Ако в петък няма кворум, вотът остава за другата седмица

Аз и кабинетът ще бъдем в НС, обеща Миков
51
Ако в петък няма кворум, вотът остава за другата седмица
Снимка: БТА

Ако в петък, за когато е насрочено заседанието на парламента за дебата по внесения от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството за провал в енергетиката, няма кворум, председателят на Народното събрание Михаил Миков няма да насрочва ново извънредно. Това съобщи самият Миков във Видин.

При това положение разискванията по вота ще се проведат следващата седмица, когато депутатите вече ще имат редовни заседания от 28 май.

„В петък аз ще бъда в парламента, министър-председателят и кабинетът също и ще изчакаме да видим народните представители“, коментира Миков.

Още по темата
Той призна, че функционирането на парламента наистина е затруднено и трудно събира кворум.

Именно поради тази причина депутатите решиха да няма заседания по време на предизборната кампания, припомни Миков и добави обаче, че законът е закон и сроковете са срокове, заради което насрочи извънредно заседание, след като от опозицията внесоха специално искане за това.

Той обясни, че е свикал заседанието в същинския край на кампанията, за да може народните представители, които активно участват в нея, да организират присъствието си в парламента.

"Очевидно внасянето на този вот на недоверие и  желанието за неговото разглеждане на извънредно заседание в последната седмица е свързано пак с някаква друга цел, а не с целта да се дискутира, да се потърси отговорност за темата, която формално е предмет на внесения вот на недоверие, т. е. възниква големият въпрос за използването на парламентарните средства за непарламентарни цели, а за политически цели, за предизборни”, заяви председателят на Народното събрание, цитиран от "Фокус".

Той припомни, че е трайна практика, когато предстоят избори, да има период от 10-15 дни, в които парламентът не заседава.

Според него това се налага поради две причини, едната е да не се злоупотребява с работата на Народното събрание и втората - да могат народните представители, които са преди всичко политици, да участват активно в кампанията в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
5
 
! Отговори
Тъй рече Буда! преди 9 години
който кворум не прави, от кворум умира
2
2
 
15
 
! Отговори
истината преди 9 години
С две думи-вот няма да има ,а направо предсрочни избори !!
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, тази снимка вече ми развали настроението !