Русия вече окупира Крим, съжали Плевнелиев

Държавният глава смята, че все още има поле за преговори
Обновена: 17 мар 2014 21:09 | 17 мар 2014 20:31,
494
Русия вече окупира Крим, съжали Плевнелиев
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Булфото

Референдумът за статута на Крим е незаконен и може да промени изцяло баланса, по който оперира международното право - не само в страните от Източното партньорство, но и в много по-широк глобален контекст.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в коментар за ситуацията в Украйна и референдума в Крим. Държавният глава коментира въпроса в Лондон, където днес започна тридневното си официално посещение.

"Русия вече окупира Крим, след което си организира незаконен референдум, който противоречи на украинската конституция и на международното право", припомни позицията си Плевнелиев.

Той заяви, че това е изключително опасно и категорично неприемливо и го осъжда.

"Не може да се анексира на база на незаконен референдум и тук България трябва да има категорична позиция в подкрепа на категоричната европейска позиция", заяви държавният глава.

"Ние не искаме да се върнем в годините на Студената война. Все още политическите инструменти не са изчерпани и руската страна не е взела окончателно решение след проведения референдум. Надяваме се то да бъде в интерес на бъдещето, а не на миналото и всички да гледаме напред", каза Росен Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че все още политическите инструменти не са изчерпани и всичко е в ръцете на Владимир Путин.

"Не може да окупираш територия, част от територията на една независима държава като Украйна и под дулата на оръжията на твоите войници да организираш референдум и този референдум, който противоречи на конституцията и на международното право след това да бъде предпоставка, за да анексираш територията на някой друга държава", каза президентът и попита какво би станало, ако това отпуши вълна от подобни ситуации в други държави.

"Можем ли да очакваме, че български граждани от турски произход могат да се обадят на министър-председателя на Турция и да поискат намеса. Докъде ще го докараме, ако не спазваме елементарните международни норми?", попита риторично Плевнелиев.

"Ние сме длъжни в интерес на нашите деца, в интерес на правосъдието, в интерес на устоите на външната политика да кажем, че това, което днес Русия прави е недопустимо", заключи държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кажете на тоя ***,че Крим е на Русия.Не вижда ли радостта на народа?Тоя *** не се интересува от народа.
298
0
 
5
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
До Анонимен 365Да, каза го същото нещо.Да, оплюхме, защото е мишка!Статията е "Референдумът в Крим е незаконeн, смята Орешарски" от 14 мар 2014 20:01.Ако намериш един положителен коментар, пиши да го обсъдим.Преди да напишеш някоя глупост, проверявай!
297
1
 
11
 
! Отговори
Танк преди 10 години
Абе ***,я се крий там,откъдето си излязъл...ти и за говорител на партията си и на Америка не ставаш за което са те поставили там
296
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнелиев първо да си изясни кой е Олег Тягнибок, колко от неговите фашисти имат министерски постове в сегашното украинско правителство, каква им е идеологията и после ще може да си обясни защо украинските руснаците не искат вече да са в Украйна.След което действията на Путин ще му станат малко по-разбираеми.
295
1
 
16
 
! Отговори
МРАВКА преди 10 години
ТОЯ СЕ ИЗЯВЯВА КАТО ГОВОРИТЕЛ НА АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО.ТИ НЕ СИ БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ.ТИ СИ ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ.И ГЛУПАВИЯТ Е УМЕН КОГАТО СИ МЪЛЧИ ,НО ТИ НЕ ПРЕСТАВАШ ДА НИ ИЗЛАГАШ ПРЕД СВЕТЪ.УСЪРДНО РАБОТИШ С УСТАТА СИ ВЪВ ВРЕДА НА БЪЛГАРИЯ.
294
1
 
16
 
! Отговори
ВВП преди 10 години
Това педрило да се скрива и да не се показва повече пред живи хора.
293
1
 
9
 
! Отговори
nina преди 10 години
Прочетете историята. Тази част е подарена на Украйна от Хрусчов. Така че, тя си е руска. А Киевска Рус да не забравя, че е единствената от съюзните републики говори "почти руски".Защо ли?!
292
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия не е окупирала Крим! Според договорите и съглашенията си с Украйна, Русия има право на 25000 хилядно военно присъствие в Крим! Не баламосвайте хората!
291
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
toq palq4o se e vzel mnogo na seriozno ,gospodin prezident skoro nqma da ste prezident !!!!xixxiixix do sega nesme imali tolkova gnusen i mazen i prost prezident jalko
290
0
 
14
 
! Отговори
Бръмбар преди 10 години
О Педя.... колкото си нещастен.Поне да можеше жена си да оправяш,а ти се вреш и душиш кучите зад..ции виеш на умряло.Но всеки народ си заслужава своите управници!!!!
289
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Момчета, къдя бяхте по форумите вчера, когато същото каза и премиера? Срихте се, като мишки! Къде ви е обективността? Не ви интересува какво е казано, а кой го е казал! Засрамете се!
288
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гнусен еничарин
287
1
 
14
 
! Отговори
Ъц преди 10 години
бай Иван---САЩ и особенно ЕС е тясно обвързан с Русия, даказаха го призивите на американския и европейски бизнес , който е против икономическите санкции срещу РФ и пряко ще бъде засегнат от тях.За 20 г. глобализация, бизнеса на западна Европа и САЩ тясно се обвърза с този на РФ - борба за пазари и ресурси.Що се касае до сферите на "влияние", то по агресивна политика от тази на САЩ - няма.РФ има пълното морално основание да защити своите исторически интереси и своите граждани.
286
13
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
До КалиткоДва реда написа,четири правописни грешки допусна.Прав си,овчарче Калитко.Всичките комунисти взети заедно представляват еманацията на КАЛИТКО.Досега в този сайт разбрах,че русофилите са само пенсионери и недоказали се охранители.
285
5
 
3
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
До АнонименЗащото в Косово имаше етническа чистка....
284
2
 
28
 
! Отговори
Калитко преди 10 години
Наглото помаче да не говори от наше име ,а ако иска да вика Тивата,Цвтко и козела Паси за да правят сФирки на Обама и Барозу и шпакли на Меркел.
283
0
 
2
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
До Анонименразбрахме,че турци има в Турция,българи в БГ,но не разбрахме къде има ***...И ако турците и *** са българи,означава ли това,че българите са турци и ***?Защото,ако А е равно на Б,то и Б е равно на А.Просто попитах...Отговори !
282
15
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Русия е изолирана тотално политически и в голяма степен икономически.Само 3 държави са я подкрепили досега.Това са КНДР,Сирия на Башар Асад и Венецуела.Дори и Китай се въздържа.Трябва света да бойкотира руските фирми,в частност за БГ това са Лукойл,Газпром,Виваком,Булгартабак,Корпоративна Търговска Банка.
281
5
 
3
 
! Отговори
hffty преди 10 години
До азНе разбирам защо президента е виновен затова че ти не се размножаваш!Правете деца,а не възхвалявайте Путин.
280
0
 
0
 
! Отговори
л преди 10 години
До германияyoutube/watch?v=ezEjykTJjVk