Орешарски ще мисли да изтегли ли ремонта на бюджета

Социалистите са му разяснили аргументите си за искането
Обновена: 25 юли 2014 15:51 | 25 юли 2014 15:04,
13
Орешарски ще мисли да изтегли ли ремонта на бюджета
Пламен Орешарски Снимка: Reuters

Премиерът в оставка Пламен Орешарски ще премисли дали да изтегли актуализацията на бюджета. Това стана ясно след среща на депутати от БСП с министър-председателя в Министерския съвет.

Разговорите бяха поискани от социалистите, които настояват Орешарски да изтегли актуализацията, защото смятат, че е ненужна. Различията между партиите по въпроса за ремонта на бюджета днес ескалираха. ГЕРБ и ДПС се съюзиха и заедно прокараха решение в пленарната зала за извънредно заседание на парламента във вторник, на което да се обсъди актуализацията. БСП пък се обявиха против, опитаха да провалят кворума, но неуспешно, и дефакто минаха в опозиция.

Още по темата
Социалистите обясниха, че имат три мотива да искат оттегляне на проекта за актуализация. Той беше внесен преди повече от седмица от кабинета в парламента.

„Първият ни аргумент е, че в самия закон за актуализацията на бюджета пише, че той може да бъде изпълнен и така както е заложен в първоначалния си вариант“, обясни Корнелия Нинова след срещата при премиера. "Вторият е, че увеличаване на дълга, увеличаване на дефицита и намаляване на приходната част поставят пред риск и затруднение финансите в България. „Това би се отразило не само на инвестиционния климат, но изобщо на жизнения стандарт на България“, коментира още Нинова.

Третия аргумент на социалистите да са против актуализацията е начинът, по който тя е била внесена. „Научихме го в последния момент преди бюджетна комисия – така не се прави“, каза Нинова и допълни, че би трябвало БСП да знаят параметрите преди това и да са ги обсъдили в парламентарната група.

„Премиерът изслуша аргументите ни и каза, че ще премисли“, каза Нинова. Тя все пак уточни, че процедурата не е толкова проста и не зависи единствено от личното мнение на премиера. Ако Орешарски се съгласи да изтегли актуализацията, той трява да получи одобрението и на министрите. За целта трябва да се свика заседание на Министерския съвет.

Следващото редовно заседание на кабинета в оставка ще е в сряда, но извънредното заседание на парламента, посветено на актуализацията, ще е във вторник. Нинова изрази надежда, че премиерът ще намери начин да реши проблема, и обяви, че червените очакват отговора му до вторник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Давайй Орехх само СДС долу Герб и БКП
8
0
 
8
 
! Отговори
актуализация преди 9 години
вчера имаше нужда, днес няма нужда, или вчера са лъгали в името на народа, или днес лъжат,или България е процъфтяла през нощта без да разберем
7
4
 
8
 
! Отговори
777 преди 9 години
тоя става все по-смешен
6
6
 
2
 
! Отговори
вече може да го преди 9 години
изтегли,има право,премиер в оставка е.Постигна каквото трябваше.Браво.
5
2
 
15
 
! Отговори
другаре! преди 9 години
След нас и потоп!
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този на снимката горе БСП ли благославя
3
6
 
9
 
! Отговори
Аха преди 9 години
Е законът не би трябвало да му позволява да прави каквото и да било освен да се предаде доброволно на прокуратурата.
2
6
 
32
 
! Отговори
Кънчо Деров преди 9 години
Червените са бесни, Манолова жужи като пчела.ДПС, както винаги, знаят какво правят.Атака, както винаги, не знаят какво правят.Реформаторския блок тръпне в надежди.ГЕРБ гледат спокойно и чакат изборите, знаят резултата...
1
11
 
12
 
! Отговори
Да бе преди 9 години
Как ще го изтегли като вече не е Премиер само да обясните моля?Като какъв - директор на водопад ли?