Кабинетът подаде оставка заради политическата криза!

Стойнев: За втори път се налага БСП да плати сметката
Обновена: 24 юли 2014 10:08 | 24 юли 2014 08:56, Миглена Иванова
57
Кабинетът подаде оставка заради политическата криза!
Драгомир Стойнев Снимка: архив, БТА

Политическата криза след европейските избори е довела до оставката на правителството. Това коментира икономическият министър в оставка Драгомир Стойнев в сутрешния блок на Нова телевизия. “Ние допуснахме след изборите в страната да се разрази една политическа криза. И е хубаво, че има оставка, тъй като основната заплаха е политическата криза да се отрази върху икономиката”, каза Стойнев.

Той посочи, че работодателските организации също виждат, че ситуацията може да се влоши и подчерта, че “по пътя на икономическата стабилност трябва да има и политическа стабилност”.

“Станахме свидетели на едно неразбирателство между двете политически сили, които подкрепяха правителството”, посочи министърът на икономиката и енергетиката, но отрече, че конфликтът между Делян Пеевски и Цветан Василев е в основата на правителствената криза.

Стойнев каза, че правителството е работило в тежка обстановка, включително при липса на подкрепа и неработещ парламент. Въпреки това обаче според него за годината на управлението икономиката е тръгнала по пътя на растеж.

“Когато аз встъпих в длъжност, имахме отрицателен икономически растеж. Сега в продължение на три тримесечия ние имаме икономически растеж над 1% и няма работодателска организация, която да не признава, че българската икономика се отлепи от дъното”, посочи министърът на икономиката и енергетиката.

“Никой не може да оспори макроикономическите резултати. За първото тримесечие тази година има създадени 40 хиляди нови работни места – нещо, което не се е случвало от 2009 г. Нека да не забравяме, че в продължение на шест месеца поред имаме ръст на промишленото производство на годишна база. Това правителство послуша бизнеса, който искаше да имаме по-добра връзка с образованието и неслучайно се стартира и т. нар. дуална система”, допълни Драгомир Стойнев.

Стойнев припомни, че БСП е управлявала по време на два коалиционни мандата. По думите му мандатът в периода 2005-2009 г. е бил успешен за страната, тъй като България е станала пълноправен член на Европейския съюз (ЕС) – “нещо, което никой не очакваше”. “Няма да цитирам макроикономическите данни, които надали ще ги постигнем някога”, посочи още той.

Според него “за втори път се налага БСП да плати сметката”. “Щом ние я плащаме, щом сметката не е поделена, явно има някакъв проблем”, заяви Стойнев.

Министърът потвърди, че 75 на сто от ресурса на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е бил изтеглен от Корпоративна търговска банка (КТБ) в резултат на наредбата на служебното правителство на Марин Райков за диверсификация на банките. Паричният ресурс е бил разпределен в три други банки.

Непосредствено преди разразяването на кризата в КТБ обаче холдингът не е теглил пари, каза Стойнев и допълни, че нито едно държавно дружество не е изтеглило средствата си от банката.

Стойнев потвърди също така позицията си, че “Южен поток” е важен проект не само за България, но и за Европа. Според него проектът е бил “забравен” от предишните управляващи, а “за една година ние сме на финалната права”.

Той отрече кабинетът да е продължил работата по спорния проект, след като Пламен Орешарски обяви, че тя се замразява заради споровете с Европейската комисия (ЕК) заради Третия либерализационен енергиен пакет, но посочи, че преговорите с Брюксел продължават.

“Имаме доста сериозна защита, бяхме миналата седмица в Брюксел. Този проект е важен за България и ще донесе сигурност на доставките на природен газ, ще има ефект върху растежа и създаването на работни места”, коментира Драгомир Стойнев.

Икономическият министър подчерта, че друг стратегически важен проект за енергетиката е новият реактор в АЕЦ “Козлодуй”, работата по който правителството е започнало от нулата, “в унисон с европейските директиви за диверсифициране на енергийната система”.

Той посочи, че ако се стигне до подписването на споразумението с Westinghouse, това няма да натежи на данъкоплатеца. “Ако следващото правителство не одобрява проекта и не е съгласен с акционерното споразумение – всичко приключва”, заяви Драгомир Стойнев.

Според него енергетиката е била подготвяна за приватизация, а сегашните управляващи са спрели процеса. “В енергетиката за тази една година аз наруших доста интереси, тъй като енергетиката беше подготвяна за приватизация. Много хора са разсърдени, много консултантски договори бяха прекратени, така че намирам за съвсем нормално някои кръгове в енергетиката да ме атакуват. В крайна сметка хората трябва  да разберат, че енергетиката е част от националната сигурност и трябва да работим в интерес на българските граждани”, заяви Стойнев.

Що се отнася до номинацията му за председател на БСП, той посочи, че срещу него се води компроматна война, но по думите му “с камъните върху мен смятам да градя”. Според него проблемите в партията трябва да бъдат дискутирани в самата партия, “не трябва да си говорим през медиите”.

