Чакаме дискусия за членството ни в Шенген още есента

Вигенин: Ние на практика работим в този режим
22
Чакаме дискусия за членството ни в Шенген още есента
Кристиан Вигенин и Марко Контичели. Снимка: БТА

В рамките на италианското председателство е време да бъдат взети съответните решения за членство на България в Шенген, смята външният министър Кристиан Вигенин.

Той отбеляза, че присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство е важен въпрос за нас, по който очакваме продължаването на активните дискусии с европейските ни партньори още през есента на тази година.

Още по темата
„България споделя голяма част от тежестта за защита на външните граници на ЕС. В контекста на увеличен миграционен натиск върху външните граници на Съюза страната ни доказа, че е сериозен и надежден партньор, който изпълнява всички отговорности на Шенгенска държава-членка“, изтъкна министърът.

По думите му ние на практика функционираме в подобен режим и сме изпълнили критериите за членство.
Италия пое от днес след Гърция председателството на ЕС. Министърът подчерта, че за нас е важно през следващия мандат на европейските институции да предотвратим фрагментация и разделение вътре в ЕС.

Заедно с посланика на Италия у нас Марко Контичели Вигенин участва в организираната от "ПанЕвропа - България", съвместно с Атлантическия клуб, публична лекция на тема "ЕС по време на италианското председателство и къде е България".

Вигенин изтъкна, че подкрепяме намеренията на италианското председателство да постави сред основните си приоритети борбата срещу нелегалната имиграция, охраната на границите на ЕС и прилагането на общата европейска политика за убежище.

Растежът се възстановява, но безработицата остава на рекордно високи равнища, имаме повече от 26 млн. безработни в ЕС, посочи посланик Марко Контичели, очертавайки контекста, в който Италия поема председателството на Съюза.

Дипломатът открои също риска от бедност и социално изключване, енергийната сигурност, миграционния натиск и евроскептицизма. Контичели открои три приоритета на започващото председателство - растеж и заетост, права на гражданите, глобалната роля на ЕС.

В отговор на въпрос за проекта "Южен поток" посланикът посочи, че Италия продължава да го подкрепя и се надява на реализирането му, но при спазване на европейските правила.

По отношение на приемането на България в Шенген, Контичели отбеляза, че има готовност разширяването на Шенген да бъде върнато отново в дневния ред на ЕС.

Винаги сме казвали, че необходимите условия за разширяване на Шенгенското пространство към България и Румъния са изпълнени, но окончателното решение изисква единодушие, отбеляза посланикът и добави, че ще се работи с българската страна и с другите държави членки, за да се достигне до общо решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
щирлиц преди 9 години
Ааа,съкратихте ми сочната част от коментара,ама карай-и така става.
16
2
 
0
 
! Отговори
Вонящи крака преди 9 години
България в Шенген...хе хе.. хуморески
15
0
 
2
 
! Отговори
щирлиц преди 9 години
Сега какво трябва да затриете,за скапаната еврозона?Армията я съсипахте отдавна,затворихте блоковете на Козлодуй,скапахте образование и здравеопазване...
14
0
 
1
 
! Отговори
ant преди 9 години
До Рosen Aко мога ще ти сложа още 10 минуса. От една страна е световна политика влизането на България в Шенген, особено след събитията в Украина , а и Южен поток им трябва на Европа , от друга Ченген не командват света и от трета може примерно да се напише ШЕНГЕН ИКОНОМИСТ АДВОКАТ
13
1
 
1
 
! Отговори
ined преди 9 години
Какво мр интересува Шенгенарника и кой го работил ***?!
12
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз подкрепям Борисов, защото беше първия, повдигнал дела срещу крадци с депутатски имунитет. Ако спре да го прави, ще спра да го подкрепям. Сега трябва да вкара в затвора няколко прокурори, съдии и висши полицаи, да довърши започнатото с политиците и с това ще доведе до надежда за България. Ако не го направи - да си ходи предсрочно.
11
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз нещо не забелязах Боко да е умрял. Колкото и да се иска на червената *** да е така. Морала и идеализма в Българската политика бяха разрушени от комунистите и Костов. Борисов се опита да пооправи положението - спря политическите чадъри, започна първите дела срещу крадците и мошенниците в политиката, но видяхме как червената съдебна система забогатя още повече, рекетирайки и пускайки няколко червени политически фигури, с което затвърди усещането за безнаказаност в БСП.
10
3
 
4
 
! Отговори
оффффф преди 9 години
кви са тия *** които избираме бе хора-1 -бяха сините-оказаха се долни крадци,клеветници и агенти по управленията2-върнаха се някви червени с идеали-пираните и собствените им ново богаташи ги изядоха3-доиде се ерата на ваньо костов-тоя разказа играта на демокрацията4-после доиде месията станахме царедворци=но царя се оказа паун5-после простотията и неграмотноста узбуя=роди се боко велики6- като се роди така и умря -появиха се плюещите по него и верните слуги7-абе кво искате реално
9
0
 
11
 
! Отговори
йованчо преди 9 години
Хи хи - условията сме били изпълнили! Затова ли ония шалварестите и забулените влизат откъдето им скимне през границата и вече са сигурно 50-60 000?
8
10
 
7
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Айде, другарите. Пак изпълзяхте от змийската дупка "*** 20" и налазихте форума. Как е бизнеса, добре ли печелите от тарифите на Кутев? Като не ви харесва в ЕС, напускайте. Като не искате в Шенген, хващайте влака за Русия и да ви няма. Ние, разумните демократични българи, искаме да се развиваме в западния свят с белите държави, а не с азиатските диктатури. Взимайте заплатата от Кутев, купувайте билет до Москва и прав ви път към бленуваната матушка русия. Носете си кожуси, че зимата е студено.
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв шенген бе, еврогейската *** се разпада.
6
6
 
13
 
! Отговори
681 преди 9 години
Цъфнахме у ЕС-а сега ще чакаме и да вържем у Шенгеня!
5
6
 
9
 
! Отговори
комит преди 9 години
не щеме ний шенгени не щеме и чуждите пари .искаме си наще за светли бъднини
4
6
 
3
 
! Отговори
РОСЕН преди 9 години
ЧЕНГЕН ШЕНГЕН ПОЖАРНИКАР
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗА ИЗРАСТВАНЕТО НА ЕДИН ЧЛЕН Е НУЖНО ДА БЪДЕ ПРЕХВЪРЛЯН ОТ УСТА НА УСТА
2
1
 
15
 
! Отговори
Разработен преди 9 години
Какво ще прави Вигенин сега? Кротката службичка свършва! Вероятно Станишев ще го назначи иконом в имението си в Швейцария. Ще отговаря и за джакузитата в кокетната турска баня там.
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Факайте се и вие и скапания в съюз в който българите не се чувстват съюзници,а бели роби.факайте се с фалшивите си ценности,а тука хора с пи над 30год.стаж,мизерстват с по 150? пенсия.проклети да сте