Работата по "Южен поток" ще е прозрачна, уверява Стойнев

"Готови сме да се споразумеем с ЕРП-тата, но искаме парите да се върнат в НЕК"
Обновена: 29 мар 2014 20:25 | 29 мар 2014 17:19, Веселина Йорданова
66
Работата по "Южен поток" ще е прозрачна, уверява Стойнев
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БулФото

Над „Южен поток” продължава да се работи, увери енергийният министър Драгомир Стойнев в Хасково.

Говореше се, че БСП забатачва работата, а това не е така. За нас той е важен, стратегически, ще създаде над 5000 работни места. Ще бъде реален стимул за икономическия растеж, коментира министърът, цитиран от „Фокус“.

Министърът заяви още, че този проект ще се случи по европейските правила и няма да нарушава европейското законодателство.

Още по темата
„Работата ще продължи, това трябва да стане по най-прозрачния начин. В крайна сметка не бе направено нищо по него, докато не дойде това правителство“, каза още Стойнев.

По отношение на готвени законови промени, които касаят „Южен поток“, министърът каза, че се подготвя отговор до еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер.

 „Аз исках да бъде уведомен, след като имаме цялостен проект, за да се знае какво ние предлагаме и как променяме законодателството. Този законопроект може да бъде изменен значително, но ще го информирам за нещо, което още не е влязло в пленарна зала. Това решение бе взето по предложение на България, подкрепено от Австрия, Словения, Гърция и др.

Искахме тази работна група, водена от ЕК, съвместно с групата от руска страна, да разрешат регулаторния регламент, а не всяка държава да преговаря с Русия и да решава проблема на парче. Затова според нас не противоречи на европейското законодателство“, смята Стойнев. Министърът каза още, че няма притеснения и че парламентът решава какъв ще бъде крайният вариант на внесения законопроект.

Стойнев не се притеснявал и за инвестиционния проект в района на Карадере. „Дали ще се осъществи, зависи от екологичната оценка и българското законодателство”, каза още министърът на икономиката.

Енергийният министър е подписал заем към „Булгаргаз” за 120 млн. лева. С тези пари трябваше да се подпомогне дружеството, за да се подпомогне „Топлофикация”. Държавата пое отоплителния сезон на софиянци, каза той.

Министърът коментира и процедурата по отнемането на лицензиите на електроразпределителните дружества, които отказаха да платят на НЕК с аргумента, че прихващат свои разходи.

„Темата за ЕРП-тата е важна и значима. Становището на ДКЕВР е, че към 7 април ще гледат и ще предприемат мерки към ЕРП-тата. Ние сме готови на споразумение, но ние искаме парите да се върнат в НЕК“, каза той.

„Всеки трябва да бъде равен пред закона, законът важи равно за всички, за никого няма да се прави компромис. Този, който е изряден, ще получи пълната подкрепа на държавата“, категоричен е Стойнев.

По думите му задълженията на ЕРП-тата за управлението на ГЕРБ се равняват на 2.5 млрд. лева. „Сега, когато се опитваме да оправим системата, когато изнасяме електроенергия, те дават акъл как да оправим техния проблем, който се превръща в голям скандал, но ние вина нямаме. В момента, за да работят ВЕИ-тата, трябва да се изключват блокове в централите и това струва 300 хил. лв.”, допълни министърът на икономиката и енергетиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вие всичко правите прозрачно. Само непрозрачно крадете е приписвате измамните си действия на други. Разсипахте България и я затиснахте с корупция. Отвратихте народа си от вас и го пратихте целогодишно за гъби, за да се откаже от най-важното си гражданско право в този живот - да дава гласа си за истински промени и истинска демокрация. Четете законите, както дяволът чете евангелието и винаги си намира "другари", с които да ги четете по този начин, за да опазите заедно открадените от народа милиони
45
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 10 години
престъпление към хората е да назначиш на толкова висока и отговорна длъжност този слабоумен пелтек.хаосът който създава в енергетиката ще струва още милиарди на държавата и после пак герб, синода, мюфтийството и световния заговор ще бъдат виновни.а истината е че тец1 и тец 3 в марица изток които са уж американски но са си собственост на другарчетата на р.овч не работят заради топлата зима, но по догвор им се плаща сякаш работят.По 2000 мвата на час.Това е истината, която крият от народа.
44
1
 
6
 
! Отговори
до Владимиров преди 10 години
Не знам какъв ток е намалил Стойнев, ама сметката ми за ток за януари и февруари е значително по-висока от миналогодишната, въпреки че беше по топло времето.
43
1
 
8
 
! Отговори
:-) преди 10 години
Само с лозунги не става.Комсомолец-некадърник.Оставка!
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Той каза и ние сляпо му се доверихме. Прозрачност е второто му име... За съжаление Крадльо е фамилията му...
41
1
 
5
 
! Отговори
ivan преди 10 години
С такива "достойни" министри не ни трябва т врагове.Той ще и прецака, при това сам и докрай ще си вярва.
40
13
 
1
 
! Отговори
Тракиец преди 10 години
Много критики пое Стойнев, но с днешна дата можем да кажем, че е един доста добър и успешен министър.
39
13
 
2
 
! Отговори
Zikko преди 10 години
Министър Стойнев доказва, че е човек, който мисли за хората.
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този комсомолец още не е разбрал, че Европа трудно ще позволи да бъде рекетирана чрез топлата връзка наречена "южен паток".
37
12
 
2
 
! Отговори
Слави преди 10 години
Успех на министъра във всички негови начинания.
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-правилното е Южен Паток!
35
13
 
2
 
! Отговори
Vladimirov преди 10 години
Откакто Стойнев е министър, тока се намали, това не се е случвало през последните 25 години.
34
12
 
2
 
! Отговори
Нейков преди 10 години
Стойнев е един добър министър.
33
2
 
11
 
! Отговори
EU преди 10 години
Скрий се ***!!!
32
4
 
3
 
! Отговори
Паток преди 10 години
Южний паток не че да го буде освен между гръцко пристанище и България. Виж до Крим може и да стигне.
31
13
 
2
 
! Отговори
St. John Red преди 10 години
До бат салиЗа ЕРП-тата питай и.д. съпруг на президентшата. Той ги отбира тия работи.
30
3
 
8
 
! Отговори
аха преди 10 години
До Анонимен45e еее ,голяма класа ,няма що , говори като дружинен председател
29
4
 
18
 
! Отговори
х преди 10 години
Плеснете му един европейски шамар на тоя ***, бе ! Да се опомни каде се камира !
28
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***!!! Твоята оставка ще е първа.
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мама ви проста българска, *** долни! Заслужавате си мизерното положение даже ви е малко. Изметта на света!