Още икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: Драгомир Стойнев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
10
 
! Отговори
мнение преди 9 години
Правителството не успя да убеди гражданите на България, че работи за интересите на страната. Орешарски не се показа като достоен държавник, витаеше усещането, че изобщо не иска да е на този пост и че Станишев или някой друг му диктува действията. Министрите с някои единични изключения също не съумяха да докажат, че са експерти в областите си. Когато дойде на власт миналата година, хората бяха скептични, но правителството все пак имаше някакъв шанс. Но си спомняте какво стана след това?
25
13
 
5
 
! Отговори
BGN преди 9 години
щели да сърбат на орешарски попарата........ на калпави демократи все комунистите им виновни. Герб и икономика не са съвместими !
24
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак ще им сърбаме попарата на червените кратуни!*** народ и тва е!Един път ни го набиха със станишев сега с ореха!Е пак одете и пускайте за тях!
23
6
 
5
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Е какво пък толкова ви е страх от ГЕРБ ??? И защо смятате ,че има някаква разлика с ***? Всичко си е същото само няколко пернишки строители,рендета и лихвари са като допълнение на режима на ББ !
22
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От постовете по-долу е видно едно.привържениците на ГРОБ са неграмотни и с провинциален произход.Но като знаем че Бг е селска държава то е и нормално да има премиер СЕЛЯНИН от Банки.
21
2
 
13
 
! Отговори
победа преди 9 години
Най-елегантната революция се извърши в България. Не знам дали този модел е приложим някъде другаде в света, но е редно да се изучава в университетите. Низ от събития, действия и мерки, които изправиха общество, предприемачи, индустриалци, съсловни организации, международни партньори и изобщо всички фигури от цивилизационния процес срещу престъпните модели от отминали времена. Всички платихме цената, но 6-7млрд са малка такава. Всичко мина безкръвно, укрепи обществото, а пари... пари се изкарват.
20
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отивам да си пълня мазата с продукти, че кат дойде господин величество пак едно коло захар ще стане 4 кинта :)
19
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя е по-*** и от комисарски ***!
18
2
 
13
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 9 години
БС(К)П *НЕ СА управлявали* общо около *година* от 1944 насам... Имали по нагло и крадливо *** от комуняра ?!?!!?
17
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бориската 40000 работни места и за 10г. не мое ги открие ....... камоли да подкара икономиката !
16
6
 
14
 
! Отговори
Того преди 9 години
Я не лъжи бе, червен *** такъв!Не ***, дето крадоха цяла година, а народа ще плати сметката, както винаги.Вие до каквото сте се допрели, все сте го разрушили!Спогодби подписваха с Виетнам и Северна Корея :) Смех, голем смех!От Европа спряха всички пари заради кражбите ви, семейство крадливи кюпове в земеделието се опита напълно да го унищожи това земеделие, от Южен поток опитахте да крадете, от КТБ също, ми вие фалирахте държавата, бе *** недомаслени и ***!Марш навън смотльо
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен000 преди 9 години
Когато народът искаше оставка на Орешарски - той не я подаде. Кабинетът подаде оставка сега, когато вече държавата е обрана, след всичките тия банкови кризи и прочие. Разделиха си милионите и сега пей сърце...Тъжното е, че за когото и да гласуваме, все едно и също ще бъде ! Ще си ни крадът по един или друг начин.
14
1
 
1
 
! Отговори
13 преди 9 години
ВевУ-лъжецу ви е подготвил нова акция със звучно име.Ще ви я кажа след 1-2 месеца ........... Ще боли .........
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 11: Е ..., и какво лошо има!!! Или искате да останат опашките пред банките,после опашки за кофичка кисело млеко,после режим на тока!!! Защото вие сте царе на режимите !!! О ...,***!!! Бареков ..*** ще ви оправи!!! Смешници!! Може би имате и ресторант за откриване в Севрна Корея!!!???
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след подобен позор на партиино и национално равнище , само масови харакирита се очакват
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
11Прав си.НО Аз ече вземам мерки.Разпродавам активи и напускам страната.А ти?P.S.С този опростачен и тежко провинциален народ Бг е ОБРЕЧЕНА!
10
4
 
17
 
! Отговори
bobo преди 9 години
Oooo,пелтеков Стойнев,подадохте оставка поради вашата некадърност!! Доказахте се колко сте прости и нагли!! Долни ***!!! СБОГОМ *** !!!
9
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идва герб на власт:1. Всички обвинения срещи ЦЦ падат.2. Държавата връща милионите на шепа вложители в една фалирала банка.3. Започва държавния рекет.4. Идва Дянков2 и геноцида продължава с пълна сила.5. ЦЦ пуска кепчъра отново да записва6. Кокинов пак ще говори за пИдали7. Цецо отверката пак ще си работи8. Калинките се връщат9. .....
8
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
AKO NI E SEGA 6e doide MUTRATA S OGROMANATA KRADLIVA KRATUNA toqqqqqqqqqq 6e opravi ne6tata taka 6etigi opravi 4e svet 6emi se zavarti ako ni e ako
7
4
 
14
 
! Отговори
Константинов преди 9 години
НС заченато в грях си отива в позор!