7
 
! Отговори
хихии преди 10 години
До Анонименбате и одрин може да си го поискаме а защо не и румънска добружа
273
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ньойският договор е с изтекла давностКрайно време е Плевнелиев да постави въпроса за Западните ни покрайниниАко е български президентТолкова ли нямаме юристи
272
2
 
6
 
! Отговори
СС преди 10 години
абе що не престанат вече с тоя Крим хората си решиха и си казаха думата ако бяха гласували 100% при този вот значи 80% щяха пак да са ЗА ако има нещо нередно ще се покаже с времето нема по голямо от човешкия вот пикам ви на м/то право, те и в венеция го референдума има пак ли Путин е виновен
271
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако хората се откажат от войните, значи са повярвали в ПЪТЯ, ИСТИНАТА И ЖИВОТА.Когато това стане, за Деница няма да има значение дали се крие или не.Тогава Деница ще покаже името си на всички хора по-цялата Земята и името му е АНТИХРИСТ!!!Само трябва да повярвате и да се откажете от войната, която скоро ще почука и на Нашата врата.Така ще направите път на истинския Боец, който ще дойде с цялата си слава за 2-ри път.В противен случай всичко ще се повтори, както и било преди и ще има 3 световна
270
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имаше референдум, наблюдаван от хиляди международни наблюдатели, включително и броенето на бюлетините. Нарушения не са докладвани от никой от тях, а резултатите са потресаващо категорични. Има ли нужда от коментар? Ако наистина имаше окупация и заплахи, хората изобщо нямаше да се помръднат да гласуват, щяха да ги влачат до урните с оръжия пред наблюдателите ли? Просто баселението там си е руско и се радва да се върне в родината, след като беше ПОДАРЕНО на чужда държава преди 50 години...
269
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Човекът чете каквото са му написали от Вашингтон, какво има да се коментира. Представете си, че утре на македонците вземе та им дойде акъла и решат да се присъединят към България... Какъв ли вой ще има от подобни Росеновци? Интересно откога в демократичния свят мирното обединение на народи и територии стана НЕЗАКОННО? Кой ги определя тези закони?
268
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо признахте косово, а сте против референдума в КРИМ.АМНЕЗИЯТА е диагноза.
267
2
 
6
 
! Отговори
Лора преди 10 години
Ей,Плевнелиев,не заблуждавай хората.Отдавна с Германия и др.държави работите за за обособяването на "Еврорегион Тракия" в изпълнение на проекта "Тракия без граници".Да бъдат премахнати границите на географската област Тракия и тя да бъде обособена като административен район в Европейския съюз,който се простира на територията на три държави - България, Гърция и Турция.До кога ще ви търпим лъжите и заблужденията.
266
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Роска Роскаааа хич те няма брато. Какви дула какви оръжия бе...гледай малко и друга телевизия да видиш какви всенародни празници са и как стари и млади се прегръщат. какви дула бълнуваш бе птеродактил ***. Хората са си руснаци и се радват. можеш ли да накараш стотици хиляди или милиони под дулата на 20 хил войници бе кретеноид. Жал ми е че имаше хора дето гласуваха за тебе...такава мишка си ити личи брато най важното. Не си никакъв мъж , мога да се обзаложа, нищо мъцко няма в теб. Срам и позор
265
3
 
7
 
! Отговори
Иво преди 10 години
До 323Путин не ви пита какво приемате, и какво не приемате смешнико.
264
4
 
20
 
! Отговори
Вагнер преди 10 години
Росене,язък че гласувах за теб...и ти си от ционистката клика!До никъде няма да я докарате така.Слушайте народа си,а не еврейските си шефчета!Путин е велик човек,вземете пример от него.Отричам се от теб и Бойко,но вие сами си го заслужихте!Нима не виждате ,че повече от половината българи подкрепяме Русия и ,че Америка стои в дъното на тази манипулация.Нека Господ ви прости,от нас прошка няма да получите!Вие сте продажници,същите сте като Станишев-евреина!Аман от вас продажници на евреите!
263
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Росине, голям камък хвърли ама годям х.. не лапай както е в старата поговоркаЗащото НИдялко Лазаров от ЯМбол всичко вижда.ТАКА Е.ТАКА Е.
262
4
 
11
 
! Отговори
St. John Red преди 10 години
Тоя *** случайно стигнал до президент на републиката, не е ли крайно време да си сьбере фустата и дим да го няма при офшорките му?! Крайно нагло и безочливо изчадие!
261
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей , *** ! Този гръцки *** -продажник може да ти е президент на теб и останалите герберски *** , но не е такъв за достойните българи !
260
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** безроден ! Ти географията не знаеш, съмнявам се , че и историята ти е ясна , а си даваш мнението , *** смешен ! Утре ще бъдеш представен на кралицата като българския шут-*** ! Стой си там , или по-добре при господарите ти в САЩ , да си ги разсмиваш !