Орешарски няма да се занимава повече с политика

Премиерът против актуализация на бюджета
Обновена: 9 юли 2014 21:09 | 9 юли 2014 19:17, Анисия Иванова
194
Орешарски няма да се занимава повече с политика
Пламен Орешарски. Снимка БТА

Премиерът Пламен Орешарски не намира основания за актуализация на бюджета на Здравната каса, а и на бюджета на държавата като цяло.

„Не намирам основание, защото гледам цифри. Към края на май за пет месеца дефицитът на Касата е на равнище, което не е по-високо от същия дефицит миналата година към края на май, т.е. няма промяна в картината като сравним една година назад. Убеден съм, че Касата сама може да се справи с този дефицит", заяви министър-председателят в интервю за БНТ.

Според него притесненията може да идват от това, че няма работещ парламент, но не и от цифрите.

„Много лесно се пледира да се дадат пари на касата, много трудно се отговаря на въпроса откъде да се вземат тези пари. Не виждам на кой друг сектор му прескачат средства, така че да бъдат пренасочени към Касата, обясни още Орешарски.

Премиерът заяви, че ще изложи тези аргументи в доклад до парламента, ще предложи и варианти за актуализацията на бюджета, откъде би могло да се вземат средствата, но предупреди, че те ще са за сметка на други икономии.

Орешарски обяви още, че повече не би участвал в политически кампании, а ще остане икономически експерт.

"Не бих участвал повече в кампании. Аз никога не съм бил пряко в политиката", заяви той в отговор на въпрос дали би се кандидатирал за депутат. Той беше категоричен, че не би поел и друг политически ангажимент.

Орешарски определи своето управление като „труден период след труден период“. "Политическата нестабилност продължи прекалено дълго и добре е, че има дата за предсрочни избори", каза той, като изрази надежда след тях да има по-устойчива структура на парламента. "Не управляващи и опозиция да са с равни гласове", обясни той.

Когато започна нашето управление, ние направихме достатъчно добър анализ и се опитахме да подредим системите по един по-добър начин, допълни премиерът.

"Но трудната среда и политическата нестабилност не позволиха всичко да се реализира по начина, по който аз си представях. Въпреки това към днешна дата ми се струва, че имаме по-добре работещи институции, по-спокойна обществена среда,  по-голям оптимизъм в бизнеса", смята Орешарски.

За работата в Министерски съвет той  каза, че е направил опит да въведе колегиален стил на работа в кабинета и вярва, че е успял."Видяхте ли някой министър да се оправдава с работата на друг министър. Имаше колективен стил на работа",  направи равносметка на последната година на управлението си Орешарски.

Като отличници в кабинета той определи тримата си вицепремиери - Цветлин Йовчев, Даниела Бобева и Зинаида Златанова.

"Всички останали се справиха сравнително добре в секторите, в които работиха. Но си давам сметка, че никой не е идеален",  допълни премиерът.

За отношенията си с БСП и ДПС той каза, че поканата да е премиер е получил и от двете партии. "Имах подкрепата на двете парламентарни групи, имам я и днес. Но между тях има противоречия, които не искам да коментирам", допълни той.

Щастието е субективно възприятие, понякога малките неща радват повече". Така Орешарски отговори на въпрос дали за периода му начело на държавата е имал поне един щастлив ден. "Беше труден период, много труден период, един от най-трудните в професионалния ми път, но не бих казал най-трудния. Въпреки това е имало моменти, в които съм се чувствал удовлетворен от постигане на определена цел", призна той.

Орешарски обяви, че ще търси по-широко съгласие при номинацията на еврокомисар."За мен е важно България да получи възможно по-добър портфейл, а не такъв останал накрая за малките страни", заяви той. Премиерът обясни, че не бива да очакваме някакъв сюрприз, но отказа да посочи имена, от които ще избира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като се има предвид в какво състояние остви Борисов държавата - висока безработица, съсипана енергетика, здравеопазване и пенсионна система, то управлението на Орешарски може да се нарече добро. Жалко, че главоча пак ще дойде на власт и тогава трябва да закриваме държавата.
15
7
 
14
 
! Отговори
ЕЙ БОГУ преди 9 години
ОРЕШАРСКИ НЕ Е ЛОШО ДА СИ ПЕЕШ ПЕСНИЧКАТА,АЗ СЪМ КУКЛА НА КОНЦИ,
14
14
 
11
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Гледах му интервюто и се убедих, че Бг не е имала по-добър държавник! Всичките му твърдения бяха много добре аргументирани. Не като холивудската звезда Борисов с всекидневните му лъжи и простотии. Лошото е, че Орешарски говори добре, образовано, но българският народ не може да го разбере, защото просто не е образован. За сметка на това всекидневно слуша простотиите и очевидните лъжи на мафиотското недоразумение Борисов. От глупостта спасение няма, за съжаление!
13
9
 
10
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
"Първия премиер излъгал в очите цялата нация !"Я пак си помисли.
12
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунист да се наричам първа радост е за мене.
11
9
 
4
 
! Отговори
темерут преди 9 години
Вече излиза *** на Руския окупатор и чемадан,вакзал и Масква червен долен народен изедник!Също като оня руски агент от КГБ с постната пица.
10
7
 
12
 
! Отговори
Евродепутат преди 9 години
Отмъщението на Станишко се казва Олигарски. След като Доган отказва на Станишев на два пъти да го прави Премиер резултата е този.Само, че сметката ще я плащаме ние , а Станишко си замина за Брюксел и както говори клюката всяка вечер си пие водката с Моника и се подиграва на БСП и Държавата. Това го знам от хора в неговото обкръжение.
9
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ще си гледаш студентите в очите бе, ***!?!?!?!!?
8
11
 
14
 
! Отговори
BG преди 9 години
Лъжарски за управлението - лъжа след лъжа !Първия премиер излъгал в очите цялата нация !
7
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заради собственото си семейство/разбирайте мноооооого парички/ съсипа цял един народ.
6
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе велики Българи половината лъскате за русия половината за запад що за нациясте
5
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудя се кой от всички комунисти е най-нагъл.В нормална държава тези дори нямаше да стигнат до номинация за депутати, камо ли за нещо повече.
4
11
 
19
 
! Отговори
Idealist преди 9 години
Взема си комисионните от големите заеми, спря Южен поток сега можеш да четеш лекции за безвремието си! Орешарски = Беров!
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каксте фашяги комунистически и западняци ати хора каксте каксте
2
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разтурвай седенката бе.
1
14
 
31
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Е няма такъв наглец. Такова чудо не се е раждало в България. Само за една година съсипа цяла Държава и то защото много ама много иска да е на власт. Абе ланкоолу знаеш ли , че докато си жив ще ти се подиграват и кучетата. Явно поговорката никога не е късно да станеш за резил, за него е непонятна.