САЩ изпращат топдипломат у нас заради Украйна

Очаква се да се обсъждат по-твърди ходове спрямо Кремъл
Обновена: 30 мар 2014 11:18 | 30 мар 2014 07:57, Елка Василева
605
САЩ изпращат топдипломат у нас заради Украйна
Виктория Нюланд. Снимка: Reuters

Топдипломат от САЩ идва на изненадващо посещение у нас. Дясната ръка на президента Барак Обама по европейските въпроси - Виктория Нюланд, ще се срещне на четири очи с премиера Пламен Орешарски утре, пише в. „Стандарт“.

 Помощник-държавният секретар на САЩ за Стария континент и Евразия ще се срещне и с външния министър Кристиан Вигенин. Възможностите за по-твърди ходове на България спрямо Кремъл заради кризата в Украйна и присъединяването на Крим към Русия ще бъде една от основните теми на разговорите, съобщават източници на вестника.

Още по темата

Според официалното съобщение на Държавния департамент по време на срещата ще се обсъждат и развитието на икономическо партньорство между двете страни, както и усилията на България за енергийна диверсификация.

Нюланд пристига у нас веднага след посещението си в Кишинев. Там тя ще се срещне с високопоставени представители на правителството на Молдова, с които ще обсъди "двустранни и други външнополитически въпроси, сред които стратегическия диалог САЩ - Молдова, енергийна и икономическа подкрепа". На 1 април Нюланд пристига в Брюксел. Там тя ще се присъедини към Джон Кери на срещата на външните министри на НАТО.

В момента САЩ настояват за въвеждането на по-строги икономически санкции срещу Русия след присъединяването на Крим, докато ЕС като цяло, както и отделни страни членки, демонстрира нежелание за подобна инициатива, опасявайки се от негативни последствия за собствените си икономики.

Dnes.bg припомня, че през февруари Виктория Нюланд трябваше да се извини на ЕС, след като изтекъл в YouTube запис на неин телефонен разговор разкри неин обиден коментар по адрес на Евросъюза във връзка с украинската криза. "Майната му на ЕС" (Fuck the EU), казва Нюланд в разговор с посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят. Двамата дипломати обсъждат как да се уреди украинската политическа криза.

В разговора тя споменава името на Робърт Съри, номиниран от ООН за специален пратеник за Украйна. "Този тип, този Робърт Съри ще свърши страхотна работа, за да се уредят нещата", казва Нюланд и допълва, че е добре, че ООН ще помогне по този начин за уреждане на нещата в Украйна. Тук тя вметва обидния коментар по адрес на ЕС.

Освен това Нюланд казва на Паят, че не смята, че бившият световен шампион по бокс и настоящ опозиционен лидер Виталий Кличко трябва да участва в следващо правителство на Украйна. "Не смятам, че Клич (Кличко) трябва да влиза в правителството. Не мисля, че е необходимо. Не мисля, че е добра идея", казва Нюланд. Тя добавя, че според нея друг украински опозиционен лидер - Арсений Яценюк има нужния икономически и управленски опит за участие в украинското правителство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


605
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
0
 
22
 
! Отговори
Атанасов преди 10 години
Тази Нюланд какво беше казала за ЕС?!Дипломат, даже топ:))
335
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен--451 ;Вън Русофило комунистите от БЪЛГАРИЯ,.Отивайте на майната си и не се връщайте Червена чума
334
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски, не се огъвай под натиска на САЩ! Гледай интересите на България - а те са да не се развалят отношенията с Русия заради американските интереси в Украйна!
333
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
diktatorite ot moskva zagubiha mnogo...
332
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До все още"Който казва *** the EU, той казва *** Bulgaria. Доколкото ми е известно, ние все още сме член на ЕС! "nali iskate da izlizate bre momko :)znachi taia e ot vashta partia , ne shte evrogeiski cennosti...
331
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Yankee, go home ! Идва, за да извие ръцете на нашите нагаждачи за поредно смачкване на България! Да си ходи веднага! Вива Русия!
330
6
 
