Русия вече окупира Крим, съжали Плевнелиев

Държавният глава смята, че все още има поле за преговори
Обновена: 17 мар 2014 21:09 | 17 мар 2014 20:31,
494
Русия вече окупира Крим, съжали Плевнелиев
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Булфото

Референдумът за статута на Крим е незаконен и може да промени изцяло баланса, по който оперира международното право - не само в страните от Източното партньорство, но и в много по-широк глобален контекст.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в коментар за ситуацията в Украйна и референдума в Крим. Държавният глава коментира въпроса в Лондон, където днес започна тридневното си официално посещение.

"Русия вече окупира Крим, след което си организира незаконен референдум, който противоречи на украинската конституция и на международното право", припомни позицията си Плевнелиев.

Той заяви, че това е изключително опасно и категорично неприемливо и го осъжда.

"Не може да се анексира на база на незаконен референдум и тук България трябва да има категорична позиция в подкрепа на категоричната европейска позиция", заяви държавният глава.

"Ние не искаме да се върнем в годините на Студената война. Все още политическите инструменти не са изчерпани и руската страна не е взела окончателно решение след проведения референдум. Надяваме се то да бъде в интерес на бъдещето, а не на миналото и всички да гледаме напред", каза Росен Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че все още политическите инструменти не са изчерпани и всичко е в ръцете на Владимир Путин.

"Не може да окупираш територия, част от територията на една независима държава като Украйна и под дулата на оръжията на твоите войници да организираш референдум и този референдум, който противоречи на конституцията и на международното право след това да бъде предпоставка, за да анексираш територията на някой друга държава", каза президентът и попита какво би станало, ако това отпуши вълна от подобни ситуации в други държави.

"Можем ли да очакваме, че български граждани от турски произход могат да се обадят на министър-председателя на Турция и да поискат намеса. Докъде ще го докараме, ако не спазваме елементарните международни норми?", попита риторично Плевнелиев.

"Ние сме длъжни в интерес на нашите деца, в интерес на правосъдието, в интерес на устоите на външната политика да кажем, че това, което днес Русия прави е недопустимо", заключи държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнелиев отивай да освобождаваш КРИМ, стига говори льольо .
258
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кризата в Украйна е провокирана от властите в САЩ, а действията на руското ръководство по отношение на събитията в Украйна са разбираеми и прогнозируеми, заяви екс-шефът на канцеларията на бившия държавен секретар на САЩ Колин Пауъл - Лоурънс Уилкерсън."Мисля, че наивните действия на САЩ както в Грузия, така и в Украйна, способстваха за предизвикването на сегашната криза. Президентът (на Русия Владимир) Путин в тази ситуация не е безупречен, но аз прекрасно разбирам действията му"
257
4
 
11
 
! Отговори
НЯМА СОЦ. АНКЕТИ преди 10 години
за това недоразумение. Защото ще му лъсне голия ***, че никой не го уважава. Крият резултатите продажните медии.
256
6
 
31
 
! Отговори
антимутра преди 10 години
А, ти законен ли си *** мутро? Как те натрапиха теб на българския народ, като даже и жена ти не те иска?
255
7
 
21
 
! Отговори
аз преди 10 години
Роскаааа, при 85% активност, 95% са гласували за присъединяването! Ами да, ако гражданите с турско самосъзнание в Кърджали примерно станат 95%, са в правото си да решават към кой да се присъединят! А ти, вместо да се правиш че ти пука, по-добре се бори да не станат мнозинство. Но вие с нищо не стимулирате размножаването на българите. И ако някой ден в България се заформят автономни области, за това няма да е виновен Путин, а ти ....утьо Герберастов!
254
7
 
11
 
! Отговори
красив и богат преди 10 години
А можеше да си купиш едно имотче на Кримското крайбрежие? Макар че имаш време да поокрадеш туй онуй от простия народец. Всъщност парите мирис нямат, нали Роско?
253
6
 
20
 
! Отговори
надежда преди 10 години
На този няма да му мигне окото да ни вкара във война. Ето какви шушумиги понякога са решавали съдбата на обикновения човек. Боже, не позвавам войната, но днес ни посочваш кои са военнолюбците и какво ни мислят. А плъховете са си подготвили тихи кътчета някъде на слънце!
252
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Офшорника е продажен *** с излъчване на плъх!Алчен и отблъскващ.И да не ходи в Англия , че ще бъде най-големия *** в двореца на кралицата.
251
5
 
22
 
! Отговори
До 298 преди 10 години
По-добре руски, от колкото турски *** измислен
250
6
 
27
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Само заради това изказване трябва да го изхвърлим този льольо....
249
5
 
19
 
! Отговори
атанас преди 10 години
Този *** дори данъците си не плаща в България, тръгнал от наше име да говори. Миналото лято организираше подмолно преврат и като не сполучи, се на.ра от яд! Ако някой му уйдиса за предсрочни избори да яде на Муро к.ро!
248
4
 
26
 
! Отговори
yy преди 10 години
Браво на Путин! Плевнелиев е смешен . Никакво достоинство. Ако американците му кажат ще ни продаде без да му мисли.
247
5
 
14
 
! Отговори
Patriot преди 10 години
Ei Mi6ko prokleta Plevnevliiska dolna, korumpirana ... Smart za tebe samo PREDATEL mrasen. Ti si gnusna vonq6ta podloga na EU and US interesi.
246
33
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на президента ни! Подкрепям неговото мнение. Като се завърна след 20 години в БГ, ако се върна, а не съм в новата държава Венеция- ще гласвам за него. А пък умниците тук да духат супата!
245
5
 
26
 
! Отговори
А преди 10 години
Този *** какво се изказва? Бегай легай Росенчо, дори Тамбокту нямат толкова смешен президент!
244
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя па нашия се обади и той барабар петко с мъжете хахаа само една дума МИШКА. Впрочем някой да го е виждал да се изказва без да чете от листче , че аз не съм го виждал
243
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турците-българи от България могат и да получат някакво внимание от президента на Турция, но българите в Турция какво ли да очакват от настоящия бг президент, ако рекат да поискат солидно бг у-ще там. Или новинарски емисии на бг език по турските радиа и ТВ?
242
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин ще яде кокъла най-накрая! Вярвате ли, че украинците ще си седят мирни по домовете и ще гледат как им взимат територии? Целият свят осъжда тази агресия, само нащите форумци в Днес.бг са ЗА! НЕ СЕ ВАЙКАЙТЕ, ЧЕ НЯМАТЕ ПАРИ ИЛИ, ЧЕ ВИ ТЪПЧАТ. Всеки народ си заслужава участта, която си е изградил.
241
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пак да спомена любимия израз на българския бизнесмен:Всички имахме равно начало.Тези хора наистина си мислят,че са си спечелили парите заслужено.Те смятат ,че са по-висша категория и имат морално право да ни управляват.Същото е и отношението на успешните западни държави спрямо България.Изобщо правото е на страната на богатите освен в редките случаи на революции.
240
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мaле кви шaмaри ще яде тоя, кaто рaзбере женa му, че е говорил без дa я питa