34
 
! Отговори
морски преди 10 години
ЕС отдавна е мъртъв,само че българските празноглавци още не са го разбрали.Слава на Русия/
329
26
 
4
 
! Отговори
ЕС! преди 10 години
" Болшинството" нa руските *** всички го видяхме нa русофилитичния референдум зa белеНЕ! 20% от имaщите прaво нa глaс учaствaхa, от тях 40% ПРОТИВ рускaтa центрaлa!
328
22
 
1
 
! Отговори
ЕС! преди 10 години
Nuland Welkome to Bulgaria, 80% of bulgarian people lakes you, and USA! USA, EUROPE, AND NATO FOREVER!!!
327
3
 
25
 
! Отговори
дин от мнозинството преди 10 години
Nuland, over 80% of people in Bulgaria like Russia and hate USA ! Remember this forever !Нуланд над 80% от българите харесват Русия и мразят САЩ! Запомни го завинаги!
326
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно от лицата на Сатаната идва в България.Дано нашите политици устоят на атаките и.
325
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
YANKEES GO HOME ! LEAVE BULGARIA ! (американци ,вървете си у вас, напуснете България!)
324
0
 
14
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Приятели, не спорете...Крим е автономна република със собствен Парламент и Правителство..., и още не е окупирала съседната и Киевска област...!!!- Кримските жители, АКО ИСКАТ ЩЕ СА В СЪСТАВА НА РУСИЯ..., макар че могат да поискат и да са в състава на България..., където са били по време на кубратовата Стара Велика България (заедно с Русия и Украйна)... Въпроса е:- Ако Путин ги приеме в Русия, дали ще поиска Кримската република да влезе в Русия заедно със северната и Киевска провинция!?!?!Но най-добре е - Да правят референдуми и да се връщат в България... - Ще ги приемем
323
1
 
19
 
! Отговори
eve1 преди 10 години
YOU ARE NOT WELCOME IN BULGARIA MRS VICTORIA NULAND !!!
322
33
 
4
 
! Отговори
ЕС! преди 10 години
Всъщност руските ***, зaвинaги вън от Европa, укрaинците тaкa ви го н...хa, че ще ви боли поне век и половинa! Слaвa нa Яценюк, Кличко и Тягнибок!!!
321
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВЪН АМЕРИКАНЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ!!!
320
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВЪН АМЕРИКАНЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
319
35
 
4
 
! Отговори
ЕС! преди 10 години
Ние сме съюзници нa Aмерикa, нямa нищо по- нормaлно от подобно посещение. Aщън е сериозен дипломaт, дaно повдигне и въпросa зa шистовия русофилско- гaзпромски " морaториум" и неговото премaхвaне! Спре ли руския шaнтaж в бг. енергетикaтa с руските *** тук е свършено! Слaвa нa СAЩ, ЕС, и НAТО! Те сa гaрaнт, че русия ще гние в кочинaтa си во веки. Aмин!
318
3
 
30
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Съжалявам украинския народ. 1. Бандеровските ФАШИСТИ тренирани от ЦРУ в Полша и Литва реват и се оплакват Бият ни!2. Лидерът на Десния сектор Диитрий Ярош е поискал терористите от Ал,Кайда в Чечения начело с Доку Умаров да започнат атентати в Русия!! И какво изплува След Афганистан, Африка и Сирия ЦРУ и Ал,Кайда пак са в един отбор!!!3. Така става, когато оставяш няколко хиляди дрогирани *** да ти решават съдбата. Дано украинците по-бързо САМИ натирят метежниците и самозваното им правителство, за да проведат избори за нормално управление..
317
1
 
24
 
! Отговори
недоволен преди 10 години
Това не е топдипломат а е топовца. Г-жа "*** the EU", само ограничен човек може така да се изразява, дипломатите имат по-обигран език.